GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Piata ca turisti gospodari ce suntem - Piata centrala Budapesta
Am ajuns si la ultimul “obiectiv turistic” din Budapesta (nu insa la ultimul articol din Ungaria) obiectiv pe care de asemenea nu puteam sa-l amestec cu celelalte. Am fost in piete “celebre” Boqueria – Barcelona, Naschmarkt – Viena, asa ca nu puteam sa nu mentionez nimic si despre acest obiectiv mai mult sau mai putin turistic, controversat insa totusi atat de vizitat. Cel mai usor este sa comentezi mai ales cand nu vezi ceva, dupa ce vezi insa este parerea fiecaruia. Cum eu sunt genul care spun “Mai bine sa imi para rau ca am facut asta decat ca n-am facut” am mers si acolo. Despre Piata Centrala din Budapesta (este situata in Pesta) stiam ca este cea mai mare piata acoperita din Budapesta ea facand parte dintr-un set de 5 piete deschise toate in aceeasi zi -15 februarie 1897. Dat fiind necesitatea de a aduce marfa usor a fost amplasata cat mai aproape de Dunare, si astfel cu ajutorul unor sine de cale ferata marfa era adusa in magazii direct cu trenul sau printr-un tunel care o lega de Dunare, cu vaporul. De aici provine si latime holului principal (sa aiba loc barjele de pe Dunare care trageau direct in hale pentru a descarca marfa). Mi se pare cam ciudat insa asta am aflat asta va spun. Puteti sa o vedeti inainte sau dupa Vaci Utca, piata aflandu-se in continuarea acestei strazi si cum preturile din Vaci Utca nu erau pentru noi am zis sa ne incercam norocul si in piata :).
Acesta este locul unde poti cumpara tot ce-ti poti dori dintr-o piata, legume si fructe de tot felul, mezeluri, branzeturi, suveniruri unice si specialitati locale. Aceasta piata se afla in apropierea Podului Libertatii iar cladirea in sine a castigat un premiu de arhitectura FIABCI Prix d’Excellence in 1999. Am trecut aceasta informatie luand-o ca atare si am vrut sa merg mai departe, am fost insa curioasa ce reprezinta acest premiu astfel incat copy – google (sau cum spune doamna Michi cu referire la un classic in viata “goagal”) – paste – enter si fiabciprix.com loc in care am aflat cate ceva despre distinctia acordata. FIBCI este acronimul francez pentru “Federation Internationale des Administrateurs de Bien-Conselis Immobiliers” organism care a ajuns la 61 de ani de existenta si peste 60 de tari unde opereaza si unde anual sunt premiate diferite categorii de cladiri, proiecte etc. Juratii nu au voie insa sa voteze lucrarea propusa care provine din tara lor. Si pentru ca asa cum v-am spus sunt curioasa m-am uitat sa vada daca exista premiata si vreo lucrare din Romania, ei bine nu, insa merita sa va uitati pe site-ul respectiv si sa descoperiti acolo lucrarile premiate, eu revin la piata :). Acoperisul pietei este acoperit cu tigla produsa de renumita fabrica Zsolnay (normal ca m-am informat si despre asta). Zsolnay este o fabrica celebra pentru portelanurile sale si nu numai infiintata la 1853 si care in 2008 a semnat un contract cu IKEA pentru furnizare de ceramic, restul mai vedeti pe site daca va intereseaza.
Ca si organizare, la subsol se gaseste piata de vanat si de peste, la parter, legume, fructe, multa paprika, vin de Tokay si Unicum precum si alte bauturi (si palinca cu care ne laudam si noi si ei), mezeluri si branzeturi iar la etaj, artizanat si restaurante.
Ca sa vizitati aceasta piata trebuie sa cunoasteti programul altfel riscati sa o gasiti inchisa. In general este deschisa zilnic intre 6.00-18.00, sambata 6.00-14.00 iar duminica este inchis.
Cel mai des aici insa veti vedea paprika (iute sau dulce) pusa la vanzare in toate felurile posibile, pungi, pungute, saculeti etc (binenteles ca si noi am cumparat asa ceva pentru noi sau ca si suvenir). Nu stiu insa daca era de deochi sau impotriva strigoilor, dar decoratiunile principale erau ghirlande de usturoi (o sa le vedeti in poze).
Nu ne-a tentat sa luam masa aici deoarece spatiul era destul de inghesuit si noua ne placea sa ne bucuram de mancare nu sa ne-o punem in poala. Daca sunteti dispusi insa sa mancati oricum (mai ales ca toate arata bestial iar simturile olfactive va sunt stimulate inca de la parter) este in regula si asa.
