ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.04.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
FEB-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

O zi petrecută într-o insulă mică (pe hartă!) precum un sâmbure de fistic: Aegina

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Nu întâmplător am ales acest titlu fiindcă, realmente, Aegina este una dintre liliputanele Eladei, deşi am văzut alte insule grecești şi mai mici. Referitor la partea a doua a titlului, deşi Aegina înseamnă insula porumbeilor (aşa cum o numiseră primii fenicienii stabiliţi aici), în realitate mi s-a părut a fi insula fisticului, fiind renumită pentru culturile sale întinse de arbuşti de fistic. Alte surse spun că numele insulei ar veni de la mama regelui Aecus, Aegina, care ar fi domnit pe aceste meleaguri.

Dar, surprinzător, pe cât de mică este insula, pe atât de ofertantă este din punctul de vedere al obiectivelor sale turistice, și cu un trecut neașteptat de glorios și important.

Cum am ajuns în Aegina?

Odată ce ne hotărâserăm să mergem la Atena, ne-am propus să vizităm una dintre cele două insule saronice aflate în apropierea metropolei: fie Aegina, fie Salamina. După ce ne-am aplecat mai bine asupra subiectului, am cumpănit, apoi am hotărât să alegem Aegina, tocmai datorită a ceea ce reprezintă ea pentru Grecia: frumusețe naturală, istorie, pitoresc, zestre religioasă și... mult fistic!

Așadar, a doua zi după micul-dejun, ne-am deplasat cu metroul până la stația Piraeus, ne-am îndreptat către poarta E8 de unde pleacă vasele spre insulele argosaronice, am cumpărat două bilete dus-întors la ferryboatul liniei 2wayferries (17,80 euro / persoană) pentru proxima cursă cu plecare la 10,30 (vasul Apollon). Pentru întoarcere, ni s-a spus că ne putem îmbarca la una dintre cursele disponibile începând cu orele 13,00, noi punând ochii fie pe cea de la 17,00, fie pe cea de la 19,00.

Călătoria cu un astfel de vas durează puţin peste o oră, dar mai mult față de cea cu vasul mai rapid, acoperit (Flying Dolphins) care e și ceva mai scumpă, dar a fost opțiunea noastră să stăm pe punte și să ni se joace vântul prin plete, căci vremea era o încântare și era păcat să nu ne bucurăm de un așa gen de plimbare pe mare după care, recunosc, suntem înnebuniți.

Doar câteva cuvinte despre Aegina

Insula Aegina este situată la 27 km sud de Atena în apele golfului Saronic, fiind cea de-a doua, din punct de vedere al mărimii și numărului de locuitori, după Salamina, cu o suprafață de circa 87 kmp și aproximativ 13.000 de locuitori permanenți cărora, în sezonul turistic, li se alătură alte mii de turiști. Capitala sa este orașul ce poartă același nume și constituie, la drept vorbind, cea mai importantă localitate din Aegina, fiind și principalul său port. Este situată în nord-vestul insulei şi concentrează mare parte din populaţia insulei.

Nu este o insulă muntoasă așa cum văzut multe în Grecia, având mai degrabă un relief colinar, ce abia depășește 500 m în punctul cel mai înalt. Are o șosea relativ bună ce o străbate pe 15 km din nord-vest, din capitală, până în nord-est, în Agia Marina, cea de-a doua localitate (port, stațiune) ca mărime și importanță din insulă de-a lungul căreia sunt dispuse câteva dintre obiectivele cele mai de seamă. Este o insulă de origine vulcanică, cu un sol foarte fertil ceea ce o face foarte potrivită pentru culturi de bumbac, cereale, viță-de-vie, măslini, migdali, smochini, rodii și... bineînțeles livezi întregi de arbuști de fistic. Se spune că fisticul de Aegina este cel mai bun din toată Grecia, și înclin să cred că da, după ce am mai încercat fistic și din Evia sau Parga. În acest sens, se organizează anual un festival dedicat fisticului, care anul acesta, spre exemplu, va avea loc în luna septembrie.

