ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Piata Sfintei Treimi- Szentháromság tér (Trinity Square) - si imprejurimile

TIPĂREȘTE

In Evul Mediu biserica Matthias (The Church of Our Lady) vezi review anterior aici - la fel ca si alte biserici din orase imprejmuite de ziduri -era inghesuita pe o strada ingusta si se ridica deasupra caselor joase care o inconjurau. Abia in perioada baroca s-a proiectat piata si astfel a devenit centrul districtului.

Vizavi de biserica este fosta primarie din Buda care acum gazduieste un institut de cercetare-"Collegium Budapest" (2 Szentháromság utca) -arhitectura sa amintind de vechea capela. In coltul cladirii vei vedea statuia lui Palas Athena, aparatoarea orasului, impreuna cu blazonul orasului Buda. Statuia Sfintei Treimi din centrul pietei, construita in stil baroc, a fost ridicata de cetateni in sec 18 in semn de recunostinta pentru ca au scapat de ciuma. In 1925-30 a fost refacuta aproape in intregime iar stricaciunile provocate in timpul celui de-al doilea razboi mondial au fost reparate in 1968. Spre nordul statuii vei vedea o cladire neo-gotica construita in stil eclectic, fostul minister al finantelor, azi un camin studentesc. Szent- háromság utca este o strada scurta care porneste de vizavi de biserica Matthias. La intrarile boltite ale caselor cu numerele 5 si 7 au fost gasite usi medievale si nise gotice cu banci, o raritate la casele locuite. La nr. 7 vei gasi o cofetarie, Ruszwurm, deschisa in 1827, care inca functioneaza, dotata cu mobilierul si decoratiunile originale.

Straduta duce spre capatul vestic al Dealului Castelului, Promenada Bastionului. Privelistea pe care am admirat-o la Bastionul Pescarilor poate fi acum completata de panorama care se intinde aici. Dedesubt, in vale, se gasesc cartierele interioare ale Budei. Parcul imens din centru este Vérmezô (Campia Insangerata). Mai departe poti vedea cladirea moderna a Garii de Sud, cladire care mai contine si terminalul liniei de metrou de est-vest.

Privelistea cuprinde toate dealurile Budei. Spre nord-vest cel mai inalt punct e dealul János, de 529 metri, cu un turn mare in varf. Nu departe de el este si Turnul Televiziunii, iar la sud ultimul deal vizibil este dealul Gellért. Cu o suta de ani in urma pantele dealurilor de sub padure erau acoperite cu vita de vie, vinurile de Buda fiind faimoase. Insa in anii 1870 viile au fost distruse de filoxera, iar acum aici se gasesc gradinile suburbiilor.

Promenada Bastionului dateaza de pe vremea turcilor, sub ea se poate vedea asa-numitul Zid Lung al meterezelor din vestul districtului Castelului. A fost fortificat cu cateva bastioane rotunde, si cel mai mare dintre ele, aflat in capatul nordic al Muzeului de Istorie al Razboiului, se numeste Bastionul Esztergom. Tunurile expuse aici au fost produse in Ungaria sau aduse din alte tari si au fost folosite pentru apararea sau atacul impotriva zidurilor cetatii.

De la Promenada Bastionului ne-am intors la Piata Sfintei Treimi. Piata Hess András se invecineaza cu Piata Sfintei Treimi in nord. Aceasta piata mica are toate caracteristicile districtului Castelului. In partea sa estica, langa biserica Matthias, se afla hotelul Hilton. Fatada sudica a acestei cladiri moderne, terminata in 1976, a pastrat stilurile baroc si Louis XVI ale unei scoli vechi care data de la sfarsitul sec. 18. Tot aici este baza unui turn decorat cu magnifice ferestre curbate, deasupra caruia se ridica pe vremuri turnul manastirii dominicane construit in sec. 13-15. In curtea deschisa a aripii de sud se mai pot vedea fundatiile manastirii. Din bastion poti vedea in interiorul unei foste capele, unde vara se organizeaza o scena pentru spectacole muzicale in aer liber.

Casa de la nr. 3 din piata a fost reconstruita la inceputul sec 18 pe fundatiile din sec. 13. In 1760 gazduia hanul Ariciul Rosu (Vörös Sün), dupa cum se vede pe semnul sculptat in piatra de deasupra portii. Aici au avut loc in sec 18 primele spectacole de teatru din Buda. Casa cu nr. 4 din fata hotelului a fost formata prin alaturarea ruinelor a 3 case din sec. 14.

Prima carte tiparita in Ungaria, Chronica Hungarorum, a fost produsa aici de tipograful András Hess(care da si numele pietii). In spatele exterioarelor neo-clasice ale casei au fost descoperite dupa al doilea razboi mondial nise bogat decorate cu banci, rame de usi si holuri boltite. Astazi aici este restaurantul Fortuna, decorat in stil medieval. In centrul pietii se ridica statuia papei Inocentiu XI, in memoria apelului pontifului din 1686 la o liga crestina pentru eliberarea Budei.

Am sa revin in urmatoarele review-uri cu alte povesti din Budapesta, pentru ca mai sunt multe alte locuri frumoase pe care le-am vizitat si care merita descrise.


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 02.12.10 19:39:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2014 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Statia de autobuz din districtul Castelului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1800 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

danoradea
[02.12.10 21:46:19]
»

Felicitari pentru review, Budapesta este un oras foarte frumos care merita vizitat, un oras plin de vestigii care si mie mi-a placut foarte mult.

georgiana
[02.12.10 22:26:09]
»

Noi chiar am vazut o nunta faina in Piata Sfintei Treimi!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[03.12.10 18:21:27]
»

@georgiana

Mi se pare un loc grozav sa faci nunta, mai ales ca si decorul e desprins parca din basme-vezi biserica Matthias si Bastionul Pescarilor!

Cred ca si pentru ei este un loc plin de semnificatii, de aceea il aleg pentru nunti (sau doar datorita locatiei? !).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danoradea, georgiana, luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044827938079834 sec
    ecranul dvs: 1 x 1