ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 20.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
colegi
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Amsterdam - orasul diamantelor

TIPĂREȘTE

Nu mai este un secret pentru nimeni că Amsterdamul este denumit şi "oraşul diamantelor", pentru că aici se colectează, se tranzacţionează şi se prelucrează cea mai mare cantitate de diamante brute, produse oriunde în lume. Aşa că nu am să vă încarc memoria cu o înşiruire de obiective turistice amsterdaneze (cafenele unde poţi să cumperi, la liber 5g de haşiş şi să-l şi fumezi sau RED DISTRICT cu "mândre" cu "marfa" la geam). Acest lucru îl puteţi găsi, cu prisosinţă, în celelalte postări. Aici voi încerca să scriu câteva impresii, care mi-au rămas după vizitarea lui.

Amsterdamul ne-a întâmpinat, după o noapte petrecută într-unul din hotelurile aparţinând reţelei IBIS (hoteluri de etapă 3*, care nu au frigider în cameră, pentru că adoră economia de curent, dar în schimb au seif, care nu consumă curent), cum spuneam, oraşul ne-a întâmpinat cu o dimineaţă călduţă şi însorită, de început de septembrie, numai bună de umblat.

Ajunşi în piaţa muzeelor, deşi luaserăm micul dejun la hotel, ne-am repezit să gustăm cartofii prăjiţi, cu sos, la cornet (3E), care nu ne-au dat pe spate. Oraşul sau cel puţin locul unde ne aflam, nu mirosea a fum de haşiş sau de peşte prăjit (poate noi nu aveam nasul destul de "format" pentru a simţi astfel de miasme), ci a mare, ceea ce mi s-a părut normal într-un oraş de pe malul mării.

După acest respiro din piaţă, ne-am adunat şi ne-am îndreptat către o clădire, aparent modestă, care ni s-a spus că adăposteşte (de ploi şi mai ales de hoţi) Muzeul Diamantelor. Pe clădire mai scria: COSTER DIAMOND şi lateral-dreapta: TORTURE MUSEUM (!) (vezi foto!). Pesemne că se referea la tortura îndurată de bietele femei, văzând înăuntru atâtea splendori, pe care ele nu puteau să le cumpere din lipsă de bani. Ne-am aşezat cuminţi la rând, cu biletul cumărat cu 20 E (la grup e mai ieftin) şi am aşteptat. Intrarea turiştilor se făcea în tranşe de câte 20 de persoane, pentru a nu aglomera spaţiile. Pe noi ne-au lăsat să intrăm cu toţii, fiind un grup organizat.

La parter, ne-am putut scălda ochii cu mulţimea de diamante şi bijuterii afişate, care mai de care mai valoroase. Făcea excepţie o vitrină cu ceasuri de lux (majoritatea elveţiene - păi se putea?) ale căror aspecte, dar şi preţuri, erau orbitoare. O altă vitrină conţinea figurine suflate din sticlă colorată, care puteau rivaliza, cu succes, cu cele văzute la sticlăria din insla Murano. În una din camere era instalat un meşter, cu toată aparatura aferentă, care ne-a demonstrat, pe viu, cum se şlefuieşte un diamant. În primul rând cu răbdare (cu tutun nu, că nu era permis fumatul!) şi apoi cu migală, contolând des unghiurile faţetelor.

După ce am epuizat parterul, am suit la etaj, unde ne-a preluat o ghidă de limbă română, o sibiancă de pe la noi, Roxana parcă avea numele. Ne-a invitat într-o cameră şi apoi a închis usa blindată. Camera era dotată cu o masă lungă, precum si cu 4 "îngeri păzitori" - a se citi 4 camere de luat vederi, pentru a se preveni incidentele cauzate de "lipirea" unor diamante de degeţelele unor turişti, mai "colecţionari" de gratis, decât alţii. După un scurt expozeu, doct şi la obiect, despre cum au luat naştere, unde se găsesc, ce calităţi trebuie să îndeplineacă un diamant (culoare, limpezime, fără impurităţi sau fracturi, greutate (1 karat are 200 mg), dintr-o încăpere din spate, ni s-a adus tăvi pline de bijuterii şi diamante, pentru admirat şi cumpărat. Eu am ochit, pentru nevasta mea personală, care rămăsese acasă, un inel, tip verighetă, în care erau încrustate 4 diamante mici, şlefuite clasic, tip rozetă, care costa numai 170E. Dar mi-am dat seama, cu groază, că nu ştiu marimea sau măsura degetului nevestei mele (la pantofi o ştiu!). aşa că ghida, plină de un profesionalism pe care n-am ostenit să-l admir, mi-a atras atenţia să nu-l cumpăr, deoarece modelul NU PERMITE să fie lărgit sau strâmtat, în ţară. Aşa că am rămas cu banii, pentru a-i cumpăra alt cadou, din altă parte a circuitui.