Aegina se poate mândri cu o istorie veche de câteva mii de ani, în perioada clasică a Greciei antice fiind cunoscută ca o mare putere maritimă, rivala Atenei, cu care intra deseori în competiție, în acest sens în anul 459 Î. C. având loc o mare bătălie în urma căreia insula a suferit pierderi însemnate, fiind aproape distrusă.

Tot Aegina a fost primul oraş european care a emis, în jurul anilor 700 Î. C., propriile monede de argint, bătând o monedă care a fost ulterior adoptată în întreaga Grecie antică.

De asemenea, remarcabil pentru insulă este şi faptul că, după Războiul de Indepedenţă din 1821, vremelnic, între ianuarie 1828 şi februarie 1829, oraşul Aegina a îndeplinit rolul de capitală a Greciei, lucru greu de crezut dacă îl comparăm astăzi cu Atena.

Altfel, insula a trecut prin perioade de dominaţie romană, bizantină, otomană în două rânduri, ca de altfel şi veneţiană tot în două etape. Fiecare influenţă străină şi-a lăsat amprenta mai mult sau mai puțin asupra tot ce înseamnă mod de viață, cultură, religie, tradiţii, gastronomie, etc., lucruri ce se regăsesc și astăzi amintind de istoria greu încercată a insulei.

Mai multe puteți citi /www.visitgreece.gr/en/gr ... covering_aegina, greeka.com/saronic/aegina

Cum a decurs excursia noastră, itinerarul ales și ce am reușit să vizităm

Pe scurt, după o documentare minimală, obiectivele pe care ni le-am propus în Aegina, situate practic pe axa NV-NE, de-a lungul șoselei ce leagă capitala de Agia Marina, care ar trebui să stea musai în atenția oricărui turist care calcă în insulă, au fost:

Capitala Aegina Town;

Mănăstirea Agios Nektarios;

Paleachora;

Templul zeiței Aphaia

Traseul la care ne-am gândit era să ajungem mai întâi în punctul cel mai îndepărtat (templul zeiței Aphaia), după care să ne apropiem treptat de Aegina Town, locul de unde urma să ne îmbarcăm către Pireu. În insulă se poate circula fie cu taxi, fie cu autobuzele, fie cu mașină închiriată sau scuter închiriat. Noi am ales varianta autobuz, scop în care odată sosiți în port, am trecut de taximetriștii insistenți, dornici de clienți, și ne-am îndreptat (puțin stânga vreo două sute de metri) spre stația în care erau parcate câteva mașini mari.

La casa de bilete am întrebat când pleacă primul autobuz către templul zeiței Aphaia și ni s-a răspuns că la 14,30 și cum era un pic trecut de ora 12,00 ne-a pus în încurcătură, căci nu știam ce să facem. Noroc că mi-a venit ideea și, imediat, am întrebat și la ce oră putem pleca spre mănăstirea Agios Nektarios și atunci lucrătoarea s-a luminat la față și ne-a expus un program de excursie convenabil. Aveam un autobuz care pleca în maximum 15 minute către mănăstirea Agios Nektarios la care sosea în zece minute (6 km). Acolo urma să coborâm și din aceeași stație, la orele 14,45 venea un autobuz care ne ducea la templul zeiței Aphaia (6 km) încă 10-12 minute. Ne lăsa acolo să vizităm circa 25-30 minute, așa încât la 15,30 cel târziu, am fi plecat înapoi spre capitală. Totul la 11,20 €/două persoane. Ne-am învoit imediat, că oricum nu aveam nici timp și nici variante.

