ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2020
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 18

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Aachen, Lousberg

TIPĂREȘTE

Aachen este un oraş pe care încep să îl cunosc. Despre principalele atracţii există deja impresii pe acest site. Cine vine aici doar pentru câteva ore, nici nu are timp să iasă din centru. Dacă, însă, se doarme măcar o noapte în oraş, există timpul necesar pentru a descoperi şi alte locuri.

Lousberg este un deal la nord de centru, cam la o jumătate de oră de mers pe jos faţă de Dom. Traseul pe care l-am parcurs ne-a luat vreo trei ore, dar se poate zăbovi mai mult, dacă se merge la Restaurantul Belvedere (doar prânzul şi doar cu rezervare).

Am scris un soi de fotoreportaj: am numerotat pozele încărcate de la 1 la 10 şi dau, mai jos, explicaţii pentru fiecare.

1. Carol cel Mare fiind într-un război de durată, departe de capitala sa, constructorii catedralei au rămas fără finanțare. Personajul din imagine ar fi promis bani pentru continuarea lucrărilor, în schimbul primului suflet care va intra în catedrala terminată. Aachenezii au acceptat târgul, însă, la momentul socotelii, au băgat mai întâi în dom un lup. Diavolul a fost păcălit și, când a plecat, a trântit furios poarta catedralei, prinzându-și degetul mare în ea; se spune că urma acelui deget este încă acolo.

2. După un timp, personajul încearcă să se răzbune: vine cu doi saci uriași cu nisip, pe care vrea să îi golească peste oraș, îngropându-l. La marginea orașului, fără să știe unde a ajuns, se oprește pentru a se odihni. Întâlnește o precupeață, pe care o întreabă cât mai are până la Aachen. Aceasta vede că unul dintre picioarele străinului se termină cu o copită și pricepe cu cine are de-a face; îl păcălește că ar mai avea câteva zile bune de mers. Gândindu-se că nu mai are putere pentru atâta drum, diavolul răstoarnă sacii chiar acolo, dând naștere dealului Lousberg și dealului vecin, Salvatorberg.

Grupul statuar se află chiar în valea dintre cele două dealuri. Deși toată lumea știe că unul dintre degetele mari ale personajului se află prins în poarta catedralei, diavolul de aici le are pe amândouă - motiv pentru cei foarte foarte curajoși să se pozeze încercând sa-i smulgă unul.

3. Povestea, în germană. Așa s-ar explica numele dealului: "lues", în dialectul local, înseamnă șiret, viclean. Mai prozaic, se pare că dealul poartă numele lui Ludwig cel Pios, fiul și urmașul lui Carol cel Mare, care a ridicat aici o biserică, astăzi pierdută.

4. Indicator în pădure. Drumul spre dreapta ajunge la turnul Belvedere, reperul dealului, vizibil din aproape orice punct al centrului orașului. Este un fost turn de apă, acum restaurant cu terasă panoramică, care se rotește 360 de grade.

5. Pentru a nu te rătăci prin pădure, e bine să urmărești pantoful și copita.

6. Lousberg este parc municipal încă din 1807, primul din Europa (dacă nu numărăm parcurile domeniilor nobiliare sau regale). A fost amenajat în timpul ocupației napoleoniene, la inițiativa prefectului francez.

La începutul sec. XIX, Aachen a încercat să se impună ca oraș balnear. Pentru a atrage vizitatori, pe lângă restaurarea clădirilor istorice, construcția teatrului, ridicarea a noi monumente, hoteluri ș. a., a fost pus la punct și Lousberg-ul. Au apărut un pavilion chinezesc, niște ruine romane, un teatru grec, restaurante etc. Singura construcție care a rezistat este obeliscul.

Din loc în loc, indicatoare ca cel din imagine vorbesc despre ce există sau a existat. Dar... numai în germană.

