ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 4 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Despre Bruxelles, numai de bine!

TIPĂREȘTE

Auzim zilnic despre Bruxelles, că a zis, a făcut, a indicat, a ordonat! Dacă în 2015 am profitat de oportunitatea unui low cost, am plecat cu rucsacul în spinare, cu dorința de a-l umple cu impresii la fața locului, povești adevărate, artă, istorie, fotografii, într-un cuvânt ”o bogăție spirituală” ce și-a găsit imediat locul în sectorul, ”Avuție Personală”. Neimpozabilă, invizibilă celor din jur și care nu poate fi sustrasă de nimeni, niciodată.

Noi, generația peste 60, am trăit anii când Bruxelles-ul era un ”oraș al tuturor relelor”, un satrap al kapitalisticețkii lagăr, așa cum era redat în presa copilăriei mele.

Nu. Bruxelles este un oraș elegant, aerisit, bogat în muzee, parcuri, clădiri și bulevarde impozante, unde stilul artistic Art Nouveau este la el acasă, părintele acestuia, arhitectul Victor Horta a locuit și a creat aici.

Orașul este împărțit în 19 mari sectoare, este capitala țării și sediu al Consiliului Uniunii Europene.

Ce am vizitat/putem vizita în Bruxelles la capitolul Muzee.

Un ”must see” ar fi Grand Place, cu arhitectura-i veche, despre care am scris (vezi impresii), locul unde anual, de Sf. Maria are loc un superb spectacol floral.

Muzeul Regal de Arte Frumoase deține o Galerie de Artă Antică și una de Artă Modernă, o Colecție de picturi flamande din sec. al XVII-lea, una din cele mai valoroase din lume. Aflat într-o clădire neo-gotică, impozantă, întâmpină vizitatorii cu o fațadă ornată cu patru coloane corintice, deasupra cărora se află patru statui alegorice: Pictura, Arhitectura, Sculptura și Muzica.

Din numeroasele sale muzee (peste 70 la număr), am văzut, dar numai prin exterior, Muzeul Instrumentelor Muzicale, aflat într-o clădire de excepție, un Art Nouveau cu arabescuri metalice. Clădirea e veche, dar aranjată în anii de glorie a stilului respectiv și adăpostește una din cele mai mari colecții de instrumente muzicale, din toate timpurile.

Muzeul Horta aflat în casa arhitectului, acolo unde el a locuit, chiar și mobilierul casei este Art Nouveau. L-am vizitat, am băgat impresiile la sac, dar nu și fotografiile, această activitate turistică fiind strict interzisă (Horta nu ar fi acceptat așa ceva!)

În Bruxelles, muzeele sunt la fiecare pas. Există un Muzeu al Benzilor desenate, belgienii fiind adevărați artiști în acest domeniu, ce a încântat copilăria celor cu vârsta peste 70 ani.

În Parcul Cinquantenaire, creat pentru Expoziția Universală din 1880 se află Palatul Cinquantenaire ce însumează o serie de Muzee de Artă și Istorie Militară și de Aviație

În altă zi, AmFostAcolo, am văzut Atomium, constuit pentru Expoziția Universală din 1958. Prezintă structura atomică a Fierului, mărită de 165 miliarde de ori. Înalt de 102 m, este expus în aer liber, mult departe ce centrul orașului, vizibil chiar și din trenul de legătură Aeroport-Gară.

Există în Bruxelles, un Muzeu al Ciocolatei, al Berii, al Figurilor din Ceară, al Vieții Flamande, al Dantelei, al Poliției Federale, de Istorie a Europei, al Marionetelor, al Diverselor Personalități și chiar al Sfârșitului de Secol al XIX-lea, etc.

Capitolul Palate

La acest capitol, Bruxelles-ul bate multe recorduri. Palatul Regal, aflat în Parc de Bruxelles, inițial un domeniu de vânătoare, este unul din cele mai elegante palate. Folosit pentru ceremonii oficiale, este deschis și publicului, din iulie până la sfârșitul lunii septembrie. L-aș fi vizitat, dar eram în luna lui Florar. Sigur, că ar fi meritat!

Palatul de Justiție. Un colos ce ocupă o suprafață de 26.000 metri pătrați. La colțurile sale, alegorii precum, Justiția, Clemența, Forța și Legea. A fost inaugurat în 1883, în prezența Regelui Leopold al II-lea. Am intrat liberi, în spațiul imens, un peron la intrarea în palat, ne-am plimbat printre coloanele masive, am admirat frumosul mozaic de paviment și scările monumentale străjuite de statui ale anticilor filozofi greci. Era duminică și nu am putut intra nici măcar în celebra Sală a Pașilor Pierduți, cea care ocupă 3.600 metri pătrați. Atâta grandoare, oferă oare, un sentiment de siguranță, au, ba?

