GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Frumusetea Budapestei la sfarsit de octombrie
Capitala Ungariei si in acelasi timp cel mai mare oras din aceasta tara cu siguranta este unul din acele orase in care trebuie sa ajungi macar o data. Orasul este situat pe ambele maluri ale Dunarii, in partea estica aflandu-se Pesta (centrul administrativ, comercial si industrial) si in partea vestica se afla Buda (centrul cultural si turistic,zona de locuinte). Cele doua zone ale orasului despartite de Dunare, sunt unite prin opt poduri principale : Podul cu lanturi (primul pod construit peste Dunare), Podul Margareta, Podul Libertatii, Podul Elisabeta, Podul Arpad, Podul Petofi, Podul Harosi si Podul Lagymanyosi.
Inca de acasa mi-am facut un plan de bataie, asa cum fac de fiecare data cand imi doresc sa vad cat mai multe dintr-un oras. Mi-am notat principalele atractii turistice ale orasului si cu harta in mana, alaturi de sotul meu si inca patru prieteni am inceput sa ne plimbam pe strazile frumoase ale Budapestei. Orasul este foarte mare si zona centrala si turistica la fel. Adica nu e genul de oras in care ai vazut totul in 3-4 ore si ai plecat fericit acasa. In prima zi am mers pe jos de la ora 12 pana la ora 19. Am inceput cu zona Pesta pentru ca am avut cazare in aceasta zona.
BAZILICA SFANTUL STEFAN (in maghiara Szent Istvan Bazilika) este cea mai mare biserica din Budapesta si a treia din Ungaria. Se afla situata aproape de malul Dunarii, pe strada Szent Istvan ter. Este o biserica romano catolica realizata in stilul arhitectonic al neoclasicismului si poarta Hramul Sfantului Stefan, primul rege si patronul spiritual al Ungariei. Este impunatoare, o constructie superba care te lasa fara cuvinte. Si piata din fata bazilicii este foarte frumoasa si o poti observa de pe treptele ei. Am urcat pana in cupola bisericii sa putem observa Budapesta de sus, iar biletul este 500 forinti (7,5 lei/pers). Exista doua variante: sa stai la coada la lift sau sa urci pe trepte, intr-un spatiu ingust, ca o spirala. Am ales sa urcam pe scari ca doar suntem tineri dar a fost obositor, pentru ca inaltimea bazilicii este undeva la 96 m. De acolo de sus Budapesta pare ca un puzzle bine realizat, cu cladiri si piete in miniatura. Se vad atat de aproape celelalte turnuri ale bazilicii, si alte obiective turistice in departare, asa ca te poti orienta usor din acel punct.
PIATA VOROSMARTY este o piata principala situata in nordul strazii Vaci Utca. In mijlocul pietei troneaza statuia poetului Mihaly Vorosmarty. Toate cladirile aflate pe marginea pietei ofera un farmec aparte pietei, aducand un parfum de demult. Tot aici se afla si Casa Gerbeaud, o patiserie de renume din Budapesta, cu traditie, foarte aglomerata si apreciata. Mi-a atras atentia in mod special si o cladire realizata in totalitate din sticla, un centru de birouri, Vorosmarty Office Centre. In piata se desfasoara principalele evenimente ale Budapestei, chiar si renumitul Targ de Craciun. Nu in ultimul rand, piata Vorosmarty este aglomerata si pentru ca se afla in continuarea strazii Vaci Utca, una din cele mai frumoase strazi din acest oras.
