GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Descoperă Amsterdam și împrejurimile

În perioada 30 martie – 3 aprilie împreună cu fata mea am făcut o plimbare în Amsterdam și în împrejurimile lui văzând mai multe obiective turistice. Am să prezint ce am văzut pe zile și cum mi-am organizat timpul cât mai judicios pentru că timpul este prioritar și tare scump. Am avut vorbitor de limbă engleză la purtător, pe fata mea. Peste tot cei ce lucrau cu publicul erau știutori de limbă engleză, la muzee și de limbă franceză.
Am plecat duminică 30 martie, după amiaza, cu o cursă KLM Royal Dutch Airlines, cu două bagaje de mână, și am ajuns la ora 20 la Schiphol Airport, AMS, cost bilete 380 euro pentru 2 persoane dus-întors, bilete cumpărate pe la sfârșit de septembrie, cu circa 6 luni înainte, fără locuri luate în avans. Cursa de avion a plecat la timp, am fost îmbarcați în funcție de zona de pe bilet, ultima zonă 5 pe care o aveam ne-a dus în coada avionului dar nu am avut probleme. Spațiile la picioare erau mai mari, locurile cam înguste. Am primit în timpul zborului un sandviș, un dulce, gen chec, și ne-au servit de două ori cu ce doream, apă, cola, suc, ceai, cafea.
Am ajuns pe aeroport la timp în zona C, aeroportul este imens, are multe zone și porți, să tot faci pași! De aici pe indicatoare am ajuns la tren, este un loc cu multe automate de bilete dar cu plecări în alte orașe. Trebuia să mergem spre Amsterdam Centraal Station și să coborâm la stația de tren intermediară Sloterdijk pentru că acolo, la circa 200 de metri, aveam cazare la Hotel2Stay. Biletul de tren se poate lua de la casa de bilete dar este mai scump cu 1,50 euro.
Nu pricepeam de ce erau doar două vânzătoare, restul caselor, peste 10, erau închise. Era prima dată când întâlneam această situație și a trebuit să descopăr cum se procedează. Acum știu, se poate plăti direct doar cu telefonul, totul este digitalizat, pentru simulare prețuri vezi site-urile ns.nl/en/journeyplanner/# și ns.nl/en/tickets.
Trebuie validat biletul înainte de urcare apoi și la ieșire. Acest lucru ne intrase în reflex în zilele ce au urmat. La tren în aeroport validarea se face înainte de a coborî scările, este ceva discret, verde unde se apropie biletul, respectiv telefonul.
De acasă am avut pe telefon toate rezervările la intrările la muzee, la Keukenhof dar și Bilet Amsterdam și Regiunea, cost 31,5 euro de persoană, pentru 2 zile consecutive, bilet de călătorie valabil pentru trenuri, tramvaie, autobuze și metrou, cumpărat de pe site-ul discoverholland.com/amste ... n-travel-ticket. Trebuie validat la un birou NS Tickets & Service în Gara Centrală din Amsterdam, orar 7 – 21, de unde am primit carduri personalizate. Pe site se precizează că se poate și în gara Sloterdijk dar aici biroul a fost închis, doar am fost acolo, tot datorită digitalizării. Nu funcționau aici nici automatele de vânzare de bilete albastre/roșii.
Un bilet 1 călătorie costă 3,40 euro și este valabil o oră pe orice tip de mijloc de transport, și pentru oricâte transferuri. Toată călătoria să nu dureze mai mult de o oră, se face check in/check out de fiecare dată.
Transportul este foarte bine pus la punct, am mers cu trenul, tramvaiul, metroul și autobuzul, totul impecabil, afișează timpii, legăturile. Voi mai adăuga informații pe parcursul articolului.
