ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.05.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

'La est de eden'

TIPĂREȘTE

Pe cât de neplăcută, pe atat de necesara curățenie de Paște a scos la iveală de data aceasta, pe când cobora Daniela îmbrăcămintea de vară din pod, tricoul pe care-l cumparasem secolul trecut în prima noastră Grecie, pe care era inscripționat “Here is Greece, don’t work, be happy! ”. Ne-am dat seama că se apropia timpul să ne asigurăm porția anuală din fericirea la care se referea tricoul. În insule! În care?

Le bifasem deja pe cele mari, iar dintre cele de renume, rămăsese mal famé Mykonos și încă o suta de alte insule, care mai de care. Drama opțiunii, trecând și prin costuri, distanțe, transport, s-a încheiat când zarurile au căzut pe Aegina: în apropiere de Athena, mai la sud, la o ora și… de mers cu ferry.

Prin intermediul unei agenții de voiaj prietene, am negociat cu booking.com, cu cheapflights/tarom.ro și ferries.gr, am rezervat prima noapte în Pireus, pentru că nu se potrivea aterizarea cu plecarea ultimului ferryboat și încă 7 zile în Agia Marina, ne-am asigurat că are cine s-o ia pe Ioana de la grădi și că Mița (mâța, pentru necunoscători) va supraviețui în lipsa noastră, și cu minimul de bagaj posibil am plecat pe 18 mai; cam încărcați că lăsăm fetele singure, că ne sustragem oarecum (n-a fost cazul, Hana și-a luat copila și au petrecut un weekend lung la Vama

Taxiul comandat pentru aeroport n-avea rovinietă și am mai comandat unul. Când să plece avionul, un geam lateral din cockpit nu se închidea – au venit specialiștii, au fixat problema și am decolat cu trei sferturi de oră întârziere. Semne nu prea bune pentru Daniela care oricum era îngrozită, ca de fiecare dată, de perspectiva zborului cu avionul. Am decolat și am zburat O. K. cu Daniela semileșinată, dar numai până la servirea “cinei” care conținea și un pahar mare de vin roșu. Pe aeroportul Eleftherios Venizelos din Athena (care e la o ora de mers cu bus-ul de oraș) am luat autobuzul o oră până la Pireus, am rezolvat cu bine o urgența (una din cele mici, dar insistente), am mai luat un autobus trei stații pâna în port și în felul acesta simplu (!) am ajuns la hotelul Glaros (glaros-hotel. gr/en) unde rezervasem cameră pentru noaptea aceea. Camera curată, mică, foarte mică, avea doua paturi și o noptieră. Ușa de la baia minusculă, se închidea ușor și bine, dar nu se deschidea la fel de bine. N-ar fi fost o problemă dacă aveai norocul să se blocheze când nu erai înăuntru. Eu n-am avut norocul ăsta și Daniela a trebuit să cheme în toiul nopții recepționerul ca să mă depaneze. Cu un patent și doua șurubelnițe, recepționerul s-a descurcat de minune (pentru el incidentul facea parte din rutină) și am putut să ies după numai o jumate oră. Și ne-am culcat înainte de ivirea zorilor. Zdrobită de neplăcerile drumului, dar mai ales de spaimele zborului, Daniela a adormit tun. Eu imi uitasem acasă antifoanele și cum în hotel era un permanent du-te-vino cu uși trîntite, iar pereții erau din foiță subțire, neputând să adorm, am rămas să mă gândesc la ce idee tâmpită am avut cu “concediul” ăsta. Am adormit totuși cu puțin timp înainte de ora de sculare

Dimineață am mâncat ouăle fierte și sandwitch-urile aduse de acasa pe unica noptieră, stând pe paturi pentru ca nu era niciun scaun în cameră. Am amânat cafeaua pentru traversarea cu ferryboat-ul. Ferry era în port deja, hotelul lângă port, chioșcul de bilete în drum, așa că ne-am îmbarcat destul de repede. Vasul mare, elegant și comod în zona pasagerilor, baruri, canapele, curățenie, gol pe trei sferturi din capacitate. Era începutul de presezon, ferryboat-ul care ne-ar fi dus direct la Agia Marina nu funcționa decât din 28 mai încolo. Cel în care ne aflam ne-a dus în orașul-port Aegina, în extrema vestică a insulei. De aici și până-n Agia Marina unde aveam noi treabă, trebuia să traversăm toată insula (14 km) de la vest la est. Și am traversat-o cu autobuzul în 30 de minute. Odată intrați în village, am rugat șoferul să ne lase cât mai aproape de Hotelul Posseidon unde rezervaseram și, dupa încă câțiva merti, a oprit chiar în fața hotelului. Bucuroși că în sfîrșit am ajuns, ne-am grabit spre intrarea în hotel a cărei ușă era suspect de închisă și cu un bilet lipit pe ea: Mr. Dan Ioan …, due to a technical problem in the hotel, we are transferring your booking to the Hotel Panorama, on the sea front… etc… instructions… apologizes… phone… Thomas. Am înjurat în acelaș moment cu Daniela, dar ne-am domolit repede în perspectiva sea-view-ului promis. Am continuat drumul la vale, a apărut marea de după o tavernă cu mușcate roșii pe mese și un chelner ne-a arătat ceva mai încolo și pe stânga, Hotel Panorama (hotelpanorama-aegina.gr) pe faleza îngustă ce urmărea malul din stânci mari rotunjite. Dincolo de hotel, faleza se topea într-un pâlc de pini. Ne-a întâmpinat zâmbind prietenos owner-ul, într-o salopetă stropită de var (some people do work in Greece!) și ne-a oferit la etajul 2, lângă ușa liftului extrem de silențios, cea mai bună cameră din hotel, liberă întrucât în hotel nu mai era nimeni altcineva. În cameră… frigider, televizor, aer condiționat, curățenie zilnic, aștenuturi schimbate la 3 zile, balcon cu măsuță și scaune, vedere la mare cât cuprinzi cu privirea. Micul dejun (suncă, cascaval, unt, iaurt, miere, gemuri, cornflaks, cake, lapte, ceai, cafea, fructe) în regim bufet suedez, îl serveam pe terasa hotelului din fața acestuia, parțial suspendată deasupra stâncilor ieșite din malul mării. De o parte și de alta a terasei, printre tufe de verdeață și flori sălbatice, coborau trepte spre sunbed-uri și umbrele de soare aranjate pe stânca de care atârnau câteva scări până în apa mării.

