ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 1

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Traseu de o zi prin Bucovina.

Ilustrație video-muzicală


TIPĂREȘTE

A doua zi a sejurului a inceput cu planificarea unui mic traseu pe la cateva manastiri din zona. Bucovina nu poate fi povestita oricat de bun narator ai fi (Creanga nu se pune), ea trebuie vazuta, admirata, vizitata pt a intelege ce ii motiveaza pe unii sa bata mii de km pt a ajunge aici. Peisajele superbe, casutele cocotate pe dealuri, pasunile pline de cirezi, fanetele si padurile de la verde inchis, la maro si galben, ce mai o betie de culori te incanta la tot pasul. Evident, s-au scris atatea rw reusite incat acesta ar parea inutil daca as incepe sa descriu cate o manastire, pe rand, de aceea am decis sa va povestesc intreaga zi, cu toate obiectivele vizitate. Am plecat tarziu de la pensiune – pe la 11.30 si am luat ca punct de reper Manastirea Moldovita. Inainte de Campulung Moldovenesc am virat stanga si am inceput urcusul prin Obcina Feredeu. Drumul este dificil, cu curbe deosebit de periculoase iar peisajul mirific iti distrage atentia. Traversam raul Moldovita si imediat apare indicatorul catre manastire. Poarta mare, impunatoare si zidul rezistent ne aminteste ca a fost construita ca o fortareata. Primim cu surprindere vestea ca nu avem voie sa fotografiem decat exteriorul dar o maica in varsta ne lasa totusi sa facem cateva poze fara blitz. Ne explica cu blandete ca pictura dateaza de pe vremea lui Petru Rares, anul 1537, in stil postbizantin si ca nu i s-a adus nici o modificare. Restaurarea a constat doar in spalare. Mergem si in muzeu si facem cateva poze, admiram putin biserica pe exterior, ramanem muti de uimire de atata frumusete, ne luam un suvenir de la magazin si plecam spre urmatoarea destinatie:

Manastirea Sucevita. Traversam Obcina Mare minunandu-ne de frumusetea caselor intalnite in localitatile prin care trecem si deodata, intr-o poienita apare Manastirea Sucevita. Parcarea cu plata – 2 ron, la intrare taxa de vizitare dar maica ne face semn sa trecem. Nu avem voie sa pozam interiorul din acelasi motiv. Admiram pictura exterioara pe care sincer eu nu m-am saturat niciodata sa o privesc si am vizitat acest obiectiv de vreo 5 ori. Intram si in sfanta biserica, lasam un acatist si iesim sa studiem zidul fortificat. Si aici este interzisa trecerea cu toate ca ne-am fi dorit sa vedem de sus imprejurimile. Ne indreptam spre muzeu dar este inchis. Ghida unui grup din Germania se ofera sa mearga sa caute maica cu cheile dar dupa un sfert de ora ne lipsim. Ne oprim la poarta sa luam un suvenir si observam ca si nemtii s-au lipsit sa mai astepte cheia.

