GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O dupa-amiaza in districtul Palatului regal Buda
Am petrecut o dupa-amiaza placuta intr-una dintre cele mai aglomerate zone turistice ale Budapestei, Orasul Vechi Buda, care s-a dezvoltat in jurul unui castel construit de regele Béla al IV-lea in secolul al XIII-lea. Castelul a fost construit pe un deal care se ridica la 170 m deasupra Dunarii, pentru a fi protejat de hoardele invadatoare.
Dealul Castelului si Orasul Vechi sunt in mare parte pietonale, aici putand ajunge fie pe jos, fie cu ajutorul funicularului. Acesta face legatura intre Podul cu Lanturi si Castelul Buda, iar la momentul construirii sale era al doilea sistem de transport de acest fel din Europa, dupa funicularul din Lyon.
Ceea ce caracterizeaza sistemul funicular este prezenta a doua poduri pietonale situate deasupra caii ferate, perpendicular pe aceasta, care au fost construite inca de la inceput, insa atunci cand gradina castelului s-a extins, au fost indepartate.
Ca mai toate obiectivele, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cele doua statii si cabinele au fost distruse de bombe, astfel ca s-a propus inlocuirea funicularului cu scari rulante. A fost insa reconstruit in stil vintage atat funicularul, cat si cele doua poduri pietonale, in anul 1983.
Pentru plimbarea cu funicularul am platit 3000 HUF dus-intors/persoana, astfel ca dupa cateva minute, acesta ne-a debarcat in vecinatatea Palatului Sándor. De aici am pornit catre Palatul Regal Buda, strabatand o zona aflata in plin santier.
Istoria Palatului Regal Buda este pe cat de zbuciumata, pe atat de complexa. Construit in stil gotic si locuit initial de regele Béla al IV-lea in secolul al XIII-lea, a fost transformat de acesta intr-o fortareata, dupa invazia mongola. A fost apoi extins, epoca de aur a acestuia fiind in timpul domniei regelui Matthias. In anul 1686, cand armata Habsburgilor a eliberat Buda de sub ocupatia otomanilor, a fost distrus complet. Cea mai mare parte a actualului Palat a fost construita de habsburgi in secolul al XVIII-lea in timpul domniei Mariei Tereza. Razboiul de Independenta din 1848 a adus noi pagube palatului, fiind reconstruit si extins, devenind de doua ori mai extins fata de cel initial, la sfarsitul sec. al XIX-lea. Ultimul rezident a fost amiralul regent Horthy, care a locuit aici din 1919 pana in 1945. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost transformat din nou intr-un morman de ruine, iar reconstructia de dupa razboi a scos la iveala fundatiile constructiilor gotice si ale celei renascentiste. Aceste structuri au fost incorporate in lucrarile de restaurare, Palatul capatand astazi acest aspect cu un mixt de stiluri arhitectonice.
Domul Palatului Regal a fost reconstruit in stil neo-clasic dupa ce domul neo-baroc a fost distrus odata cu palatul, in al Doilea Razboi Mondial.
Palatul gazduieste astazi trei muzee, printre care se numara Galeria nationala a Ungariei, aflata in aripa principala, cu vedere la Dunare, unde sunt expuse peste 40.000 de lucrari. In frumoasa curte amenajata in fata palatului, se afla o statuie a Printului Eugen de Savoia, care comemoreaza batalia din care a iesit invingator in razboiul turcesc. Basoreliefurile de pe baza reprezinta scene din lupta, cu doi prizonieri turci ghemuiti la picioarele printului.
Tot aici se afla Fantana copiilor pescari, care infatiseaza doi copii luptandu-se cu un peste, iar manopera fina a plasei de pescuit este remarcabila. Fantana a fost indepartata in 1955 si mutata in Piata Rákóczi din Pesta, dar adusa la locul initial in 1976.
O poarta ornamentala duce catre o alta parte a Palatului Regal, in apropierea acesteia fiind o sculptura din bronz a pasarii din mitologia maghiara, turul. Aceasta statuie marcheaza aniversarea mileniului de la cucerirea maghiara din 896.
In curtea de nord-vest a Palatului Regal se afla Fantana Mátyás, care ii infatiseaza pe regele Mátyás Corvinus si pe iubita lui Ilonka.
Poarta Leului, care duce la o curte din spate a Palatului Regal, isi ia numele de la cei patru lei care o vegheaza.
Muzeul de istorie din Budapesta, cel de-al doilea situat in Palatul regal, adaposteste o colectie fascinanta de artefacte si documente istorice, urmarind istoria orasului si a castelului.
