GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Laguna sau Marea? Asta este întrebarea!
Am revenit cu mare drag la acest hotel și ca de fiecare dată ne-am simțit foarte bine. Lido di Jesolo este o destinație generoasă, în caz că vă îndurați să renunțați la plajă sau este vreme urâtă, și se ajunge aici relativ lejer cu mașina. Hotelul se află chiar pe plajă, strălucește de curățenie, personalul este extrem de amabil iar mesele pregătite de chef Alfredo Bubba sunt un adevărat răsfăț culinar. Rezervarea sejurului am făcut-o direct la hotel prin email, însă se poate face și prin pagina web a hotelului.
Călătoria: Am parcurs fix 970 km cu mașina pe traseul Timișoara - Budapesta - Maribor - Ljubljana - Trieste - Lido di Jesolo. Un parcurs relaxant și agreabil de circa nouă ore și jumătate, inclusiv câteva opriri care au însumat aproximativ o oră. Cred că am avut și baftă, deoarece n-am întâlnit nici un ambuteiaj, deși la întoarcere am văzut mai multe pe sensul opus. Nu știu din ce motiv, însă atât navigatorul pe bază de hărți Tom-Tom, cât și Google Navigation, indică intrarea pe autostradă de la Mako prin Maroslele. Este un traseu mai lung prin sate de circa 20 km și cu drumuri proaste. Mai scurt, se poate ajunge la capătul autostrăzii dacă mai mergeți un pic înainte spre centru și faceți la stânga după Hagymatikum (Gyogyfurdo) pe stada Vasarhely (prin fața autogării). La fel și la întoarcere, mergeți pe autostradă până la capăt. Taxe de autostradă: pentru Ungaria am cumpărat de la un MOL din Timișoara o vinietă pentru 10 zile cu 47 lei; pentru Slovenja am cumpărat de la primul OMV după graniță o vinietă pentru 7 zile cu 15 euro; pentru Italia am achitat taxa de autostradă 6,30 euro pe sens. Atât la dus cât și la întors am alimentat în Slovenja (mulțumiri colegilor AFA pentru pont). Prețuri la motorină: Ungaria = 1,43 euro/litru, Slovenja = 1,36 euro/litru, Italia (pe autostradă) = 1,56 euro/litru, Italia (Jesolo) = 1,71 euro/litru. Pentru toaletă și masă recomand opriri în Slovenja datorită curățeniei. Masa de prânz am servit-o la un Restaurant Marche (în Grabonos) înainte de Maribor, 15 euro/persoană. Ca de obicei, la sosire am fost întâmpinați de patronul hotelului care s-a ocupat de parcarea mașinii și bellboy-ul de bagaje.
Hotelul
Ca amplasare hotelul se află într-o zonă ceva mai liniștită a stațiunii, între piețele Milano și Torino. Anul viitor acest hotel, proprietate a vestitei familii venețiene Contarini, va împlini 30 de ani. Cu acest prilej, gazda noastră Pirefrancesco Contarini a și publicat o carte intitulată Primii mei treizeci de ani la Hotelul Croce di Malta – Antidoturi și anecdote de la un hotelier sezonier. Astăzi 06/09/2014 este organizat cu mult fast evenimentul de lansare.
Cred că elegant este cuvântul care descrie cel mai bine atmosfera acestui hotel. Deși are doar patru etaje și circa 25 camere pe etaj, hotelul este deservit de două lifturi. Pe fiecare etaj sunt și camere conectate cu ușă de trecere pentru familii mai numeroase, fie două duble, fie o dublă și o single.
În ultimii ani a fost introdusă și o politică de “pet friendly”, ceea ce inițial m-a pus pe gânduri. Însă totul este foarte bine organizat, așa că nu am simțit nici un disconfort. Turiștii sunt în mod tradițional mai mult italieni sau germani, motiv pentru care acestea sunt și principalele limbi vorbite de către personal. În engleză nu se poate conversa decât cu Pierfrancesco (patronul) și cu Manuela (la recepție). Însă dacă nu vă descurcați cu nici una dintre aceste limbi, în restaurant este o ospătăriță româncă (Alessandra) iar la curățenie sunt de asemenea două cameriste românce care vă pot da o mână de ajutor.
