ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.12.2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

DISTRACŢ. / RELAXARE:
Mulțumit, aproape încântat

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 11 MIN

Bergamo, Città Alta între două avioane

TIPĂREȘTE

În circuitul din Maroc din această toamnă, despre care am scris câte ceva, vezi impresii, am avut atât la ducere cât și la întoarcere escală în Bergamo pe Aeroportul Orio al Serio. La ducere am ajuns în jurul orei 15 și avionul spre Marrakech pleca la ora 21:10, timp suficient pentru o descindere în Città Alta, pe care am și făcut-o, despre ea voi vorbi acum, dar mai întâi câteva cuvinte despre Bergamo

Bergamo a fost fondat în anul 49 î. Hr. de către romani, sub numele de Bergomum pe locul unei așezări preistorice locuite de celți devenind un important centru comercial și militar. Oraș strategic în Evul Mediu, se afla pe drumul comercial dintre nordul și sudul Europei, a fost cucerit de Republica Venețiană în 1428 rămânând sub stăpânirea ei mai mult de trei secole, ceea ce a influențat arhitectura și cultura orașului. În anul 1859 a fost anexat Regatului Italiei, având un rol important în unificarea ei.

Astăzi, Bergamo cu peste 120.000 de locuitori este un oraș modern din nordul Italiei, cunoscut pentru peisajele sale pitorești și patrimoniul său cultural bogat, renumit pentru arta și cultura sa.

Orașul este împărțit în două părți distincte. Città Alta (Orașul de Sus) , partea istorică a orașului, situată pe un deal și înconjurată de zidurile venetiene din secolul 14, parte a Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici se găsesc străzi înguste, clădiri medievale, numeroase biserici și muzee, Piazza Vecchia unde se află impresionanta Catedrală și Palatul Ragione fiind inima Città Alta. Città Bassa (Orașul de Jos) este partea mai modernă a orașului, situată la poalele dealului, o zonă vibrantă cu magazine elegante, cafenele și parcuri. Plimbarea noastră a început la Aeroport, după ce am lăsat bagajele la Sala de bagaje, cost 5 euro de bagaj pe zi, aflată la 50 de metri în afara aeroportului, vizavi de stația de autobuze. De aici am plecat cu Autobuzul 1 spre Stația Delle Mura - San Giacomo, biletul luat în autobuz și plătit cu Revolut costă 1,70 euro și este valabil 75 de minute, inclusiv la funicular. Cam în jumătate de oră eram la Porta Sant'Agostino, aflată în partea de nord-est, am trecut pe sub ea cu autobuzul dar nu am avut timp să o pozez.

De aici în 10 minute autobuzul ne-a dus la stația mai sus menționată și la Porta San Giacomo. Am coborât, am văzut și am pozat Poarta construită în anii 1590 din marmură albă, contrast cu zidul de piatră gri din care face parte. Fața ei exterioară se termină cu un Fronton triunghiular susținut de coloane clasice semicirculare cu Basorelieful Leul Sfântului Marcu, simbolul puterii și bogăției Republicii Venețiene. Se vedea foarte bine și Palazzo Medolago Albani, arhitectură neoclasică, construit din piatră și marmură în anii 1770 – 1780. A fost Palat de familie, astăzi este un Monument istoric unde au loc diverse evenimente culturale și sociale. Am plecat la plimbare pe lângă Cinta Muraria (Zidurile Orașului) , construite din piatră în secolul 16 de către Republica Venețiană, înalte și masive, prevăzute cu bastioane, porți și turnuri de apărare, lungi de circa 6 kilometri, ziduri ce înconjoară complet Orașul de Sus.

Am plecat la plimbare pe lângă Zidul care, azi, nu mai este de apărare ci puncte de belvedere ce oferă perspective spectaculoase asupra Orașului de Jos și a peisajului înconjurător, erau multe bănci, loc bun de popas și de deconectare. Nu aveam prea mult timp la dispoziție și am început să urcăm mergând apoi pe străzi mici și înguste, Viale delle Mura, Via Simone Mayr și pe o scurtătură prin Via Rosate am ajuns în Piazza Terzi. Mica piață este înconjurată de clădiri din piatră vechi construite în stil baroc și neoclasic. Reprezentativ este Palazzo Terzi, clădire barocă în stil Italian, construit în secolele 16 și 17. În fața lui se află și Statua dell'Architettura (Statuia Athitecturii) , o femeie elegantă ce poartă o coroană pe cap, indicând importanța arhitecturii, cu o riglă și un compas, înconjurată de îngerași, coloane și arcuri.