La 100 de metri de hotel, plaja cu câțiva pini răsuciți, nisip fin și intrare lină în mare, se întindea pe jumătate din țărm; ajungeam la ea fie coborând o laterală din strada principala (care ținea loc și de promenadă printre taverne, magazine și tarabe cu pălării, articole de plajă, ceramică, suveniruri, înghețate și fistic roșu specific insulei…), fie coborând domol faleza de piatră și apoi prin curțile pensiunilor colorate de flori sau prin terasele irezistibilelor cafenelelor construite până în zona de racord a malului stâncos cu plaja de nisip

Nu prea erau turiști în stațiune iar cei câți erau, cam de vârsta a treia, vorbeau engleză sau germană. Erau și câțiva mai tineri care râdeau și vorbeau rusește. Am auzit și dulcea limbă românească într-un grup zgomotos de pelerini și pelerine în trecere spre obiective religioase, în cazul acesta biserica catolică Agios Nektarios.

Găsisem biserica pe o listă “must see“ pe net, împreună cu recomandările călduroase a unor antemergători, așa că ne-am dus și noi într-o zi care nu părea a fi de plajă. Sf. Nektarios, trăit până în 1920 în Aegina și canonizat în 1960 de Patriarhul Ecumenic din Constantinopole, e renumit ca făcător de minuni, în special în vindecarea celor care-i cer ajutorul. Așa se explică mulțimea de vizitatori ai bisericii și ai mânăstirii Sfânta Treime din vecinătate unde Agios Nektarios a trăit ultimii ani și a murit ca stareț al mânăstirii… Am aprins lumânări în memoria morților noștrii dragi, ne-am închinat pentru sănătatea fetelor, am făcut poze cu biserica văzută de afară (renumită și pentru dantelăria exterioară în piatră) și am luat autobuzul înapoi cu sentimentul datoriei împlinite (must see!).

Pe listă mai erau sanctuarul și templul ridicate prin anii 500 BC în cinstirea zeiței Aphaea, de care nu auziserăm pâna atunci. Era aproape de Agia Marina, la 20 min de mers pe jos, după cum ne spuneau localnicii. Noi am ajuns întro seară, urcând agale până în vîrful dealului, în 40 min. Era ora când situl arheologic se închidea pentru vizitatori, dar doamna de la intrare, văzându-ne sleiți și cu vorba întretăiată de efortul urcușului, ne-a lăsat să intrăm, gratis (un gând plin de recunoștință pentru respectiva doamnă!). Rămășițele templului ne-au impresionat prin vechimea pietrei și istoria scrisă pe panourile indicatoare. Mult mai mult ne-a plăcut terasa de vis-à-vis de sit și berea rece pe care am băut-o cu privirile în decor : pădurea verde de pini, stâncile albe, cerul albastru ca cerul și marea turquoise, peste care plutea plină de grație lenea noastră aurie! Am simțit recunoștință și pentru Domnul, creatorul a toate cele.

Intr-o altă seară am vizitat biserica din Agia Marina care era la doi pași de centru, albă, mare, impunătoare, parțial acoperită de ghirlande de flori violete în tufe cățărătoare, ce-ți taie respirația prin abundență, culoare și cutezanță. Florile acestea și mulțimea de alte flori de toate culorile ce răsar superbe pe sub ficuși, smochini și lămâi prin curțile oamenilor, pădurile de pini ce îmbracă coamele dealurilor, mirosul acestora amestecat cu aromele sărate ale mării și berea rece mi-au creat o imgine foarte apropiată, zic eu, despre raiul promis. N-am mai pus la socoteală terasa lui Nikos din buza mării, unde am băut cele mai bune espresso înainte de a părăsi plaja, taverna cu multe mușcate și o rață gălăgioasă și obraznică care cerșea la mese, unde am mâncat aproape zilnic cel mai reușit tzatziky și câte un platou de small fish, razele soarelui de dimineață răsărit din mare, amabillitatea localnicilor cu care ne-am și împrietenit și multe altele care ne-au făcut viața frumoasă în insulă.

