ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.05.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 14.10.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pe urmele lui Labis - Malini - O parte din copilarie

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Ma trezesc uneori cand imi zboara gandul si ma regasesc din nou pe dealurile inverzite ale copilariei mele. Stiu ca v-am povestit de frumosul meu Falticeni dar, ce nu stie multa lume este ca Malini este secretul meu bine ascuns, acea particica din fiecare care ramane neatinsa, pura ca si in primii ani de viata. Si cum imprejurarile nu mi-au permis sa plec undeva intr-o mini vacanta de 1 mai, am facut ceva ce imi doream de mult: m-am intors pe meleagurile unde am crescut-Malini

Frumusetea primelor zile de Mai ne-au scos din casa cu destinatia Falticeni, casa parintilor mei. Mi-a facut o placere enorma sa revad orasul in care la fiecare colt ma astepata amintiri frumoase, de adolescenta indragostita de nou si necunoscut.

Si pentru ca ziua de 1 mai era deja compromisa, ne-am hotarat sa sarbatorim 2 mai in dulcele stil traditional, gratarele si multa voie buna. Am corupt si 2 prieteni stabiliti in Austria sa ne insoteasca si impreuna cu parintii am plecat spre Malini.

La o distanta de 20 de Km de orasul Falticeni intram in Comuna Malini. Situata pe cursul inferior al raului Suha Mare se adaposteste la poalele muntilor Stanisoara o frumoasa asezare pitoreasca. Ca si comuna, adaposteste mai multe sate, Malini cu Suha, Valeni, Poiana Marului si Paraie.

Denumirea comunei vine de la o padure de malini, care inca mai exista si azi si de care se leaga multe povesti si legende.

Din punct de vedere istoric Malini este locul unde unde in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial Capitanul V. Teodoreanu si-a dat viata, el purtand si numele de "Eroul de la Malini".

Tot in Malini se gaseste casa memoriala Nicolae Labis, casa unde a trait poetul si care dupa mine nu este indeajuns mediatizata si pastrata cum se cuvine.

Drumul care merge spre manastirea Slatina trece prin mijlocul satului Malini.

Din punct de vedere turistic Malini este una din cele mai noi destinatii de ski, laudandu-se cu o noua si destul de performanta partie de ski construita cu fonduri nerambursabile in zona Valeni-Stanisoara.

Ca si locatii de cazare, de prin paduri apar zilnic noi pensiuni, si dupa mine va fi cat de curand o zona foarte cautata.

Dupa ce am trecut de detaliile mai "tehnice" care sper sa ii multumeasca pe cei mai critici (recunosc ca nu as putea sa va tin o lectie de istorie despre zona respectiva si nici nu ma tin a fi buna la asa ceva iar de pe internet poate sa copie oricine) vreau sa va aduc in prim plan impresiile mele personale.

Malini este o zona frumoasa, cum sunt zeci de astfel de zone in tara, cu oameni primitori, gospodari.

Imi aduc aminte de frumoasele sarbatori de iarna cand carduri de mascati veneau in curtea unchiului tatalui meu (care era fotograful satului) sa se pozeze, sa ne incante cu frumaosele obiceiuri de iarna. Ma mandresc ca ulita pe care am copilarit si unde a trait bunica mea si unchiul tatei ne poarta azi numele, in semn de recunostinta, fotograful era la loc de cinste cu edilii satului pe vremuri.

Daca ti-ai face timp sa vii sa cunosti zona vei vedea ca soarele straluceste mai frumos aici.

Vara toata lumea merge sa isi racoreasca trupul in apa mare a raului Suha, sub poale de padure. Toamna coboara taranii de la munte cu galetile pline de roadele padurii, cand eram eu copil mergeam la strans de zmeura si bureti si le duceam la centrul de colectare. Nu imi era frica de padure si de vietuitoarele ei datorita povestilor bunicii mele care a fost cantoniera la Hartoneasa si la Suha Mare si pentru ca strabunica mea, femeie trecuta prin doua razboaie mondiale ne lua mereu de mana inca de la cativa anisori si ne plimba povestindu-ne cat de draga ii e padurea unde nu de putine ori se ascundea de rusi sau de nemti in razboi. Marturie stau si acum cele doua sine de cale ferata pe care treceau proviziile militare, lemn, ce treceau prin fundul gradinii bunicii si care acum stau parasite printre randurile de cartofi si porumb.