Am continuat plimbarea foarte aproape până în Piazza Padre Reginaldo Giuliani, tot mică, tot înconjurată de clădiri vechi din piatră, printre care Palazzo dell'Ateneo, construit la începutul celei de-a doua părți a secolului 18 în stil neoclasic cu elementele ornamentale foarte fine.

Am mers apoi în Piazza Rosate la Basilica di Santa Maria Maggiore, biserică impresionantă construită în anul 1137. De fapt am văzut-o din partea ei sudică, noi urcam ușor spre ea.

Biserica construită în stil roman lombard are patru intrări principale, două dintre ele, impozante fiind cunoscute ca „Porțile leilor” și o Cupolă cu un design auster la exterior ce contrastează cu interiorul bogat. Eram la Porta dei Leoni Bianchi (Poarta Leilor Albi) cu doi lei sculptați în piatră albă și un Prothyrum, am mers puțin pe lângă ziduri și am văzut o ușă, am intrat pe aici în Biserica decorată în stil baroc cu fresce, stucaturi și tapiserii realizate de artiști faimoși printre care Lorenzo Lotto. Am mers și am pozat Altarul principal realizat din marmură, cu Statuia Fecioarei Maria, decorat în stil baroc cu sculpturi și ornamente bogate.

Trecând pe la Monumentul funerar al compozitorului Gaetano Donizetti, simbol al orașului Bergamo și Mormântul cardinalului Guglielmo Longhiam am ajuns pe latura nordică a bisericii, la intrarea unde era și Casa de bilete.

Atunci mi-am dat seama că intrasem greșit, fără să plătesc. Taxa este de 5 euro și 2 euro pentru seniorii de peste 70 de ani. De aici am ieșit, prin Porta dei Leoni Rossi (Poarta Leilor Roșii), pe lângă cei doi lei sculptați în piatră roșie, în Piazza Duomo, la intrarea principală în Basilică.

Lipită de Biserică, Cappella Colleoni, o capelă magnifică, una dintre cele mai frumoase capele renascentiste din Italia, Mausoleul familie Colleoni, construită în stil renascentist în anii 1470 cu o fațadă spectaculoasă din marmură policromă în alb, roșu și negru, și numeroase basoreliefuri și statui mitologice și religioase. Interiorul bogat ornamentat cu opere de artă și detalii arhitecturale fine, decorat cu fresce, adăpostește Mormântul lui Bartolomeo Colleoni, ctitorul Capelei, împodobit cu statui ale sfinților și basoreliefuri ce ilustrează scene din viața acestuia și Mormântul Medea Colleoni, tânăra lui fică, decorat renascentist. Este impresionant dar nu am reușit decât două poze, cerbera de pază nu mi-a permis, fotografiatul fiind interzis.

Rămânem în Piazza Duomo la Macheta Basilicii care m-a impresionat profund: informațiile despre Biserică sunt scrise în Limbajul Braille. În lateralul Basilicii, se află Battistero di Bergamo, construit în secolul 14, în stil gotic, cu influențe romanice. Are formă octogonală și în colțurile exterioare ale cupolei Statuile a opt virtuți, Credința, Speranța, Caritatea, Dreptatea, Prudența, Tăria, Cumpătarea și Răbdarea. Nu se putea vizita atunci când am fost acolo.

O altă clădire ce atrage atenția este Cattedrale di Sant'Alessandro Martire (Catedrala Sf. Mucenic Alexandru), Sf. Alexandru fiind patronul orașului Bergamo. Este construită în stil neoclasic cu un Fronton triunghiular și Coloane corintice, împodobită cu Statuia Sf. Alexandru și alte statui.