Primul popas: mănăstirea Agios Nektarios și Paleachora

Ajunși destul de repede în fața mănăstirii Agios Nektarios, a cărei siluetă maiestuoasă am recunoscut-o încă din autobuz, ne grăbim s-o vizităm, știind faptul că este unul dintre cele mai vestite locuri de pelerinaj ale creștinilor ortodocși în Grecia. Despre lăcașul de cult și Agios Nektarios, cel devenit sfânt abia în anul 1961, după câteva minuni înfăptuite în timpul vieții, s-au scris câteva articole și aici pe AFA, dar există și alte informații pe internet. greeka.com/saronic/aegina ... s-monastery.htm

Am admirat impresionantul edificiu, am intrat, am înălțat rugile noastre pentru semenii noștri vii și cei adormiți, apoi spre ieșire, am auzit dulcele nostru grai vorbit de câteva doamne venite ca și noi în vizită. Cum ne aflam aproape de poartă, ne mai oprim să facem niște poze, iar de acolo ne auzim strigați în română (ne auziseră vorbind între noi) de niște preoți și o măicuță ce ne invitau la masă, la o terasă, vizavi de mănăstire, unde aceștia ocupau deja locuri. Răspundem cu amabilitate și bucurie mulțumind pentru gest, dar din păcate, refuzăm, căci având cam două ore la dispoziție, dar și dorința de a ajunge la Paleachora, ne temeam că nu am fi avut timp.

Paleachora, satul medieval din Aegina, se află cam la un kilometru distanță de mănăstirea Agios Nektarios, practic drumul te poartă prin spatele mănăstirii, iar de acolo se poate vedea în dreapta dealul pe care bisericile în ruină încă se pot distinge chiar și de la depărtare. Pe acel drum am fost îmbiați prima dată de localnici cu pungulițe de fistic căroara nu le-am putut rezista, mai ales că suntem ronțăitori fideli de boabe de fistic. Un kilogram costa 10€.

Pe scurt, Paleachora (în traducere înseamnă „satul vechi”) a fost capitala Aeginei începând cu secolul al IX-lea, când raidurile piraților saraceni începuseră să distrugă așezările de coastă, iar insularii să se retragă către interior. Localnicii s-au gândit că dealul pe care urma să fie ridicat satul nu era vizibil de la mare, de aceea au dezvoltat o așezare ca o cetate, cu case, drumuri, ziduri și multe biserici, se spune că 365, câte una pentru fiecare zi a anului. Astăzi mai există doar 35 de biserici, unele dintre ele aflându-se în stare destul de bună, vizitabile oricum, toate construite din piatră. În 1826 capitala se mută în orașul-port omonim insulei, acolo unde se află și în zilele noastre, iar Paleachora este treptat abandonat, în prezent arătând ca o așezare în ruină, aproape fantomatică.

Marele nostru regret a fost că nu am putut face decât câteva poze din șosea, iar atunci când am văzut trei cupluri care veniseră cu scutere, lăsându-le la intrare și apoi lansându-se în areal la explorat, aproape că ne înverziserăm de invidie. Atunci ne-am dat seama că trebuia să fi închiriat și noi un scuter și am fi fost proprii noștri stăpâni, proprii noștri artizani ai programului, nedepinzând de nimeni.

Fiindcă ne cam rodea foamea, fiind demult trecut de ora prânzului, ne-am întors în stația de autobuz din fața mănăstirii, cu gândul să mergem și noi la masă la terasa unde văzuserăm preoții români mai devreme. Acolo, la terasa Psitopolio am comandat câte o porție de galeo și un vin, alb, de casă, care ne-a mers la suflet. Aveau meniul și în română, iar mâncarea a fost excelentă, totul costând 18 €. Apoi, ne-am înființat în stație fiindcă mai erau câteva minute până să apară autobuzul.

Al doilea popas: templul zeiței Aphaia

În autobuz ni s-au verificat biletele din nou, după care în zece minute sosim la templu pe care l-am recunoscut imediat ce ne-a apărut în raza vizuală, sus pe o colină. La coborâre, șoferul ne avertizează că la 15,30 se pune în mișcare fără drept de apel. Ne cumpărăm de îndată bilete (3€/persoană) și fuga la templu să-l vedem cât mai de aproape.