VACI UTCA sau strada mea preferata din Budapesta, este cea mai asaltata de turisti. Este una din strazile pietonale centrale, fiind practic taiata in doua de Bulevardul Kossuth. Este plina de viata si de culoare si a fost o placere pentru mine sa ma aflu acolo. Sunt magazine de suveniruri, cafenele, baruri, restaurante, magazine de antichitati, si toate se intrec parca intre ele sa atraga cat mai multi turisti. Am admirat indelung arhitectura cladirilor, unele romantice, cu balconase din fier forjat si culori discrete, altele indraznete si pretioase si fiecare in felul ei mi-au spus povesti. Nu am avut cum sa nu intru in magazinul Philantia, cu accesorii pentru Craciun, chiar daca e abia toamna. Dar tot ce am gasit inauntru m-a transpus cumva direct in mijlocul sarbatorii, pentru ca asa ceva am mai vazut doar in filmele americane cu atelierele lui Mos Craciun, cu forfota specifica Craciunului. Obiectele sunt realizate cu mare migala, hand-made, si preturile sunt pe masura. Dar sa te uiti e gratis :)
Mi-au placut de asemenea magazinele cu papusi in costume nationale, din diverse materiale care ne zambeau toate din vitrina. Ca decor la multe din terase sunt atarnate legaturi de ardei iuti, porumb sau alte elemente de toamna. Scaunele au paturi colorate cu care te poti inveli in timp ce iti savurezi cafeaua. La capatul strazii se afla GREAT MARKET HALL (piata inchisa a Budapestei) care nu arata nicidecum cu o piata, ci mai degraba cu o sinagoga. O constructie foarte mare, neo-gotica in care nu am avut timp sa mai intram la cumparaturi.
PIATA EROILOR este o piata monumentala situata intre partea de nord a Bulevardului Andrassy si Parcul Orasului si este un alt obiectiv care nu trebuie ratat. Piata este construita in jurul esplanadei Monumentul Mileniului, construit pentru a celebra 1000 de ani de la asezarea ungurilor in Campia Panoniei. Monumentul este constituit din doua coloane semi-circulare pe care se afla personalitati istorice maghiare. Ansamblul este dominat de o coloana inalta de 45 m in varful careia troneaza Arhanghelul Gabriel, iar la baza Printul Arpad cu cele sapte capetenii pe care le conducea. Mi-a placut contrastul alb al coloanelor cu verdele antichizat al statuilor, care sunt realizate foarte frumos. Pana si cladirile care inconjoara piata te duc cu gandul undeva in trecut si pun si mai mult in evidenta piata mare si aerisita.
BULEVARDUL ANDRASSY face parte din categoria strazilor istorice si a fost introdus in 2002 in Patrimoniul Unesco. Aici se regasesc OPERA DE STAT, o cladire neo-renascentista, locul in care doamnele aristocrate isi etalau mandre rochiile in secolul XX. Are una din cele mai bune sali acustice din Europa si pe fatada ei sunt statuile lui Mozard, Verdi si Beethoven. Pe acelasi bulevard se mai gasesc CASA DRECHSLER, CASA MEMORIALA FRANZ LISZT si CASA TERORII, dispusa in sediul Politiei Secrete din perioada comunismului si comemoreaza victimele celor doua regimuri care au macinat Ungaria: fascismul si comunismul. De asemenea, pe langa faptul ca pe Bulevardul Andrassy te simti ca intr-un muzeu in aer liber, este si o strada comerciala care ascunde diverse magazine, buticuri, fast food-uri, restaurante unguresti si multe altele.
GRADINA ZOOLOGICA se afla la capatul Bulevardului Andrassy si merita o vizita din plin. Intrarea este 2500 forinti (37 lei/pers) si aveti nevoie de timp pentru ca e foarte mare. Noua ne-a luat patru ore sa vizitam tot. Am avut si o harta la noi primita de la casa de bilete, si unul din prietenii cu care am fost e de obicei responsabil cu orientarea, asa ca a facut un traseu si am inceput turul. Mi-a placut curatenia, conditiile create pentru fiecare animal in parte si diversitatea animalelor. Pe langa lei, tigri, ursi, crocodili, foci, pinguini, rinoceri, hipopotami, girafe, maimute (au si doi pui de urangutan pe care imi venea sa ii iau acasa), pasari, pesti, zebre, pe care le-am vazut si la alte gradini zoologice, am gasit in Budapesta si cateva specii pe care nu le-am mai vazut nicaieri, nici macar in Viena. Sunt doua specii de maimute foarte mici, mega-simpatice care se chinuiau sa manance o cireasa cu gura lor mica. Una din ele este un tamarin leu-auriu (numele si-l ia probabil de la coama aurie ca a leilor) iar cealalta este pigy-marmoset (habar nu am cum sa o traduc),care se legana cu chef de joaca si manca cu pofta niste alune. Imi venea sa nu mai plec pentru ca m-au amuzat teribil. De asemenea am vazut pentru prima data si lenesul, un animal cu un ritm extrem de lent. Statea atarnat de o creanga cu capul in jos si manca parca in reluare.
