Kromeriz - un orasel cochet, loc de popas pentru o dupa-amiaza desi cred ca merita mai mult. Ne-am oprit pentru ca era in drumul nostru si aflasem ca merita vizitat, ce-i drept cam putine informatii, dar asta a fost. Am descoperit mai mult pe parcursul vizitei, dar si dupa ce am revenit acasa si asa m-am hotarat sa scriu.
Orasul aflat in regiunea Olomuc dateaza din anul 1260, cand episcopul Bruno de Schauenburg a dispus fondarea unei așezări care a și fost numită Kroměříž; in prezent are vreo 30000 de locuitori, iar din anul1998 face parte din patrimoniul UNESCO. Si o paranteza draguta: acest orasel este infratit cu Ramnicu Valcea (la centru de informare de afla un panou cu fotografii din cele doua orase).
Ce se poate vizita? La centrul de informare turistica din piata orasului am primit harta cu obiectivele si explicatiile necesare (in lb. Engleza): Castelul si gradinile sale, aflate foarte aproape de centru; Gradinile englezesti, care apartin castelului, dar se afla intr-o alta zona a orasului la vreo 2 km distanta de centru; cateva biserici, dintre care noi am remarcat-o pe „St. John the Baptist”, o biserica in stil baroc, finalizata in1768 cu un interior fastuos si un dom de 35 metri si probabil cea mai mare.
Cateva amanunte despre Castel (sursa Wikipedia): prima constructie a fost realizata în stilul gotic târziu, cu câteva elemente proprii stilului renacentist. In timp a suferit mai multe transformari: la sfarsitul Razboiului de 30 de ani a fost devastat de armata suedeza (1643); a fost apoi reconstruit de episcopul de Olomouc Carol al II-lea in stil baroc, lucrările fiind coordonate de arhitectul italian Filiberto Lucchese, care a amenajat si o grădină de plăcere în fața castelului. După moartea lui Luccese în 1666, Giovanni Pietro Tencalla a continuat lucrările la grădină și a reconstruit palatul pe vechea temelie într-un stil asemănător cu cel al școlii torineze din care provenea. Un incendiu major a avut loc în martie 1752, dupa care episcopul Maximilian Reichsgraf von Hamilton le-a solicitat artiștilor imperiali Franz Anton Maulbertsch și Josef Stern să restaureze clădirea și să decoreze sălile palatului cu lucrările lor. În afară de picturile lor, palatul adăpostește încă o colecție de artă, considerată a doua ca valoare artistică din țară, în care se află ultimul tablou mitologic al lui Tițian, Pedepsirea lui Marsyas. În anul 1777 palatul de la Kroměříž a devenit reședința oficială a arhiepiscopilor romano-catolici de Olomouc. Datorita interioarelor sale frumos decorate si gradinilor impecabil amenajate palatul a fost folosit pentru filmarea scenelor de interior de Milos Forman in „Amadeus” (1984) si „Immortal beloved” (1994).
Sper ca cele povestite sa va fi starnit curiozitatea, si daca treceti prin zona sa faceti un popas.
Trimis de Gabi Georgeta in 19.07.16 17:07:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Gabi Georgeta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Aug.2023 Brno - un melanj fermecător de vechi și modern — scris în 22.12.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Domeniul Valtice-Lednice, un loc incantator — scris în 17.07.16 de Gabi Georgeta din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Trei castele de cinci stele în Moravia — scris în 14.02.17 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Pesterile Moraviei — scris în 06.07.15 de sunnyday07 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Pestera Punkva — scris în 19.12.14 de CatalinC din TARGU NEAMT - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Pilsner Urquell la draft servită de Petr în Brno, dar şi alte întâmplări — scris în 21.11.14 de Locomotiva din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Brno – o zi plăcută într-un oraş plăcut — scris în 14.08.13 de iccata din BUCURESTI - RECOMANDĂ