GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bari si imprejurimi
Nu voi detalia foarte mult obiectivele turistice vizitate, pentru ca fiecare din ele beneficiaza aici de review-uri ample, iar doritorii de detalii gasesc suficienta informatie
Doresc doar sa impartasesc cum am structurat si ce am vazut eu in mini-vacanta petrecuta in Bari si imprejurimi.
Multumesc tuturor celor care au postat aici impresii detaliate despre aceasta destinatie, in special lui @Aurici, care a avut bunavointa sa-mi dea si prin mesaj privat multe sfaturi pretioase de calatorie.
Biletul Bucuresti-Bari a fost cumparat de la compania Wizz, cu 54 euro dus-intos, pret doar cu bagaj mic de cabina; sunt fan al acestei companii, nu m-a dezamagit niciodata, iar excelentul raport calitate-pret m-a determinat sa-I fiu client fidel.
Orarul de zbor nu este prea grozav, pentru ca pierzi jumatate de zi la dus si jumatate de zi la intors. Dar, chiar si asa, cele doua jumatati de zi le poti folosi pentru vizitarea orasului Bari; noi asa am facut.
Ziua 1: zbor Bucuresti-Bari, cu aterizare in Bari la 12.25 ora locala; am luat autobuzul 16 de la aeroport (1.5 euro/persoana, bilet cumparat de la sofer) si in circa 40 de minute coboram in fata pietii Aldo Moro din Bari, acolo unde este si gara centrala (Bari Centrale). Dupa inca 10 minute eram la pensiune, lasam bagajul si apoi ne intorceam la gara, de unde luam trenul catre Polignano a Mare.
Trenurile catre Polignano se iau din gara principala, Bari Centrale, iar asta este compania feroviara trenitalia.com
Trenurile sunt destul de dese, atat la dus, cat si la intors. Intotdeauna ne uitam pe mersul trenurilor si ne alegeam cu atentie si trenul de intoarcere. De obicei, faceam o poza la afisul cu orarul treburilor.
Polignano a Mare este un incantator orasel cu iesire la mare, in care ajungi dupa circa 30 de minute de mers cu trenul din Bari. Are un centru istoric prin care merita sa te plimbi 1-2 ore, sa te pierzi pe stradutele vechi, sa simti aroma Italiei si sa gusti produsele traditionale. Vei avea parte de privelisti spectaculoase: cladiri vechi, locuinte construite in stanca, piscine naturale, balconasele panoramice, podul roman si golful Cala Porto
In plimbarile noastre am dat si peste un titicar turistic (mini-tractor cu 2 vagonase), care, contra unui tarif de 5 euro/persoana, te plimba de pe faleza pana in centrul orasului (circa 20 de minute); soferul este si ghid, vorbeste doar in italiana. Tot drumul vei fi acompaniat de muzica lui Domenico Modugno (vedeta orasului, are chiar si o statuie!), iar videoclipurile lui ruleaza pe o plasma montata in tractoras.
Seara am luat masa la Grotta Palazzese, restaurantul inedit amplasat in stanca, deasupra marii. Restaurantul este deschis doar in anotimpul cald, la final de octombrie se inchide. Este scump (aprox 200 euro o cina pentru 2 persoane), dar privelistea face toti banii! Mancarea buna, de fite, insa nimic spectaculos! Am ales chiar neinspirat un aperitiv care suna foarte bine in denumire, dar preparatul era de fapt doar un cod fiert, cu o zeama mai densa de castraveti, care avea pe deasupra o razatura de morcov. In schimb, friptura de vita ti se topea in gura, iar cheesecake-ul era foarte bun!
Ziua 2: Alberobello, Locorotondo si Martina Franca
Aceasta ruta este deservita exclusiv de o a doua companie feroviara, FEROVIE SUD EST fseonline.it
Cea mai proasta companie feroviara, cele mai oribile experiente din intregul sejur. Mare pacat ca o asa destinatie inedita este deservita de o companie cu servicii atat de proaste (trenuri murdare si vechi, intarzieri intre 20 si 60 de minute, lipsa tabele electronice prin care sa anunte trenurile care vin sau care pleaca, angajati care nu sunt in stare sa dea vreo informatie sau iti intorc spatele cand le pui o intrebare, trenuri care pleaca/vin haotic, fara sa fie anuntate in gara, trenuri pe care nu scrie nimic… nu stii de unde vine, unde pleaca, o fi al tau, o fi ala intarziat de acu’ juma de ora…. ce sa mai! Haos total!)
Trenul pleaca tot din Bari Centrale, de la peronul 10 parca…. amaratii astia au 2 peroane, ultimele, dupa peroanele care apartin companiei Trenitalia.