Oh, este impresionant şi foarte bine conservat, din cele 6 X 13 coloane dorice, sunt încă în picioare 25 de coloane. Se zice că ar fi fost edificat cu prăzile confiscate de la perşi, după victoria grecilor în bătălia de la Salamis, în cinstea zeiţei locului, Aphaia, o prinţesă indigenă transformată în divinitate de Artemis care o iubea foarte mult, cel puţin aşa spune legenda.

Templul zeiței Aphaia este pe drept cuvânt simbolul insulei Aegina, un exemplu de splendidă arhitectură antică, dar și motiv de mândrie pentru greci. Se ştie că locul pe care a fost ridicat templul în jurul anilor 490 Î. C. fusese folosit pentru ritualuri religioase încă din secolul al XIII-lea Î. C. Chiar şi aşa se pare că este mai „bătrân” decât Parthenonul din Atena cu circa 60 de ani. La fel ca şi în cazul Parthenonului, sculpturile frontonului nu mai sunt la locul lor, dar chiar şi fără acestea, templul este un must-see odată ce ai ajuns în Aegina.

Templul zeiţei Aphaia din insula Aegina rămâne un loc sacru în lumea elenistică, parte din triunghiul sfânt al antichității, alături de Parthenonul de pe Acropole şi Templul lui Poseidon de la Cap Sounion.

Al treilea popas: Aegina Town

În capitală ne propuseserăm mai întâi de toate să vizităm situl arheologic Kolonna, spre care ne-am îndreptat imediat ce ne-am întors, de frică să nu cumva să fi închis între timp. Asta pentru că ceasul arăta orele 16,00. Apoi, urma program de voie prin port, piața de pește, pe străduțe.

Așadar am început cu Kolonna, sit arheologic emblematic pentru Aegina și cu muzeul de arheologie atașat sitului, ambele la 2€/persoană, situate la cinci minute de centrul orașului, la margine.

Situl antic relevă existența unei așezări cu vechime de câteva mii de ani, datând din mileniul al III-lea Î. C. din care au fost scoase la lumină ruinele orașului-cetate, iar cel mai de seamă obiectiv, era, pare-se, un templu închinat lui Apollo Delphnion, construit în secolul al VI-lea Î. C. în stil doric din care, în zilele noastre, a mai rămas doar o coloană, de unde i se trage numele de Kolonna. Acea coloană am putut-o observa încă de pe ferry când ne îndreptam către port. În afară de ruinele templului lui Apollo, situl mai include şi rămăşiţele unor clădiri şi fundaţiile a două mici temple: templul lui Artemis și templul lui Dionysos. Situl nu este prea mare și se parcurge destul de ușor. În rest, peisajele din sit au fost de-a dreptul încântătoare privirii, combinația dintre culorile pietrelor de demult, iarba verde, flori roz de primăvară, albastrul mării și al cerului era perfectă.

Muzeul de Arheologie este micuț, dar bine pus la punct, are exponate aduse la lumină din sit și merită vizitat după explorarea din areal.

Odată ce am terminat cu „bolovanii” antici, ne-am îndreptat spre inima orașului cu gândul să ajungem la Turnul lui Markellos, o clădire zugrăvită în roz, de tip venețian, care are renumele că, în perioada cât Aegina a fost capitala întregii Elade, găzduia guvernul condus de omul de stat Ioannis Kapodistrias. Astăzi este un centru cultural care poartă numele aceleiași personalități importante de care se leagă independența Greciei, Ioannis Kapodistrias fiind considerat fondatorul statului grec modern. Lângă turnul lui Markellos se poate vedea biserica Agios Nikolaos, un edificiu superb cu două clopotnițe semețe. Apoi, ne-am plimbat pe străduțele înguste ale Aeginei care ne-au relevat case colorate, frumoase, flori, multe flori, mici magazine cu de toate.

A urmat piața de pește care nu mai era în toi, având în vedere ora la care ne aflam, dar tot mai erau lighioane de-ale mării expuse pe tarabe. Fiindcă soarele se apropia de mers la culcare, ne-am gândit să luăm la pas și faleza portului, să admirăm vasele și bărcile pescarilor de la chei într-o lumină cum numai cea a apusului poate fi așa strălucitoare.

