ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 01.07.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    O experienta turistica desavarsita: 'Italian Days Food Experience'

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Italia fiind tara de care noi nu ne putem satura oricat de des am vizita-o, anul acesta am planificat cu ocazia aniversarii a 10 ani de casnicie, o a doua Luna de miere, de data asta in nord-vestul "cismei". Pornind de la dorinta de a-i oferi sotiei o surpriza extraordinara, pe langa vizitarea Venetiei o zi intreaga, am conceput un sejur de patru nopti, cu punct central Bologna, in care sa vizitam San Marino si Rimmini, apoi Venetia, iar in a treia zi plina am contractat cel mai grozav Tur gastronomic din Emilia-Romagna fiindca stiam ca vom fi obositi si ne-ar fi prins bine sa fim "purtati" si sa se aiba grija de papilele noatre gustative toata ziua, fara sa mai miscam un deget. Nici nu mai stiu cum am aflat de acest tur, cert este ca miliardele de stele si aprecieri gasite pe site-urile de specialitate au insemnat un puternic stimulent pentru risc. Daca aici includ si "amenintarile" organizatorilor postate pe site-ul propriu, cum ca vom avea partea de o "FOOD COMA", atunci am zis: clar DA! :)

    Astfel, in penultima zi, am avut programat cu 5 luni inainte, acest tur gastronomic in regiunea Bolognia-Modena-Parma. Numele lui oficial este "Italian Days Food Experience". Genial!

    Italian Days Food Experience este organizat si sustinut de Allesandro, un italiano vero si a fost cea mai antrenanta si mai informativa si mai distractiva si mai plina de farmec gustativ experienta pe care am trait-o noi, ca si turisti in alta tara. Ne-au plimbat la fabricute de Parmigiano Regiano, de Aceto balsamico si de Prosciutto, iar dupa fiecare vizita ni s-au intins mese cu kile de parmezan-uri cu maturitati diferite sau feluri de prosciutto, vinuri la greu, incepand cu 09 dimineata :) si altele de pe la fermele din zone. Am fost cam 8 cupluri din toate colturile Lumii: din Australia, din Hong-Kong, din Malta, din SUA, din Scotia si albi, si migdalati si negri si gay :)

    Acum stim sa facem diferenta intre produsele astea cand le vedem la raft, intelegem de ce sunt diferentele de preturi. Acum am aflat ce inseamna cu adevarat o stampila "Denominazione di origine protetta". Aceasta marca DOP se regaseste pe parmezanul, pe sticlutele de aceto balsamico si pe prosciutto, care provin strict din regiune, care indeplinesc niste conditii drastice de fabricatie si de maturare. In fiecare dintre domenii exista cate o comisie formata din doar 5 membrii in toata Italia care aplica aceasta stampila.

    Fapt interesant: pentru Aceto balsamico DOP sunt doar 300 de familii care pot fabrica si pastra "bateriile" cu produs (fiecare baterie este formata din 6 butoaie si apartine unei familii). In magazine se gaseste aproape numai Aceto balsamico di Modena IGP care este invechit minim 60 de zile, iar daca scrie pe el "invecchiato", atunci are maxim 3 ani. Ala adevaratul, DOP, este invechit minim 12 ani si costa pe masura. In sfarsit, am gustat din toate variantele si pot spune ca nu au nici o legatura cu ce mai gustasem pana atunci. O baterie se mosteneste din generatie in generatie. Exista baterii si de peste 100 de ani. Aceto balsamico se scoate doar din butoiul cel mai mic. Sistemul este urmatorul: in fiecare an se umple echivalentul evaporat din cel mic, cu aceto din cel de dinaintea lui. Operatiunea se repete asa in sens invers, pana la cel mai mare, care contine totdeauna sucul de struguri cel mai nou.