Palatul Sándor este resedinta oficiala a presedintelui Ungariei si poate fi admirat doar de la distanta, pe exterior. A fost grav avariat in 1944 si aproape in intregime reconstruit dupa al Doilea Razboi Mondial.
Manastirea Carmelita din Buda este o fosta resedinta monahala catolica, actualul sediu al primului ministru al Ungariei. A fost construita de ordinul carmelitilor pe fostul loc al unei moschei distruse in timpul asediului care a eliberat Buda de ocupatia otomana.
Imparatul Iosif al II-lea a desfiintat ordinul si a transformat cladirea intr-un teatru pentru functionarii de rang inalt.
Fata in fata cu manastirea se afla Casa garzii, in care, la parter au fost create si doua sali de evenimente, numite dupa primul si al doilea capitan al garzii de corp nobiliare maghiare, Lipót Pálffy si contele Miklós Esterházy, aceasta din urma functionand si ca o cafenea.
In continuarea acesteia se afla Palatul Arhiducelui Iosif, care a fost o resedinta regala, anterior aici fiind Palatul Teleki. Zona aceasta este in reconstructie, urmand a fi o adevarata comoara, la finalizarea proiectului.
In continuarea districtului castelului se afla o alta frumoasa locatie care ofera privelisti panoramice extraordinare asupra Pestei, Bastionul Pescarilor. De la distanta pare un castel precum cele de nisip construite la malul marii, insa de aproape e o bijuterie ce combina elemente neo-gotice si neo-renascentiste. Bastionul are 7 turnuri care simbolizeaza liderii a 7 triburi maghiare si desi initial a avut un rol protector, ca parte a zidului orasului Buda, nu a fost folosit in scopuri militare niciodata. In timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost distrus, fiind restaurat in anii 1947-1948, devenind astazi cel mai aglomerat loc din Budapesta.
In piateta bastionului se ridica statuia ecvestra din bronz a regelui Stefan I al Ungariei, pe piedestalul careia sunt basoreliefuri ce ilustreaza episoade din viata acestuia.
Biserica Mátyás este o biserica romano-catolica situata in Piata Sfintei Treimi, in fata Bastionului Pescarilor, construita in stil romanic. Aici au fost incoronati conducatori ai Ungariei, imparatul Franz Joseph I al Austriei si consoarta sa Elisabeta, Franz Liszt fiind cel care a compus celebra liturghie de incoronare pentru aceasta ocazie. Aici sunt inmormantati si Béla al III-lea si sotia sa.
A fost transformata in moschee, atunci cand turcii au venit la putere la inceputul anilor 1500. Legenda spune ca in anul 1686 o statuie a Madonei a aparut in fata turcilor in timp ce acestia se rugau. Acesta a fost un semn ca vor fi infranti, ceea ce s-a si intamplat, turcii pierzand orasul Buda in fata habsburgilor. Cladirea actuala a fost realizata in stil gotic tarziu in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, insa a fost scena unor lupte aprigein timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si fost restaurata la sfarsitul secolului al XIX-lea.
In afara Bisericii Mátyás, in Piata Trinitatii se inalta o coloana mare „Sfanta Treime” , ridicata in speranta ca aceasta va ajuta la indepartarea ciumei mortale.
Zona aceasta, Dealul Palatului, este spectaculoasa mai ales seara, asa ca dupa ce am servit cina la un restaurant Jamie Oliver, aflat in zona, ne-am intors si am poposit in aceleasi locuri vazute pe lumina, pentru a observa cum sunt puse in valoare, seara.
Trimis de geani anto in 12.10.22 20:12:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Desi am fost de 2 ori la Budapesta, n-am vazut bastionul Pescarilor. Ne gandeam sa ne ducem la Targul de Craciun si sa combinam cu vizite prin oras.
Sa va fie de bine calatoria!
@valentinag: Nu cred ca o să vă para rău.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Piața Eroilor și Parcul Orașului din Budapesta — scris în 29.02.24 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Zburând prin Budapesta! — scris în 07.08.23 de AdiFly din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 De 1 decembrie la Budapesta — scris în 08.12.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 City break toamna in Budapesta — scris în 25.10.22 de Roxana I din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Podurile Budapestei si insula Margareta — scris în 29.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Prima zi in Budapesta — scris în 16.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Palatul Parlamentului Ungariei, a doua cea mai mare cladire din Europa — scris în 18.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