REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bergamo, orasul celor doua orase: Citta Bassa si Citta Alta
Ne-am luat ramas bun de la Malta (fotografia atasata realizata de la inaltime reflecta clar de ce este numita insula de culoarea mierii) si am zburat cu Ryan Air catre Bergamo, unde am ajuns in jurul orei 15. Am profitat de faptul ca zborul catre Romania cu Wizz Air din aceeasi zi a fost anulat, urmand a zbura a doua zi, avand astfel posibilitatea de a vizita si orasul.
Din aeroport se ajunge destul de repede in Bergamo, cu autobuzul, linia 1, care ajunge in zona garii in 15 minute. Dupa ce ne-am cazat la Best Western Hotel Piemontese, am pornit incursiunea in orasul impartit in doua zone: Orasul de Jos (Citta Bassa), partea moderna si Orasul de Sus (Citta Alta), partea veche, destinatia principala a turistilor, esenta straveche si foarte bine conservata a orasului Bergamo. Se spune ca, atunci cand l-a vizitat, arhitectul Le Corbusier a spus ca ar fi o crima sa muti chiar si o singura piatra din acest oras.
In Citta Alta se poate ajunge cu funicularul din partea de sud a orasului, Funicolare Citta Alta, vechi de peste 120 de ani, care parcurge rapid distanta pana sus. Noi am optat insa pentru autobuz, profitand de peisajele si panoramele superbe asupra Orasului de Jos. Timp de trei secole (15-18), Bergamo s-a aflat sub stapanirea Republicii Venetiene, cladirile imprumutand arhitectura Venetiei. Orasul era incercuit cu ziduri puternice care, in mare parte, exista si in zilele noastre, Zidurile Venetiene, un brau de piatra si caramida care se intinde pe aproximativ 6 kilometri, bine intretinut, care face parte din patrimoniul UNESCO. Scopul acestora era unul defensiv, zidurile nu au fost niciodata sub asediu, acesta fiind motivul pentru care s-au pastrat intacte. In oras se intra prin porti monumentale, aflate in partea de sud, Porta San Giacomo, locul pe unde am intrat si noi, Porta San Lorenzo/Garibaldi, in nord si Porta Agostino, in partea de est.
Renumita este Porta San Giacomo, deoarece este calea de acces a celor sositi din Milano, fiind usor de reperat din Orasul Nou, de pe Vialle Vittorio Emanuele, fiind construita din marmura alba ce contrasteaza cu griul zidurilor. Initial in fata acestora se afla un pod mobil din lemn, care a fost inlocuit cu podul de piatra foarte bine pastrat si astazi.
Orasul are un farmec aparte pe care l-am descoperit plimbandu-ma pe stradutele inguste si pietruite, întortocheate, cu cladiri vechi, palate, piatete, biserici și mici magazine cu dulciuri, cafenele si restaurante, terase, gelaterii si patiserii care te imbie cu toate aromele si mirosurile lor apetisante. Desi exista foarte multe terase si restaurante, acestea se aglomereaza si fara o rezervare prealabila risti sa nu gasesti locuri disponibile. Noi am servit masa la una dintre terasele Hotelului Il Sole, primul nivel fiind in totalitate rezervat, iar nivelul al doilea avand doar cateva mese libere, restul fiind rezervate.
Am sa vorbesc in continuare despre cateva cladiri istorice ale orasului, inainte de a ma opri cu descrierea celor doua mari piatete: Piata Vecchia si Piata del Duomo.
Una dintre cladirile care mi-au atras atentia a fost Liceul Paolo Sarpi, despre care am aflat ca este unul dintre cele mai vechi licee umaniste, stiintifice si sociale din Italia, renumit datorita metodologiei folosite, care combina limba si cultura antica, latina, filozofia cu istoria.
Palatul Terzi este considerat unul dintre cele mai importante palate in stil baroc din Bergamo, pe care nu l-am putut vizita in interior. Imbucurator este faptul ca usa de la intrare a palatului era deschisa, permitandu-ne sa ne bucuram de minunata gradina terasata organizata pe nivele, in care am remarcat doua statui impunatoare si o balustrada eleganta.
Pe una dintre stradutele inguste si abrupte, Via Porta, se afla Palatul Moroni, cu un exterior simplu si un interior cu decoratiuni baroc, care gazduieste Muzeul de arta, administrat in prezent de Fondazione di Palazzo Moroni, dupa o donatie a fostului conte Antonio Moroni.
In spatele Pietii Domului, in Piata Reginaldo Giuliani, piata de peste din secolul al XVIII-lea, se afla Fantana Visconti, incorporata in palatul neo-clasic al Universitatii de Stiinte din Bergamo. Aceasta a fost cea mai importanta fantana medievala din Bergamo, care impreuna cu cele din Piata Mercato delle Scarpe si din Piata Mascheroni asigurau populatiei o rezerva considerabila de apa in perioadele de seceta si de asediu asupra orasului.
