ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.02.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2012
DURATA: 15 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Arequipa - orasul alb al Perului

TIPĂREȘTE URM de aici

Din Nasca, am continuat drumul, pt. putin timp cu autocarul pe drumul de coasta, dupa care am intrat in interiorul tarii, unde peisajul a inceput sa se schimbe, oazele care pana acum erau la intervale mari de drum, se indeseau tot mai mult, incepeau sa apara regiuni cu peisaje spectaculoase, cu tinuturi muntoase, infloritoare.

Ne indreptam spre Anzii Vestici, incepuse si in autocar sa fie mai rece, in timp ce intunericul inghitea peisajul, iar eu nu mai puteam sa vad pe unde treceam.

Plecasem la ora 15 din Nasca, dupa ce avusesem parte de o zi cu peripetii, in acel zbor de survolare a liniilor de la Nasca.

Am fost anuntata, ca acum voi parcurce o distanta mare, cu multe dificultati, vom traversa muntii, pe care masinile vor urca din greu pe serpentine, urmate de coborari bruste, dar un drum plin de peisaje spectaculoase, pe care le-am admirat atat timp cat soarele nu a apus. La ora 12,30 noaptea, am ajuns la destinatie, orasul Arequipa.

Adoua zi l-am rugat pe ghid sa ne vedem la ora 10, ceea ce a acceptat, deorece programul era usor, aveam un tur de jumatate de zi, dupa care urma sa-mi petrec ziua singura prin oras. Arequipa se afla asezata intr-o vale fertila in Anzii Vestici, la cota de inaltime de 2380 m, de unde se vede varful muntelui vulcanic El Misti, inzapezit aproape tot anul, care strapunge cerul cu inaltimea lui de 6096 m, cu o clima blanda, de primavara pe toata durata anului, cu mult soare si putina ploaie.

Un oras colonial cu cladiri construite din roci vulcanice numite sillar, de culoare alba, ceea ce i-a atras numele de orasul alb, stralucind in soare ca o perla. Numele de Arequipa, dupa cum spune legenda, il are din sec XIV, cand al patrulea Inca, Mayta Capac, calatorind in sudul regiunii Cusco, impreuna cu un grup de soldati, ajunsi in aceasta zona, fertila cu o clima calda, comparativ cu zona de unde veneau, l-au intrebat pe acesta daca pot ramane aici. Acesta le-a raspuns in limba quechua ,,ari quepay “, adica, ati putea ramane.

Acest oras este al 2-lea ca marime din Peru si considerat cel mai frumos si pe buna dreptate, cu multe cladiri si biserici, cu arhitectura in stil colonial. Centru incepand cu anul 2000, a fost declarat monument Unesco, iar cea mai frumoasa cladire a orasului e considerata manastirea Santa Catalina.

Principalele atractii ale acestui oras sunt, in primul rand, cred, stradutele inguste, pietruite, in panta cu casele albe din sillar, cu arhitectura stilului colonial, impletita cu stil traditional, care iti ofera placere, atunci cand te plimbi pe ele.

Apoi Catedrala-construita in 1621, deteriorata in urma cutremurelor si incendiilor, reconstruita in 1868, de arhitectul local Lucas Poblete, Construita si ea tot din roca vulcanica si considerata cea mai importanta cladire religioasa in stil neo-clasic din Peru.

Se intinde pe toata lungimea pietii de Armas. Altarul e din marmura de Carrara ,,are 12 coloane, care ii reprezinta pe cei 12 apostoli, amvonul fabricat in Franta, e din lemn sculptat si e tinut de un diavol cu coada de sarpe, ceasul turnului a fost adus din Anglia, iar orga e de marimea celei din Koln.

Insa cea mai mare atractie pt. turistii veniti in acest oras, e manastirea Santa Catalina. De fapt e un complex manastiresc, fondat in 1580, de Dona Maria de Guzman, o vaduva bogata care s-a calugarit.

Prima persoana care s-a alaturat ordinului Sf. Caterina din Siena, a fost o creola saraca, fiica unei capetenii indiene din zona. Celelalte calugarite, erau femei din societatea bogata, care au venit in manastire cu stilul lor de viata si chiar cu servitorii.