Lângă extremitatea sudică a portului se găsește splendida biserică Adormirea Maicii Domnului pe care asfințitul o punea excelent în valoare. Ambarcațiunile colorate din port nu ne-au scăpat din fotografii, apoi pe faleză am întâlnit câteva calești ai căror birjari ne invitau politicos la plimbare. I-am refuzat la fel de politicos și am luat la pas zona cu tarabe și chioșcuri cu produse tradiționale, mai cu seamă, fistic. Am cumpărat din nou fistic, dar și alte nimicuri. Am ajuns și la bisericuța Agios Nikolaos din port, mititică și albă, ca o bijuterie.

În cele din urmă, fiindcă ne întețise foamea din nou și mai aveam vreo trei sferturi de ceas până la ferry, puseserăm ochii pe o tavernă șic: Flisvos, imediat în stânga portului spre situl antic, care părea să arate și să fie pe gustul nostru din toate punctele de vedere: preparate tradiționale, cu prețuri bune și cu fața la mare. Ne-am delectat cu kalamari, vin alb, frappe, într-un cadru natural greu de egalat, ținând cont de soarele ce apunea în mare sub privirile noastre nesățioase. Totul la 25 €. Nu ne mai venea să plecăm de-acolo, dar șuieratul îndelung al ferryboat-ului care ne chema să ne îmbarcăm spre Pireu, ne-a desprins din reverie și ne-a pus în mișcare.

La final

Dacă mi-a plăcut croaziera și excursia în Aegina? Fără îndoială, da!

Cum aș defini eu Egina în câteva cuvinte? Simplu: fistic, popi, temple antice, biserici, plaje, pini şi mult farmec!

Dacă aș recomanda o croazieră în insulă sau chiar o vacanță/minivacanță? Cu mâna pe inimă, daaaaaa!

 

Vă rog, atașați următorul videoclip: youtube


[fb]
---
Trimis de irinad in 08.04.19 19:46:57
Validat / Publicat: 08.04.19 22:20:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 6559 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Templul zeiței Aphaia, insula Aegina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66300 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.04.19 23:42:53]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinadAUTOR REVIEW
[09.04.19 06:53:57]
»

@webmaster: Mulţumesc frumos de două ori, însă, te rog nu uita de videoclip!

cloverina
[09.04.19 08:37:10]
»

Noi am stat 10 zile pe această insulă "neofertantă" cum o numesc unii (da, web, sunt în urmă rău cu reviewuri). Initial am vrut doar o vacanță foarte ieftină in august. Ulterior nu am regretat nici măcar o zi din vacanță, ba mai mult, am început să visăm la o casă acolo. Noi am ales Agia Marina (vara exista ferry direct) și de acolo am pornit în toate părțile insulei. As fi vrut să facem Paștele acesta acolo, dar sarcina mea este prea avansată ca sa riscăm să nasc bebelușul pe plajă ???? Dar sigur ne vom întoarce cat de curând pe Aegina!

crismis
[09.04.19 09:04:46]
»

@irinad: Am citit articolul aseară, înainte de culcare, ca să visez frumos! Acum vin și cu câteva cuvinte de felicitare și de... aducere aminte.

Aegina are un farmec rural pe care nu l-am mai găsit niciunde! Așa am perceput-o noi, poate pentru că am fost acolo la un final de sezon, cu soare mai blând și turiști mai puțini. Prin contrast cu balamucul pe care fuseserăm nevoiți să-l depășim în ultimul an și combinat cu faptul că multă vreme nu am sperat la nicio vacanță pe vara respectivă, pot spune, cu mâna pe inimă, că a fost cel mai relaxant sejur al nostru ever! Când mă gândesc la Aegina, am așa, o duioșie și o recunoștință cu totul speciale...

