GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Intr-o zi de iulie a anului 2012, am plecat de la Nisa si trebuia sa ajungem in acea dupa-amiaza la Barcelona. Trebuia sa ajungem dupa ora 16.00, asa fusese intelegerea cu proprietarul de la care inchiriasem un apartament in Barcelona, asa ca m-am gandit sa fac o pauza undeva pe drum, sa mai vedem ceva. Sunt vreo 660 de km de la Nisa la Barcelona, iar autostrada este “coala de hartie”. Asta insemna vreo 5 ore de condus. Si uite asa mi-am facut rost de cateva ore numai bune sa ne oprim de-o vizita scurta la Avignon.
Pe tot parcursul celor 260 de km de la Nisa la Avignon s-a cantat in masina
Sur le Pont d’Avignon
L’on y dance, l’on y dance
Sur le Pont d’Avignon
L’on y dance tout en rond.
Am ajuns la Avignon si stiam ca pe partea de nord-vest a orasului, pe malul Ronului este o parcare mare, Parking Indigo se numeste, aproape de Palatul Papal si de celebrul pod, obiective pe care ne propusesem sa le vizitam. M-a mirat foarte tare ca nu a trebuit sa platim parcarea, in conditiile in care stiam ca in Franta te scarpini putin prin buzunare cand vrei sa parchezi masina pe la obiective turistice.
Palatul Papal din Avignon este una dintre cele mai mari cladiri construite in stilul gotic in perioada medievala. A servit ca resedinta papala in secolul al XIV-lea, aici avand loc sase conclavuri papale, in urma carora au fost alesi, evident, sase papi. Este intins pe o suprafata de 15,000 de metri patrati fiind la ora actuala cea mai mare cladire cu arhitectura gotica din Europa. Fiecare dintre cei sase papi care au locuit aici a dezvoltat constructia existenta inaintea lui, fiecare si-a pus amprenta la dezvoltarea acestui Palat, in fapt un ansamblu de cladiri care, printre altele cuprinde o biblioteca ce era vestita in lume in timpurile acelea. Interiorul nu se viziteaza integral si chiar daca s-ar fi vizitat, timpul nu era chiar cel mai bun prieten al nostru in acele momente. La acea data erau deschise pentru vizita vreo 20 de sali. Ne-au impresionat foarte mult Capelele Saint Martial si Saint Jean, cu peretii pictati in intregime, tematica picturilor fiind viata Sfintilor care dau numele celor doua capele. Ne-am simtit mici, mici atunci cand am pasit in marea sala de ospete, o sala imensa cu un acoperis boltit, care, cred eu, ca ar fi o mare provocare si in ziua de astazi pentru orice constructor. Am vizitat sala in care papa dadea audientele private, am vazut trezoreria, am vazut Capela in care se tineau slujbele. Pe holurile care fac legatura intre diferitele Sali ale Palatului se afla monumente funerare, in fapt siluetele papilor in pozitia de inmormantare, frumos sculptate in piatra.
La fel de interesanta mi s-a parut si vizita Palatului la exterior. Se pot admira 12 turnuri care fac parte integranta din Palatul Papal. Pe una din laturi era amenajat un amfiteatru cu scaune si instalatie de sonorizare, unde periodic au loc concerte de muzica religioasa sau clasica. Exista deasemenea si o terasa unde se poate savura o cafea, un suc sau o inghetata.
As fi stat mai mult acolo, imi plac la nebunie astfel de palate-castel. Insa am vrut sa vedem si Podul. Se trezise copilul din mine. A fost printre primele cantecele invatate in limba franceza in timpul scolii generale. Stiam cate ceva despre pod, citisem inainte. Ce nu stiam? Am aflat acolo ca in secolele al XII-lea si inceputul celui de-al XIII-lea a fost principala legatura rutiera intre Italia si Spania. A avut 900 de metri lungime si 4 metri latime. La acea vreme era singura optiune de a trece Ronul fara a te folosi de barca. Se pare ca acest pod a fost unul dintre argumentele orasului Avignon atunci cand a fost ales ca resedinta papala.
Numai ca, in anul 1226, in timpul asediului pe care Ludovic al VIII-lea l-a desfasurat asupra orasului, trei sferturi din pod a fost distrus. Din vechiul pod a mai rams doar ceea ce se viziteaza astazi, impreuna cu micuta capela din capatul podului, prin interiorul careia se face accesul pe pod.
N-am stat mult acolo. Am mers pana la capatul lui, aproape de mijlocul fluviului, am facut cateva fotografii si ne-am salutat cu pasagerii unui vaporas care face mini croaziere pe Ron si a oprit in dreptul podului pentru a lasa turistii de pe vaporas sa faca o poza.
Am facut drumul inapoi la masina pe cateva stradute comerciale din zona. Suntem “ en Provence “, asa ca totul e pe baza de lavanda. N-ai cum sa rezisti, de fier daca esti si nu poti trece pe-acolo fara sa cumperi ceva, cat de mic, insa pe baza de lavanda. Nu-s deloc ieftine produsele, insa sunt de calitate.
