ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 25.03.16
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Călător în China clasică III

TIPĂREȘTE URM de aici

Un somn profund și fără vise mă ajută să pornesc la drum în ultima zi din Beijing.

Cu bagajele făcute și cu mult entuziasm ne adunăm dis de dimineață să descoperim alte splendori ale acestei lumi, atât de diferită de a noastră.

Stephanie e proaspătă și zâmbitoare, noi, la fel.

Pentru început mergem să vizităm o fabrică de perle. Perle de cultură, dar fetele sunt în culmea fericirii!

Ajungem la o clădire pătrățoasă și destul de anostă, care nu se ridică la înălțimea splendorilor pe care le adăpostește. E frumos, totuși, pentru că e situată în mijlocul unui parc de copaci verzi dotat cu mese și băncuțe de lemn, îndemnându-te la relaxare...

Pentru început ne adunăm în holul de intrare în jurul unui acvariu cu scoici cât palma, pline de perlele mult lăudate. Ni se prezintă, ca la școală, metodologia crescătoriei și realizările supreme. Apoi suntem prinși în dialog să ghicim câte perle conține o singură scoică. Se animă spiritele, dar nimeni nu presupune corect. Cea care a fost cel mai aproape de numărul corect e invitată să aleagă din acvariu o scoică, pentru a vedea realitatea cu ochii noștri. Cu o strecurătoare măricică și banală se ridică scoica vie, desfăcută apoi cu dexteritatea experienței de amfitrioana noastră. Sunt peste douăzeci de mici perluțe pe patul moale, cât bobul de piper, multe imperfecte, dar impactul miracolului ne pătrunde pe toți. Mai ales când gazda le împarte generos la cine le dorește. Sau la cine se nimerește.

Suntem în entuziasm deplin când urcăm în salonul -magazin de prezentare a produselor finite. Cu mochetă roșie pe jos, vitrine largi, oglinzi și lumină corespunzătoare, bijuteriile îți iau ochii. Brățări, coliere, cercei, inele, pandative. Albe sau gri, de cultură sau pescuite, toate au farmec. Nu e de mirare că te poți decerebra. O armată de tinerele costumate în negru, binevoitoare, sunt gata să te îndrume spre ce îți dorești. Pentru cine mai poate fi atent, se prezintă diferența dintre o perlă adevărată și una contrafăcută. Am ascultat lecția, apoi mi-am îndreptat atenția spre cremele pe bază de praf de perle cu adaus de foițe de aur. Nimic nu se pierde! Îmi doresc un ten perfect, așa că am cumpărat!

De fapt, acesta e scopul vizitei. Marketing. Dar, făcut cum trebuie, toată lumea e mulțumită. Satisfăcuți și fericiți, putem să ne integrăm din nou în istorie. Urmează Palatul de Vară.

Istoria ne poartă în urmă cu mulți ani, pe când împărații își doreau terenuri de vânătoare și grădini departe de căldura verii din câmpie. Pe malul lacului Kunming, în mijlocul unui parc extins pe 300 de hectare, împăratul Quianlong a construit în 1750 un palat care a fost distrus de trupele britanice și franceze în 1860. Dar împărăteasa Cixi, care s-a îndrăgostit de acest loc, a renovat totul în anii 1900 și l-a folosit ca rezidență. Aceasta a dat o nouă strălucire locului. Una din lucrările deosebite este Marele Coridor, o trecătoare cu acoperiș de-a lungul lacului, destinat promenadelor făra grijă, indiferent de vreme. Tavanul a rămas decorat cu picturi din istoria Chinei.

Palatul construit pe Colina Longevității a rămas nevizitat de noi, doar admirat de la distanță. Tot de la distanță, dar mai mică, am putut vedea faimosul Vapor de Marmură folosit de Cixi pentru petreceri. Istoria spune că ea ar fi deturnat fondurile marinei imperiale pentru construcția megalomanică. La fața locului ni se spune că vaporul a fost un cadou din partea generalilor care au dorit să o discrediteze. Oricum, ambarcațiunea greoaie în stil kitsch chinezesc, nu a navigat niciodată. Și nici nu se poate urca la bord.

În schimb, primim o plimbare pe lac cu vaporașele turistice. Acestea au prova sub formă de dragon, acoperiș de pagodă și locuri pe băncuțe. De pe lac avem o privire de ansamblu asupra parcului. E, într-adevăr, frumos și liniștitor. La fel e și navigarea pe lacul calm. Ne bucurăm de soare, prospețime și amabilitate din partea gazdelor. Se termină un pic prea repede și revenim la goană.

După un prânz tipic într-o locație șubredă ce seamănă cu o cantină, suntem conduși la stația de trenuri din Beijing. Aici ne despărțim de Stephanie. Ea rămâne să preia alt grup, iar noi plecăm spre Xi'An. Cu trenul de mare viteză. Cei 1200 de km se vor parcurge în patru ore și ceva, pentru că vom merge cu 300 de km pe oră și vom avea o singură oprire. Cu trenurile normale, distanța e parcursă în 12 ore.