Prima zi, 31 martie
A fost dedicată în exclusivitate Amsterdamului. Am mers la Gara Centrală cu trenul, 2,80 euro de persoană, pentru a lua cardurile personalizate de transport specificate mai sus și apoi foarte aproape la Centrul de Informare Turistică deschis între 9 și19, iamsterdam.com/en. Am cumpărat pentru o zi City Card, 65 euro de persoană ce asigură transport cu mijloacele de transport public și croazieră pe canale, foarte rentabil pentru ceea ce voiam eu să vedem. Se primește gratuit și un pliant în care se specifică toate facilitățile.
Voi specifica doar obiectivele turistice văzute cu acest card și prețurile lor. La multe trebuie făcută rezervare cu o zi sau chiar mai mult înainte, eu le-am făcut de acasă, cu specificarea orei de intrare. Am avut rezervare prin City Card de acasă pentru ora 10 la Museum Ons' Lieve Heer op Solder – Slăvitul nostru Domn din pod, 17 euro de persoană, este în Cartierul Roșu pe care l-am pozat dimineața, era liniște și nimeni pe străzi. Am văzut apoi Oude Kerk, cost 13,5 euro, nu este necesară rezervarea și mai departe Nieuwe Kerk cost 12,50 euro, tot fără rezervare. Următoarea destinație a fost Rijksmuseum cu rezervare, intervalul de acces în muzeu este de circa o jumătate de oră în plus sau minus, cost 25 euro.
După vizita la Rijksmuseum am mers foarte aproape, circa 150 metri, pentru o plimbare cu barca prin agenția Stromma, Stadhouderskade 520 (Canal Shop Rijksmuseum), circa 1 oră și 15 minute, gratuit cu City card, altfel cost 15 euro de persoană. Am făcut rezervare înainte de a intra la muzeu pentru ora 16:30. Și muzeul, și barca merită fiecare bănuț.
A doua zi, 1 aprilie
Am plecat de dimineață spre Keukenhof, aveam rezervare pentru ora 9, cu biletele de intrare plătite de acasă. Keukenhof, cunoscută drept „Grădina Europei” , este deschisă în perioada 20 martie – 11 mai 2025, zilnic de la 8 – 19. Adresa: Stationsweg 166A, 2161 AM Lisse, cost intrare: 20,50 euro de persoană. Am luat autobuzul 852 al cărui cost intra în Bilet Amsterdam și Regiunea, pe care l-am activat, vezi
tulipfestivalamsterdam.co ... ation-amsterdam.
După vizită am plecat cu același bilet la Harleem, cu autobuzul 850 ce ajunge la stația de tren. De aici ne-am plimbat prin oraș.
A treia zi, 2 aprilie
Dimineața a fost dedicată frumoaselor mori de vânt, și nu numai, de la Zaanse Schans. Se ajunge cu trenul, direcția Uitgeest, este aproape, circa 15 minute și se coboară la Zaandijk Zaanse Schans apoi se merge pe jos circa un kilometru. Centrele cu degustare brânză, edam, gouda, dar și Cel pentru saboți, la fel și Morile, se deschideau la ora 9.
Am revenit apoi la Gara Centrală, am luat tramvaiul și am vizitat Casa lui Rembrandt, cu rezervare de acasă, 21,50 euro de persoană, rembrandthuis.nl/en. Următoarea oprire a fost la inegalabilul Muzeu Van Gogh tot cu rezervare, 34,50 euro și cu Audio ghid, 3,75 euro. Precizez încă o dată că am avut acel card valabil pentru două zile pentru transport în Amsterdam și împrejurimi pentru că altfel am fi plătit mult mai mult, în plus am avut lejeritate și doar grija de a-l valida mereu la intrare și la ieșire. Am prins și controlul pe tren în două plimbări, iar la tramvai exista doar o singură intrare și un controlor vigilent ce urmărea validarea cardului.
Concluzii
Amsterdam exercită o atracție unică, este un loc vibrant, o comoară de bogății artistice cu o imensă rețea de canale și mulțime de poduri. Nu îmi imaginam că va fi așa, poate unde am intercalat vizita lui și cu împrejurimile. A fost o călătorie intensă, obositoare pe alocuri, a meritat din plin, era nevoie poate de mai mult timp dar am reușit să-l valorific la maxim!
