GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Berna, o experiență de neuitat
Cu ocazia vizitei în Elveția am locuit foarte aproape de Berna, aproximativ 28-30 km în funcție de ruta aleasă. Fiind atât de aproape capitala de facto al Elveției și al cantonului Berna în același timp era inevitabilă o vizită în acest oraș. Timpul petrecut acolo a fost de câteva ore, astfel am programat să văd ce este mai important pentru mine, mai exact centrul istoric al orașului.
În Berna se poate ajunge pe cale aeriană, rutieră și feroviară. Din punct de vedere rutier se poate ajuge în Berna pe autostrăzile A1,6, 10,12. Pe cale aeriană se va ateriza la aeroportul internațional Berna situat ceva mai departe de centrul orașului iar din punct de vedere cale feroviară orașul elvețian este legat de toată Europa.
Nefiind condiționat de nici un fel de mijloc de transport în comun am plecat pe calea cea rutieră sub îndrumarea ocrotitorului șoferilor sfântul waze :) M-a îndrumat să trec prin tot felul de sate unde limita de viteză maximă era 30 km /h, locuri pitorești cu păduri, vaci, capre și altele asemena. Într-un final a zis dezlegare la cai putere și am circulat pe autostradă până aproape în centrul orașului. De acolo am mai circulat pe vreo 2 străzi centrale și am ajuns la Bahnhof Parking (Parcarea de la gara centrală) Gara centrală este situată chiar la marginea centrului istoric, de acolo se poate lua la pas orașul vechi fără necesitatea de a folosi vreun mijloc de transport în comun.
Cele 3 ore de parcare m-au costat aproape 70 lei (mai exact 66,87 lei / 12,61 franci) după achitarea biletului am găsit imprimat (pe bilet) numărul de înmatriculare a mașinii cu care am venit) și la ieșire bariera s-a ridicat singură. Astfel acest bilet de parcare mi-a rămas souvenir :)
Conform documente Berna este menționată prima dată în 1208 atunci ar fi ucis ducele Berchthold al V-lea un urs și de acolo ar fi și denumirea orașului (Bär=urs, Berna). Tot acest duce umblând pe acolo și căutând urșii pe malul râului Aare a observat că această apă curgătoare într-un anumit loc formează o buclă de 180 de grade. Tot ducele și-a dat seama de posibilitatea construirii unui oraș pe această peninsulă naturală nemaitrebuind construite ziduri de incintă/de apărare pe toate laturile decât pe latura neprotejată de ape dinspre uscat.
În fine eu am invadat din această parte Berna observând din momentul în care căutam pe waze și pe google maps un loc de parcare că voi ajunge pe o peninsulă.
Dar revenind la istoria orașului acesta s-a dezvoltat rapid datorită acestei protecții naturale, totuși a fost asediat și ocupat de francezi o singură dată de pe vremea lui Napoleon.
Din punct de vedere geografic Berna (542 m altitudine) se află aproape de munți, muntele Gurten (858 m) și Muntele Bantiger (947m) Din acești munți nu am văzut nimic pe toată perioada șederii mele în Elveția era ceață și o vreme mohorâtă. Cere revenire în acest loc, clar :)
Vizita a fost interesantă și am parcurs toate zonele din centrul istoric, acea peninsulă descrisă mai sus. Voi descrie tot ce am văzut în ordinea deplasării.
Am ieșit din parcarea subterană Bahnhof Parking Bern în zona Parkterasse. În continuarea acestei zone peste parcarea subetrană s-a amenajat un parc întreg cu gazon, copaci, locuri de odihnă, locuri de joacă. După coborâre de pe Parkterasse primul lucru a fost servirea mesei într-un McDonalds (McDonalds Bern Postpark) Comanda și servirea a fost la fel cam ca la orice McDonalds de pe lume (comandă la ecran, plată la ecran, primire meniu la masă) doar prețul diferea față de altă țări (a costat aproape 80 lei un meniu simplu cu băutură Coca Cola 76,6 lei mai exact)
După potolirea foamei m-am uitat scurt pe telefon în ce direcție s-o iau (pe peninsulă) și am intrat în centrul istoric. Primul obiectiv văzut a fost biserica Heiliggeistkirche în piața gării acolo unde există un acoperiș futuristic din sticlă și care acoepră câteva mii de pătrați de carosabil, stații de tramvai, diferite locuri de acces subterane spre gara centrală.