Poate oi fi eu subiectivă, dar Aegina e unică și merită aprofundată! Ați atins multe obictive în numai câteva ore, pe cele mai importante din punct de vedere spiritual și istoric. Poate mai ajungeți vreodată în Aegina și atunci chiar ar fi o idee bună să închiriați un scuter-ceva, pentru a străbate coasta de vest a insulei, cu câteva plaje superbe și cu romantica Perdika, unul dintre cele mai frumoase locuri la apus (și nu numai) !

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[09.04.19 09:48:21]
»

Eu m-am trezit azi citind acest articol, visând frumos, spre meleaguri către care nu voi ajunge prea curând... Am citit, apoi am privit pozele, cum spuneai ruine și flori... Ce frumos! Cu siguranță, primăvara are farmecul ei, totul este mai proaspăt, mai frumos.

Pe de altă parte, nici eu nu credeam că micuţa insulă ascunde atâtea locuri interesante. Eu o vedeam undeva potrivită doar pentru pelerinaj. Ce greșeală!

Mulțumesc pentru acest articol, bine documentat, povestit și superb ilustrat.

micutzu
[09.04.19 11:48:00]
»

Frumos povestit despre o insula despre care nu stiam decat de manastirea Agios Nectarios. Odestinatie pe care sper sa nu o ratez la prima reintoarcere in Grecia.

irinadAUTOR REVIEW
[09.04.19 12:37:16]
»

@cloverina: Felicitări! Să ne dai de stire când va veni pe lume noul membru al familiei! Ma bucur că v-a plăcut şi vouă mult in Aegina. Nu ştiam că sunt unii care o consideră "neofertantă", eu stiam doar că e privită si apreciată mai cu seamă pentru latura ei spirituală. De fapt, am întâlnit fețe bisericeşti la tot pasul.

Dar, Aegina este mai mult de-atât şi face parte din acea Grecie rurală si liniştită după care ma înnebunesc şi care îmi induce ideea de vacanță si tihnă.

Mulțumesc frumos de vizită şi ecou, să ne ții la curent cu evenimentele frumoase din viața ta!

irinadAUTOR REVIEW
[09.04.19 12:48:01]
»

@crismis: Te asteptam pe la mine fiindcă îmi amintesc perfect de vacanta ta din Aegina si cât de mult ți-a plăcut acolo. Ai povestit frumos atunci şi despre insulă, despre momentul in care ați vizitat-o şi sunt sigura că îți vei aminti mereu de conjunctura acelei vacanțe. Pot spune că şi tu ai înclinat balanta atunci când am ales Aegina şi nu Salamina. Stiu că am văzut puțin şi am stat puțin in insulă, dar atât s-a putut acum, vorba ta, pe viitor este de luat in seamă pentru o vacanță mai lungă. Cert este că Aegina reprezintă un mic colț de rai în care aş vrea negreşit să revin.

Mulțumesc frumos pentru aprecieri, vizită, ecou!

irinadAUTOR REVIEW
[09.04.19 13:01:21]
»

@maryka: Si eu aveam impresia pana acum vreo trei ani că in Aegina se merge doar in pelerinaj, apoi am aflat că nu este tocmai asa. Insulița are de toate pentru a găzdui turiştii de toate felurile, cu gusturi diferite. În plus, apropierea de Atena o face şi mai uşor accesibilă.

Vei ajunge şi pe plaiuri greceşti, nu vei putea sta prea mult departe de ele.

Dacă ti-a plăcut, nu pot să mă declar decât mulțumită ca am adus/readus insula în atenția iubitorilor de Grecia care, probabil, o vor pune pe lista de dorințe.

Mulțumesc de ecou, vizită, vorbe frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[09.04.19 13:10:37]
»

@micutzu: Mulțumesc frumos, aşa este, mănăstirea Agios Nektarios este cel mai cunoscut obiectiv din Aegina, dar insula nu se rezumă numai la atât, înseamnă mult mai mult. Rămâne la latitudinea fiecăruia să aprecieze cât de mult vrea din Aegina, dar eu cred că are destule de oferit pentru o vacanță relaxantă, din care să vii cu bateriile încărcate.

Dacă am reuşit să vă conving că insula merită vizitată, nu pot decat să mă bucur.