In anul 1870, calugarita Josef Cadena, impune o austeritate riguroasa religioasa. Cine se calugarea trebuia sa-si doneze intreaga avere manastirii, aici nu mai avea nimeni bani, iar fiecare trebuia sa faca cate ceva, unele faceau painea, altele macinau porumbul, altele ingrijeau animalele din manastire sau lucrau rochii brodate, apoi schimbau intre ele produsele., era un troc, prin care toate calugaritele isi acopereau necesitatile.

De asemenea din momentul in care ai intrat in manastire, rupeai legaturile cu lumea din exterior, puteai sa te vezi cu rudele, la vorbitor, unde prin niste zabrele, din lemn cu ochiuri f. mici, puteai comunica fara sa ai posibilitatea de a te atinge, sau puteai schimba scrisori, punandu-le pe un suport, care se rotea pana ajungea in partea cealalta. In momentul in care mureai, ti se facea slujba in incinta manastirii, erai inmormantata tot acolo, fara ati fi instiintata vreo ruda.

In interior totul e facut, sa semena cu un mic oras, cu strazi purtand numele oraselor din Spania, cladiri mici, in care se gasesc 100 de chilii si o galerie de arta cu picturi din perioada coloniala.

Din 1970, manastirea a fost deschisa publicului, considerandu-se ca banii adusi din vizitarea manastirii, vor acoperi cheltuielile manastirii. Claustro los Naranjos-e numele celor 3 cruci, puse in fata a 3 portocali din prima curte de la intrare, unde maicile, in fiecare an de Vinerea Mare, retraiesc patimile lui Hristos.

Baia comunala-situata la capatul strazi Calle Toledo, are 20 de vase mari de lut, folosite ca bazine de imbaiat. Apa curge printr-un canal, asezat deasupra vaselor, si poate sa curga in vas, prin oprirea cursului, cu un mic stavilar. Initial aceste vase au fost folosite pt. pastrarea vinului.

Iglesia de Santa Catalina, construita in 1660, a fost reparata de mai multe ori datorita deteriorarilor pe care le-a suferit in urma cutremurelor. Are un altar, la care se ajunge dupa ce treci printr-un lung culoar, din argint imprimat cu motive religioase si numerose picturi din perioada viceregatului peruvian, considerate ca cele mai valoroase de pe continent si care au fost depuse in galeria de arta a manastirii.

Calle Cordova-are o arhitectura asemanatoare, arhitecturii Andaluziene. Cea mai spectaculara alee e Calle Sevilla-la capatul ei se afla vechea biserica Santa Catalina, care a functionat ca bucatarie a manastirii. Aici odata au locuit 450 de calugarite, azi doar 20 mai locuiesc, intr-o portiune a complexului, inchis vizitatorilor.

Inconjurata de munti acoperiti de zapada si de cele mai adanci canioane din lume, satele din jurul Arequipei sunt izolate, drumurile de tara nu permit, mai ales in perioada sezonului ploios sa poti ajunge pana la ele, dar cum vremea ne-a permis, aici am vazut peisaje uimitor de frumoase, cu terase strabatute de apele raului Colca si oameni prietenosi, cu turme de lame, alpaca, de rezervatii, ca Salinas y Aguada Blanca, pt protectia micutei si dragalasei vigunia, care spre deosebire de alpaca, este salbatica...

Dupa ce am terminat turul de o jumatate de zi, m-am despartit de ghid, dar nu inainte de a-mi indica un loc bun pt a lua masa de pranz, mentionand ca vreau sa mananc cebiche, fiind ultima locatie unde aceasta mancarea traditionala iti mai este servita la restaurante...

Instalata in restaurantul indicat, care nu e departe de manastire, pe strada San Francisco, la intersectia cu str. Ugarte (asta pt. cei ce vor ajunge prin aceste locuri, si carora le recomand cu caldura acest loc, pt. calitatea net superioara a mancarii, precum si a celui mai mic pret pe care l-am platit, pe parcursul circuitului), am fost servita cu cel mai delicios cebiche, pe care l-am mancat si cea mai frumoasa prezentare a portiei, fiecare garnitura, fiind pusa in farfurioare mici, de forma unor scoici de stridii, in centru inglobat in zeama de lamaia era pestele marinat, peste care era pusa ceapa taiata si alge, iar toata aceasta compozitii, era asezata pe o farfurie mare in forma de scoica. Acum, dupa asa o masa de pranz, puteam sa-mi fac plimbarea pe minunatele stradute, ale orasului.

