GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Momente din Bologna
Eu sunt adepta sudului de obicei, indiferent de tara si mai ales iarna :) dar uite ca de data aceasta am "riscat" sa aleg pentru luna februarie un oras din Nord si nu de oriunde, ci din eterna, frumoasa, atragatoarea Italie.
Bologna, pentru mine suna a mancare (ragu bolognese), capitala regiunii Emilia Romagna, unde sunt 4 delicii pe care le prefer: prosciutto di Parma, Parmiggiano Reggiano, otetul balsamic di Modena si toate astea cu un Lambrusco rosso. In acelasi timp stiam, ca acolo e un centru universitar foarte important in lumea moderna, dar si medievala.
Ca si vreme nu aveam asteptari mari, stiam ca ploaia in acea perioada e la ordinea zilei, dar totdata ca renumitele "portici" ne vor indemna sa cutreieram la pas orasul. Ei uite ca am avut surpriza ca din cele 4 zile (+ 1 Florenta) doar una sa fie ploioasa, dar calda, iar 2 zile chiar ne-am bucurat de soare.
Nu voi repeta ceea ce s-a scris in celelalte articole despre zbor si alte date tehnice, nici nu voi descrie punctele de atractie, voi sari direct la cafeaua de la ora 9 dimineata, care am savurat-o la gara centrala din Bologna :) Buna si aromata la 1,20 eur
Dupa ce ne-am lasat bagajele la apartament (voi povesti in alt articol) langa Piazza Santo Stefano, am inceput plimbarea prin acest oras-cetate, care mi-a trezit interesul de cum i-am trecut "pragul". Era o zi insorita si am zis ca e foarte important sa vizitam toate obiectivele din exterior, muzeele lasandu-le pe mai tarziu, asta daca reusim, pentru ca mi-am dat seama, ca nu va fi ultima data cand sunt in acest oras.
Ideea venirii noastre in Bologna, a fost de fapt nu bifarea a cat mai multor obiective, ci plimbarea, mancarea, sa ne simtim bine, alt aer, alta lume, pentru ca era si sf. Valentin si ziua mea de nastere, iar mai nou eu prefer sa-mi sarbatoresc ziua nu in Bucuresti :) poate pt ca e frig si petrecerea unor 5 ore intr-un restaurant, cheltuind o groaza de bani, intr-adevar cu prieteni, familia, nu prea imi surade (prefer s-o fac in alte weekend-uri cu ei).
Prima impresie: DA! imi place Bologna, nu m-am asteptat ca oamenii sa fie atat de amabili, totusi e Nord si stiti voi ideea. Ne-au ajutat, ne-au zambit, ne-au vorbit destul de clar, dar tot in italiana, ne-am intles de minune.
A 2-a impresie; DA, imi place Bologna, plina de viata, de tineri, din toate colturile lumii, m-am simtit nu turista, ci una dintre ei. Am mancat unde mananca ei, felie pizza 2-2,5 eur, ne-am asezat sa bem o bere in Piazza, etc.
Urcand in turnul Asinelli (97 m), m-am convins de orasul 'rosso", era o zi senina am avut o panorama frumoasa, cred ca am zarit si Verona;) In weekend centrul istoric e inchis traficului, lume multa pe strazi, am prins si o nunta cu alai, in trenuletul care face plimbari prin centru in weekend. Am oprit pe o bordura sa mancam niste castane coapte de la "Nicola, numero 1 al mondo".
Apoi am mers mai departe spre Piazza Maggiore, am facut iarasi o pauza la Fontana dell Nettuno, unde chiar am putut face poze, mai in intimitate (comparativ cu alte orase ale Italiei). Am admirat Basilica di san Petronio... si am ajuns la Mercato Quadrilatero, locul unde poti vedea culoare, simti arome.