Colegii, în special colegele, au făcut cumpărături cam de 2.000 E, aşa că toată lumea a fost mulţumită la despărţire: şi gazdele şi turiştii. Fiecare obiect cumpărat a primit UN CERTIFICAT DE GARANŢIE.

Pe urmă ni s-a dat liber pentru a mai vizita cam ce am mai vrea noi. Eu, în ceea ce mă priveşte, m-am trezit în situaţia "Măgarului lui Buridan", care afla între două gramezi, cu paie şi fân şi nu ştia de care să se apuce.

M-am uitat în stăga, RIJKSMUSEUM (cred că l-am scris bine, că mi s-a strepezit limba pronunţându-l!), la cca 300 m, la dreapta, VAN GOGH MUSEUM. Unde să mă duc, timpul nu-mi permitea să le "fac" pe amândouă, aşa că am ales pe Van Gogh (febleţea mea din totdeauna), mai ales că lângă muzeu se afla şi un supermarket, de unde vroiam să fac nişte cumpărături. Intrarea 12 E, coadă moderata, nu ne-au buzunărit de cuţite ca la Vatican. Înăuntru turişti destui, majoritatea chinezi, veniţi să se "culturalizeze". Pe lângă pânzele pe care le ştiam din albume, m-a impresionat seria de autoportrete ale pictorului, un unicat în lume. Mi-am adus aminte de un banc, pe care îl ştiam de la Mircea Crişan, legat de subiect. Un grup de turişti în faţa muzeului: - Doamnelor şi domnilor, a zis ghidul, vă aflaţi în faţa celui mai mare muzeu din lume, care cuprinde picturile lui Van Gogh... - Dar cine a fost Van Gogh? a întrebat o doamnă cam plinuţă şi simpluţă. - Doamnă, Van Gogh, a fost socotit printre cei mai pictori ai Olandei şi chiar printre cei mai mari din lume... - Şi altceva? - Cel mai vestit tablou al lui, FLOAREA SOARELUI, s-a vândut, la o licitaţie, cu 40 mil dolari... - Şi altceva? - Şi, pot să vă spun, că în timp ce picta la Arles, în sudul Franţei, într-un acces de nebuie şi-a tăiat, cu briciul, o ureche... -Brrrr, oribil! Şi altceva? - Şi altceva, zise ghidul înebunit, NU ŞI-A MAI TĂIAT! . Bun, gata cu gluma şi la vaporaş! Apropo, la cumpărături, la supermarket, când am vrut să le achit la casă, am fost îndrumat, politicos, spre casele unde se putea achita cu bani cash, aceea zonă era pentru plata cu cărţi de credit. Bună idee, am putea s-o preluăm şi la noi, micşorându-se astfel aglomeraţia.

Nu se poate să părăseşti Amsterdamul fără să faci clasica croazieră pe canalul Amstel şi în port (12 E biletul, o oră plimbatul). Ne-am îmbarcat tot grupul pe acelaşi vaporaş. Pe canalul Amstel case frumoase şi îngrijite, cu arhitectură de epocă, ambarcaţiuni înşiruite pe lăngă maluri, apa cam murdară şi cu motorină în ea. Dacă vroiai să-ţi faci rost de o bicicletă, alegeai una mai acătării şi o pescuiai din apă, unde erau multe aruncate.