Atentie mare atunci cand va programati calatoria! Luati in calcul si intarzierile! Cea mai mare intarziere de care am avut parte a fost de 60 de minute.
Prima destinatie a fost Alberobello (1 ora si 30 de minute de mers cu trenul din Bari); evident, am vizitat acolo incantatoarele trulli, casutele desprinse parca din povesti.
Apoi am plecat catre Locorotondo (Alberobello-Locorotondo, 10 minute mers cu trenul). Aceasta este o localitate micuta, construita (asa cum ii spune si numele), pe rotund. Nu vei observa asta decat atunci cand te vei indeparta putin de oras, astfel incat sa-l vizualizezi panoramic. Ne-a luat cam o ora sa-I vizitam centrul vechi, este chiar micut.
Urmatoarea destinatie a zilei a fost Martina Franca, unde am ajuns dupa cca 10 minute de mers cu trenul din Locorotondo; am gasit un orasel extrem de efervescent, cu multe magazine, restaurante, multi oameni pe strazi, circulatie multa. Am intrat sa mancam intr-o locatie simpatica a unor rockeri, unde am mancat grozav: un platou de antipasti cu bruschette, masline, branzeturi si mezeluri traditionale, bine garnisit cu legume verzi, apoi pizza, cumva reinterpretata, servita in triunghiuri mici, cu ingrediente diferite, cu ceva frunze verzi deasupra. Si berea nefiltrata a mers la fix! :) Patronul rocker foarte prietenos, ne-a mai adus un castron cu masline din partea casei si ni s-a laudat ca chef-ul este chiar fiul sau! Localul se numea U-Tub parca.
In Martina Franca nu am avut prea mult timp la dispozitie; am dat un scurt tur de centru si apoi am plecat repejor catre gara, ca sa prindem ultimul tren catre Bari; tren care a avut intarziere o ora!!! Mi-a parut rau ca nu am avut mai mult timp pentru Martina Franca! :(
Ziua 3: Ostuni si Monopoli
Aceste doua orase sunt deservite de Trenitalia si sunt pe aceeasi ruta cu Polignano, ordinea fiind: Bari-Polignano-Monopoli-Ostuni; de la Bari Centrale pana in Monopoli faci circa 30 min cu trenul
Monopoli este un vechi orasel, cunoscut mai ales prin multitudinea de biserici medievale; are iesire la mare, chiar si un mic port. Am nimerit o expozitie de fotografie, care era deschisa pana la finalul lunii octombrie si care cuprindea tot felul de fotografii postate prin tot orasul. Are o faleza frumoasa, un castel medieval chiar pe malul marii.
Ostuni, “orasul alb” este singurul oras din cele vizitate, care este amplasat departe de gara. Pentru ca ne-am lalait cand am ajuns, am pierdut autobuzul catre oras; asa incat am luat un taxi pana in oras (circa 7 km, cost cursa 10 euro). Asa cum mai spunea cineva pe aici, panorama superba a orasului este vizibila doar din drumul catre/dinspre oras, dintr-o portiune mica de drum; daca nu esti atent, ai ratat-o.
La intoarcere, am avut un noroc chior si am vazut in centru un microbuz care mergea spre gara; iar soferul nici macar nu a vrut sa ne ia vreun ban!
Ostuni poate fi vizitat in circa 2-3 ore, cu tot cu o pauze binemeritata de cafea+panini. Cred ca faptul ca nu are iesire la mare ii stirbeste putin din farmec.
Ziua 4: Matera+Bari
Destinatia Bari Centrale-Matera este deservita de o a treia companie feroviara ferrovieappulolucane.it ; aceasta se afla tot in zona garii centrale (cum iesi din gara centrala, este o cladire pe partea stanga, langa Ferovie Nord Barese; pe vitrina cladirii nu scrie nimic, dar inauntru se vad tabele cu plecarile/sosirile trenurilor si o cafenea!)
Drumul pana acolo dureaza aprox 1 ora si 30 de minute. Matera mai poate fi “combinata” cu Altamura, care e in drum spre Matera si este supranumit “orasul painii”. Noi am ales insa sa nu vizitam Altamura, pentru ca am fi fost prea presati de timp
Matera este WOW! O recomand tuturor celor care ajung in zona; este un loc care chiar nu trebuie ratat! Ca timp, te poti pierde chiar si o zi intreaga pe stradutele cu Sassi di Matera; noi nu ne-am pierdut decat circa 4 ore, pentru ca aveam programat si un pic din Bari in acea zi.
Pentru cine nu stie istoria locului, sa arunce o privire aici: romanialibera.ro/special/ ... uropeana-338802
Privelistile panoramice sunt spectaculoase, iar gandul ca acele asezari au fost locuite chiar si in timpurile noastre, moderne, te infioara! Cuvintele sunt de prisos, parca nu le gasesc incercand sa redau unicitatea acestei zone. Mai bine las pozele sa “vorbeasca”!
