GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Chris Roix sau Yasu al Malik - statuia din Rio de Janeiro
Dupa cum spuneam in povestea anterioara, primul care mi-a facut cu ochiul imediat dupa aterizare a fost Yasu al Malik, sub forma de statuie. :) De acasa, pe stradute, printre claxoane si fara harta am reusit sa ajungem la obiectiv.
In fata portii, citiva metri mai in jos, o bariera de control supraveheata de politie sau armata, patrula dotata cu niscai puscoace cam ca mitralierele. Mai faceam un pas, mai faceam o poza spre statuie si tot asa cu un ochi la slanina si unul la faina, a se citi unul la statuie si unul la soldati, am ajuns linga poarta.
Cum nimeni nu ne-a bagat in seama, am pasit dincolo de poarta. In afara de inscriptia din fata unde scria si in araba si in franceza, nimic nu ne informa daca acolo e obiectiv turistic, proprietate privata, biserica sau institutie.
Curtea mare, o masina a pornit inspre noi... a trecut mai departe, asa am avansat in incinta. Am facut citeva poze cu statuia ,nu a iesit nimeni de pe nicaieri.
Vazusem o usa mare intr-un lateral si o placheta in araba. Eu zic sa intram, sotul meu ca NU. Ba da, mergem usor si daca auzim miscare sau voci, ne cerem scuze si iesim. N-a avut incotro si m-a urmat pe hol. La capat acesta avea o scara care cobora. Hai sa mergem, zice el, asta a fost tot. Cum asa? Hai in jos pe scarile de marmura sa vedem ce e.
Coborim spre o arcada luminata in fata careia era un covor persan. Iesim pe un fel de terasa si avem o belvedere spre mare. Ceva de vis. O bancuta sub un copac umbros, yahturi pe mare iar spre lateral un perete de munte. Pe linga zid alte bancute si copaci. Ia hai sa vedem ce e in capat. (zi ceu, bineinteles). Si bine am facut ca m-a minat curiozitatea pentru ca am gasit o capela cu statuia Fecioarei, citeva banci pentru public, un cos cu luminari, altul pentru donatii. Am lasat si noi ceva si am iesit. Am urcat scarile, am iesit din cladire si hai sa facem inconjurul, poate mai gasim ceva. Se vedea ca e in renovare si cumva ingradit.
Credeti ca m-am oprit la ingraditura? NU. Am trecut peste, prin buruieni, sa ajung la marginea prapastiei printre niste maslini. Fac vreo citeva poze cind se aude un POC!!! Ce-a fost asta? Cineva a tras cu arma. :D. Dar cam de la distanta ca nu m-a nimerit. Glumesc, nu stiu daca imi era adresat.
Plecam de acolo spre isirea din curte. Insa cu capul ca girofarul, in toate partile. Vad o arcada cam darimata ce avea un ghiveci cu flori. Ii zic sa stea pe loc sa intru eu in darimatura ca sa ma prinda cu floarea in pridvor. Cind intru, vad o femeie care se uita peste un zid. Cam cum ar fi la noi la vreun ghiseu. Nu m-am uitat si eu "peste ghiseu" ci mi-am vazut de poza mea dar am dat din cap ca sa o salut. Mi-a raspuns si a inceput sa imi vorbeasca in araba. Ca si cum Buna ziua i-am dat, belea mi-am capatat. Cascam ochii sa inteleg macar un cuvint. NIMIC. Astept sa termine si zic "sorry, english please! " Ea ridica din umeri. Daca a vazut ca nu inteleg nimic, m-a luat de mina si m-a bagat pe un coridor. Eu TZAC cu aparatul in spatele ei. Am crezut ca ne duce la vreun sef sa ne interogheze ca ce cautam acolo. Ma gindeam cum imi confisca aparatul, etc... in cele citeva secunde cit a durat coridorul. Ei, as! La capatul lui era o biserica. Spatioasa precum una de la Roma. Un tinar a venit in urma noastra si a tinut un moment de reculegere. Am stat si eu pioasa pina a plecat tinarul apoi am inceput sa fotografiez. Frumos, sper sa pot atasa pozele. La iesirea din biserica si pe stinga si pe dreapta sint cutii pentru donatii cu lacate si fante. Am bagat si noi o bancnota si am luat un pliant. M-am uitat ca curca in craci ca era scris in araba. L-am bagat in buzunar pentru a-l traduce acasa. Va spun mai jos ce scria pe el.