Sala de așteptare e aglomerată. Avem de așteptat o oră până la îmbarcare. Cele câteva standuri de suvenire sunt prea mici ca să ne umplem timpul.

Așezată pe propria valiză, încerc să nu mă gândesc la căldura sufocantă din lipsa ventilației corespunzătoare și tot consult panoul de afișaj. Din două în două minute.

Anunțarea plecărilor se face brutal, strigându-se pițigăiat prin toate megafoanele. Probabil e eficient pentru cei adormiți, dar nouă ne dau palpitații!

Cu o precizie japoneză, deși suntem în China, suntem chemați la îmbarcare. Trecem prin porți de verificare, fiecare cu actul de identitate și biletul pe care e scris numele.

Trenul e modern, alb, compact. Seamănă mai mult cu un metrou decât cu un TGV franțuzesc. Nu există compartimente, iar locurile pentru bagaje sunt insuficiente pentru toți. Le depozităm la grămadă pe hol, dar apar conductorii nemulțumiți. Mai trec ceva minute până apare un șef vorbitor de engleză care ne explică frumos că bagajele trebuie depozitate în siguranță din cauza vitezei trenului. Nu e problema noastră, așa că, tot ei găsesc soluția. Se dezafectează o toaletă în care se îngrămădesc valizele și trenul poate, în sfârșit, pleca.

Cufundată în scaunul comod urmăresc defilarea periferiilor Beijingului și îmi iau rămas bun de la acest oraș incredibil, neștiind dacă voi mai avea ocazia să îl vizitez.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Lila Mo in 18.01.18 22:53:41
Validat / Publicat: 19.01.18 07:52:23
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA

VIZUALIZĂRI: 1203 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lila Mo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Totuși... China!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[19.01.18 20:01:34]
»

@Lila Mo: Interesant și acest review despre Beijing!

Vreau să fac o precizare despre poza 08 în care spui de palatul ce nu se vizitează.

Eu am fost acolo în primăvara anului 2016 și se vizita, am și scris. Era complet restaurat și se numește Turnul Parfumul lui Buddha, cunoscut și ca Turnul Buddhist al Tămâiei, nume datorat tămâiei pe care Împărăteasa Cixi o ardea acolo, de două ori pe lună, când se ruga lui Buddha. Impresionează prin coloristică, prin ceramica smălțuită în galben și verde care îl decorează și prin acoperișul cu patru streșini pe care îl are. Am plătit 15 CNY, 10 bilet întreg și 5 bilet pentru seniori, peste 60 de ani, am vizitat turnul și zona.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lila MoAUTOR REVIEW
[20.01.18 09:59:22]
»

@mprofeanu: Mulțumesc pentru sesizare. Am remediat textul fotografiei.

Din păcate, noi am fost cam în goană și a trebuit să respectăm programul făcut grupului de agenție.

ANILU
[20.01.18 13:39:30]
»

@Lila Mo: Foarte frumos și interesant acest circuit chinezesc.

Am urmărit cu interes tot traseul turistic pe care la-ți parcurs și pe care l-ai descris foarte frumos fără a plictisi cititorul dornic să afle lucruri noi.

Felicitări pentru această vacanță.

Apropo, este eficientă crema din praf de perle? A dat rezultate?

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lila MoAUTOR REVIEW
[20.01.18 21:18:35]
»

@ANILU: Mulțumesc pentru apreciere și pentru ecou.

Noi am făcut doar o excursie standard, găsită pe toate agențiile.

Contează impresiile acumulate care pot fi diferite in funcție de trăirile individuale.

Dar da, cremele din praf de perle chiar le-am simțit benefice, mai ales pentru prietenele cărora le-am făcut cadou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[27.01.18 22:07:10]
»

@Lila Mo: Nu puteam sa nu continui de citit seria, si iar deschid si eu sertarul cu amintiri. Trenurile sunt cele care mi-au ramas la suflet, garile mari si frumoase unde nu intri decat daca ai bilet (vorbim de garile mari doar) si treci si de controlul de securitate tot ca la avion, si accesul spre peron dupa validarea biletului (deci nu ai cum sa te urci in tenul gresit decat daca ti-ai luat gresit biletul) vagoanele unde te simti mai bine ca in avion si daca ai bilet la clasa I ai si o gustare, vagonul restauran unde am baut una dintre cele mai bune cafele posibile si intradevar au reguli peste care nu trec, geanta trebuie pusa in locul ala, haina in locul alalalt si tot asa.

Felicitari pentru articol, mai astept. Din pacate Xi'an nu am reusit sa-l vad, dar am reusit sa gust putin din Shanghai.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Lila MoAUTOR REVIEW
[28.01.18 15:28:38]
»

@mishu: Special pentru tine mă voi mobiliza în seara asta să postez continuarea excursiei în Xi’An.

Te pup!

mishu
[28.01.18 16:03:53]
»

@Lila Mo: Multumesc frumos, astept cu nerabdare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Lila Mo, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Beijing:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066976070404053 sec
    ecranul dvs: 1 x 1