GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Marina d’Or, un parc mineral
Nu, inca nu, inca n-am sa va povestesc despre coridele spaniole, nici despre cuceririle transfrontaliere acoperite cu aur de douazeci si patru de carate ale lui Cortez si Pizzaro, nici despre festivalul de la Pamplona sau despre batalii cu rosii coapte, ci despre o ciudatenie minerala a peninsulei iberice. Despre un loc in care pana si "pietrele au prins grai”, un loc in care, nu doar regnul animal si vegetal ci chiar si cel mineral, are personalitate.
In provincia Castellon, la 100 si ceva de kilometri nord de Valencia, pe malul Mediteranei, se afla in orasul Oropesa, un frumos parc tematic, avand in prim plan…pietrele. Da, da, niste roci anonime, niste pietroaie greoaie si fara noima, pe care nimeni, in alta parte a lumii n-ar da doi bani, sunt vedetele de necontestat ale acestui parc de distractii, situat in jurul catorva hoteluri piramidale, asemanatoare cu cele din complexul Belvedere din Olimp, de la marea noastra. Hotelul “princeps” al aceste asezari balneare, se numeste Marina d’Or. Spaniolii, un popor inconjurat si inspirat de multe frumuseti ale naturii dar si ale arhitecturii, au reusit sa cladeasca de-a lungul secolelor, din banalele graunte de siliciu, nu numai frumoase castele de nisip, ci, iata, din cateva zeci de bolovani diformi, care parca mai mult incurca omenirea decat o ajuta, au construit adevarate parcuri de distractii.
Ei, dar nu e totul numai piatra in acest parc ce se intinde pe 12.000 de metri patrati…mai gasesti pe-aici si un carusel, o linie de “mocanita” care trece pe sub pantalonii unui Pinocchio gigant, o discoteca asezata pe-o petala de nufar urias, un tobogan acvatic, dar, esenta parcului, ramane totusi, piatra. In acest parc, radacinile palmierilor sunt incojurate de spartura de cremene si alte multe pietricele, bancile pe care te odihnesti sunt construite din blocuri de piatra sculptate si acoperite cu mozaic colorat iar podurile de piatra ce inca nu s-au daramat, traverseaza pe-aici niste mici canale pline cu apa, marginite de siruri de bolovani pictati, pe langa care se zbenguie pesti multicolori. Exista si cateva gradini de cactusi si multe flori care prefera vecinatatea dura a rocilor, asezate in interiorul unor rondouri din piatra. Podurile de piatra sunt acoperite si ele cu acoperisuri de piatra, ce constituie excelente puncte de observatie pentru cei ce vor sa aiba o privire generala asupra parcului. Gaseti pe-aici si blocuri masive si verticale de granit, unde poti sa devii un adevarat catarator montan, inarmat cu pitoane si cordeline, ca-n filmul “Cliffhanger”. Aleile sunt, bine-nteles si ele, pietruite si incadreaza cateva spatii verzi, unde gasesti figuri geomorfe modelate in tuia. Gasesti asadar, broscute, caprioare, ratuste, cerbi, elefanti, fantani arteziene sau cactusi din... tufe de tuia. Gasesti si grote de piatra din care izvorasc…cascade. Te poti plimba pe-o alee printre doua fantani arteziene linistite, dar care, dintr-o data incep sa ia amploare si-ai sa vezi cum jeturile de apa trec deasupra capului tau, iar tu te vei trezi dintr-o data intr-un tunel acvatic... Acest spectacol artezian spontan mi-aduce aminte de feericele concerte muzicale insotite de jocuri arteziene dirijate de computere din parcurile Barcelonei, pe muzica formatiei Queen... va mai aduceti aminte de Fredy Mercury si-a lui…"Barcelona, Barcelona"? …Chiar si valurile marii din vecinatatea parcului, ce, in acest loc se preling pe o plaje ingusta, fara valoare, dar deasupra careia se vad in schimb niste apusuri de soare superbe, pot fi admirate de pe niste terase cocotate pe cateva roci imense, protejate de garduri de sarma…oare cine ar putea sa le fure? …mai degraba eu cred ca ele sunt protejate de amatorii de grafiti gen “Teo iubeste pe Gicuţa”.
Nu neaparat investitiile masive si luxul atrag turistii ci si unele idei simple. Exista amatori pentru orice fel de atractie, chiar si pentru niste bolovani de duzina, daca stim in ce pozitie sa-i asezam si cum sa “le dam viata”.
Si, fara sa vreau, gandul imi zboara spre casa…la piticii nostri rosii de lut de la Barsanesti pe care-i intalnesti mai nou prin curtile multor pensiuni turistice ce incep sa semene intre ele... oare aceste aranjamente de piatra, pe care mama-natura ni le ofera gratis, nu ar fi mai de efect?
Natura ne da solutii la orice intrebare, important e s-o privim cu atentie, sa ne gasim timp ca sa stam de vorba cu ea si sa stim unde si cand sa-i cautam raspunsurile.
A copia elementele naturii, nu e interzis, au facut-o multi artisti de valoare, cu multe secole inaintea noastra. A copia natura, nu costa bani dar poate in schimb sa-i aduca multi bani celui ce reuseste sa si-o aduca cat mai aproape de casa lui si mai ales, de inima lui.
Dorgo
Trimis de dorgo in 12.05.11 14:29:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: reg. Alicante, Valencia, Castellon
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Web, daca se poate, "uvertura din opera Carmen", sau orice-ti doreste inima... mersi!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Fântâni din Valencia și Xativa — scris în 15.11.23 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 La Albufera după o paella autentică. Dacă aveam noroc și un apus de soare celebru — scris în 30.11.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 La plimbare prin Gradinile Turia si pe plaja Malvarrosa — scris în 03.05.18 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 O săptămână în Valencia (partea a II-a) — scris în 03.12.17 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 O săptămână în Valencia (partea I) — scris în 02.12.17 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2011 Castelul Xativa - de la Hanibal la familia Borgia — scris în 13.01.11 de Kyandra din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2010 Rafelguaraf - o oaza de liniste din Comunitat Valenciana / In tara portocalelor — scris în 10.01.11 de Kyandra din BUCURESTI - RECOMANDĂ