Gradina zoologica adaposteste si o mini-Gradina Botanica, asadar are si parti verzi. Mi-a placut Gradina Japoneza, cu un lac in care se oglindeau frumos frunzele colorate diferit ale copacilor si expozitia de bonsai.
RADAY UTCA se gaseste intre Bulevardul Ferenc krt si Piata Kalvin. Mi-a placut in mod deosebit aceasta strada linistita, foarte cocheta si vesela. Este comerciala, si multitudinea de terase si baruri te invita sa te asezi si sa privesti cladirile frumoase. Ai impresia ca este pietonala, pentru ca e destul de ingusta dar se circula si cu masinile si cred ca e un minus acest lucru. Totusi nu este foarte circulata, asa ca nu e deranjant. Chiar daca nu e cunoscuta in acelasi fel ca Vaci Utca, eu cred ca are farmecul ei. Am avut o zi superba de toamna cu soare iar frunzele galbene ale copacilor de pe Raday Utca o faceau ii dadeau o lumina calda.
PALATUL PARLAMENTULUI este emblema Budapestei, una din cele mai frumoase orase pe care am avut ocazia sa le vad. O constructie neo-gotica grandioasa care nu are cum sa nu te surprinda, este cea mai mare cladire a Ungariei si una din cele mai vizitate obiective a Budapestei. Se afla chiar in Piata Kossuth, pe malul Dunarii, tot in zona Pesta. Ca o privesti de aproape, in detaliu sau din departare, ziua sau pe inserate, este pur si simplu superba. Cladirea a fost realizata de arhitectul Imre Steindl si prima sedinta a guvernului maghiar a avut loc inainte de finalizarea constructiei, cu ocazia infiintarii a 1000 de ani a statului maghiar.
Desigur ca in zona Pesta puteam sa mai vizitam chiar si doua zile, sa nu ne grabim si sa intram la fiecare biserica sau cladire interesanta, dar s-a facut ora pranzului (un pranz mai tarziu in cazul nostru) si ajungand pe malul Dunarii, am ales pentru view, o terasa numita Panorama. Era destul de animata asa ca ne-am asezat si noi la o masa. Meniul zilei a fost 2800 forinti (45 lei/pers). Cam aceleasi preturi au fost la mai multe terase. Am servit supa gulas, papricas de pui cu galuste si clatita cu dulceata. Mancarea a fost buna, mai ales supa gulas dar portiile mici. In bon erau incluse si serviciile restaurantului si in cazul nostru, la 6 meniuri, a fost 1900 forinti (30 lei). Dar mai bine asa, cu portii mici, ca altfel cu stomacul prea plin nu mai aveam chef de plimbare. Si mai aveam multe de vazut.
Inainte sa trecem Dunarea spre Buda, am cautat o croaziera pe Dunare, ca doar nu aveam sa plecam acasa fara sa vedem Budapesta seara, frumos luminata. Pe faleza sunt multe tipuri de vaporase cu diverse oferte de croaziera. Noi am ales sa mergem de la ora 19, plimbare de o ora, cu ghid vocal si cu doua bauturi incluse. Fara bauturi este 11 euro/pers iar cu doua bauturi incluse este 14 euro/pers. Poti alege vin, sampanie sau bauturi racoritoare. Ne-am luat bilete si am mers mai departe sa vizitam orasul de pe celalalt mal al Dunarii. Dunarea dansa mandra intre cele doua parti ale orasului, iar la mal se leganau diverse ambarcatiuni. Sunt si cateva restaurante pe apa, elegante si stilate.
Am trecut Dunarea pe PODUL CU LANTURI, si Castelul Buda se vedea intr-un mare fel. Podul este animat, se poate merge si pe jos si cu masina. Castelul parea dintr-o poveste mai ales asa in lumina apusului si cu ultimele sclipiri ale soarelui pe apa calma a Dunarii. Zona Buda este o zona deluroasa, spre deosebire de Pesta care este o zona joasa.