Daca aveti drum prin zona, chiar si in trecere, nu ezitati. Poti petrece cateva ore placute in Avignon. Istorie, imagini idilice cu Ronul de pe Pont d’Avignon, lavanda, lavanda, lavanda … :)
Va doresc vacante cu zile linistite si nopti romantice.
Trimis de Pușcașu Marin in 22.02.18 19:42:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ghisor: Start vot! Cu ceva noroc ca sa spun așa. Am citit pe repede 'înainte si la fel si ecoul, dar a meritat. Felicitări, votat cu mare drag.
Frumos la Avignon. L-am vizitat și noi tot în drum spre Spania în 2015. Ne-a plăcut Castelul Papilor și de fapt tot centrul istoric.
Nu mai rețin unde am citit, cred că pe niște pancarte acolo la pod, că inițial cântecelul cu pricina era "Sous le Pont d'Avignon... etc. ", asta pentru că acolo există o insulă destul de mare în mijlocul Rhonului. Practic Rhonul se desparte în două brațe și se reunește mai încolo (se vede pe hartă). Pe insula respectivă se făceau petreceri câmpenești. Cu timpul s-a ajuns la forma actuală a cântecului, pentru că părea ciudat să se danseze sub pod .
Aș mai adăuga un pont pentru cei care ajung în zonă: nu ratați înghețata de lavandă. E foarte aromată și bună.
Și un pont pentru domni: au niște femei frumoase... cum n-am mai văzut nicăieri. Frumoase natural, fără machiaje sau coafuri ajutătoare. Bietul meu soț avea capul girofar .
@ghisor: Frumos articol. Cu o observație: dacă atașai și cântecul "Sur le Pont d’Avignon" (cântat de voi în mașină, nu de pe Youtube), fotografia partiturii nefiind suficientă, dădeam 2 voturi. Dar așa... doar un vot dat fără opreliști (oricum mai mult nu puteam că nu-mi dă voie regulamentul).
@mishu: Danke! ... asa... ca sa fiu si eu pe-acolo pe unde esti tu
@RoxanaGRS: Multumesc frumos pentru completari. Din pacate noi n-am vazut inghetata de lavanda, altfel n-o ratam sub nici o forma .
Cat priveste femeile din zona... hai sa filozofez putin.
Unu la mana... cea mai frumoasa, tot sotia mea ramane .
Si doi la mana, eu cred ca peste tot, absolut toate femeile sunt frumoase. In fapt eu zic ca nu exista femei urate. Exista doar barbati... puneti voi "epitetul"... care nu sunt in stare sa dibuie ce are frumos o femeie.
@Mitica49: Nu cred ca-ti doresti sa ma auzi pe mine cantand . Mai bine asculti scrasnetul polistirenului pe asfalt. Presupunand ca as fi avut o inregistrare si o puneam aici, la ora asta cine ar fi ascultat-o n-ar mai fi avut boxe la calculator.
Multumesc frumos pentru ecou.
@ghisor: Am citit articolul așteptând la dentist (vreo oră) Și citind am uitat ce urmă...
Mi-a plăcut tare mult cum ne-ai povestit dar mai ales mi-ai amintit de melodia fredonata de voi în mașină și pe care și eu am invatat-o la școală la ora de franceză.
Se vede că ti-a intrat "microbul" AFA în sânge, te uiți la poze și te apuci de scris.
Felicitări tine-o tot așa!
Toate cele bune.
@ANILU: Multumesc frumos.
Microbul mi-a intrat de mult . Ca n-am scris cativa ani, e alta poveste. Dar de citit... nu cred ca exagerez daca spun ca am citit 70% din ce s-a scris in anii astia.
Si eu tot la scoala am invatat cantecelul, doar ca la vremea aia habar n-aveam despre ce cantam.
Toate cele bune si tie.
@ghisor: Sunt fan lavandă, dar nu-mi place s-o mănânc!
Avignonul descris de tine e așa de frumos! Cred, totuși, că englezii s-au inspirat de la francezi!
Iar cântecelul îl vom cânta împreună la Alba, așea, să moară dușmanii de ciudă!
@Zoazore: Mie imi pare rau ca n-am vazut (sau n-am fost atent) inghetata de lavanda. La tot ce tine de mancare sunt mai curios decat o pisica si-as fi incercat.
Cat priveste cantatul... nu stiu impreuna cu cine vrei tu sa canti la Alba, dar eu nu ma bag. Totusi nu mi-a gresit nimeni cu nimic .
Zgomotul scos de doua pietre de moara care macina in gol e chanson d'amour pe langa vocea mea.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2015 La pas prin Avignon - Franta — scris în 04.10.15 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Sur le Pont d'Avignon — scris în 20.09.14 de Dan-Ioan din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Avignon - doar un popas — scris în 17.03.13 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