ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2025
SEP-2025

DISTRACŢ. / RELAXARE:

De la Skywalk la Lacul Iezer – o călătorie prin frumusețile Bucovinei

TIPĂREȘTE

După câteva săptămâni extrem de grele din punct de vedere emoțional, am simțit nevoia să evadez într-un loc unde liniștea munților să-mi aducă echilibrul. Am ales Câmpulung Moldovenesc pentru ca din cautarile pe google mi-a placut ca și cazare Alpin Rarău (Cabana Rarau), un punct de pornire ideal pentru a descoperi peisajele spectaculoase. Am vazut ca este cel mai aproape de Skywalk, de Pietrele Doamnei, de Transrarau o sosea care merita cu siguranta parcursa. Transrarau, are 28 de km de drum montan, pe traseu descoperi o parte din comorile muntilor Rarau si Giumalau: peisaje incantatoare, Pietrele Doamnei, stancile Adam si Eva, paraul Izvorul Giumalau.

Soseaua construita in 1989 leaga Valea Bistritei de Cabana Rarau„insa asfaltarea ei a fost abandonata, astfel ca devenise practicabila doar pentru autoturismele de teren. A fost renovata si data in folosinta, si acum este practicabila pentru orice tip de autoturism. Altitudinea la care ajunge soseaua Transrarau este de 1.400m (in dreptul Cabanei Rarau) si leaga localitatile Pojorata  (Valea Moldovei), de Chiril  (Valea Bistritei).

Din loc in loc sunt  amenajate refugii pentru turistii care vor sa admire piscurile muntilor si padurile lor, vaile primejdioase si „serpuitul” soselei.

Ajunsi la cabana ne-am cazat, am servit pranzul dupa care am iesit la o mica plimbare s-a exploram zona... sa vedem  ce „trasee” putem face. Din dreptul cabanei in partea dreapta incepe traseul  catre  Pietrele Doamnei, un traseu de o ora si jumatate, un traseu in prima parte usor si foarte, foarte frumos, dupa care urmeaza o zona de urcat printre stanci dar nu dificil. Pentru iubitorii de munte si trasee montane este superb. In partea stanga a cabanei la maxim 10 min de mers pe jos este  platforma Skywalk de pe Masivul Rarău, prima de acest fel din România – o pasarelă suspendată de 37 m², cu podea de sticlă transparentă și pereți din sticlă securizată, amplasată pe Piatra Șoimului la altitudinea de circa 1.530 m. De aici, panorama pe 360° asupra Munților Rarău, Giumalău, Călimani, Rodnei și a Văii Bistriței este pur și simplu uluitoare.

Am stat doar trei zile dar au fost exploatate la maxim, am facut si cele doua trasee, am vizitat si Campulung Moldovenesc si lacul Iezer din Sadova. In Campulung Moldovenesc am vrut in primul rand sa vad Muzeul Arta Lemnului (MAL), ajunsi aici ghidul ne a recomandat ca dupa vizitarea acestui muzeu sa nu ratam si muzeul lingurilor de lemn unic in Romania. Muzeul are 19 săli de expoziţie şi o secţie în aer liber care   cuprinde două case tradiţionale, una huţulă, datată în secolul al XVII-lea şi alta de la mijlocul secolului al XVIII-lea. La parter ne-a încântat expoziția  florilor de mină de la Muzeul din Baia Mare. O recomand, este extrem de interesantă! La etaj, o expoziție de icoane ortodoxe și catolice deosebite. Acest muzeu este  unic în țară și printre puținele muzee din întreaga lume dedicate lemnului. Colecția etnografică conține un bogat patrimoniu de peste 15.000 piese din lemn, tipurile de exponate de lemn prezentând utilitatea acestuia în diferite ocupații ale locuitorilor, meșteșuguri existente în zonă, uneltele folosite, mijloacele de transport, mobilierul țărănesc și arhitectura casei tradiționale, precum și formele artistice pe care le poate căpăta lemnul – sculpturile. Unelte, arme, scule, obiecte de uz casnic, instrumente muzicale, care de lemn (unul cu o vechime de 400 de ani), lăzi de zestre (având peste 250-350 de ani), stâlpi şi uşi de case meşteşugit înflorate.