Ne-am oprit la Salumeria Simoni, pe car e o si recomand, parca as fi fost in Rai, ma rog un fel de raiul branzeturilor, parmiggiani-lor, salamurilor, mortadelelor, aperitivelor si vinurilor :) O sticla Lambrusco rosso si o tabla de cateva tipuri cascaval/branza, prosciutto, salami, mortadela, ceva masline, anghinare, rosii uscate, striguri, paine artizanala... off ca salivez -27 eur :)... uite si a 3-a impresie a aparut, DA imi place Bologna, gust, culoare, raport pret/calitate-minunat.
Mergand spre cazare, ne-am oprit in Piazza Santo Stefano, unde in fiece weekend se organizeaza Mercato Antiquario sau concerte, celor pasionati de obiecte vechi, colectionate de-a lungul timpului sau doar curiosilor, cred ca e un must. E o atmosfera deosebita, chiar si romantica as zice, cu portici de o parte si de alta, iar in fata, Biserica Santo Stefano, desi ele sunt 7 biserici, 7 constructii si reconstructii, in diferite perioade ale istoriei. Acestei atmosfere i se adauga si pavajul cu pietre de rau...
A 3-a impresie: DA! imi place Bologna... Pallazzo dell'Arcuiginasio, m-a lasat cu gura cascata, nu pot reda sau povesti elementele pe care le-am vazut si ce am simtit, trebuie vazut.
Seara, orasul nu se schimba, aceeasi agitatie (placuta) zambete, cafenele, am revazut obiectivele pe timp de noapte si parca eram in alta parte deja. Ca toti localnicii care se respecta, trebuie sa mancam... intamplator am gasit Osteria dell'Orsa, pe care o aveam in vizor si am aflat ca se mananca bine, mancare din zona, la preturi bune si e frecventata de bastinasi :) Noroc ca orele noastre la mese (19.30 pm) n-au coincis cu ale lor, am gasit o masa, de fapt o imparteam cu alti localnici, si e de bine, asa poti contacta, cunoaste mai multe. Am mancat renumitele Tagliatelle al ragu Bolognese, 6 eur portia, crostini cald cu prosciutto, rosii 4 eur si carafa de vin... am uitat pretul, dar era bun :D Nu e locul unde sa taraganezi; mananci, bei si pleci, pentru ca afara ghici ce?! era coada in asteptare;). Tot la aceasta osterie am mancat si ziua la pranz la 12.30, daca veneam cu 30 min mai tarziu stateam la coada. In acea zi am schimbat meniul, am luat felul 1 si 2. Bistecca a la Fiorentina, la alegere cartofi/legume sotate/salata -12 eur, n-am putut manca tot din felul 2, pentru ca la felul 1 am mancat Zuppa :D (6 eur), mi-era dor de lichid si surpriza era ca intr-o ulcica cu ceva zeama, erau fasole, naut, linte, ovaz, paste, morcovi, ceapa. Sincer a fost foarte bun, dar nu mai trebuia sa comand felul 2, oricum il luasem la pachet.
Gata cu mancarea, desi as mai adauga ca am fost in multe localuri desi am stat putin, Lab 16, sambata seara aproape de Due Torri (Asinelli si Garisenda) cu 7 eur extra la bautura care o servesti, ai bufet liber cu absolut de toate, pacat ca nu eram flamanzi, desi si asa am incercat bunatati (peste nu pot haha), pt mine acolo a fost cea mai buna pizza din Bologna (erau vreo 4-5 feluri doar la pizza).
In rest pot sa spun ca Bologna e un oras prietenos, politicos, educat, curat, nu f scump (pt Italia) plin de istorie, "portici" 38 km in centru istoric, care mai de care si 53 km de portici in restul orasului. Voi reveni, cand va fi mai cald pentru a vizita si Parma si Modena. Pentru ca, cazarea o poti gasi ieftin, chiar cred ca e un bun punct de plecare dpre alte orase ale Italiei (cu Frecciarossa).
