GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Amsterdamul m-a surprins in primul rând pentru ca este un oraș așa de sigur in condițiile in care se perinda prin acesta atâtea comportamente si personalitati debordant de libere sau dependente de droguri, sex si nopți nedormite. O lume libera, nebuni frumoși cu ochi pierduți după ce au savurat câteva jointuri sau spice cakes-uri, biciclete aruncate in apa canalelor care impanzesc orasul, prostituate cu carte de munca care lupta pentru drepturile lor.
E foarte interesanta senzația pe care o poți trăi intr-un orășel in care brânza e perfecta, canabisul poți sa-l cumperi de la piața de flori si femei de toate vârstele iți fac cu mana din ferestre.
Invatati, ca intr-un refren al unui cantec bun, sa fim turisti de croaziera si sa stiti ca este o categorie aparte acest turist, ne-am aranjat astfel programul incat sa vedem cat mai mult in cat mai puțin timp. Pentru cei care nu știți, cam ce specie este turistul de croaziera, va spun cam in ce consta: de regula ajungi pe apa intr-o locație si ai intr 6 sau 8 ore in cel mai fericit caz ca sa vizitezi o locație…. si da, acolo unde sunt multiple obiective iți trebuie o organizare foarte buna si dupa o astfel de zi, arati ca un maratonist ce termina un traseu de munte.
Este insa precum spuneam un refren fain, pentru ca zilnic sau la doua, trei zile, vezi alte locatii, alte orase. Cu Amsterdamul a fost un pic altfel, pentru ca MSC-ul (linia de croaziere cu care am calatorit in aceasta destinatie) „a gandit” practic traseul, lasandu-ne sa petrecem aici doua zile. Nu mi-am propus in aceasta recenzie sa vorbesc despre obiectivele turistice si doar sa listez modul de organizare al vizitei si percepția mea despre acest oraș-port.
Si ca sa nu facem de ras categoria turistului de croaziera, in 6 ore eram doldora de informatii pentru ca am avut inspirația sa-l „arvunim” cam cu trei luni înainte pe Mark, un ghid local, ca sa ne povestească si sa ne însoțească prin oraș. Tururile organizate de Mark sunt foarte faine, intrucat sunt limitate la 10 persoane si povestea locului, informațiile tehnice sunt frumos prezentate fara a plictisi fiind spuse de multe ori cu umor. Mark organizează doua tururi primul fiind o introducere in istoria si centrul vechi al Amsterdamului. Detalii găsiți aici thatdamguide.com/city-tou ... rve-a-place-now. In rezumat am vizitat: cartierul Chinezesc Koninklijk Paleis (Piața Dom), biserica veche din Cartierul Roșu, Canale, am trecut pe langa Muzeul Canabisului si al Lalelelor, The New Market Square (Nieuwmarkt), the medieval city gate, Piața Dom.
Ca picanterii am aflat ca primăria pescuiește cel puțin o data pe an bicicletele aruncate pe canale, cam așa youtube. Apoi drept cancan, dar real si practic, primăria a amenajat pe lângă canale pisoare pentru a preveni innecul bețivilor care utilizau canalele drept toalete publice. Si de aici s-a țesut frumoasa poveste a posibilității utilizării pisoarelor si de catre femei pentru egalitate de tratament. Pentru detalii amuzate puteți viziona acest filmuleț youtube.
Mark ne-a dăruit un astfel de dispozitiv, evident de fun pe care îl puteți găsi in Condomerii.
Cel de-al doilea tur organizat de Mark este o istorie „picanta” a Cartierului Roșu, detalii găsind aici thatdamguide.com/red-light-district-tour. Da, fascinantă poveste… vezi fetele in vitrina si Mark iți povestește cum se negociază, cum se luată pentru drepturile lor (….) cum majoritatea fetelor provin din Romania si Bulgaria si se tem de fotografii, pentru ca familiile nu știu cu ce se ocupa. Așadar încercați sa nu fotografiați in zona! Detalii interesante puteti citi aici: behindtheredlightdistrict.blogspot.nl sau sa nu uitam de cele mai „batrane” prostituate youtube.
Cam peste tot găsești produse cu canabis (păcat ca nu le poți lua drept suveniruri): ciocolata, acadele, înghețata etc., așa ca este liber la dulce! Daca vrei praji cu halucinogeni, le găsești numai in spice shop-uri. Culinar, ne-am distrat cu cartofii prăjiţi flamanzi, cu maioneză, pe care ii găsești cam pretutindeni, ca pe covrigii noștri de la fiecare colt de strada. Mâncarea indoneziana este iarăși un “must” local (prin rijsttafel). O vizita intr-un spice shope este o experineta, chiar daca nu doriti sa prizați nimic. Beți un ceai sau o bere si priviți ce se întâmpla in jur, pentru experienta. Mirosul m-a cam deranjat însa merita experiența.
A doua zi am purces la vizitarea casei Anne Frank. Biletele le-am luat cu vreo 2 luni înainte de pe net annefrank.org/en/Museum/P ... ne-ticket-sales — si va recomand cu căldura ca daca va doriți o vizita aici sa va luați biletele din timp.
O alta vizita interesanta este cea la piața de flori (Flower Market – zona Singel), pentru cumparat bulbi de lalele sau pur si simplu pentru ca sa vezi plante carnivore, cactuși, sute de tipuri de lalele. Ramane o optiune si plimbatul cu vaporasul pe canale, pe care insa nu l-am testat!
Rezumand: Merita, Amsterdamul fiind o experienta speciala!
Trimis de andraz in 01.11.15 20:07:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andraz); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bun review. Şi excelent redactat.
”[... ]pentru ca MSC-ul (linia de croaziere cu care am calatorit in aceasta destinatie) „a gandit” practic traseul, lasandu-ne sa petrecem aici doua zile.
Din câte-mi dau seama, începând cu 2012 aţi fost în fiecare an în câte o croazieră :-)
De data asta cu care vas aţi fost?
@webmaster - Multumesc mult pentru aprecieri! De data aceasta a fost Splendida... sper sa ma mobilizez sa fac cat mai repede recenzia.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Amsterdam - martie 2020 — scris în 28.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amsterdam, un vis implinit — scris în 23.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muiderslot, cel mai vechi castel medieval olandez pe ape, în patrimoniul Unesco — scris în 03.02.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Zaanse Schans – un sat cu mori de vânt (și nu numai) în apropierea Amsterdam-ului — scris în 29.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Ce am făcut 3 zile în Amsterdam — scris în 27.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Amsterdam: Senzatii prin mintea calatorului dezinvolt!!! — scris în 15.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Langa Amsterdam: Broek in Waterland, Volendam si Edam — scris în 02.01.19 de scotty din BUCURESTI - RECOMANDĂ