Obosita, am revenit acasa, dar nu inainte de a ma gandi ca urmatoarea zi, de dimineata, de la ora 6, plecam in Chivay, punctul de plecare spre Canionul Colca si trebuia neaparat sa schimb niste dolari. Asa ca am inceput sa caut case de schimb deschise in apropierea pietii da Armas, eram in 30 dec., intr-o zi de duminica.

Ca o paranteza, la vizitarea manastirii, am fost surprinsa de intrebarea unui englez, care cauta sa afle in ce zi a saptamanii suntem, pt. ca pe orarul de la intrare erau trecute zilele sapt. si nu stia daca e deschisa sau nu., aici cu totii pierdeam notiunea timpului, Eram atat de prinsi in vraja acestui peisaj, a acestor oamenii si a tot ce ne oferea Peru.

In cele din urma, am dat peste o casa de schimb, pe str. Pricipala care urca din piata, am negociat putin, la una din ele si am obtinut in cele din urma, pretul de 2,53 (, asta pt ca aveam $, pt. schimb, la euro nu puteai face nimic, aici ai fi luat pe euro numai 3, soles).

Dupa un dus am intrat repede in pat pt. ca urma inca o zi cu sculare matinala, urmata de un drum lung. si la care ma gandeam cu emotie, ca va fi ziua in care voi vedea Condorul deasupra canionului. Eram convinsa ca nu pot rata asa ceva, desi multi turisti erau sceptici, in aceasta privinta.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de grecudoina in 07.02.13 14:47:40
Validat / Publicat: 07.02.13 18:18:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2781 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 "Arequipa - orasul alb al Perului" / teren pe care se arde miristea, dupa stransul recoltei, in drum spre Arequipa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster87
[07.02.13 15:36:05]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adri-nico
[07.02.13 18:45:28]
»

Ca pe butelie am stat cu ochii. Daca dimineata la 6 jumate citeam despre liniile Nasca, acum ma uit la fotografiile cu plantatia de papaya si imi imaginez cum as sta eu la umbra acelui copac si as savura minunatul fruct... deh, vrabia malai viseaza...

Vreo cofetarie nu ati intilnit? Am vazut vitrina din p17 dar m-am desumflat imediat cind am citit ca "prajiturile" alea erau din peste or alpaca.

Nu aveti nici o intimplare amuzanta? (in afara de aia cu voma din avion...)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[07.02.13 20:41:32]
»

@adri-nico: e plin de cofetarii, dar prajiturile lor sunt lesinant de dulci, mie nu-mi plac, asa ca nu am intrat in nici una, iar in p17, pe raftul de jos in stanga e o prajitura, care e chiar apetisanta.

In fata acestui bufet, a tinut ghidul sa-mi povesteasca despre mancarurile, lor traditionale, dar am mai facut una inainte, cu o cafenea si bauturi spirtoase, am sa o atasez acum si pe asta. Intamplari amuzante, nu prea am avut parte, cu totii eram sculati cu noaptea in cap si nu prea ne ardea de glume, chiar si ei sunt un popor cam amarat si serios.

Amuzant a fost cand a trebuit sa ma dau jos de pe vaporas, ca sa calc pe prima insula plutitoare, si am cazut, direct in fund, cand calci pe ea, parca mergi pe o saltea plina cu apa, nu stiu cum stau, locuiesc, fac mancare sau dorm noatea in paturile din coliba, localnicii.

Dar toate acestea o sa le vezi curand, deja am trimis la validare canionul, iar maine sper sa trimit, Lacul Titicaca

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[04.11.17 10:51:04]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Arequipa, AREQUIPA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, grecudoina
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Arequipa:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042428970336914 sec
    ecranul dvs: 1 x 1