Am continuat plimbarea spre Piazza Vecchia, tot foarte aproape, timp de secole inima Città Alta din Bergamo, una dintre cele mai frumoase piețe din Italia, plină de cafenele și restaurante, un loc încărcat de istorie și arhitectură, înconjurat de clădiri istorice, maiestuoase și impunătoare aranjate după o geometrie armonioasă și perfectă. Marele arhitect Le Corbusier, recunoscut prin „Lucrarea arhitecturală a lui Le Corbusier”, parte a Patrimoniului mondial UNESCO ce cuprinde 17 clădiri proiectate de el, în 7 țări, spunea pe la mijlocul secolului 20, că nu mai poți atinge nici măcar o piatră, ar fi o crimă”. A apărut la sfârșitul anilor 1100, când Pizza Duomo a fost împărțită în două prin construcția Palazzo della Ragione și demolarea clădirilor din fața lui.

Palazzo della Ragione, ridicat din piatră la sfârșitul anilor 1100 în stil romanic, cu ziduri groase, solide, ca sediu al autorităților municipale și al justiției, este cel mai vechi sediu municipal din Lombardia și printre cele mai vechi din Italia. I-am admirat Loggia deschisă cu arcade semicirculare susținute de coloane masive din piatră, Ferestrele renascentiste, înguste cu frontoane triunghiulare sau arcuite și Sculpturile, blazoane, motive florale și figuri alegorice, printre ele Leul venetian, ce-l împodobesc. Aceste ornamente sunt realizate din marmură și accentuează frumusețea clădirii dată și de culorile naturale ale materialelor folosite ce se armonizează plăcut.

Și astăzi Palatul joacă un rol important în viața orașului fiind gazdă a numeroase expoziții de artă și evenimente culturale și important punct de atracție turistică. Lângă Palat, sub Portici della Ragione se află un Ceas solar construit în secolul 18. La ora 12.00 raza de soare ce se infiltrează prin orificiul scutului atârnat de arcade indică data și semnul zodiacal.

În Piață se află și Turnul Civic, cunoscut sub numele de Campanone construit în secolul 11 ca Turn de apărare, mai târziu Turn de clopote ce bate și azi la ora 22 când, în epoca medievală se închideau porțile Orașului. Se poate urca în turn pentru vederi și poze spectaculoasă, aș fi urcat și eu dar…, eram între două avioane, în plus se apropia și înserarea, ne-am oprit la Palazzo del Podestà construit în secolul 12 ca reședință pentru „podestà (administratorul)” orașului. Este un palat gotic, elegant care de-a lungul timpului a găzduit diverse funcții administrative, astăzi, găzduind Muzeul de Istorie al orașului Bergamo. Se vizitează împreună cu Turnul Civic, cost 7 euro de persoană, fără reducere. Un alt edificiu impresionant este și Palazzo Nuovo construit în stil renascentist în prima decadă a secolului 17 pentru a găzdui primăria orașului. Are fațada realizată din marmură albă cu o loggie și șase statui ce reprezintă Justiția, Prudența, Tăria, Credința, Cumpătarea și Caritatea. Sediul Municipiului până în 1873 găzduiește astăzi Biblioteca Civica Angelo Mai, care păstrează un patrimoniu de carte de o valoare inestimabilă, peste 677.000 de volume, 2.200 incunabule și 16.800 manuscrise.

În centrul pieței se află Fontana Contarini ridicată de primarul venețian Contarini în anul 1780 din marmură albă, cu un bazin octogonal, cu apa care țâșnește înconjurată de statui ornamentale printre care doi sfinxi și doi lei simbolici. Fântâna este funcțională și astăzi.

Am părăsit Piazza Vecchia și pe Via Bartolomeo Colleoni străduță pietonală am ajuns la Piazza Mascheroni, piață importantă în timpul dominației venețiene. Am mers la Torre dell'orologio (Turnul cu ceas) numit și Turnul Clopotniță construit din piatră în secolul 12 pentru a apăra orașul și a anunța locuitorii prin clopote. Aici se află și Palazzo Roncalli construit în anii 1520 în stilul renascentist, cu un plan poligonat neuniform, cu trei etaje și un mezanin, decorat cu fresce, ca locuință a familiei Roncalli, reședință de familie fiind și astăzi.