La castel se poate urca cu liftul dar noi am luat-o tot pe scari, pe langa zidurile vechi ale cetatii si am ajuns destul de repede.
CASTELUL BUDA este un castel istoric, al marilor regi ai Ungariei, fiind numit si Palatul Regal. Cred ca acest termen se potriveste mai bine pentru a-l descrie. Este realizat in stil baroc si este renumit pentru casele si edificiile publice medievale. Chiar daca imaginea lui actuala este diferita de cum arata odinioara, datorita renovarilor repetate, mi-a placut foarte mult. O pasare imensa (turul-pasare mitologica care se spune ca a vegheat triburile maghiare in drumul lor prin stepele Asiei spre Ungaria de azi) vegheaza intrarea in palat. Palatul consta intr-un ansamblu de cladiri care adapostesc muzee (Muzeul de Istorie si Biblioteca Nationala), curti pavate si gradini, statui, fantani si panorame extraordinare asupra Palatului Parlamentului. Detaliile arhitectonice baroce si coloanele cu statui sunt punctele forte ale palatului.
FANTANA LUI MATEI CORVIN este incredibila, si il infatiseaza pe Matei Corvin la vanatoare. STATUIA DUCELUI EUGEN DE SAVOIA se inalta si ea in curtea palatului si se afla langa renumita fantana.
Dupa aceasta frumoasa plimbare in trecut ne-am indreptat pe stradutele pavate spre BISERICA MATTYAS (sau Biserica Adormirii Maicii Domnului) care se afla situata in PIATA SFINTEI TREIMI. A fost construita initial in stil romanic dar astazi ni s-a infatisat in hainele stilului gotic. Numele si l-a luat de la Regele Matei Corvin, in trecut fiind loc de incoronare, botez si prohodire a familiei regale. Imi plac mult bisericile gotice, sunt preferatele mele si la aceasta am apreciat in special superbele vitralii si fresce.
BASTIONUL PESCARILOR este o terasa neo-gotica si neo-romanica de culoare alb murdar, situata chiar in vecinatatea Bisericii MatTyas. Numele provine de la breasla de pescari care au aparat aceasta parte a zidurilor orasului in Evul Mediu. Accesul spre cupola principala a fost interzis cand am fost noi dar se vad destul de bine si din fata bastionului detaliile arhitectonice si elementele decorative. Terasa cu balconase separate este loc de imbulzeala pentru fotografii, datorita imaginii cu Dunarea si Casa Parlamentului pe care o ofera.
CETATUIA DE PE DEALUL GILBERT am admirat-o din pacate decat de la mal, pentru ca nu am mai avut timp sa urcam treptele spre ea dar este unul din cele mai vechi si frumoase locuri din Budapesta. Dar ramane pentru altadata, pentru ca am de gand sa ma intorc.
S-a facut seara, orasul a inceput sa isi aprinda timid felinarele asa ca am pornit cu biletele in mana spre Croaziera pe Dunare. Chiar simteam nevoia sa mai stam si jos macar o ora cat stiam ca tine croaziera. Ne-am ocupat locurile la bar, am baut putin vin sa ne incalzim si apoi am iesit afara pe bancutele vaporasului. Era un vant putin rece dar plimbarea a fost de vis asa ca nu am mai bagat in seama nimic altceva. Turul incepe pe partea dinspre Pesta si apoi intoarce pe cealalta parte, asadar se pot observa toate cladirile importante, luminate intr-un mare fel fiecare. Palatul Regal te lasa fara cuvinte vazut asa,luminat, arata foarte romantic. La fiecare obiectiv in parte ne-a fost povestita o mica parte din istorie. Cand am ajuns in dreptul Palatului Parlamentului s-a lasat o tacere subita pe vaporas. Fiecare detaliu al constructiei era pus in valoare. Arata incredibil. Aceasta plimbare cu vaporasul ne-a permis sa vedem si hoteluri de renume, la care pe jos nu am ajuns si alte poduri frumoase peste Dunare, care erau realizate in stiluri diferite. M-am bucurat ca am facut croaziera pe timp de seara, sunt convinsa ca si ziua este foarte frumos, dar am ales sa facem asta pentru ca ziua oricum am vazut tot de aproape.
