GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In dupa amiaza aceleiasi zile in care am vizitat castelul regal din Gödöllő (vezi impresii), am ajuns in zona Pietii Eroilor din Budapesta, locatie unde se afla cateva dintre obiectivele orasului.
Primul dintre ele, impozant, numit Monumentul Mileniului, a fost construit pentru a comemora cea de-a 1000-a aniversare a cuceririi maghiare din 896. Acesta cuprinde 2 colonade semi-circulare, in mijlocul carora se afla o coloana cu statuia arhanghelului Gavril, care tine in mana stanga o cruce dubla, iar in mana dreapta, Sfanta Coroana. Conform legendei, Arhanghelul Gavril l-a indemnat, in vis, pe primul rege al Ungariei, Stefan, sa se converteasca la crestinism si sa se incoroneze. Baza coloanei lui Gavril este înconjurata de statuile ecvestre ale capeteniilor celor sapte triburi maghiare, conduse de printul Árpád.
Colonadele semi-circulare cuprind statui de bronz ale unor personaje istorice importante in procesul de formare al Ungariei moderne, iar la baza acestora exista cate o placuta care prezinta un moment important din viata personalitatii respective. In partea de sus a colonadelor exista statui ce reprezinta carele pacii si razboiului si figuri alegorice ale muncii si bunastarii, ale cunoasterii si gloriei.
De o parte si de alta a pietei se gasesc Muzeul de Arte Frumoase si Galeria de Arta, care gazduiesc expozitii temporare printre care opere ale lui Van Gogh, Rembrandt si colectii ale unor celebri pictori spanioli sau francezi.
Un alt obiectiv foarte apreciat de catre turisti este Castelul Vajdahunyad, situat in spatele Pietii Eroilor, în Parcul Orasului (Városliget). Acesta este construit pe o mica insula, accesul realizandu-se de 4 poduri.
Privit de pe pod, am descoperit asemanarea fatadei acestuia cu cea a castelului Corvinilor din Hunedoara. Castelul nostru, care a fost resedinta lui Matia Corvin, regele Ungariei, a servit drept model castelului Vajdahunyad.
Interesanta este povestea acestui castel, care nu a fost resedinta vreunei familii regale, fiind initial construit din lemn si carton, destinat unei expozitii temporare. Succesul pe care cladirea l-a avut in randul localnicilor si al turistilor, a facut ca in anul 1904, sa fie reconstruit din piatra si caramida. Cladirea imbina elementele de stil ale bisericilor romanice si gotice, palatelor renascentiste si castelelor baroce, gazduind Muzeul Agricol Maghiar.
In Parcul Orasului se afla statuia de aproape 2 metri inaltime lui Anonymus, notarul anonim al regelui maghiar Béla al III-lea.
O capela in stil romanesc reprezinta copia unei capele reale a unei manastiri benedictine, aflata la granita de vest a Ungariei, Capela Jak.
Pe lacul din parc, care inconjoara castelul Vajdahunyad, te poti plimba cu barca sau cu hidrobicicleta, iar in timpul iernii, pe apa inghetata a lacului artificial, este deschis un patinoar.
In capatul opus al parcului este deschis noul Muzeu etnografic, inaugurat chiar la inceputul verii acestui an, cu o structura armonizata cu parcul, care face parte din cea mai mare dezvoltare urban-culturala din Europa, numita Proiectul Liget Budapesta.
De aici, traversand podul Elisabeta, cu masina am ajuns la Dealul Gellert, locul in care este situata Citadela (fortareata) Budapestei. A fost construita aici deoarece dealul are cea mai mare inaltime din oras, servind drept punct de observatie militara. Dealul poarta numele episcopului Gellert, care l-a ajutat pe Regele Stefan sa crestineze populatia maghiara. Potrivit legendei, episcopul a avut un sfarsit tragic, fiind aruncat de pe deal intr-un butoi, de catre opozanti. In amintirea lui, o statuie care il reprezinta a fost amplasata deasupra unei cascade create artificial pe una dintre pantele dealului.
Am urcat cu masina o portiune din deal, pana am ajuns la parcarea citadelei, de unde am pornit pe jos spre punctul cel mai inalt, dominat de Statuia Libertatii, ridicata pe un piedestal de 26 m inaltime, reprezentand o femeie care tine deasupra capului, cu mainile intinse, o frunza de palmier.
Din pacate, Citadela, inclusiv perimetrul Statuii Libertatii, sunt inchise pentru renovare. Se poate insa ajunge in zona care iti ofera cele mai frumoase panorame ale orasului.