A fost o călătorie de vis, am văzut locuri deosebite, m-am plimbat pe canale, am văzut muzee unice, biserici protestante și case vechi olandeze a căror frontoane le-am admirat. Mi-am bucurat privirile cu minunile de flori de la Keukenhof, cu morile de vânt de la Zaanse Schans, am admirat casele și canalele din Harleem.
Am așezat pozele în ordinea văzută de mine punând la sfârșit și ce este specific zonei, magazine de brânză, cafenele shop cu droguri ușoare, piața de flori și multe biciclete! Pozele și filmulețele vor vorbi mai bine decât mine. Mergeți acolo și nu veți regreta!
Trimis de mprofeanu in 08.04.25 13:07:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX. A mai fost în/la: Bruxelles, Ghent
- Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Tunisia, Republica Moldova, Ucraina, Transnistria
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte tare! Amsterdam este unul din orașele mele preferate în care am fost, dar nu am apucat să vizitez nimic! Doar o scurtă incursiune între două zboruri!
Ce vreau eu sa va întreb, pentru ca iar voi avea o escală mai lungă acolo: mai țineți minte cât ati facut cu trenul de la aeroport până în centrul orașului?
Mulțumesc frumos! O sa vă citesc cu nesaț articolele!
@robert: De la aeroport la Stația Centrală se fac 16 minute, cost 5,20 euro de persoană. Se plătește cu cardul sus, înainte de a coborî la tren. Trenurile vin foarte des. De acolo se pot lua tramvaie sunt două zone, A și B sau mai simplu se merge pe jos. Este totul foarte aproape. Merită! Dacă aș putea aș mai reveni!
Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!
@mprofeanu: mersi frumos! Am făcut drumul ăsta acu vreo zece ani și nu mai știam exact!
Ce locuri frumoase ați văzut, Marilena! Mă bucur că ai făcut o vizită Amsterdam-ului, chiar dacă numai de 4 zile, alături de frumoasa-ți fiică!
Mi-au plăcut mult și florile din Keukenhof, mai ales că am văzut freziile acelea minunate care sunt preferatele mele! Mi-au mai plăcut și pozele făcute cu și în saboți! . Clădirile sunt, și ele, tare frumoase! Gara chiar m-a impresionat!
Am o cunoștință în Amsterdam care-mi spune că Olanda este nu numai țara lalelelor, ci și a... bicicletelor! Asta se vede și în poza P82.
Felicitări pentru alegerea făcută și pentru că ne-ai povestit și nouă despre ea! ... și, ca de obicei, mulți
@doinafil: Atât s-a putut, mă refer la cele 4 zile petrecute acolo, trebuiau mai multe dar am încercat să condensez totul și să prind cât mai mult. Mi-a plăcut, am avut și mult noroc, mă refer la Muzeul Van Gogh la care am făcut rezervare doar cu șase zile înainte de plecare. Acum fiind perioada în toi a sărbătorilor lalelelor de la Keukenhof, nu mai erau bilete până la sfârșit de aprilie. Trebuia o vizită și la Edam, în fiecare miercuri este piața de brânză, un adevărat ritual, eram acolo dar am avut alt plan. Mulțumesc frumos, Doina pentru tot!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Amsterdam - martie 2020 — scris în 28.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Amsterdam, un vis implinit — scris în 23.11.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Muiderslot, cel mai vechi castel medieval olandez pe ape, în patrimoniul Unesco — scris în 03.02.20 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Zaanse Schans – un sat cu mori de vânt (și nu numai) în apropierea Amsterdam-ului — scris în 29.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Ce am făcut 3 zile în Amsterdam — scris în 27.05.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Amsterdam: Senzatii prin mintea calatorului dezinvolt!!! — scris în 15.02.19 de Miseropia din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Langa Amsterdam: Broek in Waterland, Volendam si Edam — scris în 02.01.19 de scotty din BUCURESTI - RECOMANDĂ