Plecam spre Putna dar in drum nu putem sa ratam Marginea unde mesterii olari ne arata cum se modeleaza lutul. Intrebam daca putem sa punem apa in vazele cumparate si ne vinde un pont. Putem sa punem apa intr-o sticla de plastic pe care sa o bagam in vaza asa ca incercam sa luam ceva mai larg la gura. Din fericire avem de unde alege si totusi am sentimentul ca nu mai e ce era prin anii 2002 – 2004. Pe atunci chiar nu-ti puteai lua ochii de pe exponate si erau asa multe ca erau expuse si in curte. Pe langa oale mai sunt si oua incondeiate, ii populare si fetze de masa brodate. La ultimele doua oferta e foarte subtire, in alti ani lasam si ultimul banut aici, acum nu prea am avut ce alege. Drumul spre Putna este relaxant cu exceptia localitatii Voitinel unde soseaua este surpata din cauza alunecarilor de teren si sunt restrictii de viteza de care este bine sa tineti cont. Ajungem pe la ora 16 si un paznic ne ia la rost sa platim taxa daca vrem sa fotografiem. Ii raspund iritata ca am venit doar sa plimb aparatul foto sau ce crede ca saracesc daca ma lipsesc de 6 ron? Poate din cauza starii de spirit manastirea nu mi se mai pare atat de fascinanta ca altadata si vreau a spun ca pt Putna as fi traversat Carpatii pe jos numai s-o vad. Intram in muzeu si ni se confisca aparatul foto, raman interzisa si de data asta gustul amar se transforma in fiere. Venisem chitita sa pozez sabia lui Stefan care chiar daca este o copie tot impresioneaza. Nu reusesc sa induplec cerberul de la intrare chiar daca o bag pe fii-mea in fatza, platim taxa de vizitare si trecem in revista exponatele. Cateva broderii vechi din sec XV, carti de rugaciune si crucifixe cam tot de pe atunci. In biserica zice-se avem voie sa fotografiem dar nu e lumina aprinsa si nici nu se deranjeaza nimeni sa ne ajute. Admiram mormantul lui Stefan care este alaturi de sotia lui Maria. Vizavi alt mormant tot al sotiei lui Stefan si tot Maria. Am impresia ca am citit gresit si ma intorc la Stefan, mai dar cate sotii a avut Marele Voievod cu numele de Maria? Ati ghicit – 3 si pe toate le-a chemat la fel, probabil ca sa nu se incurce in nume. Cea de-a treia e inmormantata la Manastirea Probota.

De la Putna am mers sa vedem si chilia lui Daniil Sihastru care cum altfel era incuiata dar merita vazuta macar pe afara. Urmatoarea oprire – Arbore dar nu pt manastire ca se innopta ci pt a vizita 2 bune prietene pe care nu le mai vazusem de 5 ani. Am zabovit atat de mult incat doamna de la pensiune ne-a sunat sa se asigure ca suntem ok.


[fb]
---
Trimis de ninaa in 06.10.10 20:32:09
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2827 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ninaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Un colt de Bucovina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

valimi
[06.10.10 20:42:29]
»

Cred ca un tur la fel de rapid ar fi fost si pe placul meu, despre turul manastirilor vorbesc, dar n-am avut bafta asta...

Ecou fara puncte, n-are nici un haz.

krondia*
[06.10.10 21:05:24]
»

Foarte bine ai făcut că ai cuprins toate obiectivele importante la un loc. Mi-a plăcut şi lungimea reviewului, foarte bine structurat. Date istorice şi alte detalii mai "tehnice" se găsesc cu uşurinţă dar experienţa personala ca cea pe care ai trăit-o tu, mai greu. Felicitări!

ninaaAUTOR REVIEW
[06.10.10 21:28:15]
»

Merci valimi si krondia, exact asta am vrut sa descriu o zi de sejur ca date tehnice Slava Domnului se gasesc pe net.

Valimi te-am citit cu sufletul la gura inainte sa vin aici si ai avut dreptate, ne simtim minunat!

pepsi70ro
[07.10.10 06:53:22]
»

Bucovina este o zona deosebita, cuvintele sunt prea putine si palesc in fata frumusetilor de acolo.

Felicitari atat pentru review cat si pentru vacanta!

webmaster13
[07.10.10 07:44:47]
»

sper sa placa melodia atasata!

santana*
[07.10.10 08:39:12]
»

Ca unul care a stat efectiv in Putna mai bine de un an de zile, va pot da gratuit un pont, ca tot amintiti de mesterii olari de la Marginea.

La iesirea din Putna dati de o localitate care se numeste Bivolarie (chiar nu stiu daca e o comuna, un sat, daca se numeste asa oficial sau doar localnicii i-au dat denumirea asta) in care sunt zeci de masteri pantofari. Am vazut atelierele si am ramas mut de uimire. Mi-am comandat si eu niste ciocate, sau cum naiba se spune. E misto senzatia ca ai pantofi lucrati efectiv manual, pana si cusaturile sunt facute ca acum 100 de ani. Ar mai fi ceva. Sa nu va miroasa ca sunteti de la vreo autoritate, ceva in genul asta, ca nu va deschide nimeni usa. Atelierele sunt pe dreapta, in sensul de mers spre Radauti, peste calea ferata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ninaaAUTOR REVIEW
[07.10.10 08:48:14]
»

Multumesc wm13, inspirat ca intotdeauna.