Vecina, Piazza della Cittadella, găzduiește astăzi Civico Museo Archeologico și Museo Civico Scienze Naturali Enrico Caffi amenajate în Palatul Cittadella care este un complex fortificat construit în 1331 de către familia Visconti pentru a-și apăra orașul. Primul, Muzeul de arheologie expune o colecție impresionantă de artefacte arheologice care prezintă istoria orașului Bergamo și a întregii regiuni din epoca preistorică până la dominația longobardă în Evul Mediu. Al doilea, Muzeul de științe naturale este dedicat istoriei naturii și diversității biologice și include colecții de mineralogie, geologie, paleontologie, zoologie și etnografie, vizitatorii putând interacționa cu unele dintre exponatele.

Continuând plimbarea am ajuns la Torre di Adalberto, cunoscut și ca Torre della fame (Turnul Foamei), construit în secolul 12 ca reședință nobiliară, devenit apoi închisoare pentru prizonieri, invadatori și evazioniști fiscali ținuți în condiții foarte dure, deținuții fiind lăsați să sufere de foame și sete, ca parte a pedepselor aplicate, de aici numele de Turn al foamei. Interesant este că intrarea în turn este situată la câțiva metri deasupra solului, accesibilă doar cu ajutorul unei scări. Am ajuns apoi la Porta Sant'Alessandro, o a treia poartă de acces în Città Alta, construită în secolul 16 în partea nord-vestică a orașului. Are un plan pătrat și o mansardă mare cu rol de cazarmă. Este vegheată de un Leul Marcian cu o carte deschisă ce semnifică dorința de pace și justiție a bergamezilor.

Cetatea are patru porți, pe a patra nu am văzut-o, este Porta Torre di Gombito situată pe partea de vest a orașului.

De aici pașii ne-au dus la Funicolare San Vigilio ce conectează Città Alta cu colina San Vigilio, oferind o priveliște panoramică impresionantă, care a plecat fără noi, noi am mers la autobuz și cu el la Aeroport. În drum spre Aeroport am văzut și Funicolare Città Alta ce conectează Orașului de Jos cu Orașul de Sus.

Cam asta a fost plimbarea mea prin Bergamo, nu am avut prea mult timp la dispoziție, la sfârșit de octombrie la Bergamo soarele apune în jurul orei 18, noi începusem plimbarea în jurul orei 15 așa că am ajuns la aeroport pe întuneric. Vizita prin Orașul de Sus și cu transport dus întors de la aeroport a durat cam patru ore și jumătate, cu precizarea de a ajunge direct la stația de lângă Poarta San Giacomo despre care am scris la început. Se câștigă timp valoros și de aici se poate vizita destul de repede zona cu cele mai importante obiective turistice prezentate de mine. Am încercat să scriu mai ales pentru cei ce ajung la aeroportul din Bergamo și au o escală lungă pentru alt avion.

Mi-a plăcut orașul, cu multe și mici piețe, unele lipite una de alta, altele separate printr-o stradă sau străduță, printr-o clădire sau chiar prin nimic. Nici nu îți dai seama când mai apare ceva de văzut, aproape fiecare clădire are de spus ceva. Orașul de Sus este un muzeu în aer liber, poți să te plimbi și să ai impresia că te pierzi printre străduțele lui, este deosebit! Merită văzut dar trebuie stat cel puțin o zi în Orașul Vechi, merită văzut și Orașul Nou și chiar împrejurimile Bergamo. Mergeți acolo și nu veți regreta, poate voi mai merge și eu!

Trimis de mprofeanu in 23.12.24 22:53:42
    Validat / Publicat: 24.12.24 09:55:01
    • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Tunisia

VIZUALIZĂRI: 138 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    P10 Bergamo, Città Alta, Cinta Muraria - Zidurile Orașului pozate de sus, de pe Viale delle Mura
    Puteți VOTA acest articol:

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
    [24.12.24 09:54:18]

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
    [24.12.24 10:11:20]

@webmaster: Mulțumesc frumos! Sărbători binecuvântate!

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bergamo și împrejurimile:

[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]