Heiliggeist Kirche a fost construită în secolul 18 în stil arhitectural baroc și este de confesiune evanghelico-reformată. Prima gară feroviară din Berna aici s-a construit pe lângă această biserică în 1860.
Am continuat drumul pătrunzând pe peninsula bernadeză pe strada Spitalgasse probabil denumit după un spital istoricAici am întâlnit prima oară arhitectura clădirilor din Berna. Aproape toate clădirile istorice au soclul înclinat de fapt primul nivel de la trotuar. Fiecare clădire istorică îți dă senzația că este o fortificație iar pivnițele se află extrem de jos în subsol. Am remarcat că în aproape tot centrul istoric și în pivnițe funcționează fie magazine, instituții, atracții, restaurante, baruri. Iar scările până acolo jos sînt destul de abrupte. Dar sînt folosite aproape toate spațiile.
Am ajuns la Bärenplatz (Piața Urșilor) Piața respectivă este atît de largă încât face legătura aproape în întregime între cele două maluri ale râului Aare. Drept în față s-a observat Käfigturm un turn de poartă istoric construit în anul 1644. În decursul timpurilor acest turn a fost de poartă, de apărare, de observare, închisoare, arhivele statului iar în prezent centru de informare turistică.
De aici nu am luat-o drept înainte ci la dreapta spre Bundesplatz (Piața Parlamentului) pentru a observa Bundeshaus (Parlamentul din Berna) S-a construit în 1902 în arhitectură neo-renascentistă arhitectul fiind Hans Auer. Clădirea în cel mai înalt punct are 64 m înălțime și este un complex de clădiri. Pe sub clădire există un pasaj accesibil pietonilor și se poate ajunge la o terasă de belvedere de unde se poate observa râul Aare de sus precum și împrejurimile minunate din Berna, cartierele vecine, etc. Această terasă dotată cu multe locuri de odihnă se numește Bundesterasse. Tot Berna se mândrește cu cel mai scurt funicular de pe lume aproximativ 106m. Nu am văzut acest funicular dar bănuiesc că face legăturaîntre orașul de sus (centrul istoric de pe peninsulă) și orașul de jos undeva lângă râu.
De la parlament m-am întors totuși spre Marktgasse (acolo unde se află acel turn de apărare Käfigturm. După parcurgerea Marktgasse cu admirarea tuturor clădirilor emblematice din zonă am ajuns la Zytglogge. Ce este de fapt? Este cel mai emblematic turn din Berna medievală. Turnul a fost construit acolo unde a fost cel mai mare nevoie de el, zidul de incintă pe partea neprotejată de apele râului Aare. Zytglogge a fost construit în 1220. Turnul a avut rol de apărare, de observare, închisoare și ulterior turn cu ceas. Acest turn cu ceas este simbolul Bernei și la anumite ore vor pleca niște figurine la plimbare :)
De aici de la Zytglogge a început să devină și mai interesant peisajul urban elvețian. Fântânile simbolice care se văd la tot pasul din orașele din Elveția devin tot mai dese, avem aici pe Kramgasse unul emblematic Zährringenbrunnen din 1535. Este o fântână celebră cu apă de băut potabilă (verificată regulat de EWB Berna, firma de furnizare a apei din capitală) De fapt apa din toate fântânile emblematice din Berna au apă potabilă bună de băut (am încercat și eu o fântână de asta și mi-am umplut și o sticlă) Ca și în paranteză râul Aare așa cum l-am văzut eu este extrem de curat, am observat și pești și locuitorii orașului se scaldă regulat în acesta (am observat personal chiar și în noiembrie)
Peisajul urban medieval din Berna arată cam în felul următor: Carosabilul este pavat cu piatră cubică, circulă transportul în comun și în zonele pietonale, și mașinile au voie (în principiu locuitorii acestor case medievale) terase sînt și aici cu nemiluita dar ce am observat fain pe acolo, pe lângă acele încălzitoare de terase care există și la noi ei mai pun blănuri de animale pe scaune, nu toți porprietarii de baruri și terase, dar majoritatea.