Și’n ziua când ne-am despărțit,
căci a venit și ziua aceea,
am aruncat în mare cheia!
Uzând cu grație
de compilație,
bus și ferry,
în zbor invers am revenit,
la ceasurile serii,
exact de unde am pornit.

La aeroport ne așteptau fetele cu mașina. Când ne-a văzut, Ioana s-a repezit spre noi, a sărit în brațele noastre, ne-a strâns în brațele ei și ne-a pupat cu frenezie pe rând; ne-a luat de mână mai apoi și s-a lipit când de unul când de celălalt, respirând sacadat de emoție. Atunci ni s-a împlinit momentul de fericire pentru care plecasem tocmai în Aegina! Pe drumul spre-casă, în mașină Ioana a continuat să ne mângâie drăgăstoasă în timp ce, de la volan, Hana ne-a prezentat raportul de țară și starea națiunii de acasă. Dulce casă!


[fb]
---
Trimis de Dan-Ioan in 12.06.15 19:54:42
Validat / Publicat: 12.06.15 21:22:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3523 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan-Ioan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Aegina, biserica ortodoxă Agios Nektarios
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67000 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

danamandache
[12.06.15 21:41:58]
»

Sunt onorata sa va ofer primul vot! Mi a placut povestea vacantei dvs.

webmasterX
[12.06.15 22:04:05]
»

@Dan-Ioan -

Hotel Panorama (hotelpanorama-aegina.gr) pe faleza îngustă ce urmărea malul din stânci mari rotunjite. Dincolo de hotel, faleza se topea întrun pâlc de pini.

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acelei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc) ]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

10val
[13.06.15 15:54:18]
»

@Dan-Ioan -

O vacanta descrisa cu umor, cu intimplari nostime, surprinzatoare si inerente ale calatorului pe ale meleaguri.

Sentimentul de ar fi gasit raiul pe pamint, care intradevar nu este decit acasa?! Bravo Dane!

calatorul
[13.06.15 21:45:01]
»

Frumoase si captivante aceste impresii de calatorie, care mi/au oferit ocazia sa citesc si reviewul despre Prima Grecie, admirabil, care merita cate doua voturi odata si ar trebui citit de cati mai multi excursionisti, caci spune multe. Pe acela nu l/am primit la vremea lui, dar uite ca niciodata nu e prea tarziu. Felicitari si vacante frumoase in continuare. PS simpatic si James Dean la varsta aia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan-IoanAUTOR REVIEW
[13.06.15 23:58:20]
»

@calatorul50 -

Îți multumesc dragă călătorule, mai mult pentru că ai citit Prima Grecie - atunci și acolo m-am îndrăgostit de ea!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[14.06.15 08:41:36]
»

@Dan-Ioan - Ce pot să zic, decât un mare BRAVO pentru un review excelent, scris cu umor şi cu mare dragoste faţă de Grecia.

Dan-IoanAUTOR REVIEW
[14.06.15 15:29:31]
»

@Carmen Ion -

Dimineață am dat drumul să văd cui i-a mai plăcut, am citit Carmen (!), am citit Bravo, m-am încărcat cu ceva credite și mi-am îmbunătățit părerea despre mine - am avut o zi bună.

Aurici
[15.06.15 12:34:31]
»

@Dan-Ioan - Pai dati drumul mai des ca si mie mi-a placut si vor mai fi si altii la cat ati scris de haios. In rest ma regasesc in trairile doamnei, am aceeasi groaza de avion. Abia mi-am facut curaj acu' vreo 4 ani cand am zburat prima data si fiecare zbor este cu emotii cat casa. Si avem aceeasi problema cand plecam de acasa: ce facem cu Mita (la fel o cheama si pe mata noastra).

Abia venita si eu din Grecia (Thassos), nu pot decat sa va felicit pentru alegere dar si pentru simtul umorului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danc2014
[17.06.15 11:27:34]
»

f. intresant, asa ca am citit tot. Dar de unde titlul?

danc

elena.dinu
[14.07.15 21:42:02]
»

@Dan-Ioan - mi-a placut foarte mult descriera dumneavoastra, ceea ce m-a facut sa citesc si alte impresii de calatorie scrise de dumneavoastra. O adevarata placer sa calatoresc prin locuri minnate impreuna cu dumneavoastra si sotia dumneavostra. cu stima si respect Lenutza.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
10val, Aurici, calatorul, Carmen Ion, Dan-Ioan, danamandache, danc2014, elena.dinu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Aegina (Eghina):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.25674200057983 sec
    ecranul dvs: 1 x 1