Vacante frumoase să aveți unde vă doriți!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[09.04.19 15:32:37]
»

@irinad:

Cu alte cuvinte mi-ai făcut program ????! M-ai dus în port de am uitat complet că vreau să trec granița în Macedonia, acum plimbă-mă și prin Aegina ????! Roagă-te măcar pentru mine să nu plouă cu găleata!

Mulțumesc mult Nadina!

irinadAUTOR REVIEW
[09.04.19 15:55:10]
»

@elviramvio: Ha, ha, m-ai făcut să râd! Păi, eu nu vreau să-ți fac program, dar poți sa ti-l faci orientandu-te după mulțimea de articole scrise pe sait, deşi ştiu că tu nu ai nevoie defel, făcând parte din categoria turiştilor inspirați de la natură.

Pe de altă parte, sunt sigură că vei prinde vreme bună, acolo nu poate fi urât decât de ordinul orelor. Soarele îi iubeşte pe greci, stii doar.

Vacanță minunată să aveți şi să vă bucurați sănătoşi de ea!

Mulțumesc mult pentru ecou, vizită, comentariu!

ANILU
[09.04.19 16:35:20]
»

@irinad: Am citit cu interes dar și cu mare plăcere... în septembrie îți calc pe urme!!!

Am citit stând cu pixul și carnețelul la îndemână și am notat tot ce mă interesa.

Mi-a plăcut cum ai descris plimbarea voastră de o zi pe insulă și sper ca în septembrie să o găsim și noi la fel de interesantă și ofertantă... în fistic (soțul este mare amator!!!)

și nu numai.

Planurile le-am făcut, răbdare am... până atunci visez și mai citesc pe aici, mai mă uit la poze.

Felicitări pentru timpul acordat acestei insule în scurtul vostru sejur la Atena.

Toate cele bune.

irinadAUTOR REVIEW
[09.04.19 18:37:52]
»

@ANILU: Te-am nimerit!!! Îţi voi spune un secret, şi anume că şi eu am avut Aegina (împreună cu micuţa Poros) în plan pentru septembrie anult trecut, dar planurile mi-au fost schimbate atunci şi am ajuns abia acum doar o zi în Aegina.

Îţi va plăcea, sunt sigură, deşi e o insulă mică, veţi avea ce face şi ce vedea, în plus de atmosfera tipic grecească ştiu că şi voi sunteţi amatori.

Cât de spre fistic, acolo mi s-a părut că ar fi patria lui. N-am văzut atâta fistic nicăieri, şi dacă ai observat dintr-o fotografie, e mai ieftin ca pe la noi (10 euro/kg), dar mult mai gustos. Am cumpărat şi de la comercianţii prăvăliilor din port, dar şi de la localnicii care au venit special să ni-l vândă. Acela de la ţărani, mi-a plăcut mai mult. Şi soţul meu este înnebunit după fistic, am cumpărat vreo trei kg de fistic şi am ronţăit ultimele boabe în weekendul trecut. A fost delicios. Mi-era frică de faptul că am putea depăşi greutatea permisă la avion, dar l-am împărţit judicios între noi şi a fost ok.

Eu vă urez încă de pe acum să vă bucuraţi de o vacanţă minunată în Aegina şi de multe altele acolo unde vă doriţi.

Te pup, toate cele bune, mulţumesc pentru ecou şi aprecieri!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[10.04.19 11:10:11]
»

Mișto! Ăsta e primul loc din Grecia în care am fost. De fapt, primul loc a fost aeroportul din Atena, dar de acolo am luat autobuzul direct către Pireu, apoi vaporul pînă în Aegina. Nici nu știam cum se pronunță în grecește, cînd m-a întrebat la poliția de frontieră pe aeroport unde mă duc, am zis că pe Egina, cu accent pe E și pronunțat exact cum l-am scris.

Evident că la momentul ăla nu m-a impresionat pe cît mă așteptam, căci despre insulele Greciei știam din poze din Santorini, Zakynthos, Corfu... Căutam în zadar pe Aegina plaje și faleze ca cele din poze.

