ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 1

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pojorata-Bucuresti sau cum sa traversezi Carpatii de 2 ori intr-o zi

TIPĂREȘTE

A venit si vremea sa ne luam ramas bun de la dulcea Bucovina si am facut-o cu regret pt ca ne-am simtit atat de bine aici, am vizitat atatea locuri si au ramas atat de multe de vazut ca mi-as fi dorit ca timpul sa stea in loc. Ne-am propus sa plecam la ora 9 pt ca voiam sa ajungem acasa in aceeasi zi, sa mai trecem eventual pe la cateva manastiri de pe traseu, dar nu am reusit sa strangem tot calabalacul decat pe la 10. Tot e bine, mi-am spus si am purces la drum, am ratat Humulestiul lui Creanga in schimb am oprit la o biserica in localitatea Poiana care ne-a impresionat prin maretia si frumusetea ei. Doamna care o ingrijea ne-a spus ca in parohie sunt vreo suta de familii si totusi preotul de acolo a realizat atat de multe, cu ce bani numai el stie. Interiorul ne incanta cu catapeteasma ce are trei randuri de icoane si stranele sculptate manual atat de mestesugit. Hramul bisericii - Intrarea in biserica a Maicii Domnului imi aminteste ca sora mea e nascuta la asa o zi mare. Plecam grabiti pt ca ne astepta:

Manastirea Agapia - monument istoric, nepretuit tezaur de arta prin faptul ca marele Grigorescu si-a exprimat talentul nemarginit. Sau marginit dupa parerea maicii de la intrare care ne-a spus ca dupa ce a pictat aceasta minunata manastire si in care si-a lasat portretul in chipul Sf. Rafael, Dumnezeu l-a pedepsit pt ingamfarea lui si l-a lasat fara inspiratie. Bine am spus dar Grigorescu a mai pictat, slava Domnului ca ne-a lasat atatea opere. Da, zice maica dar nu a mai putut picta biserici. Sau poate nu a mai vrut, zic eu in gand Doamne iarta-ma. Am intrat inauntru fara posibilitatea de a face fotografii dar cui ii mai ardea de asta cand aveam atata frumusete de admirat. M-au impresionat mult cele doua coloane dorice din marmura de culoare oranj si bineinteles picturile murale ale geniului ce avea numai 20 ani. Am mers sa vizitam si muzeul si sincer nu ne-am putut satura sa admiram icoanele ce par pictate de insusi Creatorul. Am mai facut un tur intrebandu-ne cum rezista aceste valori intr-un loc retras, cum nu a tentat raufacatorii? Dar sa nu le dam idei, probabil ca au sisteme antifurt serioase acolo!

Afara incepuse sa picure iar noi ne indreptam spre Varatec. Manastirea este una tot de maici, cred ca cea mai cunoscuta si vizitata mai ales datorita faptului ca aici este inmormantata Veronica Micle. Aleile locasului sunt pline de maicute care participa la infrumusetarea gradinilor prin scoaterea florilor trecute. Intram in manastire dar nu prea avem ce admira pt ca luminile erau stinse iar maica de la pangar era tare plictisita. Am cumparat cateva suveniruri si am urcat in deal sa pozam si mormantul Veronicai dar si biserica din aceeasi curte in care tocmai se tinea slujba. Cum frigul ne intrase bine in oase iar noi mai aveam mult drum inainte am luat directia Piatra Neamt.

Aici am sa justific titlul review-ului, cum sotul meu nu vazuse niciodata Cheile Bicazului am hotarat sa facem un ocol, sa traversam o data Carpatii intre Moldova si Transilvania si a doua oara intre Transilvania si Muntenia. Initial ne-am propus sa innoptam undeva pe la Tusnad dar aceasta optiune a cazut deoarece trebuia sa fim a doua zi la Bucuresti, asa ca am incercat sa prindem peisajele superbe pe lumina.

Cheile Bicazului reprezinta una din cele mai atragatoare zone turistice ale tarii si este un canion de origine tectonică situat în Munţii Hăşmaş, în partea de nord-est al judeţului Harghita, în valea pârâului Bicaz. Cheile, cu o lungime de 8 km, ce se intind intre statiunea Lacu Rosu si satul Bicazul Ardelean, sunt formate de raul Bicaz si afluentii sai. Zona este strabatuta de drumul transcarpatic DN 12C si este format din serpentine de o frumusete deosebita strajuite de pereti calcarosi ce par a fi zgarie nori (cca 300 metri). Bineinteles ca am oprit de 2 ori pt a admira peisajele si a face shoping. Traseul traverseaza Muntii Hăsmas si Muntii Giurgeu prin Pasul Pângărati la 1256 m altitudine si cand am ajuns pe crestele muntilor acoperite cu brazii argintii de bruma soarele incepea sa apuna iar temperatura scazuse bine sub zero grade. A urmat coborarea spectaculoasa pe aceleasi serpentine periculoase pana la Gheorgheni apoi drumul linistit si tern din depresiune pana la Brasov. De aici a inceput adevarata distractie, cand ploaie, cand lapovita, culminand cu ninsoare in toata regula pe la Predeal. Cum ora era inaintata - dupa 22 - soseaua era plina de camioane si tiruri conduse de soferi care mai de care mai zmei, ziceai ca era numai a lor. Intre Brasov si Predeal se circula pe o banda, deci n-am avut nici o sansa sa-i depasim dar dupa ce s-a trecut la doua benzi si am scapat de ei a fost o placere sa admiram perlele montane chiar daca era o noapte neagra ca smoala. Am ajuns acasa in grafic, pe la ora 1 dimineata intr-un Bucuresti animat si poluat de care sincer nu ne fusese dor.