PS: imi pare rau ca saream acest oras de pe lista, poate pentru ca nu are un Dom extraordinar, dar are atatea de oferit
Trimis de Artana in 11.03.16 14:53:35
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Artana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Acum ce sa zic, eu inghit in sec mestecand un biscuit amarat cand tu povestesti de adevarate bunaciuni. Chiar daca descrierea ta sare asa cum ai spus tu peste obiectivele istorice, cel putin cele gastronomice le-ai atins si la fel si pe noi cu pozele tale si cu descrierile, si daca tu zici ca inghiti in sec, noi ce sa mai spunem. Oricum articolul are o nota atat de pozitiva incat m-am uitat inca o data sa vad daca sigur ai fost in februarie si nu vara la cata caldura se emana. Felicitari si astept continuarea.
@Artana - Felicitări - un review mai altfel, cu detalii care m-au făcut să-mi plouă în gură.
La Bologna am mâncat şi noi cele mai grozave tagliatelle al ragu bolognese din Italia - ragu-ul e de altfel o invenţie locală iar Bologna e considerată capitala gastronomiei italiene. Se mănâncă bine, la preţuri decente, şi într-o atmosferă caldă şi primitoare complet diferită de cea din Florenţa sau Veneţia.
Şi foarte frumos ai descris Piazza Maggiore şi turnurile - abia aştept să revin la Bologna, pe care am vizitat-o pe fugă, în numai o zi.
Mulţumesc pentru aducerile aminte.
@mishu:
Multumesc pt apreciere, intr-adevar nu descriu obievtive turistice/istorice, pentru ca sejurul meu a fost putin altfel simtit , nu pentru ca nu le-am vizitat.
@Jimmy1:
Multumesc, mi-a fost chiar greu sa aleg, am doar 1000 de poze din acest sejur
@Carmen Ion:
Ma bucur ca ti-am amintit de mancarea buna din Bologna, desi am aproape o luna de cand m-am intors, abia astept sa revin, acelasi sentiment l-am avut doar cu Sicilia...
Astazi scriind ecoul nicidecum nu puteam sa scriu unul "corect" sa zicem, ce am vizitat si cum a fost. Am relatat exact cum le-am povestit prietenilor
@Artana - Şi foarte bine ai făcut procedând aşa.
@Artana - Un SB meritat si ma bucur ca l-am adus. Frumos scris si descris, mi-ai redeschis pofta de Italia. Bravos!
@Carmen Ion: Ragu-ul e împrumutat de la ragout- ul franțuzesc. Și noi știm sa-l facem, când facem tocană și cu alte legume în afară cepei.
@Jimmy1 - Termenul italian ragu vine într-adevăr din verbul franţuzesc ragouter, care înseamnă a stimula apetitul, însă ragu şi ragout nu sunt acelaşi lucru.
Ragu este un sos de paste făcut din carne de vită tocată, roşii, ceapă, morcovi, ţelină, asezonate cu vin alb şi mirodenii şi se pare că a fost inventat de fapt la Imola, o localitate de lângă Bologna, însă bolognezii sunt cei care şi-au asumat creditul.
Ragout se prepară din orice fel de carne tăiată în bucăţi mici (inclusiv peşte), cu sau fără legume, prin fierbere îndelungată la foc mic şi mai toate popoarele lumii au propria versiune de ragout. Noi îi zicem tocană sau tocăniţă. Mihai Anton Roman spunea că tocăniţa e ceea ce îi gătea mama, restul sunt tocane
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Bologna, Orașul Turnurilor – Partea a II-a — scris în 26.02.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Bologna, Orașul Porticurilor – Partea I — scris în 19.02.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Florența, Bolonia și Mirabilandia — scris în 23.05.22 de Adyvio83 din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Tinerețe fără bătrânețe — scris în 26.03.19 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Bologna Dozza — scris în 08.10.17 de acristofan din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Bologna Grassa — scris în 20.07.17 de ManuelaManu din TG JIU - RECOMANDĂ
- May.2017 Bologna. La dotta, la grassa, la rossa. — scris în 10.11.17 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