GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Balcik, balada 'Panzei de paianjen' a Cellei Serghi
![](/images/printer_off_32.png)
Nu am fost o mare cititoare la viata mea, dar asta nu inseamna ca nu mi-a placut sa citesc (orice, in afara lecturilor scolare impuse). Insa dintre toate romanele citite, 3 mi-au fost etalon in viata, le-am recitit si le-as mai reciti oricand, cu sufletul la gura, cu aceeasi placere cu care le-am citit prima oara. Aceste romane sunt: "La Medeleni"de Ionel Teodoreanu, care a insemnat povestea copilariei mele, in care traiam si ma regaseam, apoi "Panza de paianjen" de Cella Serghi, pe care am insemnat-o in sufletul meu ca si carte a adolescentei mele si "Coroana neagra" de Serghei Efremov, o imbinare a tuturor genurilor, mai ales psihologica, pe care am citit-o in timpul studentiei si care a-nsemnat cartea maturitatii mele.
Cred ca orice adolescenta indragostita ar trebui sa citeasca "Panza de paianjen". Oricum, de cand aveam 15 ani, mi-am promis ca voi merge la Balcik, sa simt parfumul amintirilor acestui roman, chiar daca totul se-ntampla acum mai bine de jumatate de secol, deci timpul nu sta-n loc, lumea fiind in continua miscare.
In septembrie 2007, am vizitat pentru prima oara Balcikul si de atunci am revenit cel putin o data pe an, mai ales de ziua mea, pe 13 iunie, cand seculara magnolie alba de langa castel infloreste ca o mireasa, dansand parca in gradina Reginei Maria, plina de dorinte, in dansul ei nebun imbratisand cu toata splendoarea divina cerul si marea.
Esti ametit de-atata puritate nemaivazuta, daca mergi in Bulgaria si nu vezi asta, inseamna ca te-ai dus degeaba. De cum ajungi in Balcik, te uiti dupa o parcare, la gandul ca poti ramane fara masina. Noi nu am avut nici un incident de acest gen, insa lasam masina in parcarea de la Castelul Reginei Maria, sau in cea din centru, unde poti savura minunate preparate la restaurantele si terasele de pe malul marii.
De obicei ne cazam aproape de centru (ca reper, se vede un siloz inalt, pe malul marii). Este o statuie cu un tun, pe care o avem ca reper. De la aceasta statuie se fac niste stradute care urca pe langa posta. La multe porti veti vedea ca sunt postate anunturi scrise in romaneste, cu "cazare particulara".
Noi ne cazam la una din acele vile, undeva pe partea dreapta, aproape de capatul strazii, nu are nume, dar suntem multumiti, deoarece au camere cu 1,2, 3 sau 4 paturi, grup sanitar propriu, curte mare in care intra 4 masini, iar pretul se negociaza, in functie de cati turisti are grupul. De exemplu, cand am mers numai cu sotul meu, ni s-au cerut 30 euro si am negociat la 20 euro/camera/noapte, dar cand am mai fost cu inca o familie, ne-au lasat la 15 euro/camera/noapte.
Este curat, civilizat, nu se gateste, dar nu e nevoie, caci sunt multe tentatii culinare in oras, la preturi modice. Singurul impediment este faptul ca bulgarii nu stiu engleza deloc, deci e greu sa comunici, cu ei, dar se ajunge la un consens.
Plaja se poate face si daca iesi din curtea castelului, dar exista riscul sa va raniti, deoarece sunt pietre in apa, deci noi facem plaja la capatul opus, in centru.
De asemenea, din centru pana la castel, poti merge pe faleza, unde te intampina un sirag de terase, amplasate chiar pe malul marii, care mai de care mai dichisita, cu ospatari care te invita in romaneste sa iei loc la masa lor si te imbie cu fel de fel de preparate culinare traditionale sau internationale. Unii zic ca micii lor sunt din carne de magar, nu stiu exact, dar pana la urma magarul e un ierbivor mult mai curat decat purcelul nostru milenar.
La castel poti intra si de pe faleza si din strada. Eu recomand intrarea din strada, sa vizitati mai intai gradina botanica a Reginei Maria, unde va veti simti ca-n Rai, impresurati de fel de fel de plante aduse chiar de regina din multe tari europene, cu cascade, pergole si arcade din piatra, apoi vizitarea castelului, care va va uimi cu albul imaculat, cu uriasa usa de stejar si minaretele musulmane ce vestesc venirea serii, unde te copleseste linistea din odai si racoarea placute.
Se poate degusta gratuit din vinul reginei, un buchet ales de arome de vin nobil, fructe de padure si miere, care te duce cu gandul la balurile stropite cu sampanie si vin, pe ritmuri vieneze de vals... Cine doreste, poate cumpara vin vechi, costa in jur de 30 lei sticla, sau se poate caza chiar la castel. In 2007 costa 30 euro/noapte, acum nu mai sunt la curent.
In fine, daca iesiti din acest minunat loc, puteti sa va achizitionati amintiri, sunt multe tarabe insirate si chiar au lucruri de calitate, iar daca ati lasat masina in parcarea de langa castel, veti primi o carte de vizita cu care veti beneficia de un discount de 10% la unele restaurante.
Mancarea e buna, convenabila, mancati bulgareste sau romaneste, preparate cu carne sau numai preparate din peste si fructe de mare. Si va mai spun un secret: mancati inghetata cat puteti, caci nu veti regreta. Eu nu mananc inghetata decat in Bulgaria, am incercat si varianta noastra de la gelateriile din hipermarketuri, dar, chiar daca arata foarte bine, gustul e departe de cel al inghetatei bulgaresti. Este si la un pret convenabil fata de inghetata din Varna, unde totul e mult mai scump.
Daca treceti prin Bulgaria, va sugerez sa ramaneti macar o zi in Balcik, sa vizitati castelul, gradina botanica, iar seara sa o petreceti la terasele de pe faleza. Cu siguranta ca veti mai merge si alta data, este si foarte aproape de granita.
Cred ca am regasit si o mica parte din romanul Cellei Serghi, in imginile cu dealurile calcaroase, presarate cu case vechi urcate-n trepte, cu minaretele geamiilor turcesti, cu pescarii care te-mbie cu guvizi insirati pe ata, precum un balaur rapus. Pacat ca delicatese precum rahatul cu nuca sau fistic, sugiucul, dulceata de trandafiri si halvaua, nu se mai comercializeaza, la tarabe, dar le gasiti ambalate, in orice alimentara.
Seara, poti contempla sub clar de luna, aceleasi diguri de pe care pictorul din roman isi definea creatiile artistice si pe care-si plimba iubita, fetita cu parul aramiu, ce tremura de emotia primelor fiori de dragoste...
Trimis de ghemonica in 02.08.11 18:00:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Varna, Albena, Nisipurile de aur
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ghemonica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
![](https://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d003/3839/18772_22101_1.jpg)
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pozele arata un colt de paradis !
Sper sa placa melodia postata!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Plimbare pe faleză și prin Balcic — scris în 03.09.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Nu dați banii pe prostii, luați dulciuri la copii! ????– Sweet Plus+ Factory Outlet — scris în 07.08.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 2023- Paşte la Balcic — scris în 22.04.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 La pomul laudat... — scris în 08.08.19 de lucian1978 din CRAIOVA - nu recomandă
- Jul.2019 Faleza și plajele din Balcic — scris în 29.07.19 de malganis din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Sfârșit de vară la Balcik și Albena — scris în 13.09.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Balcic – restaurante si plaja in septembrie — scris în 14.09.17 de relu mihai din BUCUREşTI - RECOMANDĂ