Pepsi07ro ai dreptate, nu prea mi-am gasit cuvintele doar sper ca fotografiile spun mai multe.

Satana am trecut prin Bivolarie insa n-am stiut de ateliere, poate alta data pt ca ne dorim sa ne intoarcem aici si cu alta ocazie.

valimi
[07.10.10 08:54:43]
»

@ninaa, ma bucura foarte mult ca impresiile mele v-au fost de folos

santana*
[07.10.10 10:32:17]
»

valimi,

incearca, daca tot zici ca te mai duci in Putna, sa ajungi in satul Gura Putnei, e undeva in dreapta, pana la intrarea in Putna, dupa calea ferata care intersecteaza soseaua. E o zona superba.

Cu totii credem ca Putna este punctul terminus, ati remarcat foarte bine ca soseaua se opreste in gura manastirii. Ei bine, undeva in stanga, la baza dealului pe care se vede o cruce si este scris Stefan cel Mare (daca o mai fi) exista un drum care ocoleste partea din spate a manastirii. La cativa km pe un drum forestier se afla o cabana ca-n povesti care se cheama Ursoaia. Imi pare rau ca nu va pot da mai multe amanunte, pt. ca habar nu am ce s-a intamplat cu ea. Apartinea UFET-ului, asa cum zic cei din zona fabricii de cherestea din Radauti, e posibil sa fi intrat in circuitul turistic si atunci se merita sa-ti tavalesti masina pana acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
valimi
[07.10.10 10:42:10]
»

Multumesc @satana (ce aiurea suna ce am scris adineauri, mai ales avand in vedere subiectul), cand voi mai avea fericita ocazie de a colinda prin Bucovina, sigur voi ajunge si la Putna (anul acesta am ocolit-o) si voi urca si la Gura Putnei.

ileanaxperta*
[07.10.10 12:42:59]
»

Si pe mine m-a fascinat Bucovina, prin unicitatea peisajelor, prin frumusetea si verdele sau. Cred ca este cea mai fascinanta zona a tarii. Dar si pt. ca nicaieri in Romania nu se afla adunate, pe un spatiu atata de restrans mai multe biserici, manastiri si schituri ca aici. Am vizitat si eu cele descrise de tine si mi-au amintit numai lucruri atat de frumoase, cu starile acelea de bine, cand iesi dintr-un astfel de loc sfant... Putna mi-a placut cel mai mult... nu stiu practic de ce... poate ca acolo este ceva mult mai mult ramas din marele Stefan cel Sfant... Am fost si la Marginea si, normal ca tot turistul ce ajunge acolo, nu am putut pleca cu mana goala, cumparand o vaza in care mi-am indesat un ou lucrat atat de frumos... Felicitari pt impresii si multe inainte! Numai bine si vacante de vis!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
celeste
[07.10.10 16:46:05]
»

Cum a scris cineva pe AFA "Bucovina e un colt de rai", am vizitat-o in luna martie a anului trecut chiar daca vremea nu prea a tinut cu noi (cand ploaie, cand lapovita), ne-a incantat foarte mult. Felicitari pentru review si pentru poze.

abbilbal*
[07.10.10 19:20:04]
»

Frumos reviewul şi foarte frumoase fotografiile care mi-au reamintit de locurile pe unde am umblat şi eu cândva. O fi mult de atunci, o fi puţin, nu ţin sămădaşul, dar amintirile sunt de ieri. Nu se vor şterge nicicând.

Mulţumesc ninaa pentru bunăvoinţa de a da aceste fotografii.

sandu.53
[07.10.10 19:31:56]
»

ne-ai reamintit manastirile dragi din Bucovina si ma consider norocos ca am reusit sa ajung de patru ori in acest loc binecuvantat de Dumnezeu! Felicitari pentru descrierea facuta si frumusetea fotografiilor!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, celeste, ileanaxperta*, ninaa, sandu.53, santana*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bucovina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.69656205177307 sec
    ecranul dvs: 1 x 1