Ajunşi în golf, marea era mai curată şi am putut admira vase de croazieră cu mai multe punţi, un velier ca pe timpul corabiilor cu pânze, Muzeul Marinei, un hotel somptuos MOVENPICK şi multe altele. A meritat şi cum amurgea, am luat-o către hotel.

Adio AMSTERDAM, ne vom mai revedea, dacă va vrea şi Bunul Dumnezu al turiştilor.

 

P. S. Oare cei care postează "impresii" pot fi numiţi si "IMPRESIONIŞTI"?!


[fb]
---
Trimis de ioan marinescu in 06.03.17 13:45:20
Validat / Publicat: 06.03.17 15:40:30
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX

VIZUALIZĂRI: 2336 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioan marinescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Amsterdamul şi clădirile lui!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.03.17 15:39:47]
»

@ioan marinescu:

P. S. Oare cei care postează "impresii" pot fi numiţi si "IMPRESIONIŞTI"?!

UNII dintre ei = cu siguranță.

Mai explicit: aceia care, prin revs-urile lor, îi impresionează (= precum tu, mai sus) pe impresionați = precum subsemnatul, în cazul de față

ioan marinescuAUTOR REVIEW
[06.03.17 21:22:35]
»

@webmaster: OK! Mulțumesc pentru aprecierwe!

ioana74
[07.03.17 10:56:39]
»

@ioan marinescu: Sunt profund "impresionata"

Dana.S
[07.03.17 11:16:22]
»

Oraşul sau cel puţin locul unde ne aflam, nu mirosea a fum de haşiş sau de peşte prăjit (poate noi nu aveam nasul destul de "format" pentru a simţi astfel de miasme), ci a mare, ceea ce mi s-a părut normal într-un oraş de pe malul mării.

Acum o luna m-am intors dintr-o excursie in Olanda, cu 3 zile petrecute in Amsterdam. Lucrurile s-au mai schimbat de cand ai fost tu. Adevarat, nu miroase a hasis, dar a marijuana da. Peste tot, oriunde te-ai afla in Amsterdam, miroase puternic, strazile sunt de-a dreptul "inundate" de mirosul acela dulceag cu tenta de usturoi. Sotul meu a suportat greu miasmele din jur, avea tot timpul senzatia de voma. Este motivul pentru care, desi, marturisesc, ne-am cumparat si noi un joint asa, de curiozitate, l-am aruncat neaprins la plecarea din Olanda, ne-am temut de senzatia de voma pe care o poate da.

Interesant este ca in celebrele coffeeshop-uri pe care le gasesti la tot pasul in Amsterdam, poti fuma in interior la greu cata marijuana vrei, dar daca vrei sa-ti aprinzi o tigara obisnuita trebuie sa iesi afara.

Si nu doar in Amsterdam miroase a marijuana ci si in Haga, Rotterdam etc... Intr-un singur orasel de provincie in care am stat o noapte am putut respira aer curat, in rest...

Am vizitat si eu muzeul diamntelor care, da, m-a impresionat, dar nu mi-am permis sa cumpar ceva. In rest am vazut destul de multe magazine de diamante care iti ofereau, la fel ca la muzeu, certificate de autenticitate.

Se pare ca si pretul plimbarilor cu vaporasul pe canale s-a modificat intre timp, cea mai ieftina pe care am gasit-o eu era 16 euro si asta in extrasezon pentru ca am fost in februarie anul curent.

Frumos Amsterdamul, minunata Olanda, m-as intoarce oricand cu placere.

webmasterX
[07.03.17 11:19:24]
»

@Dana. S: Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

Dana.S
[07.03.17 11:32:23]
»

@webmasterX: Ce sa spun... nu cred ca as avea nimic de spus in plus fata de ceea ce s-a scris deja pe AFA. Am umblat, ca tot turistul aflat pentru prima data in Olanda, prin locuri "batatorite" despre care s-a scris deja mult si bine aici. Nu cred ca as putea veni cu ceva "nou".

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana.S, ioan marinescu, ioana74
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Amsterdam şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073622941970825 sec
    ecranul dvs: 1 x 1