7. Obeliscul este din 1815, marcând punctul cel mai înalt al dealului. Aici exista o stâncă ce a folosit ca reper pentru realizarea triangulației atunci când s-a făcut prima măsurare topografică în zona Rinului, în 1807, de către inginerul francez J. J. Tranchot.

Era și ceva legat de o comoară în acel loc, dar nu țin minte detalii.

În spatele obeliscului este un punct de belvedere către oraș, de unde am făcut următoarele două poze.

8. Turnul pătrat aparține bisericii St. Salvator, de pe dealul vecin Salvatorberg. E o biserică nu prea mare, ridicată în 1885, în stil neoromanic, pe locul unei vechi biserici romanice datând puțin dinaintea anului 1000, din timpul lui Otto al III-lea.

Astăzi, este biserica preferată pentru celebrarea nunților. În jurul ei, am numărat trei restaurante, toate ocupate. Dar, deși noi am ajuns într-o sâmbătă, la ora trei, petrecerile (în aer liber, muzica în surdină, nimeni nu dansa, oamenii discutau în grupuri mici, cu câte un pahar de șampanie în mână) păreau pe final. Nu știu nemții să se distreze...

9. Puțin stânga, sunt vizibile Primăria si Domul. Turnul din dreapta-spate este al bisericii St. Jakob, din vestul orașului vechi, punctul de plecare - încă din evul mediu - din lumea germanică în Camino de Santiago, pelerinajul către Santiago de Compostela.

În depărtare, către sud, se văd munții Eifel; la poalele lor se află Aachen. În perimetrul orașului, cea mai mare inălțime a acestor munți este de cca. 400 de metri. (Respectivul masiv este erodat, nedepășind 750 de metri în cel mai înalt punct.)

Prin comparație, Lousberg are puțin sub 250 de metri.

Orașul este pe la 150 metri altitudine, înconjurat din trei părți de dealuri: Eifel în sud, Lousberg în nord și prelungirile Ardenilor la vest.

10. Aachen Acropolis

Coloanele grecești sunt tot ce a rămas dintr-un restaurant construit în 1840, distrus de bombardamentele din al doilea război mondial.


[fb]
---
Trimis de adso in 15.04.20 00:43:56
Validat / Publicat: 15.04.20 08:56:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA. A mai fost în/la: Bavaria, Baden, Renania de Nord

VIZUALIZĂRI: 1383 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 1. Carol cel Mare fiind într-un război de durată, departe de capitala sa, constructorii catedralei au rămas fără finanțare. Personajul din imagine ar fi promis bani pentru continuarea lucrărilor, în schimbul primului suflet care va intra în catedrala terminată. Aachenezii au acceptat târ
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19500 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.04.20 08:01:38]
»

@profgpopa:  bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

webmaster
[15.04.20 09:12:00]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicu
[15.04.20 13:16:08]
»

Frumos și interesant! Am trecut prin Aachen în anii de dinainte de evenimentele din decembrie 89. În Dom se află tronul lui Carol cel mare, precum și osemintele acestuia. (verifică punctele 7 și 8)

Numai bine! ​

adsoAUTOR REVIEW
[15.04.20 13:45:46]
»

Multumesc pentru atentionare. Din pacate, nu reusesc sa editez...

mihaelavoicu
[15.04.20 13:51:47]
»

@profgpopa:  Trebuie să fie undeva Edit Impresii. Succes!

mishu
[15.04.20 19:33:32]
»

@profgpopa:  Desi am mai votat un articol, se pare ca acum spunem: Bun venit! asa ca ma conformez si eu si pun la fel, si imi doresc sa iti mai citesc articolele pentru ca imi place cum sunt prezentate.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

adsoAUTOR REVIEW
[04.10.21 17:52:38]
»

Am uitat să spun la vremea potrivită, am încărcat patru fotografii suplimentare (nu țin de „fotoreportaj” ), care nu îmi aparțin, cu vederi din dronă ale Lousberg-ului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, mihaelavoicu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Aachen:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064032077789307 sec
    ecranul dvs: 1 x 1