Mai spun doar ca:
- Se pare ca Matera este al doilea cel mai vechi oras locuit din lume, dupa Petra (Iordania)
- Va fi capitala culturala europeana in anul 2019 (titlu la care a candidat si Ostuni)
- Este inclusa in patrimoniul UNESCO
Seara ne-am intors in Bari, unde am nimerit in mijlocul unei aglomeratii de nedescris! Fiind sambata, toata lumea era pe Via Sparano (artera pietonala cu magazine) si pe stradutele adiacente, centrul vechi era full, faleza era plina de oameni. De-abia am gasit loc sa mancam la un restaurant in centrul vechi!
Ziua 5 – Bari
Pentru ca mai aveam doar 2-3 ore la dispozitie inainte de plecarea avionului, am facut o plimbare lunga pe faleza orasului (Lungomare), in soarele bland al diminetii. Spre deosebire de aglomeratia de cu o seara inainte, acum era o reala placere sa te plimbi, doar tu cu soarele si cu pescarii care isi vindeau marfa proaspata.
Am vizitat Basilica San Nicola (biserica Sf Nicolae), care adaposteste moastele Sf. Nicolae; o biserica veche, deosebita, de secol XII, unde am asistat si la o slujba interesanta.
Pentru drumul Bari-aeroport am folosit o a patra companie feroviara ferrovienordbarese.it/orari ; aceasta are plecarile tot din zona garii; in stanga, cum iesi din gara Bari Centrale; are vitrinele branduite, se vede usor. Trenurile arata foarte bine si fac aprox 20 de minute pana la aeroport.
Mi-a placut mult aceasta mini-vacanta! Cateva dintre motive ar fi:
- Diversitatea locurilor si obiectivelor vizitate (orase cu iesire la mare, plaje, faleze, centru istoric, biserici si castele vechi, casutele trulli, Sassi di Matera etc)
- Vremea prietenoasa, fara pic de ploaie, cu o usoara de briza, cu temperaturi cuprinse ziua intre 16-25 grade.
- Apropierea fata de Bucuresti (zborul dureaza 1 ora si 45 minute la dus si 1 ora si 15 minute la intors)
- Preturile decente; cu putina atentie la cheltuieli, chiar si cu mancat de 2 ori/zi in oras, cu transport, trenuri etc, cred ca te poti incadra intr-un buget de pana in 400 euro/pers, cu tot cu cazare si zbor cu avion incluse, pentru o perioada de 5 zile (4 nopti), asa cum am fost noi.
Concluzii:
- Pentru vizitarea zonei mi se pare cel mai indicat sa ai cazare in Bari, in zona garii; nu mi s-a parut nicio clipa ca ar fi un oras periculos. Din contra, mi s-a parut un oras curatel, cu foarte mult tineret activ. Spre deosebire de celelalte zile ale saptamanii, sambata seara am asistat la o explozie de tineri, veniti in centru si pe faleza orasului, care socializau pur si simplu. O aglomeratie de nedescris! Parca nimerisem in alt oras!
- chiar citeam undeva ca Bari s-a schimbat mult in bine; autoritatile din Bari si-au dorit foarte mult ca acest oras sa devina destinatie turistica si au "curatat" zonele dubioase; am tot vazul echipe de politie militarizata; se pare ca le-a reusit, pentru ca zona e sigura si plina de turisti;
- Italienii au fost foarte amabili; chiar daca nu stiau engleza, ne explicau in italiana, foarte saritori si dornici sa ne ajute; pentru ca nu nimeream cazarea in Bari, un italian binevoitor chiar s-a intors din drum si a mers cu noi pana aproape de poarta pensiunii.
- Voi ramane etern indragostita si fascinata de Italia; de locurile si istoria lor, de originalitatea fiecarui centru istoric-cu stradutele inguste si labirintice, de mirosul rufelor spalate intinse la uscat in strada, de mirosul omniprezent al marii, de inghetatele lor, de mancarea lor care, pur si simplu, iti da dependenta, de clima lor ideala, de uriasul muzeu in aer liber care este de fapt Italia! Si, nu in ultimul rand, pentru al lor “dolce far niente”, care iti demonstreaza ca viata se poate trai frumos, asa cum iti place; si ca lucrurile se intampla si rezolva oricum si in acest ritm!
Trimis de Chloe in 21.10.16 22:09:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Chloe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am de gand sa merg prin aceleasi locuri asa ca review-ul tau este "materie prima de studiu".
Calatorii frumoase in continuare.
@Radu Tudoran: multumesc pentru vizita si vot. Iti recomand zona cu drag! Vacanta frumoasa!