Budapesta m-a surprins intr-un mod placut. Stiam ca e frumoasa, dar nici chiar asa. O aseman cu Viena, am regasit multe cladiri si piete in acelasi stil, dar istoria ne aminteste ca e de inteles acest lucru. Este un oras care iti ofera multe, din care pleci mai bogat chiar daca cheltui bani si nu ii castigi. M-am simitit mai bogata decat sunt, am vazut lucruri si locuri noi si m-am simtit rasfatata datorita tuturor monumentelor si edifiicilor culturale care mi-au dezvaluit frumoasa lor istorie. Dunarea aduce un mare plus orasului, isi urmeaza cursul linistita, oglindind si dubland frumusetea capitalei Ungariei.
Si ca sa va spun drept,Budapesta in lumina de seara a felinarelor antichizate mi-a parut aproape magica.
Trimis de noi doi in 26.10.16 19:36:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noi doi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@noi doi - Nu pot sa nu ma bucur ca am prins primul vot pentru o destinatie draga mie. Am fost la Budapesta de vreo 3 ori insa doar o data (in 2014) in concediu, si atunci am profitat ce in celelalte 2 dati fusese doar zarit. Felicitari pentru destinatia aleasa cu atat mai mult cu cat va este la indemana de ajuns. Urmeaza sa vad si pozele insa sunt convinsa ca sunt minunate. Felicitari, votat cu mare placere.
PS - Am vazut si pozele, minunate, iar preferatele mele P09 si P19.
@mishu: Multumesc! Ne este destul de la indemana Budapesta asa ca mi-as dori sa o vizitez si altadata, pentru ca merita. Chiar nu stiam ce poze sa atasez pentru ca am prea multe, dar am incercat sa aleg macar una reprezentativa pentru fiecare obiectiv. Ma bucur ca va plac!
Mi-a făcut plăcere să-ţi citesc reviewul care mi-a adus aminte de excursia pe care am făcut-o în 2010. Nu că numai mi-ai amintit dar mi-ai adus multe informaţii noi. Cât despre poze, majoritatea lor sunt de excepţie. Felicitări!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Referitor la „Cetățuia de pe Dealul Gelert pe care am admirat-o numai de la mal... ” adică de jos, de la baza dealului, scriu acum acest ecou în scopul de a vă ajuta pentru vizita următore, pe care ne-ați promis-o.
Anterior și noi am vrut să ajungem la Statuia Libertății dar am renunțat pe la jumătatea drumului, fiind obositor.
La vizita următoare am găsit o cale mai scurtă și deloc obositoare și care conform Google Maps, pe jos sunt necesare numai 16 minute. Vă recomand să citiți reviewul meu „Budapesta și frumusaețile sale” când am fotografiat, pas cu pas, tot drumul.
Reviewul dv. l-am citit cu plăcere iar fotografiile m-au făcut să mă simt acolo.
Călătorii frumoase pe altădată și nu uitați de Citadela.
@Mihai18: Multumesc mult pentru informatii, v-am citit acum articolul. Eu am spus ca am vazut-o de la mal pentru ca nici macar la baza dealului nu am ajuns, ci doar de pe partea cealalta a Dunarii am vazut-o si mai apoi din vaporas, de pe Dunare.
In prima zi pana am vizitat tot ce am scris in articol, s-a facut seara iar a doua zi a ramas Grădina Zoologică care cu drumul pana acolo, vizitat+luat masa ne-a luat 6 ore. Era timpul de plecat spre casa pt ca de la Zoo la Citadela e mult de mers si nu mai aveam timp. Nu o voi rata data viitoare! Călătorii frumoase va doresc!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Piața Eroilor și Parcul Orașului din Budapesta — scris în 29.02.24 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Zburând prin Budapesta! — scris în 07.08.23 de AdiFly din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 De 1 decembrie la Budapesta — scris în 08.12.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 City break toamna in Budapesta — scris în 25.10.22 de Roxana I din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Podurile Budapestei si insula Margareta — scris în 29.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Prima zi in Budapesta — scris în 16.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O dupa-amiaza in districtul Palatului regal Buda — scris în 12.10.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