In mica Piata a Domului, sunt„ingramadite” adevarate comori ale orasului: Domul, Bazilica Santa Maria Maggiore, Capela Colleoni, Baptisteriul, Aula della Curia Vescovile cu Micul templu al Sfintei Cruci.
Catedrala din Bergamo (Domul), cu o fatada alba, simpla si eleganta, a fost construita pe parcursul secolelor 15-17, deasupra altor edificii religioase, mai vechi. Domul si actuala fatada au fost adaugate in 1866, biserica devenind una baroca. Este inchinata Sfantului Mucenic Alexandru, patronul spiritual al orasului, ale carui ramasite sunt pastrate intr-o urna in interiorul altarului mare. In spatele altarului principal se poate vedea o pictura importanta a lui Tiepolo, Martiriul Sf. Ioan. Exista o serie de altare secundare, amplasate de o parte si de alta a altarului principal, care sunt lucrate in marmura de diferite culori si ornate cu picturi spectaculoase.
Bazilica Santa Maria Maggiore, a carei constructie a inceput in anul 1137 si s-a intins pe perioada a 200 de ani, a fost ridicata in semn de multumire Fecioarei Maria, dupa ce orasul a fost ocolit de epidemia de ciuma din anul 1135. Exteriorul cladirii este incarcat cu statui, bazoreliefuri si turnulete. Ciudat este faptul ca nu exista o intrare principala in biserica, ci doar doua intrari mici pe partile laterale, pazite de lei de marmura.
Despre interior nu va pot spune nimic, deoarece la ora vizitei noastre, aceasta era inchisa, insa am citit ca adaposteste mormantul compozitorului Gaetano Donizetti, originar din Bergamo, precum si a profesorul acestuia, Simon Mayr, maestru al bazilicii.
Lipita de Bazilica Santa Maria Maggiore, intocmai ca o anexa a acesteia, se afla Capela Colleoni sau Mausoleul Colleoni, cu o fatada uimitoare de marmura rosie si alba, construita pentru a servi drept mormant comandantului militar al armatei Republicii Venetiene, Bartolomeo Colleoni si fiicei sale, Medeea. Deasupra intrarii se afla o fereastra-trandafir, iar de o parte si de alta a acesteia, două medalioane, ce ii reprezinta pe Iulius Cezar si Traian. O legenda spune ca, daca atingi stema de pe poarta capelei la miezul noptii, vei avea noroc.
Mausoleul se prelungeste cu o alta cladire, ce pare nesemnificativa, care adaposteste insa Aula della Curia Vescovile, sala in care episcopul de Bergamo conducea judecatile, iar in spatele acestei cladiri se afla Il Tempietto di Santa Croce (Micul templu al Sfintei Cruci), o bisericuta de prin anul 1000, foarte bine pastrata, ce nu poate fi vizitata pe interior.
La dreapta Capelei Colleoni se afla Baptisteriul, construit initial in interiorul Bazilicii Santa Maria Maggiore, in anul 1340, de unde a fost indepartat, parti din el fiind lasate intr-o curte, pana in anul 1856. A fost refacut si amplasat in anul 1898 in locul unde poate fi vazut si astazi. Are forma octagonala, este impodobit cu niste coloane din marmura alba, acoperisul este decorat cu opt statui reprezentand Virtutile, iar in varful turlei vegheaza un arhanghel. Nici acesta nu poate fi vizitat de catre orice turist, decat cu dispensa.
Din piata Domului am patruns in Piata Vecchia, inima Citta Alta. Este o piata dreptunghiulara, marginita de cele mai importante cladiri ale orasului si in mijlocul careia se ridica Fontana Contarini, un monument in forma octogonala din marmura alba, inconjurat de statui de sfincsi, serpi si lei. Acesta a fost donat la sfarsitul secolului al XVIII-lea de un magistrat, pentru a celebra stransa legatura dintre Venetia si Bergamo, la vremea respectiva servind drept rezerva de apa. Timp de 30 de ani monumentul a fost demontat, acestuia luandu-i locul o statuie a lui Garibaldi, care ulterior a fost mutata in orasul de jos, la inceputul anilor 1900.
Palazzo della Ragione, unul dintre cele mai vechi palate civice, numit si Palatul Intelepciunii, a gazduit sediul primariei orasului, fiind considerat cel mai vechi sediu de primarie din Italia. Astazi, aici se organizeaza diferite evenimente culturale si expozitii de arta. Pe fatada principala, deasupra ferestrei centrale, troneaza leul venetian, semnul distinctiv care marcheaza epoca venetiana.
Torre Civica (turnul civic) numit si „Campanone” , are 52 de metri inaltime si face legatura intre Palazzo della Ragione si Palazzo del Podesta. Este deschis publicului, oferind o panorama de 360° asupra Bergamo Alta si pentru a ajunge in varf se urca cele 230 de trepte sau se foloseste liftul. Construit intre secolele al XI-lea si al XII-lea, a apartinut initial unei familii nobiliare din Bergamo. In acea perioada, nobilii inaltau astfel de turnuri pentru a-si dovedi suprematia. Cu cat acestea erau mai inalte, cu atat prestigiul familiei era mai mare. Din acest motiv Bergamo a fost numit orasul cu 100 de turnuri.