De pe Kramgasse am avut o abatere de la drum, una importantă de tot. Am vizitat catedrala din Berna, Münster Bern. Pe lângă turnul Zytglogge și această caterdală este simbolul orașului Berna. Biserica a fost construită în 1893 în stil gotic și este de confesiune reformată. Biserica în interior nu m-a impresionat deloc este absolut simplu amenajat pe pereți nu se observă mai nimic, iar tavanul de piatră este ascuns, există un cadru de fier care susține un tavan de scândură (doar în Australia am mai observat așa ceva la cele 2 catedrale din Melbourne pe care le-am vizitat atunci) În schimb tavanul navelor secundare ale catredalei se pot admira și pot scrie aici că sînt splendide.
Mult mai frumos a fost Münsteplatform, Piața Catedralei. Este de fapt un parc rectangular cu mulți copaci, bănci, locuri de odihnă. Plus o panoramă spemdidă cu râul Aare ce se vede de aici. În această zonă este un fel de oraș de sus și oraș de jos de pe lângă râul Aare. Cele două zone se pot accesa cu un lift gratuit. Vizita în acest parc poate fi memorabilă, râul Aare curge peste niște denivelări (poate artificale) ceea ce face ca sunetul râului să fie de cascadă.
Ieșind din catedrală am continuat drumul pe Junkerngasse până am ajuns la bucla făcută de râul Aare și implicit capătul centrului istoric. Aici am văzut o altă biserică veche Nideggkirche. Aici a existat o parte a cetății că de și orașul pe trei laturi era protejat de ape totuși câte un zid de apărare în plus nu strica. Biserica s-a construit în 1346 dar finalizată complet cu navă și turn doar în 1483. Strada principală la care se află această biserică are același nume Nydeggasse și podul de peste râul Aare tot Nydegbrücke se cheamă. Nideggbrücke este un pod înalt iar peisajul orașului vechi văzut este foarte pitoresc. Am trecut peste Nydeggbrücke și m-am întors peste Untertorbrücke un pod la fel de pitoresc dar cu o înălțime mult mai mică decât Nydeggbrücke.
De aici a început drumul de întoarcere prin centrul orașului dar pe alte străduțe. Postgasse am folosit de această dată și la un moment am ajuns la o biserică catolică St Peter und Paul (cu Hramul Sfântul Petru și Pavel) Biserica romanică și cu elemente gotice a fost construită în anul 1864 și este și sediul episcopului de Elveția. În interiorul bisericii am putut observa întreaga istorie episcopală elvețiană începând de la primul până la cel prezent de acum. Orga datează din 1885 și renovată în 1948. Interiorul bisericii mi-a părut și în acest caz foarte sobru.
Lângă biserică se află Primăria din Berna. Este o clădire istorică construită în stil gotic târziu în 1405. În 1868 a avut loc o renovare în stil neo-gotic.