Iesim de-acolo pe linga niste vitrine cu suveniruri. Nu era nimeni la vinzare, doar niste cosuri in care sa lasi banii. Si erau citiva bani. Nu am cumparat nimic, am iesit in curte si pe poarta spre bariera soldatilor. Intr-un tufis era amenajat cu niste pietricele si o statueta a Fecioarei, ceva de decor. Intrebam soldatii daca avem voie sa facem poza, primesc raspuns ca da si asez aparatul pe bariera lor, il programez la 10 secunde, ne bagam in tufis, zimbim frumos cind clipoceste si gata poza. Iau aparatul de pe bariera, ma uit la pusca unuia si zic sotului, "pot sa ii fac poza". S-a incruntat la mine si a zis NU! . Atunci sa facem un selfie cu statuia in fata. OK... dar nu stia ce e in capul meu. Dupa selfie, ma uit sa verific cum a iesit poza, cu aparatul indreptat spre soldati. In timp ce comentam ca a stat urit in poza si ma strimb si eu ca el, TZAC, apas pe declansator. Plecam. II zic la vreo 20 metri. Ia uite ce poza am!!! NU esti zdravana la cap!!! si a inceput sa rida.
Acum sa va zic ce scrie in pliant. Am rugat nepoata sa citeasca in araba, apoi sa imi zica in engleza si eu sa traduc pentru voi in romaneste! Deci e la a 3-a mina:
Nu se cunoaste o data fixa despre construirea acesti statui, calugaritele(care?) apreciaza ca ar fi cam de 90 -100 de ani. (am ramas mirata pentru ca pare noua insa mi s-a spus ca tot timpul e in renovare) Un calugar (sau preot) Abuna Yaacoub a construit o biserica in Beirut dupa care a vrut sa puna o cruce pe cel mai inalt pisc de munte A gasit acest pisc linga Riul Ciinilor si aici a ridicat crucea, in forma de Isus cu miinile intinse Cruce ce face legatura intre spatiu si timp. Are privirea spre cer si cere lui Dumnezeu sa protejeze si sa binecuvinteze Libanul.
In aceasta cladire (sau linga) mai vor sa construiasca un spital cu 90 de camere pentru ingrijirea bolnavilor de Alzhaimer si a preotilor foarte batrini.
Altitudinea la care se afla monumentul este de 93 metri fata de nivelul marii. (asta e singura informatie de pe net).
Atit am inteles eu in toata traducerea.
Recomand vizitarea aceste biserici. Privelistea e de vis, e gratis si chiar e inedita.
Trimis de adri-nico in 05.02.16 14:46:07
- A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mi se face inima cât un purice când citesc!!! ????
Vacanță plăcută în continuare!
@cosminap - In seara asta am fost la mall, la shopping, la terase, la pub. Nimeni nu are nici o frica. Doar noi avem prejudecati in ceea ce priveste aceasta tara.
In seara asta am stat la povesti si am aflat urmatoarele:
Parintele Yaacoub a construit o manastire de maici care, cu timpul a devenit spital pentru cei cu boli mintale, pentru batrini si copii. Apoi parintele dorind sa faca o cruce mare a cumparat pamintul cu foarte putini bani, 10-12 piastri (bani turcesti), ceva aproape cit un dolar. A primit acest pamint de la Patriarhie si la sfirsitul primului razboi mondial a obtinut aprobarea si a si inceput contstructia statuii. Acest parinte a murit dupa 10 ani, cind statuia era aproape terminata. Isus sta cu miinile intinse ca si cum ar zice "Toti crestinii sa vina la mine". Statuia protejeaza Libanul. In Canaa, ce se afla in sudul Libanului, a avut loc miracolul cind Isus a transformat apa in vin.
Buuuuuun, si acum te rog o poza cu mitraliera indreptata spre voi, in timp CE voi fugiti ingroziti! Hihi
Citesc cu sufletul la gura. Din ce descrii, parca dezvolt inainte scenarii cu spioni si oameni capturati! Imi vine sa rad, dar la curiozitatea pe care o ai, ai fi fost un spion al naibii de bun!!
@d_alina - Chiar mi-a trecut si mie prin cap asta, dupa ce am facut poza, mai ales ca aveam o figura inocenta... Regret amarnic ca nu mi-am urmat instinctul si dorinta e a fotografia etioppiencele in aeroport. Aseara, unde era un soldat, hop si eu. Am filmat politistii pe autostrada, m-am simtit ca intr-un film de spionaj... cu final plictisitor pentru ca nimeni nu s-a luat de mine.
INCA!!!
@adri-nico - Ilustrația video indicată a fost procesată și atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2016 Lighthouse - seara salsa — scris în 05.04.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Jounieh, A.T.C.L. - Clubul bogatilor — scris în 04.04.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Manastirea Sfintului Charbel — scris în 26.03.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Schitul unde au avut loc miracolele Sfintului Charbel in timpul vietii cit si dupa moarte — scris în 25.03.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Drumul spre Saint Charbel — scris în 25.03.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Feb.2016 In centrul Beirutului am vazut trotuare! — scris în 22.02.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Harissa, our Lady of Lebanon — scris în 21.02.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