Turnul civic are 3 clopote, cel mai mare a fost turnat in anul 1656, fiind cel mai mare clopot din zona Lombardiei. De atunci, acesta bate zilnic, la ora 22, de 100 de ori, pentru a reaminti oamenilor ca portile orasului se inchid.
Palazzo del Podesta este una dintre cladirile istorice ale orasului, construita, ca si turnul, in secolul al XII-lea, care gazduieste o sectie a Muzeului de Istorie Bergamo.
Pe cealalta parte a pietei se gaseste Palazzo Nuovo (Palatul Nou), cu fatada din marmura alba, in care functioneaza biblioteca.
De aici, ne-am indreptat spre Citadela Viscontea, o cetate construita de familia Visconti, care a condus orasul in perioada cat acesta a apartinut Republicii Venetia, incepand cu 1333 pana in 1428. Rolul cetatii a fost atat de a apara orasul de atacurile inamicilor, cat si de garnizoana in caz de rascoale populare. Intrarea in citadela se face pe sub Torre della Campanelle, prin Piazza Mascheroni. Turnul a fost restaurat in secolul al XIX-lea, in timpul ocupatiei austriece.
Un alt turn este Turnul Adalberto, care nu poate fi vizitat, deoarece nu exista acces de la parter, motivul fiind acela ca aici erau inchisi prizonierii vinovati de infractiuni grave, fiind numit si „Torre della Fame - Turnul Foamei” .
Piazza della Cittadella era curtea Hospitium Magnum, adapostind locurile de cazare pentru garnizoana militara. Astazi, citadela este gazda Muzeului de Arheologie si a Muzeului Stiintei „Enrico Caffi” .
Tot aici, in Piazza Mascheroni, exista o fantana care era alimentata de apa unui izvor de langa citadela, apa de ploaie si apeductul magistral si care putea colecta pana la 1300 mc de apa.
Ne-am intors pe acelasi traseu in punctul de unde am inceput plimbarea prin Citta Alta si am coborat, de aceasta data, pe jos, oprindu-ne inca o data pentru a privi Citta Bassa, din zona unde incep Zidurile venetiene.
Cea mai mare parte a obiectivelor turistice din Bergamo se afla in orasul vechi, insa, am descoperit ca si orasul nou are multe zone frumoase si cu importanta istorica, cum ar fi Piazza Giacomo Matteotti, cea mai importanta piata din Citta Bassa si Piazza Vittorio Veneto. Strada Viale Vittorio Emanuele II, alaturi de Viale Roma si Viale Papa Giovanni XXIII, reprezintă axa principala a Orasului de Jos.
Aici se afla Porta Nuova si Propilei di Porta Nuova (in traducere„Ceea ce sta in fata portii Nuova” ), doua cladiri care seamana cu niste mici temple, construite pe locul uneia dintre portile vechilor ziduri ale orașului numite „Muraine” (altele decat zidurile venetiene). Pana in 1901 acestea au fost folosite ca vama, care controla intrarea marfurilor si bunurilor in oras.
Santa Maria delle Grazie, aflata la coltul dintre Viale Papa Giovanni XXIII si Porta Nuova, este o biserica cu o cupola verde din secolul al XIX-lea, acoperita cu o statuie de aur.
Torre dei Caduti situat in Piazza Vittorio Veneto, este unul dintre cele mai emblematice monumente ale Orasului de Jos, construit în memoria si onoarea celor cazuti in Primul Razboi Mondial, inaugurat de Mussolini in 1924. Pe parcursul secolului XX, alaturi de Porta Nuova, a constituit unul dintre punctele de referinta pentru evenimentele politice, militare si sindicale din orasul Bergamo.
In concluzie, orasul Bergamo ofera doritorilor comori pretioase de arta, cultura si istorie pastrate in biserici si palate care reflecta cel mai bine trecutul orasului. Mi-ar fi parut rau sa fac doar o escala, fara a vizita orasul si recomand cu caldura vizitarea acestuia, chiar si pentru cateva ore, asa cum de altfel am procedat si noi.
Trimis de geani anto in 12.12.21 18:07:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
-
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Bergamo, o plimbare la înălțime — scris în 07.11.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2024 Escapadă la Bergamo și Milano — scris în 30.05.24 de PușaM din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2024 O scurtă vizită în orașul Bergamo — scris în 20.05.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Relaxare si shopping Milano-Bergamo — scris în 14.02.24 de GGAlex din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2023 Albino, un orășel de munte cochet — scris în 27.07.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2023 San Pellegrino - ape minerale, Liberty și panorame — scris în 25.07.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Accademia Carrara, un muzeu de excepție — scris în 09.07.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