Am circulat mai departe pe străduțele Bernei și mă minunam cât de simplă poate fi viața într-una din cele mai bogate țări din lume și capitală pe deasupra. La un moment dat am dat de o piață de vechituri acolo în centrul capitalei pe o străduță. La prima vedere păreau souveniruri, uitându-mă de mai aproape erau jucării de epocă din lemn, alte obiecte... de vânzare. Am mai observat că bicicletele (cel mai des folosit mijloc de transport în Elveția) nu prea sînt legate unele nu sînt legate deloc, altele cel mult cadrul de roată. La gară în schimb unde există un suport de biciclete nu pentru sute ci pentru aproape o mie de biciclete am văzut unele legate cu lanț/încuietoare de acest suport. Și da, am văzut unele biciclete aproape de epocă din acelea pe care nu le-ar accepta la noi nici măcar gratis :)
Mă apropiam din nou de gară și am ajuns la podul de peste Aare Kornhausbrücke. Am înaintat peste pod până la mijloc și am observat o zonă de parc în această zonă pe malurile râului, câteva ambarcațiuni și o tanti care tocmai făcea baie în Aare în noiembrie. N-avea nici o treabă cu data din calendar :) Înnota împotriva curenților care pot fi puternici în anumite zone la acest râu. Ceea ce am obsrvat că a înnotat mai mult la margine probabil de frică de curenții de apă. La acest pod tocmai se lucra dar nu pe carosabil ci sub pod, probabil o consolidare sau o renovare.
De pe pod se vedeau minunatele case și turnurile din zona veche (peninsula) orașului. Una din case avea jumătate de acoperiș, cealaltă jumătate era transformată într-o terasă de acoperiș cu masă, scaune, șezlonguri, un grătar... și vegetație. Piscina lipsea nu mai era loc :)
Întorcându-mă pe acest pod dar pe partea dreaptă am admirat o minuăție de clădire. Stadttheater Bühnen Bern a fost construit în 1903 arhitectul clădirii fiind Rene von Wurstenberger.
Nu departe de teatrul orășenesc am dat de biserica reformată franceză, Französische Kirche Bern. A fost construită în 1269 de călugări dominicani și mulți ani a funcționat ca mânăstire. Din 1623 slujbele se țin în limba franceză aici. În 1991 se montează o orgă nouă și de atunci se țin concerte regulat aici, onclusiv acum de crăciun (am văzut atunci afișe)
Am ajuns înapoi la gară pe Aarbergstrasse admirând și pe aici arhitectura orașului, alte străzi, străduțe. O latură a clădirii gării centrale se află la artera principală de circulație Bollwerk (acolo am văzut suportul pentru câteva sute de biciclete parcate) și am reintrat în clădirea gării ultramodern amenajată și am ajuns înapoi la parcare.
Asta a fost plimbarea mea în Berna, asta am văzut, pentru mai mult trebuie repetată excursia.
Trimis de AZE in 13.12.24 20:16:15
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@AZE: Ati vazut aproape tot ceea ce se putea vedea in trei ore. Felicitari!
Daca e sa va para rau de ceva, este faptul ca ati ratat ursii. La capatul Nideggbrücke (cel de dincolo de orasul vechi), la dreapta, este BärenPark, adapostul a trei ursi, marea atractie a orasului.
Da, Berna merita sa ii alocati mult mai mult timp. Noi am avut doua zile pline si inca o jumatate de zi si nu am vazut tot ceea ce voiam. Asa ca, dupa cum spuneti, aveti motiv sa reveniti.
@adso: Avand in vedere faptul ca am fost in interes de servici si in timpul liber am mai reusit sa mai vizitez cate ceva este mai mult decat ok. In general nu imi permit pe an mai mult de 1-2 vacante (din acelea principale cu durata de min 7 zile) astfel asemenea escapade sint foarte ok pt mine.
Si eu sint de parere ca trebuie alocat mai mult timp la un asemenea oras. Vedem ce mai rezerva viitorul.
Multumesc pentru ecou si vot.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2018 Pe Gerechtigkeitsgasse și nu numai, în Berna — scris în 01.06.19 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2013 La pas prin capitala țării cantoanelor Berna — scris în 10.02.14 de Nicu Teusdea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Berna - oraşul vechi — scris în 14.04.13 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Jungfraujoch - Intre cer si pamant — scris în 27.01.12 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Berna, cea care m-a umplut de liniste si multa frumusete — scris în 18.11.11 de ileanaxperta* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Orasul fantanilor istorice — scris în 16.09.11 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Jul.2008 Niesen - piramida elvetiana — scris în 23.08.14 de c0rnelia din BUCURESTI - RECOMANDĂ