Palatul Egmond, o clădire cu aspect clasic, refăcută după dese distrugeri, are un parc tăiat de Rue de la Regence, al cărui gard din fier prezintă în vârful fiecărui stâlp, statuia unui bărbat ce reprezintă o breaslă. În mijlocul acestui spațiu verde, o fântână și statuile conților Hornes și Egmond, cei decapitați în Grand Place, după ce s-au împotrivit conducerii spaniole.

Clădirea Bursei. Clădirea este impresionantă! Ridicată în stil neo-clasic, are la intrare șase coloane corintice și un fronton ornat cu basoreliefuri alegorice, ce protejează industria și comerțul (marfă fabricată, vândută și încasată!). Orașul a prosperat datorită comerțului cu produse din aur aduse din colonii, textile, lână etc. așezat în acele vremi pe un râu care ulterior a fost acoperit. Bulevardul Anspach din fața clădirii Bursei, se află deasupra râului, numit Sena, precum cel din Paris.

AmfostAcolo și am văzut Clădirea Parlamentului European, aflată în Piața Schumann. Construcția de formă curbată și acoperită cu sticlă se ridică la înălțimea de 70m. Aici este inima administrației europene, birouri de departamente, ministere, grupuri de presiune.

Bisericile orașului

Am vizitat Catedrala Sfinților Mihail și Gudula în toamna acestui an, despre care am scris (vezi impresii). Așezată pe o mică colină, turnurile sale mărețe, se pot vedea de la distanță.

Aș numi, a doua ca mărime și frumusețe, Notre Dame du Sablon, o veritabilă bijuterie gotică, poate cea mai frumoasă din Belgia (așa zic ghidurile scrise). Vitraliile Altarului central, înalte de 15m, dau o lumină aparte, interiorului impresionant. Zona aflată în jurul bisericii, cândva un cartier muncitoresc, astăzi este o mare piață de antichități, poate cea mai mare văzută de mine!

Impunătoarea biserică Saint Jackues sur Coudenberg aflată în Place Royale are un fronton ornat cu fresce, susținut de puternice coloane corintice. În piață se află statuia ecvestră a lui Godefroid de Bouillon, primul rege al Ierusalimului, reprezentat în momentul plecării sale în prima cruciadă.

În cartierul Les Marolles, acolo unde se află și Palatul Justiției, am vizitat și mult am admirat Biserica Notre Dame de la Chapelle, foarte veche, renovată, distrusă și iar renovată. Aici se află o serie de capodopere, cum ar fi Mausoleul lui Bruegel cel Bătrân, realizat de fiul său.

În apropiere se află Porte de Hal, ultima poartă medievală, rămasă în picioare.

O biserică foarte veche, aflată în vecinătatea Bursei este Biserica Sf. Nicolae. Datează din sec al XI-lea, deși renovată, mai păstrează urme ale construcției originale.

Biserica Santa Caterina însumează mei multe stiluri arhitectonice și o imensă rozetă pe fațadă. Se află în Piața San Gery, pe unde am trecut, dar era închisă.

Dar cele mai spectaculoase zone ale orașului, rămân piețele și spațiile verzi: Grand Place, Place du Congres, Place S'Gery, Place du Petit Sablon, du Grand Sablon, Place des Martyrs, Place du Brouckere, Place de la Monaire, Place du Jeu de Balle și multe, multe altele.

Ciocolata, dantela, berea, diamantele, antichitățile și multe altele, sunt elemente specifice ce atrag turiști din lumea întreagă.

AmFostAcolo, am văzut, m-am bucurat și recomand, Bruxelles-ul.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 03.02.19 19:33:07
Validat / Publicat: 03.02.19 21:11:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX. A mai fost în/la: Amsterdam, Bruges, Gand, Anvers.

VIZUALIZĂRI: 690 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Palatul Regal.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webber
[21.08.19 15:00:29]
»

Salut. Pe ce aeroport ai aterizat. Eu merg cu Wizz pe Charleroi si fac o " cercetare" despre ce mijl de transp pot sa iau mai bine - si ca timp, dar si ca bani - deci cam asta-i intrebarea - transportul .

PS - daca mai ai si alte recomandari - multumesc anticipat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
webber
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bruxelles şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057837009429932 sec
    ecranul dvs: 1 x 1