[fb]
---
Trimis de ninaa in 27.10.10 19:24:39
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1850 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ninaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea in curtea bisericii din Poiana.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3300 PMA (din 2 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

dorgo
[27.10.10 20:55:48]
»

@ninaa... ca bine-ti mai graieste glasul... Cheile Bicazului sunt "geniul Carpatilor" ce nu apare odata la 500 de ani, precum un mare conducator de-al nostru, ci odata la cateva milioane de ani, timp necesar unui parau (pe care poti sa-l treci cu piciorul din piatra-n piatra), pentru a sapa (cu indaratnicia unei picatruri ce formeaza o stalagmita), un canion de 300 m adancime in granit.

Dar vai! Drumurile noastre toateee... din judetul Harghita (poate cel mai turistic judet al tarii), sunt asa cum sunt... si cand te gandesti ca judetul acesta a dat o sumedenie de oameni politici... iar turismul balnear la Borsec, Remetea sau Balvanyos, Valcele, Malnas s. a. , a murit demult.

In schimb, dupa parerea celor de la "Ecomagazin", au disparut vreo 3000 de hectare de padure de pe-acolo din judet... macar daca ar fi disparut de la o oarecare distanta de sosea... dar nu! de la sosea sunt mai usor de transportat bustenii, de-acolo ii luam!... uneori, daca intri pe "soselele" secundare, vezi un peisaj semiselenar gen "fenomenul Tungusk" din 1908, cand un meteorit a culcat in Siberia o mare parte din taiga. Exact ce-a reusit in Rusia sa faca un bolovan venit din strafundurile negre si reci ale Universului, la noi a reusit sa faca o mana de oameni cu sufletul tot atat de negru si rece, iscalind niste hartii. (subiect bun pentru un review de filozofeala)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ninaaAUTOR REVIEW
[27.10.10 21:09:47]
»

Ai dreptate dorgo. Din pacate oamenii aia cu sufletul rece si negru nu constientizeaza cat rau au facut. Padurea se reface in zeci de ani sau niciodata.

In Dobrogea, zona unde am copilarit exista cateva dealuri chele pe care se tot incearca impadurirea dar degeaba. Mama imi spunea ca pe vremea cand era ea copil pe acolo erau paduri insa un "cizmar" a dat ordin sa fie taiate si sa le transforme in teren arabil. Bineinteles ca nu s-a reusit recolta nimic pe granit si nici padurea nu a mai putut fi refacuta. Macar ala avea o scuza ca era incult, astia ce scuza au?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sandu.53
[28.10.10 08:21:56]
»

ce traseu frumos ai reusit sa faci! l-am facut si eu acum 10 ani si citind review-ul tau am retrait excursia memorabila de atunci... fotografiile sunt o minune! felicitari si sa reusesti sa mai faci asemenea vacante!

bessondm
[28.10.10 09:51:11]
»

Cheile Bicazului raman cele mai spectaculoase chei din tara noastra, fara indoiala, desi fenomenul este prezent si in alte regiuni, parca nu are asa amploare ca aici. Cheile Oltetului se apropie un pic, zic eu, sunt mai stramte, dar parca nu asa inalte. Maretia lor te face sa te simti atat de mic in fata fortei naturii...

Drumul la iesire din chei catre Gheorgheni, tot prost?

ninaaAUTOR REVIEW
[28.10.10 10:38:08]
»

Da, in poza nr. 30 se vede cat de prost este asfaltul. Si apropo, era sa cadem intr-o prapastie facuta de cei de la drumuri si poduri undeva pana in Sfantu Gheorghe, parca. Era semafor, dar nici un semn sau bariera ca inainte este interzis, noroc ca nu aveam viteza!

valimi
[28.10.10 13:31:30]
»

Ati ales un traseu minunat, Cheile Bicazului nu trebuie ratate intr-o excursie prin Moldova, Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, dorgo, ninaa, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bucovina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.19459891319275 sec
    ecranul dvs: 1 x 1