Merita sa vii sa, mergi la capatul Valenilor, sa te opresti pe marginea apei si sa te odihnesti putin, sa citesti o poezie de-a lui Labis si sa te gandesti ca totusi viata nu este atat de grea ca in "Moartea Caprioarei".

1 mai pentru mine a fost prilej de aducere aminte a unor locuri si oameni dragi mie si ma bucur ca pot sa impartasesc acest lucru cu voi. Iar daca, undeva candva va hotarati sa veniti in zona, va astept cu drag si promit sa va plimb prin frumoasa zona a Malinilor, nu o sa va para rau. (Pentru doritori voi face o lista cu pensiunile din zona, mai ales ptr amatorii de ski).


[fb]
---
Trimis de Sanziana in 05.05.10 16:05:36
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2697 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sanziana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 o caracteristica a zonei, sculpturile in lemn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

Costi
[05.05.10 17:01:20]
»

Deşi nu au apărut încă pozele, review-ul tău merită toată lauda, nu numai pentru el în sine, dar şi pentru că aminteşte de un poet acum aproape uitat şi asta nemeritat, pentru că mulţi l-au asociat cu comunismul.

Dar valoarea poetului merge dincolo de vremurile în care a trăit. Ruşii nu l-au uitat pe Maiakovski...

În plus, şi alţi poeţi şi scriitori români ar putea fi etichetaţi drept "colaboratori" ai regimului comunist, de exemplu, Arghezi, Călinescu, Sadoveanu, Miron Radu Paraschivescu, dar nu putem să le negăm nicidecum valoarea pentru asta.

Nedreaptă soarta lui Labiş, mort la doar 21 de ani, călcat de un tramvai (unii zic că ar fi fost omorât de... ştiţi voi cine! ).

Un link pentru informaţii:

click aici

Ah, să nu uit: pentru cine nu ştie, mălinul este un arbust cunoscut şi sub numele de liliac.

Şi un vot de la mine.

pepsi70ro
[05.05.10 17:03:28]
»

Oare acolo a scris Labis "Moartea Caprioarei"? Ai scris asa de frumos, stiu acum ce l-a impresionat pe Labis. Nu-i asa ca avem o Romanie frumoasa? Felicitari Sanzi!

SanzianaAUTOR REVIEW
[05.05.10 17:11:11]
»

pozele vin...

Eram sigura ca vor sari in ajutorul meu cu date pe care memoria mea nu le inmagazineaza colegii de pe site, ocazie cu care iti multumesc Costi. Ptr mine Labis e doar un poet drag, dincolo de bariere politice si e mare pacat ca nu ne folosim cum se cuvine de mostenirea lasata.

ovidiu, vreau sa cred ca "Moartea Caprioarei" nu va oglindi situatia Romaniei in viitorul apropiat si ca nu vom spune "Dar legea ni-i desarta si straina/Cand viata-n noi cu greu se mai anina'"...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.05.10 17:12:26]
»

@Costi, i-ai uitat (? ) tocmai pe corifeii C. Vadim Tudor şi A. Păunescu...

@Sânziana, la ce altitudine este pârtia şi ce diferenţă de nivel are, ştii cumva?

SanzianaAUTOR REVIEW
[05.05.10 17:17:39]
»

Webmaster dj, te rog sa atasezi o melodie care, desi nu are relevanta aici, ptr mine inseamna mult - Demis Roussos My friend the wind- Malini este locul in care m-am indragostit de melodiile lui.

SanzianaAUTOR REVIEW
[05.05.10 17:25:14]
»

@Dragos, eu la ski sunt afoana rau, oricum, am inteles ca partie e albastra, destul de damburoasa dar ok cand e zapada, si cam atat. De altitudini si alte detalii tehnice... pauza, nu m-a interesat si nici nu am auzit, oricum e cca 800 m lungime ca am vrut sa fac niste oferte la canalizare in Malini si m-am uitat pe planse

ancamariagadea*
[05.05.10 17:32:44]
»

Daca ti-ai face timp sa vii sa cunosti zona vei vedea ca soarele straluceste mai frumos aici.

