ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2009
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Piaţa Mare, inima Bruxelles-ului

TIPĂREȘTE

Celebra piaţă centrală a Bruxelles-ului, La Grand-Place, Grote Markt, înscrisă din 1998 pe lista patrimoniului mondial UNESCO, este un loc minunat, plin de istorie, dar şi de viaţă. De-a lungul secolelor, piaţa a fost martora turnirurilor, a arderilor pe rug a unor protestanţi, a decapitării altora, a adunărilor politice, a revoltelor, a suferit distrugeri prin bombardament, sau prin foc, dar de fiecare dată a supravieţuit, arătându-ni-se astăzi, la o vârstă venerabilă (nouă secole), mai frumoasă ca oricând.

Piaţa este de formă dreptunghiulară, cu laturile mari orientate aproximativ pe direcţia NV-SE. Din fiecare colţ porneşte câte o stradă: din colţul de nord, pe unde am intrat noi, Rue au Beurre (Strada Untului), din colţul de vest, Rue de la Tête d'or (Strada Capului de Aur), din colţul de est, Rue de la Colline (Strada Colinei), iar din colţul de sud, Rue des Chapeliers (Strada Pălărierilor). Perpendicular pe latura mare dinspre sud-vest, pătrunde pe la jumătatea ei, Rue Charles Buls. Perpendicular pe latura mare dinspre nord-est, intră în Piaţa Mare două străzi, Rue Chair et Pain (Strada Carne şi Pâine), mai aproape de colţul din nord şi Rue des Harengs (Strada Heringilor), mai aproape de colţul din est.

Cele mai importante clădiri din piaţă sunt L'Hôtel de Ville (Primăria) şi La Maison du Roi (Casa Regelui).

L'Hôtel de Ville, se află pe latura de sud-vest, între Rue de la Tête d'or şi Rue Charles Buls. Construită între1402-1455 este singura clădire din piaţă, rămasă din perioada Evului Mediu. Turnul gotic are o înălţime de 96 m şi poartă în vârf statuia Arhanghelului Michel (Mihail), patronul Bruxelles-ului, ucigând balaurul.

Clădirea este asimetrică, turnul nefiind plasat la mijlocul acesteia şi, în plus, cele două părţi nu sunt identice. O legendă spune că arhitectul clădirii s-a aruncat din vârful turnului, dându-şi seama de greşeala comisă. În realitate, asimetria este datorată faptului că cele două părţi au fost construite separat.

Aici fac o paranteză, pentru a vă spune că am aflat lucrurile pe care vi le povestesc, lipindu-ne de un grup de turişti francezi şi ascultând ce le spunea ghida. Metoda este bună dacă eşti pe cont propriu şi nu dispui de un ghid (scris sau vorbitor). Noi am aplicat de multe ori această metodă, v-o recomand călduros.

La Maison du Roi (Casa Regelui) este situată între Rue Chair et Pain şi Rue des Harengs. Distrusă de mai multe ori, a fost construită în forma actuală în 1873, în stil neo-gotic. În prezent, aici se află Muzeul Bruxelles-ului.

În afara acestor două splendide clădiri, mai sunt şi altele, la fel de frumoase, care întregesc şi închid conturul pieţei.

Să parcurgem piaţa, în sens invers acelor de ceasornic.

Între Rue de la Tête d'Or şi Rue au Beurre (pe latura nord-vestică) se găsesc şase clădiri, lipite una de alta, concurându-se între ele pentru frumuseţe:

  • Le Renard (Vulpea), casa breslei postăvarilor datează tot din secolul al XV-lea şi are în vîrf statuia sfântului Nicolas, patronul postăvarilor
  • Le Cornet (Cornetul), casa breslei marinarilor fluviali, datează din secolul al XV-lea
  • La Louve (Lupoaica), casa jurământului arcaşilor, construită în 1690, are pe faţadă un basorelief, reprezentându-i pe Romulus şi Remus, alăptaţi de lupoaică (legenda Romei)
  • Le Sac (Sacul), casa breslei tâmplarilor, cu faţada decorată cu unelte de tâmplărie, datează din secolul al XV-lea
  • La Brouette (Roaba), casa breslei vânzătorilor de grăsimi, datînd din secolul al XV-lea, este decorată cu statuia sfântului Gilles (patronul breslei)
  • Le Roi d'Espagne (regele Spaniei), casa breslei brutarilor, construită în 1696 şi reconstruită între 1901-1902 are pe faţadă bustul sfântului Hubert şi al lui Carol al II-lea, regele Spaniei

Între Rue Charles Buls şi Rue des Chapeliers (aliniate cu Primăria) :

  • Le Mont Thabor (muntele Thabor) este o casă particulară, din secolul al XVII-lea
  • La Rose (Trandafirul), este o casă particulară, de la începutul secolului al XVIII-lea
  • L'Arbre d'or (Arborele de aur), casa breslei berarilor, adăposteşte în prezent Musée de la Brasserie (Muzeul berăriei). Datează din 1696. Pe acoperiş se află statuia ecvestră a lui Charles-Alexandre de Lorraine
  • Le Cygne (Lebăda), casa breslei măcelarilor
  • L'Étoile (Steaua), casa ammanului, şef de district în Ducatul Brabant

Între Rue des Chapeliers şi Rue de la Colline (sud-est) :

  • Alsemberg, casă particulară, datând din 1699
  • Maison des Ducs de Brabant (Casa Ducilor de Brabant), ansamblu de şapte case separate, având o faţadă comună, pe care se găsesc 19 busturi ale ducilor de Brabant.
    • La Renommée,
    • L'Ermitage,
    • La Fortune,
    • Le Moulin à vent - casa breslei morarilor,
    • Le Pot d'étain - casa breslei tâmplarilor şi caretaşilor,
    • La Colline - casa breslei sculptorilor, zidarilor şi cioplitorilor în piatră,
    • La Bourse.