    De peste tot am cumparat produse la preturi fantastice, comparativ cu cele din magazine, insa un Aceto DOP nu am luat, fiindca totusi... putin bun-simt :)

    La fel asi putea povesti si despre parmigiano si despre prosciutto, dar deja e prea mult si stiu ca oricum toate detaliile am vrut sa le mentionez mai mult pentru mine, ca sa nu uit in viitor :)

    Ei bine, dupa 6-7 ore de plimbari "la tara", de mese copioase si de litri de vin, dusi fiind cu capul deja :) si imbuibati... ne-a dus Allesandro unde credeti? La masa de pranz :) Intr-un satuc frumos, la o trattoria tinuta de o familie. Nu mai intru in detalii fiindca probabil va inchipuiti ce a urmat, dar vreau sa-mi amintesc ca toate felurile de paste erau pregatite de batrana de 87 de ani ajutata de fie'sa de 68, iar de vinuri si sosuri si fripturi s-au ocupat nepotul lor si sotia lui.

    In masina, in drum spre hotel, nu ma puteam gandi decat la un prieten, care mereu mi-a spus ca in Italia nu ai ce manca :) Ramane prietenul meu :)

    Organizatorii se respecta si respecta la randul lor pe toti clientii. Te anunta inca din corespondenta pe care o poarta cu tine la contractarea turului ca acesta, prin natura lui, modul de desfasurare si atmosfera creata de catre Allesandro, nu se adreseaza fitosilor, ci doar celor care vor sa se simta bine si sa traiasca bine 12-13 ore din viata. Dimineata te iau din fata hotelului si tot acolo te aduc seara inapoi. Transportul se face cu van-uri Mercedes impecabile si de cand intri pe mana lor, nu mai ai nici o grija de nici un fel, doar sa te simti bine si la asta se pricep extraordinar, credeti-ma! Pretul nu e de colea, dar nu cred ca vreodata am cheltuit cu mai mare folos pentru o distractie suma de 300 euro pentru doua persoane.

    Desi a fost de-a dreptul superb atat in San Marino, cat si in Venetia...neturistica pe care am vizitat-o in liniste (da, se poate si exista!), acest Tur va ramane pe viata o amintire si un lucru GENIAL, pe care l-am facut!

    Parmezan pe saturate, cineva? Patru feluri de Paste autentice, cineva? Vin de Abruzzo, cineva? Poate ceva felii de prosciuto, cineva? Fructe culese cu mana ta din gradina, ceva paine aburinda si salam tare tipic italienesc de la ferma, cineva? Friptura de iepure, cineva? Sau poate niste gogosele cu gem de casa facute de cele doua bunice, cineva?


    [fb]
    ---
    Trimis de georgetoader in 22.09.16 13:20:28
    Validat / Publicat: 22.09.16 14:42:27
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 2872 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgetoader); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 Iarasi la masa. Zeci de feluri de proscciuto. Vinul regiunii in valuri, valuri. Ora 11.30
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    georgetoaderAUTOR REVIEW
    [22.09.16 13:37:58]
    »

    @georgetoader: Acest articol trebuie inclus la capitolul Bologna pentru ca turul despre care povestesc se organizeaza numai acolo si in el se pleaca doar de acolo.

    webmasterX
    [22.09.16 14:42:16]
    »

    Super-interesant

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Bologna şi împrejurimile, BOLOGNA" (deja existentă pe sait)

    elviramvio
    [22.09.16 15:04:53]
    »

    @georgetoader:

    Felicitari! M-ai dat gata.

    mishu
    [22.09.16 15:13:41]
    »

    @georgetoader: Cred ca pentru gradul de satisfactie in acest caz trebuia o optiune noua, >100%.

    Eu doar ca m-am uitat si mi s-a parut extraordinar, dar pentru voi cred ca a fost cu totul si cu totul deosebit.

    Daca voi intalni aceasta oportunitate in drumul meu sigur voi profita convinsa ca merita.

    Asa ca este un tur pe care sa mi-l propun pentru aniversarea de 25 de ani

    Felicitari, votat cu cea mai mare placere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    tata123 🔱
    [22.09.16 15:29:06]
    »

    @georgetoader: Uauuu... într-adevăr interesant și inedit. Cred că v-ați simțit ca într-o emisiune „How its made”; tururile de acest gen sunt adevărate lecții instructive/distractive... cu cât e mai inedit produsul finit (și mai mare), e mai interesantă excursia. Și dacă există și o repriză de gustare/degustare e perfect.

