ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 5 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Palatul Parlamentului Ungariei, a doua cea mai mare cladire din Europa

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce am vazut Palatul Parlamentului noaptea, frumos luminat, in timpul croazierei pe Dunare, ne-am propus sa il vedem si ziua, pe lumina, de aproape.

Recomandarea este ca biletele sa fie cumparate on-line, insa, in numar redus, se pot achizitiona si direct de la centrul de vizitare. Am avut noroc si am cumparat bilete la fata locului, optand pentru un tur in limba franceza (pentru cel in limba engleza ar fi trebuit sa asteptam mai mult), pentru care am platit 4200 Ft/persoana.

Avand la dispozitie inca o jumatate de ora, am parasit centrul de vizitare pentru un tur exterior al Parlamentului, cea mai mare cladire din Ungaria. E la fel de impresionant ziua, ca si noaptea, in stil neogotic, cu cele 365 de turnuri mari sau mici, cu fatada simetrica si o cupola centrala, pe care in perioada comunista exista o stea rosie, inlaturata ulterior.

Fatada principala este cea dinspre Dunare, insa intrarea oficiala este pe cealalta parte, in Piata Kossuth, scarile exterioare fiind incadrate de doi lei, comunicand in interior cu Scara ceremoniala.

Pe 3 dintre laturile Parlamentului, sunt amplasate cateva statui ale unor personaje care au avut un rol important in istoria Ungariei. Una dintre ele, amplasata pe latura sudica, este statuia ecvestra din bronz a contelui Gyula Andrássy, prim-ministru al Ungariei si ulterior ministru de externe al Austro-Ungariei.

Pe aceeasi latura se afla o statuie noua, ce il reprezinta pe sensibilul poet Attila József, ce a adus in prim plan conditia umana, care s-a sinucis la varsta de 32 de ani.

Pe alta latura, semet, Ferenc II Rákóczi, print de Transilvania, care a condus una dintre primele revolte pentru independenta impotriva Habsburgilor, priveste catre trecatori.

Centrul de vizitare se afla pe latura nordica, coborand treptele la subsol, tot aici aflandu-se si un magazin de suveniruri. Timpul a trecut foarte repede, astfel incat ne-am grabit spre punctul de pornire al turului, nerabdatori sa descoperim interiorul acestei cladiri impunatoare, realizata in decurs de 17 ani.

Dupa ce am trecut de controlul de siguranta, ghida noastra simpatica ne-a furnizat cateva informatii privind constructia edificiului, materialele folosite fiind doar din Ungaria, livrate si construite de maghiari, cu exceptia coloanelor uriase de granit, aduse din strainatate. Similar, cladirea Parlamentului din Bucuresti, a fost construita si impodobita cu materiale exclusiv din Romania. Ca si marime, ocupa locul 2 in Europa, primul loc fiind ocupat de Parlamentul din Bucuresti.

Am urcat pe scara XVII, una dintre cele 4 scari des folosite de vizitatori, denumita "Scara de Aur", datorita celor 40 kg de aur de 24 karate folosite pentru a o orna. Peretii scarii sunt acoperiti cu marmura artificiala, iar flora Ungariei apare in elementele decorative, macul, pe balustrada din fier forjat si vita de vie pe bolta aurita. La nivelul etajului principal al scarii se afla candelabre originale iar coridoarele ornamentate in stil gotic asigura legatura intre salile de lucru. Unul dintre cele mai frumoase este coridorul de pe malul Dunarii al salii de sedinte care a apartinut Camerei Superioare, pe care vedem statui de pirogranit cu figuri care simbolizeaza mestesugurile acelor vremuri.

Am ajuns la Scara ceremoniala, o bijuterie a cladirii, folosita doar in ocazii speciale, de sarbatorile nationale, cand sosesc delegatii de rang inalt. Scara are 96 de trepte acoperite cu un covor rosu. Pe tavanul casei scarii principale sunt 2 picturi murale mai mari si una mai mica. Incaperea este decorata cu 8 coloane de granit, fiecare cantarind patru tone.

Scara ajunge in cel mai spectaculos loc al cladirii, Sala Domului (Rotonda), centrul geometric si simbolic al Parlamentului. Este izbitoare prin dimensiunea sa, diametrul cupolei avand 20 de metri, iar inaltimea interioara ajungand la 27 de metri. Tavanul domului are o structura dubla: deasupra tavanului fals decorat cu stele se afla un alt tavan, cel exterior, distanta dintre cele doua fiind mai mare de 30 de metri, ajungand astfel in exterior la o inaltime de 96 de metri.

Incepand cu anul 2000, aici se pastreaza simbolurile regale ale puterii: sceptrul, globul, sabia si coroana Sfantului Stefan, pazite 24 de ore din 24, de Garda de onoare, imbracata in uniforme istorice.