Aceasta piata insa reprezinta un alt mod de a cunoaste Ungaria si unde chiar daca lucrurile se desfasoara in mare graba alocati-i timpul cuvenit, voi sunteti in plimbare asa ca bucurati-va de ce va inconjoara si mancati macar un langos (am inghitit in sec deja). Urmeaza sa vin cu alte informatii pe un alt subiect / o alta locatie dupa ce cu mare parere de rau parasim Budapesta.
Trimis de mishu in 24.02.16 12:17:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Budapesta, BUDAPESTA" (deja existentă pe sait)
Frumos review-ul care ne-a amintit de vizita noastră de acum 2 ani. Am ajuns acolo, mergând pe jos, pe Vaci ut. până la capăt și peste drum este clădirea Halelor Centrale. Este frumos la parter unde mărfurile agro-alimenatre sunt aranjate cu gust.
Referitor la P-21 din review-ul tău. Păcat cu nu ai cumpărat din acei cîrnați. Foarte buni. Ne-a dat să gustăm și atunci am cumpărat și pentru acasă.
Despre etaj ai scris mai puțin și completez eu acum. Sus sunt mărfuri nealimentare, articole de menaj, suveniruri și mai este și un bufet cu autoservire, cu fel de fel de mâncăruri care te îmbie cu mirosul. Acolo am văzut cele mai mari sarmale, aproximativ duble decât la facem noi. Este un bufet cu autoservire, cu mese înalte. Ai dreptate, nu este comod să serverști masa acolo. Tot la acest bufet am văzut ceva inedit. Se vindea palinca la păhărele de unică folosință, din material plastic transparent, gradate din 1 în 1 cl. Barmanul avea și el un mic vas gradat și dintr-o sticlă îl umplea cu multă atenție, ca la farmacie apoi turna palinca în păhărelul clientului. La plecare, fiind aproape de ora prânzului, am cumpărat și eu „o doză” - 2 euro. Păstrez și acum acel păhărel. Așa se vinde palinca în Budapesta. La prima noastră vizită, ne-am răsfățat puțin și am servit masa la o terasă pe Vaci ut. Am cerut ca băutură aperitiv, o palinca și am spus ospătarului că nu fie „mare” (100 gr. cum se spune la noi) ci una „mică” (50 gr.) iar el mi-a arătrat lista din meniu. Era numai de 4 cl. dar, dacă vrei poți comanda 2 (dacă reziști). Te aștept cu noi review-uri. Cu bine.
@Mihai18: despre carnatii respectivi mi-am pastrat intentia de a-i cumpara din Segzed (o sa povestesc si asta) de la fabrica de mezeluri Pick. Cat despre etaj asa este erau marfuri nealimentare precum si restaurantele. Eu am spus inca ca in ceea ce priveste masa de pranz mancam zilnic la Trofea despre care am scris un articol, si pe care ti-l recomand la o viitoare vizita acolo. Noi eram oricum 7 persoane asa ca aveam nevoie de spatiu. Multumesc frumos pentru aprecieri
@mishu: Mi-a placut tare mult seria ta despre Budapesta, una din capitalele mele preferate. Ai vizitat cred aproape tot ce se putea, mie mi-au ramas pe data viitoare o plimbare pe insula Margareta, gradina zoologica si... Piata Centrala la care am ajuns duminica, asa ca ne-am muktumit sa o admiram pe exterior. Citindu-ti seria, abia astept sa revin in Budapesta, macar intr-o scurta iesire de weekend. Felicitari!
@Camelia19 - multumesc frumos pentru aprecieri, pe masura ce scriam si mie imi venea pofta din nou si o sa mai ajung sigur
@mishu - Pt. @ Mishu.
Mulțumesc pentru răspuns.
Referitor la intenția ta de a cumpăra mezeluri de la fabrica PIK din Szeged. Pentru mine este clar. Ai citit review-ul scris de @ Georgiana. Doamne, ce user de valoare era, bun de pus în ramă (ca un tablou). Păcat că tace de câțiva ani, dar și așa, a lăsat pe acest sit review-uri care „te ung la suflet”
Noapte bună.
@Camelia19 - Referitor la afirmația „ Abia aștept să revin în Budapesta, măcar pentru o scurtă ieșire de weekend”
Eu spun că nu mai este mult de așteptat. Au mai rămas numai 4 zile de iarnă. Dar trebuie să aștepți să treacă și luna mărțișorului și apoi vine sezonul motocicletelor (mie-mi spui).
