GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Piața Eroilor și Parcul Orașului din Budapesta
Frumoasa capitală a Ungariei îmi place în fiecare anotimp, eclectismul ei mă fascinează, clădirile, plimbările pe malul Dunării, restaurantele, dealul Gellert, elegantele poduri dintre Buda și Pesta, castelul Buda, bastionul Pescarilor, statuile, băile, clădirea Parlamentului, bisericile, faimoasele Târguri de Crăciun, toate sunt ofertante pentru iubitorii de turism ca noi. Mărturisesc că-mi place să mă pierd pe străzile ei, fără a mă întreba asupra diferitelor semnificații, de aceea ultima vizită făcută cu ghid a fost oarecum revelatoare pentru mine și am să vă povestesc, experiența mea poate fi folositoare și altora.
Pentru a circula cu mașina în Ungaria este nevoie de achiziționarea unei vignete, ce poate fi cumpărată online: ematrica.nemzetiutdij.hu/ ... nette-selection
Multumesc pentru rectificare@Nasshu
În Budapesta parcarea este gratuită în weekend, dar este destul de dificilă găsirea unui loc.
De data aceasta, fiind cu o excursie organizată, nu am avut grija parcării, însă timpii de așteptare la graniță au fost foarte mari, s-au introdus și verificat documentele fiecărui turist.
O dată ajunși în Budapesta, am luat-o la pas către Hösök Tere, foarte largă, închinată memoriei eroilor maghiari. În centrul ei troneaza Monumentul Millenium construit la începutul secolului al XX-lea pentru comemorarea a 1000 de ani de la așezarea ungurilor în câmpia Panoniei. În vârful monumentului se află statuia Sfântului Arhanghel Gavriil, la baza căreia am admirat statuile căpeteniilor maghiare, printre care am aflat că se află și Vlad Țepeș. Pe margini, două coloane în formă de semicerc, la marginile cărora se pot admira 4 statui, simbolizând pacea, războiul, munca, cunoștința și bunăstarea, ilustrată printr-un simbol al virilității.
În partea dreaptă, se poate vizita Muzeul de Arte Frumoase, iar în spatele pieței un parc superb, City Parc, ce se întinde pe o suprafață de 1,2 kilometri. Acesta a fost amenajat în secolul al XIX-lea de către peisagistul francez Nebbion și cuprinde un patinoar imens pe timp de iarnă, iar în restul anului se pot vizita Muzeul Transportului, Parcul Tivoli, Grădina Zoologică, Grădina Botanică, Castelul Vajdahunyad, băile medicinale Széchenyi.
Dacă unele obiective le-am bifat în timp, la castel nu am fost niciodată până acum, nici nu am știut de existența lui, de aceea îl voi prezenta în câteva cuvinte.
Castelul Vajdahunyad, ce pare a fi preluat din basme, este o copie a Castelului Corvinilor -reședința lui Matei Corvin, de la Hunedoara. Inițial castelul a fost confecționat din șipci și carton fiind destinat unei expoziții temporale, apoi în anul 1904 a prins forma actuală, absolut superbă, ce are la bază o îmbinare a patru stiluri arhitecturale: gotic, renascentist, baroc și romanic. Azi castelul găzduiește cel mai mare muzeu al agriculturii din Europa. Vizitarea lui rămâne pentru mine pentru o altă dată. Intrarea în curtea castelului dinspre parc se face pe un pod construit pe piloni de beton, fiind păzită de doi lei fioroși, dezlănțuiți! La baza castelului se găsește un local, iar în curtea lui am admirat câteva statui, dintre care trei mi-au reținut atenția: cea a lui Bela Lugosi – primul interpret al rolului lui Dracula, a lui George Washington și cea a lui Anonymus, autorul cronicii Faptele ungurilor (Gesta Hungarorum).
De multe ori am fost în capitala Ungariei, dar niciodată până acum nu am pătruns în curtea castelului, însă cu siguranță voi reveni, cred ca frumusețea lui este diversă, în funcție de anotimp. Tot in parc, se poate vizita Capela Jaki, o copie a capelei călugărilor benedictini, fondată în 1214, lângă granița cu Austria, în vecinătatea satului Jak. Pe fațada principală se află statui ale celor 12 apostoli și a lui Iisus Christos. Locul este absolut minunat pentru o plimbare și o ședință foto sau doritorii se pot urca cu un balon cu aer cald pînă la înălțimea de 150 de metri - Balloon Fly, contra cost. Nu ne-am urcat în balon spre a vedea Budapesta din aer, dar acest cochet parc, merită cu priososință vizitat, dacă sunteți prin zonă.
Atâta tot am reușit să vedem noi în Budapesta, într-o excurie organizată, plus un tur panoramic al capitalei, făcut din autocar, apoi ne-am îndreptat spre un alt punct al excursiei, Praga, orașul celor 1000 de turnuri.
Vă doresc vacanțe de vis!
Trimis de sunflower in 29.02.24 16:02:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Ungaria toată ne place!
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster, nu este o continuare, este un sejur separat, un circuit Budapesta-Praga-Bratislava, făcut la final de februarie. La Gyula am fost în ianuarie.
@sunflower:
”Pentru a circula cu mașina în Ungaria este nevoie de achiziționarea unei vignete, ce poate fi cumpărată online: hu-vignette.com/ro.
Site-ul oficial pentru vigneta ungureasca este ematrica.nemzetiutdij.hu/ ... nette-selection
restul sunt revanzatori deci au preturi ceva mai maricele. De exmplu, in cazul de fata e vorba de cca 20 lei (diferenta) pentru vigneta pe 1o zile.
@Nasshu: voi edita, multumesc! Noi tot asa cumparam, deci ne țepăream singuri.
@webmaster, am uitat să atașez o piesă muzicală, dacă se poate, vă rog aceasta:
https://www.youtube.com/watch?v=s3WK0qSA3EU&list=RDEM-N1-ZlCzY2GaRy6PYyVGvA&index=2
@sunflower: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Zburând prin Budapesta! — scris în 07.08.23 de AdiFly din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 De 1 decembrie la Budapesta — scris în 08.12.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 City break toamna in Budapesta — scris în 25.10.22 de Roxana I din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Podurile Budapestei si insula Margareta — scris în 29.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Prima zi in Budapesta — scris în 16.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O dupa-amiaza in districtul Palatului regal Buda — scris în 12.10.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Palatul Parlamentului Ungariei, a doua cea mai mare cladire din Europa — scris în 18.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