Sanziana, o sensibila si romantica incurabila! Foarte frumoase cuvinte, felicitari! Chiar m-au emotionat randurile tale, mai ales ca mi-au adus aminte cum m-au pus parintii in copilarie sa invat pe de rost "Moarte caprioarei". Si cat plangeam ca nu vroiam sa o recit ca era trista. De multe ori luam cartea si o reciteam sperand ca finalul sa fie altul

Costi
[05.05.10 19:11:29]
»

@Dragos

Nu i-am uitat, dar am preferat să nu-i amintesc pe cei în viaţă.

În privinţa pârtiei, de ce nu vii de Rusalii, să te duci să să vezi cu ochii tăi? Cred că Sânziana te-ar accepta chiar şi cu întârziere, ar găsi o soluţie şi pentru tine şi fetele tale

SanzianaAUTOR REVIEW
[05.05.10 19:15:52]
»

@Dragos, ar fi o onoare sa te avem printre noi. ce zici?

webmaster77
[05.05.10 19:26:33]
»

mutat la "Descopera Bucovina".

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.05.10 19:57:41]
»

@Sânziana (&all) sunt foarte aproape de falimentul personal, n-am fost în stare să ma deplasez 40km până la Snagov de 1Mai, şi voi mă aşteptaţi în Bucovina?!? Aş vrea io! În plus, mai am şi o "buba" de toată frumuseţea... Chiar sunt curios, pot să ajung sâmbătă până la Sinaia? (am fost invitat de o bună prietenă...)

piti
[05.05.10 20:04:23]
»

@dragos trec sa te iau cu masina? Buba trece in trei saptamani .

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.05.10 20:24:48]
»

poate... da'... leac la sărăcie ştii?

webmaster13
[06.05.10 07:58:19]
»

iata si melodia solicitata vine odata cu scuzele pentru intarziere!

georgiana
[06.05.10 08:26:20]
»

Un vot, cu drag si din partea mea, al 8-lea si te asigur ca review-ul tau avea aceeasi valoare in ochii mei si daca nu era vorba de poetul care a scris ''Moartea caprioarei'' (pe care inca o mai stiu pe de rost si acum) !

Pentru ca si tu, nu doar Labis, ai un dar innascut de a da valoare lucrurilor bine facute!

Felicitari!

SanzianaAUTOR REVIEW
[06.05.10 08:37:29]
»

multumesc Georgiana, venind de la tine e un compliment de care sunt mandra.

Anca, mereu am fost si voi fi......multumesc. Si mie mi-era greu sa invat aceasta poezie.

alinutzza140*
[06.05.10 09:59:35]
»

Frumoase randuri si emotionante. Imi face placere sa dau votul meu cuiva care are in suflet atata sensibilitate. Mie imi place partia de la Malini ca m-am dat cu sania). De schiat nu stiu.

Alessia
[06.05.10 17:49:15]
»

Iti multumesc surioaro ca m-ai facut vedeta postand poze cu mine pe site... A fost intr-adevar o zi superba alaturi de cei dragi... Te-as vota da nu ar fi fairplay... ma multumesc sa spun ca abia astept sa mergem iar

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.05.10 19:01:33]
»

n-ar fi Fair-Play doar dacă ai vota-o doar pe ea; dar atât timp cât iţi exprimi voturile echilibrat, pentru orice membru care le merită, chiar nu ar fi o problemă. părerea mea...

krondia*
[31.05.10 12:37:18]
»

Din pacate, ai dreptate, acest obiectiv este mult prea putin mediatizat. Incercam acum sa gasesc cateva informatii/fotografii despre interiorul acestei case memoriale dar detaliile sunt sarace iar in afara de o imagine cu exteriorul nu am gasit nimic. Pacat. Am vizitat cu putin timp in urma casa memoriala a lui Calistrat Hogas din Piatra Neamt si, din acest punct de vedere, complexul muzeul de acolo este mult mai bine pus la punct, vedeti clipul de aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicu vlad
[21.04.15 22:46:06]
»

pentru Sanziana: si eu am amintiri placute din Malini-ul bunicilor. Iar in aceste aminitiri apar si persoane, ca de pilda surorile Sanziana si Catalina Botescu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alessia, alinutzza140*, Costi, Dragoș_MD, georgiana, krondia*, nicu vlad, piti
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bucovina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066632986068726 sec
    ecranul dvs: 1 x 1