Este timpul să mai scri un review după o lungă perioadă de hibernare, așa că hai la Budapesta. Vrei să mergi în Piața Centrală? Care? Deak ter ori Piața Eroilor?
@Mihai18 - Ai observat bine, dragă Mihai18. Am o perioadă de hibernare, lipsă de inspirație sau cum mai vrei să-i spui. Probabil se rezolvă la prima excursie, însă nu știu când va fi. De 1 mai știu sigur că vom fi, din nou, la Viena, am facut o tradiție deja din asta . E și Budapesta pe listă, dar nu știu dacă mai devreme.
Când am zis Piața Centrală m-am referit la cea prezentată de @mishu, dar sigur nu le voi ocoli pe cele spuse de tine. Piața Eroilor am vazut-o doar pe noapte, e o nebunie cât de frumos e iluminată. O voi vedea și pe zi cu ocazia vizitei la Grădina Zoologică (sunt foarte apropiate una de alta).
Pt. @Mischu.
In luna aprilie urmează să facem o vizită la Budapesta. Știu că ai fost recent acolo. Te rog să-mi răspunzi la următoarea întrebare.
Asigurarea medicală este obligatorie ? La controlul actelor de la intrarea în Ungaria, se cere acest act?
Mulțumesc.
@Mihai18 - scuze ca raspund eu, am fost acolo luna trecuta
la controlul actelor in vama indiferent de mijloc de locomotie este nevoie doar de Carte de identitate sau pasaport, pentru minori insotiti de un singur parinte aveti nevoie de procura notariala, pentru minori insotiti de o terta persoana aveti nevoie de procura data de ambii parinti + pasaport. Pentru masina este nevoie de actele auto cu asigurare valabila pe Ungaria, apoi achizitionat vinieta de la benzinariile lor sau de la benzinariile Moll din Romania.
nu intreaba nimeni de asigurare medicala
@adrianbogdan: si pentru @ Mihai18 corect. Asigurarea este pentru tine. Acum ce sa va spun mI mult de o pățanie in Bulgaria când cel mic s-a accidentat la mana si am fost la centrul medical Albena care era privat ca altfel nu găseai si acolo după ce ne-a făcut controlul preliminar ne-a dus cu salvarea intr-o alta localitate la spital unde pana la urma i-a pus mana in gips. Toți au fost foarte drăguți INSA la policlinica privată din Albena dacă nu aveai asigurare privată plăteau, iar la spital pentru ca erau de stat nu primeau asigurare privată si pentru ca eram înainte de a avea cardurile de sănătate am plătit gipsul. S-a chinuit o mulțime contabila sa m-a facă sa înțeleg ca dacă am card de sănătate (ei aveau) nu plătesc iar eu m-am chinuit tot o mulțime sa o fac sa înțeleagă ca nu avem, deci ea a fost foarte drăguța. Oricum suma plătită nu a fost mare, așa ca totuși in afara cardului de sănătate facem totuși si asigurări.
@adrianbogdan și @ Mishu.
Răspund amândorura, ca să nu ocup sit-ul cu ecouri.
1. @Mishu. Mulțumesc pentru promptitudine și caliatea răspunsului.
P. S. Sunt fan @ Mishu.
2. @ Adrianbogdan. Mulțumesc de 2 ori. Odată pentru detalii și a doua oară pentru loialitate și spiritul cavaleresc de a întinde o mână când un coleg de sit cere „ajutor”
Recunosc că întrebarea mea a fost naivă, însă azi am intrat pe sit-ul MAE și de acolo am aflat despre actele care îți sunt necesare în Ungaria. Am rămas surprins pentru că până acum am fost sau trecut prin Ungaria de peste 5 ori și nimeni nu mi-a cerut polița de asigurare medicală fără să fie un motiv medical.
Contez pe răspunsul tău și îți multumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Piața Eroilor și Parcul Orașului din Budapesta — scris în 29.02.24 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Zburând prin Budapesta! — scris în 07.08.23 de AdiFly din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 De 1 decembrie la Budapesta — scris în 08.12.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 City break toamna in Budapesta — scris în 25.10.22 de Roxana I din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Podurile Budapestei si insula Margareta — scris în 29.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Prima zi in Budapesta — scris în 16.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O dupa-amiaza in districtul Palatului regal Buda — scris în 12.10.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