Contribuția cea mai importantă la colectarea obiectelor țărănești a avut-o profesorul etnograf Ion Ștefureac. Pasiunea sa pentru arta populară, pentru frumusețea obiectele create de mâna țăranului bucovinean, l-a făcut să cutreiere satele, să cerceteze și să colecționeze aceste comori.

Dupa vizitarea acestui muzeu am mers la Colecția Lingurilor de Lemn „Ioan Țugui” care se afla undeva la 300 m de MAL.  Daca esti cu masina gasesti loc de parcare pe stradutele unde se afla muzeele. Colecția cuprinde peste 5.000 de exponate, de diverse mărimi şi forme, simplu sau bogat ornamentate. Ioan Țugui le-a adunat, inventariat, sortat și etichetat în timpul vieții.

El a început să adune primele linguri în anul 1945 și a continuat permanent să-și lărgească colecția până la moartea sa, în 1978. Urmașii, și anume familia Mateescu, s-au îngrijit în continuare de această colecție, păstrând dispunerea inițială. Lingurile sunt în general aranjate în seturi de câte zece, însoțite de câte o etichetă scrisă chiar de către părintele colecției, profesorul Ioan Țugui. Pe aceste etichete sunt trecute diverse informații: proveniența, semnificația, decorații, lemnul, meșterul, anul etc. Timp de peste trei decenii, profesorul Ioan Ţugui, întemeietorul colecției, a adunat linguri din România şi din alte țări obținute prin schimburi sau donații, găsindu-se aici exponate din SUA, Japonia, Africa, China, Tanzania, Pakistan, Noua Zeelandă, Mexic. Sunt linguri de diverse mărimi şi forme, realizate din specii diferite de lemn şi având diferite forme.

Unele linguri au caracter istoric sau folosite de personalități (Mihail Kogălniceanu, Mihail Sadoveanu), altele intra la capitolul curiozitati: ale logodiților, căsătoriților, calicilor, pentru femei cicălitoare,” din zestrea miresei” ,” pomenirea morților” etc. Am intrebat custodele acestui muzeu cat costa vizitarea muzeului si dansul a spus ca nu costa nimic dar putem lasa o suma ca si donatie pentru intretinerea acestui muzeu. Si la finalul vizitei am lasat lacul Iezer din Sadova.

Acest lac de origine glaciară este situat la o altitudine de aproximativ 1400 de metri, are o lungime de aproximativ 1,5 kilometri și o lățime de 800 de metri.

Pot fi facute plimbari in jurul lacului, se poate pescui fiind o gama larga de specii de pesti, cum ar fi cleanul, pastruga, pastravul si stiuca, dar pentru asta trebuie obtinuta permisiune de la proprietarul terenului. Informatiile le-am luat de la vanzatorii de suveniruri aflati pe malul lacului. Exista zona amenajata pentru gratare, pot fi facute trasee montane, exista chiar si o tiroliana pe deasupra lacului. Intr-un cuvant cu o priveliște spectaculoasă și o varietate de activități de recreere, acest lac este o opțiune excelentă pentru o excursie de o zi sau chiar mai mult timp, pentru a te bucura de frumusețea naturii din Munții Rarău.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de Opelantara in 03.10.25 09:23:29
Validat / Publicat: 03.10.25 10:28:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG MOLDOVENESC.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: CEHIA, BULGARIA, GRECIA, TURCIA, POLONIA, AUSTRIA, IORDANIA, FRANTA, CROATIA, MUNTENEGRU, SERBIA„MACEDONIA, ITALIA, DUBAI, NISA, ISTANBUL, KUSADASI

VIZUALIZĂRI: 25 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Opelantara); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Indicatorul pentru traseele care pornesc de la Cabana Rarau
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4500 PMA (din 5 voturi)

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.10.25 10:26:52]

Mutat, la reorganizare, în rubrica "De văzut / vizitat în zona Câmpulung, CÂMPULUNG MOLDOVENESC" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Cheile Moara Dracului]

webmasterX
[03.10.25 10:27:16]

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

OpelantaraAUTOR REVIEW
[03.10.25 10:33:25]

@webmasterX: Buna ziua!! O sa fac review si despre cabana. Multumesc pentru postarea review-ului.

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut / vizitat în zona Câmpulung:

SOCIALs