Între Rue de la Colline şi Rue des Harengs (nord-est):

  • Le Cerf volant (Zmeul), casă particulară
  • Joseph et Anne, două case particulare cu o faţadă comună
  • L'Ange (Îngerul), casă particulară
  • La Chaloupe d'Or (Şalupa de aur), casa breslei croitorilor
  • Le Pigeon (Porumbelul), datând din secolul al XV-lea; fostă casă a breslei pictorilor. Mai târziu, aici a locuit Victor Hugo
  • Le Marchand d'or (Negustorul de aur), casă paticulară

Între Rue Chair et Pain şi Rue au Beurre:

  • Le Heaume (Casca de cavalerie), casa cavaleriei
  • Le Paon (Păunul)
  • Le Samaritain, sau Le Petit Renard (Samariteanul, sau Mica Vulpe) şi Stejarul, două case datând din 1696
  • Sainte-Barbe, casă particulară, construită în 1696
  • L'Ane, casă particulară.

Dând astfel ocol pieţei, să mai amintim aici că multe din casele aflate pe laturile pieţei sunt ornate cu numeroase poeme în limba latină, scrise de Petrus van der Borcht (1676-1739).

Dacă ajungeţi acolo, rezervaţi-vă timpul necesar pentru a admira pe-ndelete toate clădirile din Piaţa Mare.

O ultimă precizare: în colţul de la strada Rue de la Tête d'or, se află un birou de informaţii turistice, unde puteţi găsi materiale interesante, puteţi cere informaţii şi puteţi chiar să rezervaţi un loc de cazare.


[fb]
---
Trimis de Costi in 19.11.09 20:34:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11734 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Detaliu de pe faţada Maison des Ducs de Brabant
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3550 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[02.01.10 14:14:22]
»

Amfostacolo de câteva ori şi de fiecare dată am avut ocazia să văd câte ceva interesant: odată am asistat la o defilare a unor grupuri reprezentând toate regiunile Belgiei, în costume de ev mediu; urmau să participe la o întrecere în cadrul unui festival anual. Alta dată, cam o treime din spaţiul pieţei era transformat în piaţă de flori. O simfonie de forme, culori şi mirosuri greu de reprodus în cuvinte (şi din păcate, poze nu am în format digital; oricum, chiar şi alea sunt palide faţă de realitate!).

O culoare aparte au câteva dintre străduţele lăturalnice, strâmte şi liniştite, unde abundă localurile ce vă pot delecta cu celebrele "moules de Lièges" (midii de Lièges ; scoici fierte servite direct din oala în care au fost preparate, împreună cu încă una alăturată pentru cochiliile golite) dar şi cu alte feluri de mâncare mai mult sau mai puţin locale, unde abia poţi scăpa de "agăţătorii" care te îmbie să te aşezi la mesele lor...

Michi
[16.12.10 18:10:26]
»

Am trecut si eu, turist gura-casca prin Piata Mare din Bruxelles dar abia acum am citit cred ca totul despre ea. Nu ma mai mira nimic, adica un review de asemenea valoare scris acum un an a fost vizualizat de 600 de useri si practic a ramas nevotat. Nu inteleg, mergem in strainatate doar sa bifam hotelul si restaurantul in care mancam?

mecut
[27.09.15 19:11:32]
»

@costi

Minunata plimbare... excelente informatiii ... multumesc mult Costi!!!

cristina47*
[11.02.17 07:19:28]
»

Acum am citit acest articol. Incerc sa scriu si eu cateva impresii despre "Grande Place". Insa, nu stiu daca mai are sens sa continui cu descrierea detaliata a pietei, fiindca ai facut-o deja tu foarte bine. Deci, voi face trimitere la acest articol pentru restul caselor nedescrise de mine. Si voi mai adauga cate ceva din ceea ce am retinut din explicatiile ghidei.

Multe felicitari pentru articol. Eu incerc sa-l scriu pe-al meu si stiu cat e de greu sa dai asemenea detalii. Imi pare rau ca nu am vazut acest articol inainte de a pleca eu la Bruxelles. As fi avut alt "tonus". Mai ales ploua, burnita...asa ca in februarie!

Fotografiile tale mi-au aratat o piata vesela, animata, inflorita.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cristina47*
[11.02.17 07:36:01]
»

@Michi: Cata dreptate ai, Michi! Intr-adevar, este un articol care merita mai multe vizionari.

webmaster26
[12.10.18 19:38:03]
»

@Costi: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Grand Place [Grote Mark], BRUXELLES" (nou-creată pe sait)

CostiAUTOR REVIEW
[13.10.18 00:08:54]
»

@webmaster26:

E OK!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, cristina47*, Dragoș_MD, mecut, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂGrand Place [Grote Mark]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06323504447937 sec
    ecranul dvs: 1 x 1