    Fotografiile sunt... delicioase

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    georgetoaderAUTOR REVIEW
    [22.09.16 15:42:28]
    »

    @tata123: O repriza, zici!?

    georgetoaderAUTOR REVIEW
    [22.09.16 15:45:13]
    »

    @mishu: In cazul asta, s-a aplicat zicala: viata bate filmul si cum, inca!

    giuliani
    [22.09.16 16:43:08]
    »

    @georgetoader: Foarte tare experienta! Sa stii ca si eu am citit prin cateva locuri ca "in Italia nu ai ce sa mananci". Din contra, ca in Italia nu mananci nicaieri, punct!

    Nicio bucatarie nu are atata varietate, atata condiment si atata libertate in a alege ce vrei sa gatesti. Pe mine m-a impresionat insa faptul ca italienii nu sunt grasi (sau intr-o proportie tare mica), desi mananca zilnic paste (nu si pizza). Cred ca asta se trage in special de la modul mai sanatos de a manca. Pentru mine Italia e un exemplu de urmat in ceea ce priveste bucataria, chiar cea de acasa.

    Dana.S
    [22.09.16 17:01:10]
    »

    Abia acum spui, dupa ce m-am intors din Italia?

    Daca as fi stiut acum o luna de turul asta, sigur nu l-as fi ratat.

    Anul asta am facut si noi un tur in genul asta in Elvetia, la fabricile Emmental, Le Gruyere si la Nestle.

    A fost interesant, am gustat si noi cate ceva, dar nu se compara cu excursia ta care a fost si distractiva pe deasupra. Te invidiez

    Ma intreb cine a putut sa spuna ca nu ai ce manca in Italia? Eu sunt indragostita de bucataria italiana care nu inseamna doar pizza si paste. Bucataria mediteraneana a fost inclusa in patrimoniul UNESCO, recunoscuta fiind ca o dieta foarte sanatoasa.

    cloverina
    [22.09.16 20:51:18]
    »

    @giuliani: Ne-am întrebat și noi cum de arată atât de bine. Pe plajă, soțul meu își trăgea burta (nu prea mare, de altfel), simțindu-se prost față de domnii italieni, seniori, cu trupuri de invidiat.

    Am întrebat apoi în stânga și în dreapta, curioși din fire. Vărul meu locuiește cu familia de ani buni în nordul Italiei și a venit cu ceva argumente bune:

    - carnea nu este Main course-ul meselor italienești. Da, mănâncă prosciutto și salami. Fac și grătare, rareori.

    - mănâncă foarte multe legume. Nu își amintesc ultima masă fără legume (orice masă - mic dejun, prânz ori cină). O salată, roșii crude, rucola, orice, dar trebuie să existe.

    - clima. Nu e de colea să fii înconjurat de ape. Mediterana și colegele el mai mici fac minuni.

    - activitățile sportive. Nu, nu neapărat sport. Nu aleargă "de nebuni" (nimic nebunesc în a face jogging), nu se înscriu la echipe de canotaj. Însă le place să petreacă mult timp în aer liber. Aproape tot timpul lor liber se petrece afară, fie vară, fie iarnă.

    Eh, o mai fi și dragostea italienească...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    cristina47*
    [25.09.16 10:47:53]
    »

    Interesant articol.

    Si eu am fost in Bologna dar nu m-am gandit la partea "gastronomica". Doar ce am mancat pe.acolo, prin oras, pe fuga: pizza, lasagna bolognese...

    Data viitoare o voi face.

    M-ai facut curioasa cu stampila aia... asa ca m-am dus la sticla de otet sa vad daca are ceva... Avea doar IGP.

    Multumesc mult pentru lamuriri.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cloverina, cristina47*, Dana.S, elviramvio, georgetoader, giuliani, mishu, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bologna şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043643951416016 sec
    ecranul dvs: 1 x 1