Puglia are foarte multe de oferit, felicitări pentru frumoasa vacanţă... căt despre citez... ˝- Se pare ca Matera este al doilea cel mai vechi oras locuit din lume, dupa Petra (Iordania) ˝ aici am de obiectat Petra datează din secolul 4 B. C. şi nu mai este locuită de 1000 de ani... ştiu cu siguranţă că există în lume oraşe mult mai vechi... de exemplu Alep din Siria are cam 5000 de ani, cu toate că s-au descoperit urme din paleolitic istoria cunoscută a Materei începe in epoca romană în secolul 3 BC
Puglia a fost in aceasta vara pe lista scurta, alaturi de Sicilia Am ales insula si nu vom regreta niciodata, insa Puglia ramane pe lista pentru un concediu viitor, trebuie doar gasita destinatia de plaja perfecta
Felicitari pentru articol!
@Chloe: M-am bucurat mult să văd pozele din excursia ta, unele identice cu ale mele și mi-a făcut placere să citesc despre locurile care și pe mine m-au marcat.
Cum ai ajuns la Palazzese, ai făcut rezervare din timp? Citisem că trebuie să rezervi cu mult înainte o masă acolo. Sau poate vara o fi mai aglomerat...
Dacă ai face un top ce ți-a plăcut cel mai mult din cele vizitate?
@Aurici: La Grotta Palazzese am facut rezervare cu doar 2-3 ore inainte de cina. Erau multe mese ocupate, dar nu era chiar plin. PResupun ca in sezon e mult mai aglomerat si atunci e nevoie de rezervare cu mai multe zile inainte.
Sa fac un top?! cam complicat! Mi-a placut tot ce am vazut.
Cred ca pe locul I as pune, la egalitate, Polignano a Mare + Matera. Chiar daca sunt obiective turistice diferite, chiar nu ma pot hotari care din ele mi-a placut mai mult. PE locul II as pune Alberobellor. Iar pe locul III as pune Monopoli.
Dar, mai presus de toate, imi place Italia, din motivele pe care le-am enuntat in ultimul paragraf al review-ului!
@giuliani: multumesc pentru vizita si vot. Sicilia e pe lista pentru anul viitor!
@Chloe: Frumoase locuri, le/am vazut si eu dar prea putin si in fuga, grabit de excursionisti nerabdatori. Poate data viitoare om vedea mai mult.
Va rog sa imi spuneti daca vi se pare ok un astfel de sejur pt un bebe de 6 luni. As putea sa il duc in carucior (cand nu vrea in portbebe)? Cum sunt pavate strazile in Bari, Albelobelo, Ostuni, etc?
@Daniela33: Nu stiu ce sa spun, noi nu am plecat cu copii asa mici la asa departare de casa, depinde de unde mergeti si cu ce, unde stati si unde va cazati, sunt multe de spus. Succes si vacanta frumoasa.
@Daniela33: in general, in centrul vechi al oraselor este piatra cubica, trepte, urci, cobori, nu mi se pare potrivit pentru carucior.
Ca si parere personala: nu as pleca in acest tip de sejur cu un copil atat de mic.
Dar poate ca sunt eu mai fricoasa!
Am pleca cu avionul din Timisoara. Am mai fost, inainte de bebe in 2 circuite in Italia pe cont propriu si stiu ca acum nu mai putem sa ne plimbam atat, eram in miscare mereu. Adevarul e ca nu stiu cum s-ar simti piutul nostru, are o rutina acum pe care i-am da-o peste cap... poate e mai bine un hotel pe plaja in Grecia cu all inclusive... sau Turcia... ca Italia e scumpa rau la capitolul asta
@Daniela33: Primul concediu al nostru cu copilul a fost la munte (copilul avea 5 luni) si a fost foarte ok.
Plimbari pe munte/drumuri forestiere/oras in marsupiu sau carucior. Am fost pe Valea PRahovei, Brasov si Sighisoara.
In urmatorul an (1 an si 5 luni) am fost la mare in Ro. Acum, daca ar fi sa aleg o destinatie, as alege tot o zona montana. Sau, daca vreti neaparat mare, Grecia, Turcia sau Bg.
Vacanta placuta!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Un city break minunat! — scris în 06.04.22 de anila82 din ORADEA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Dar din dar se face Bari — scris în 25.10.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Concediu in Puglia (1) - Bari — scris în 08.09.19 de carmen_7490 din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Jun.2019 City break Bari — scris în 07.06.19 de Adyvio83 din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Vacanță în Bari — scris în 04.12.18 de xenna din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Sfaturi pentru un city break in Puglia — scris în 26.04.18 de _mirela_ din ARAD - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Bari, orașul vechi și orașul nou — scris în 23.10.17 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