Interesanta este si Biserica grota construita in roca de pe dealul Gellert, formata acum cateva sute de ani, prin eroziune, servind ca adapost saracilor, dar si ca spital de campanie in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In prezent este un lacas de cult, adapostind o capela si o manastire, iar in fata acesteia se afla statuia Regelui Sfantul Stefan. Nici pe aceasta nu am vizitat-o, ajungand la ora inchiderii, insa toate obiectivele le-am admirat foarte bine de la baza dealului.
Desi se intuneca, nu ne doream sa ne indreptam spre hotel, astfel ca am hotarat sa mergem intr-o plimbare cu vaporul pe Dunare. Am traversat din nou Podul Elisabeta in Pesta si am cautat parcare in zona debarcaderului.
Am optat pentru compania„Legenda City Cruises” , care ofera tururi atat ziua (Duna Bella) cat si seara (Danube Legend). Pentru croaziera de seara am platit 19 euro/persoana, timp de 1 ora plimbandu-ne de-a lungul celor mai importante obiective, frumos iluminate, trecand pe sub 4 poduri si vazand in total 6 dintre ele. In pretul biletului intra audio-ghidul, care ofera informatii in 30 de limbi, inclusiv romana si o bautura la alegere.
De la debarcader, in dreptul podului Elisabeta se afla cea mai veche biserica din Pesta, Biserica Parohiala a Sfintei Fecioare Maria. Podul Libertatii este considerat unul dintre cele mai frumoase poduri, inaugurat de insusi imparatul Franz Joseph I. Urmeaza Piata, chiar in inima orasului si cladirea construita initial ca vama, actuala Universitate de Economie.
Am trecut pe sub podul Petőfi, ajungand in dreptul Teatrului National si al Palatului Artelor, pana aproape de podul Rakoczi.
Ne-am intors apoi privind catre Buda, chiar langa Podul Libertatii, pe malul drept al Dunarii, unde se gasesc cladirile vechi de peste 200 de ani ale Universitatii Tehnice din Budapesta, de dimensiunea unui cartier.
Langa acesta se afla Hotelul Gellért, usor de recunoscut dupa turnurile sale orientale in forma de con. Aici sunt si baile Gellért, in stil Art Nouveau maghiar.
Am ajuns apoi in dreptul Dealului Gellert cu Statuia Libertatii.
Au urmat Palatul Regal din Buda, in fata caruia se afla statuia ecvestra a Printului Eugen de Savoia, castelul Buda si Teatrul Castelului, construit initial ca manastire si biserica a Carmelitilor, ulterior in cladire infiintandu-se un teatru, insusi Beethoven sustinand un concert acolo.
Urmatorul pod pe sub care am trecut este Podul cu lanturi, construit de contele István Széchenyi, decizia luand-o dupa ce a fost nevoit sa astepte o saptamana pentru a trece raul si a participa la inmormantarea tatalui sau.
Biserica Matthias, locul unde multi regi au fost încoronati, dar si locatia de unde, timp de 150 de ani, muezinii rosteau chemarea la rugaciune, se recunoaste prin turlele sale tuguiate.
Un alt loc frumos luminat este Bastionul Pescarilor, care are 7 turnuri, simbolizand corturile de piatra ale celor 7 capetenii maghiare, a carui denumire deriva din faptul ca aceasta zona a fost candva aparata de breasla pescarilor.
Podul Margareta, care face legatura cu insula ce poarta acelasi nume, precum si cel mai impunator monument de pe malul Pesta, Palatul Parlamentului, al doilea cel mai mare parlament din Europa, sunt alte obiective importante puse in valoare. Plimbarea a fost foarte relaxanta si prezentarea audio ghidului, presarata cu legende sau intamplari reale din istoria Ungariei, a completat informatiile pe care eu le-am cules despre fiecare obiectiv.
Cam atat pentru prima zi in Budapesta, urmand a vizita fiecare dintre obiectivele mentionate mai sus, bineinteles impartasind informatiile, impresiile si povestile acestora, pe larg, in urmatoarele articole.
Trimis de geani anto in 16.09.22 15:35:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Piața Eroilor și Parcul Orașului din Budapesta — scris în 29.02.24 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Zburând prin Budapesta! — scris în 07.08.23 de AdiFly din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 De 1 decembrie la Budapesta — scris în 08.12.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 City break toamna in Budapesta — scris în 25.10.22 de Roxana I din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Podurile Budapestei si insula Margareta — scris în 29.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O dupa-amiaza in districtul Palatului regal Buda — scris în 12.10.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Palatul Parlamentului Ungariei, a doua cea mai mare cladire din Europa — scris în 18.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