De-a lungul secolelor, bijuteriile Coroanei au fost furate, mutate, ascunse sau scoase peste granitele Ungariei și readuse in final la Budapesta. Ultima„aventura” a acestora a fost dupa al doilea razboi mondial, cand au fost depozitate in Fort Knox, SUA, pana in 1978, pe vremea administratiei presedintelui Jimmy Carter, care a returnat coroana si bijuteriile statului maghiar.

Sfanta Coroana a fost lucrata pentru primul rege crestin al Ungariei, Sfantul Stefan, originea acesteia fiind incerta (Vatican sau Constantinopole), confectionata din aur si pietre pretioase cu insemne ale crestinatatii in greaca, romana si bizantina. Are o insemnatate deosebita deoarece ofiterii armatei maghiare, la inaintarea in grad, jura credinta pe acest insemn regal.

Mutandu-ne privirea pe stalpii care sustin cupola, in numar de 16, descoperim tot atatea statui reprezentand domnitorii reprezentativi ai Ungariei si stemele acestora. Am retinut cateva dintre figuri, incepand cu Prințul Árpád, ales ca si conducator al triburilor maghiare la scurt timp dupa ce acestea s-au stabilit pe campiile Panonice in 896. Urmeaza Sfantul Stefan, care a adoptat crestinismul, Sf. Ladislau, András al II-lea, Béla IV, Ludovic I. Urmatorii doi sunt familiari noua, fiind vorba de János Hunyadi (Iancu de Hunedoara), nascut intr-o familie romaneasca de nobili vlahi si care a devenit conducatorul Transilvaniei, iar apoi guvernator al Ungariei. El este cel mai bine amintit pentru ca i-a invins pe turci in batalia de la Belgrad din 1456. Mátyás Corvinus (Matei Corvin) s-a nascut la Cluj-Napoca si este considerat a fi cel mai mare dintre toti regii maghiari. Urmeaza Carol al III-lea si fiica sa, Maria Tereza, care a cimentat pozitia Ungariei ca parte integranta a Imperiului Habsburgic.

Avand in vedere simbolistica acestei incaperi, este interzisa fotografierea.

De o parte si de alta a domului, simetric, se afla salile de sedinte parlamentare. Aceste doua sali au configuratie identica, sugerand simbolic ca cele doua camere aveau drepturi egale. Intrucat parlamentul maghiar nu mai este bicameral in prezent, una dintre salile de sedinte a fost transformata intr-o sala de conferinte.

In aripa de sud a cladirii, se afla sala de sedinte a fostei Camere a Reprezentantilor, care este folosita astazi conform destinatiei sale initiale, adica aici se intruneste Parlamentul. Vizitatorilor le este interzis accesul in aceasta zona, prin urmare ne intoarcem in aripa nordica pentru a vizita totusi o sala de sedinte.

Traseul ne conduce mai intai intr-un salon, Főrendi House, bogat decorat cu motive gotice, inveselit de canapelele circulare, tapitate in catifea rosie, plasate in mijlocul incaperii si de covorul turcoaz desenat cu ghirlande de flori. Si aici exista statui din pirogranit, realizate in fabrica Zsolnay din Pécs si considerate o inovatie la vremea lor, ce simbolizeaza vechile grupuri etnice si mestesuguri maghiare.

Poposim apoi pe coridorul lateral de acces in marea sala de sedinte a fostului Senat. De-a lungul pervazului, ghida ne arata niste santuri in metal, numerotate, reprezentand scrumierele pentru trabucurile domnilor, fiecarui senator corespunzandu-i un numar.

Patrundem in sala de sedinte, cu scaunele dispuse in forma de potcoava, cu tapiteria din piele, iar mobilierul este simplu, din lemn de stejar maro inchis. Sala are o acustica excelenta iar stemele pictate ale familiilor conductoare ale Ungariei pot fi vazute pe peretele principal din spatele platformei prezidiului. Pe ambele parti ale platformei exista picturi murale care evidentiaza rolul istoric al nobilimii.

Ultima sala in care patrundem este Sala Béla Neÿ unde exista o macheta la scara 1:100 a cladirii Parlamentului, dar si ecrane unde putem descoperi detalii interesante din spatiile neincluse in turul ghidat si instalatii tehnice ascunse vederii.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 18.09.22 18:07:52
Validat / Publicat: 18.09.22 20:43:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2097 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Statuie noua ce il reprezinta pe sensibilul poet Attila József, ce a adus in prim plan conditia umana, care s-a sinucis la varsta de 32 de ani.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043234825134277 sec
    ecranul dvs: 1 x 1