Am fost atunci cu feribotul și în Poros și Hydra, s-au dovedit ceva mai spectaculoase.

Însă aș reveni pentru o vacanță aici, insulele astea au atuurile lor.

irinadAUTOR REVIEW
[10.04.19 14:59:47]
»

@abancor: Îmi amintesc că ți-am citit articolele despre Aegina şi Poros, deşi insulițele acestea nu sunt spectaculoase precum suratele lor faimoase amintite de tine, au şi ele farmecul lor şi pot asigura zile relaxante de vacanță în care să respiri atmosferă grecească.

Aegina este foarte vizitată în special pentru latura sa spirituală, acolo se organizează pelerinaje tot timpul, dar ar fi păcat să nu fie căutată şi pentru alte lucruri/locuri interesante pe care le posedă.

Mă bucur că ai trecut pe la mine, vacante frumoase îți doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[12.04.19 00:18:25]
»

@irinad: Abia acum am văzut pozele și am puțin timp să scriu în acest ecou că:

- mi-a plăcut mult ce-ai scris despre Aegina!

- AmFostAcolo și eu, în 2010 sau 2011, cu două prietene, când nu eram membră AFA. Am scris, totuși, despre Acropole -Atena-, în 2016 (cred), care mi-a plăcut „la nebunie”!

Am cumpărat o excursie de o zi (100 euro) de la hotelul Helinis, cu ferryboat-ul, și-am vizitat trei insule: Ydra, Poros și Aegina. Am luat prânzul pe ferry în acordurile muzicii grecești, am dansat „Zorba” cu animatorii programului artistic, am făcut poze cu ei, a fost o zi pe care n-am cum s-o uit vreodată!

Aegina fiind ultima din traseul nostru, n-am avut prea mult timp s-o vizităm pe îndelete. Am fost, totuși, cu un microbuz până la Mânăstirea Sf. Nectarie, unde și noi ne-am spus rugile obișnuite fiecărui creștin. Mânăstirea este deosebit de frumoasă! N-am ratat nici fisticul și alte mărunțișuri oferite de vânzătorii ambulanți întâlniți în cale. (până câțiva ani în urmă nu știam că acești mici negustori ambulanți se numesc „mămulari”)

Din review-ul tău am aflat ce locuri ar fi trebuit să mai vedem în Aegina, pentru care îți mulțumesc!

Poate voi mai ajunge acolo (cine știe?! ), și-atunci - în mod sigur - nu voi rata ce mai este de văzut, datorită ție!

Am votat cu drag, ca de obicei!

irinadAUTOR REVIEW
[12.04.19 07:36:23]
»

@doinafil: Mulţumesc pentru ecou, vizită, aprecieri! Am văzut că din Atena se pot face tot felul de excursii opţionale care se pot cumpăra chiar de la hotelurile unde turiştii au cazarea. Noi am preferat să mergem de capul nostru în majoritatea cazurilor, cu avantajele sau dezavantajele ce derivă de aici.

Spre exemplu, în insula Hydra (şi în insula Spetses), am ajuns şi noi tot prin intermediul unei excursii opţionale (croaziere) făcute pe când eram în Tolo (Peloponez) în 2015. Insula Poros, deocamdată, rămâne o necunoscută, dar cine ştie, poate într-o zi...

Dar, revenind la Aegina, pot să spun cu mâna pe inimă că o singură zi nu e chiar suficient decât pentru a fi "luat pulsul" insulei, pentru aprofundare este nevoie de mai mult timp, fiindcă este destul de ofertantă. Cât priveşte Acropole, sunt total în asentimentul dvs., cred că acolo m-am îndrăgostit iremediabil de "pietroaie" antice.

Vă doresc vacanţe minunate în care să ajungeţi unde vă doriţi şi vă îmbrăţişez cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, cloverina, crismis, doinafil, elviramvio, irinad, maryka, micutzu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Aegina (Eghina):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.113765001297 sec
    ecranul dvs: 1 x 1