GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O plimbare în centrul istoric al Bruxelles-ului
Dacă ai ajuns în Piaţa Rogier, după ce te-ai mai dezmeticit după privitul la zgârie-norii care domină locurile, poţi face o (lungă) plimbare spre inima Bruxelului, pornind agale pe Rue Neuve, strada pietonală şi comercială cea mai frecventată din Bruxelles. Şi ce poate fi mai plăcut, decât să începi plimbarea cu un shopping? Mai ales că, încă de la început, ai o mulţime de posibilităţi, prima fiind City2 Shopping Mall. Dar, ca nişte turişti adevăraţi, nu alergăm după cumpărături, ci după obiective turistice.
Primul dintre ele, pe care îl întâlnim pe la jumătatea străzii pe care am pornit este Biserica Notre-Dame du Finistère. După forfota din stradă, liniştea din interiorul acestei biserici, datând din secolul al XVIII-lea este reconfortantă.
Pornim apoi mai departe şi ieşim la stânga de pe Rue Neuve, prin strada Saint Michel, care ne duce direct în Place des Martyrs (Piaţa Martirilor). Această piaţă, de formă dreptunghiulară, a fost construită în 1775 şi are în centru un grup stauar în marmură de Carrara, ridicat în memoria martirilor revoluţiei belgiene de la 1830. Statuia principală reprezintă Patria, având înscrise pe o placă numele fiilor săi. Statuia are la picioare un leu, simbolul puterii şi este păzită, în cele patru colţuri, de îngeri. Sub aceştia şi sub nivelul pieţei, cele patru feţe ale soclului monumentului sunt ornate cu basoreliefuri, reprezentând scene din revoluţia belgiană. Tot sub nivelul solului, monumentul este înconjurat de o criptă, a cărei galerie est ornată de 27 de panouri de marmură neagră, pe care sunt gravate numele celor 467 de revoluţionari căzuţi în cursul luptelor din septembrie 1830.
La marginea pieţei, pe laturile mici ale dreptunghiului, au fost adăugate mai târziu două alte monumente, consacrate memoriei lui Jenneval şi Frédéric de Mérode, amândoi morţi în luptele din octombrie 1830.
Foarte ciudat este faptul că această piaţă este aproape pustie, turiştii nu prea se arată pe-aici, poate pentru faptul că este plasată oarecum excentric.
Ne continuăm drumul prin Rue d'Argent şi ajungem în Place de la Monnaie, unde se află Le Théâtre de la Monnaie (De Munt, în neerlandeză), opera din Bruxelles, construcţie din 1855. Continuăm apoi pe Rue des Fripers şi, în spatele Bursei, facem la stânga, pe Rue au Beurre, unde, în colţ e Biserica Saint-Nicolas, una dintre cele mai vechi biserici din Bruxelles. Continuăm şi ajungem în Grande Place, Grote Markt(Piaţa Mare).
Spaţiul acestei pieţe, înscrise din 1998 pe lista patrimoniului mondial UNESCO, este mărginit de clădiri cu o arhitectură deosebită. Cum locul este prea important, el merită o descriere mai detaliată, pe care am făcut-o separat, aici.
Ieşim prin Rue de la Tête d'or, şi, pe Rue des Pierres, ajungem pe bulevardul Anspach, în faţa Bursei din Bruxelles, clădire remarcabilă, pe exteriorul căreia se găsesc sculpturi ale unor renumiţi artişti, cel mai important dintre aceştia fiind Auguste Rodin.
De aici, pe Rue Paul Devaux, Rue de la Vierge Noire şi Rue Melsens, ajungem la Biserica Sainte-Catherine, o biserică având o arhitectură hibridă (stil gotic şi baroc). Clopotniţa este separată de biserică, pe partea cealaltă a străzii Place Sainte-Catherine. Această biserică adăposteşte Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale.
În spatele bisericii se găseşte Turnul Negru, integrat într-un ansamblu hotelier, vestigiu al primului zid al oraşului, din secolul al XIII-lea.
Ne continuăm plimbarea pe Quai au Bois a Bruler, facem la dreapta pe Rue du Peuplier (strada Plopului) şi ajungem în Place du Béguinage, dominată de Kerk Sint-Jan-de-Doper op het Begijnhof. Cartierul Béguinage (Begijnhof) este o mică zonă a Bruxelles-ului, în care se găseau mai multe mănăstiri ale ordinului catolic al Beguinelor, alcătuit din femei slujitoare ale Domnului, fără a se retrage din viaţa obişnuită, aşa cum fac alte ordine călugăreşti.
Ieşim în Piaţa De Brouckère şi continuăm pe Rue des Augustins, prin faţa sediului băncii Fortis, traversăm Boulevard de l'Imperatrice, lăsăm în stânga impozantele clădiri ale Băncii Naţionale a Belgiei şi ajungem la Catedrala Saints-Michel-et-Gudule, a cărei construcţie a început în 1226 şi a continuat până în 1485. Din faţă seamănă destul de bine cu Catedrala Notre Dame din Reims, dar e mai puţin spectaculoasă. Alături, se află Marquis Building, care adăposteşte o agenţie a guvernului flamand. Vizităm catedrala şi continuăm apoi pe Rue du Bois Sauvage, pe lângă clădirile Băncii Naţionale şi ajungem la Coloana Congresului şi Monumentul Soldatului Necunoscut. Coloana a fost ridicată pentru a celebra Congresul Naţional (Adunarea Constituantă, care a elaborat Constituţia Belgiei). După primul război mondial, a fost adăugat în faţa coloanei un memorial al soldatului necunoscut, unde arde continuu flacăra recunoştinţei. În fiecare an, la 11 noiembrie, regele aduce aici un omagiu celor căzuţi pentru patrie.
Continuăm plimbarea pe Rue Royale, traversăm Petite Ceinture şi ajungem la Grădina Botanică, unde ne plimbăm puţin pe alei şi în interior. Continuăm apoi pe aceeaşi Rue Royale, până la Biserica Sfânta Maria, pe care o admirăm doar pe exterior, fiind închisă. Ne îndreptăm spre Gara de Nord, pe Rue Dupont, trecem pe Rue de Brabant, printr-o zonă comercială arabă, pe lângă Alhamdulilah Trade Center şi continuăm până în Piaţa Rogier. De aici, luăm autobuzul spre hotel, pentru azi ne e de ajuns.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Imi doresc ca la vara sa pot face si eu Beneluxul. Si, deci si Bruxelles. Am deja prin review-ul tau toate datele pt. o plimbare super reusita, mai ales ca nici noi nu suntem fani shopping. (poate doar daca ramane ceva timp de omorat). Felicitari si pt. aceste impresii. Toate cele bune tie si tuturor! (ah, sper sa pui si ceva poze sa pot visa mai pe "live")
ileanaxperta:
Bineînţeles, am pus şi poze, aproape dublu faţă de numărul celor care se punctează, pentru că ceea ce am descris în cuvinte este foarte bine subliniat de imagini.
Mulţumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea II) — scris în 28.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea I) — scris în 23.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Bruxelles, orasul cladirilor dantelate — scris în 13.05.22 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Nici prea prea, nici foarte foarte — scris în 03.03.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Bruxelles - două nopți în decembrie — scris în 17.12.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2019 Tur ghidat în Primăria orașului Bruxelles — scris în 06.02.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Vizit Leuvain — scris în 29.05.20 de RADUKU din TECUCI - RECOMANDĂ