Curtea hotelului este amenajată în trei zone distincte. Zona piscinelor unde se află și o mică terasă pentru cei care doresc să servească prânzul a-la-carte în aer liber. Piscina pentru copii are 50 cm, iar piscina mare are în partea cu trambulina 230 cm și în partea opusă 90 cm. Cele două piscine au apa încălzită la 28 de grade. În fiecare dimineață, patronul verifică în mod personal calitatea apei iar seara intră în funcțiune roboțelul care curăță piscinele. Zona următoare este destinată plajei, fiind puse la dispoziție mai multe șezlonguri și o masă de ping-pong. A treia zonă are aproape în fiecare an un alt aranjament. Anul acesta în partea dreaptă era amenajată o zonă de plajă cu nisip pentru cei însoțiți de animale de companie iar în partea stângă cu o zonă de plajă cu iarbă.
În toate zonele, inclusiv pe plajă, hotelul pune la dispoziția clienților acces gratuit la internet wireless. În plus, hotelul pune la dispoziția clienților în mod gratuit și biciclete.
Când vă faceți bugetul de vacanță mai luați în calcul și taxa de stațiune 1,50 euro/zi de persoană. Sunt scutiți doar copiii sub 12 ani inclusiv.
În sfârșit, hotelul vă oferă și excursii în regiunea Veneto contra-cost. O listă completă și prețuri puteți consulta aici.
Camera
Deoarece îmi place să admir răsăritul și apusul de soare, am ales o cameră cu vedere la mare pentru care am mai plătit în plus 20 euro/noapte (în total 215 euro/noapte). Nu am prins disponibile nici una dintre camerele noastre preferate de la etajul 1 (103 sau 104), însă ne-am mulțumit și cu una la etajul 2. Diferența este că în camerele de la etajul 1 se beneficiază de o terasă mare, în loc de balcon. Dimensiunile camerelor sunt potrivite, asigurând tot confortul necesar. De reținut că pereții despărțitori dintre camere nu asigură o izolare fonică adecvată. Prin urmare, dacă aveți vecini mai guralivi s-ar putea să vă deranjeze. Mobilierul se află în bună stare și sunt puse la dispoziția turiștilor un seif, un televizor LCD și un frigider. De precizat că nu este oferit serviciul de mini-bar, patronul spunându-mi că ar fi inutil să se complice și cu asta, deoarece majoritatea turiștilor preferă să-și cumpere cele necesare de la mini-marketul din apropiere. Baia este suficient de spațioasă și dotată cu toate cele necesare pentru un hotel de 4*. Am simțit un oarecare disconfort datorită dimensiunilor reduse ale cabinei de duș (am estimat că are 50x80 cm), deși nu sunt o persoană corpolentă. Balconul standard este relativ mic și dotat cu mobilier din plastic (două scaune și o masă). Am menționat “relativ mic” în ideea că este neîncăpător pentru un nightcap în trei. Dacă obișnuiți să vă uscați costumele de baie și prosoapele pe balcon, vă recomand fie să vă aduceți sfoară și cârlige de acasă, fie să le cumpărați de la mini-marketul din apropierea hotelului. Dacă aveți mai multe gadgeturi de alimentat peste noapte, vă recomand să vă aduceți de acasă și un triplu-ștecher, deoarece în cameră nu sunt decât două prize. Camerele au aer condiționat în sistem centralizat și temperatura se poate regla din cameră.
Plaja
Concesionarii plajelor din Lido di Jesolo fac o treabă excelentă. Dimineața întreaga plajă este greblată de tractor iar personalul de îngrijire colectează gunoiul periodic. Cabinele, dușurile și toaletele sunt curățate din oră în oră. Plaja din dreptul hotelului, destinată exclusiv clienților acestuia, este delimitată la extremități de două indicatoare și este împărțită în trei zone distincte: șezlonguri, trafic și liber. În zona de șezlonguri, acestea sunt grupate câte două la o umbrelă și sunt gratuite pentru clienții hotelului. În total sunt 80 de umbrele care deservesc un spațiu de 3,5x3,5m, ceea ce asigură o zonă de proximitate confortabilă. Zona de trafic este destinată în primul rând barului mobil Riva23 care deservește acest segment de plajă, precum și pentru cele două magazine mobile. În a treia zonă se poate face plajă pe prosop/cearșaf și este de asemenea zona destinată pentru joacă. Apa mării este curată și limpede mai tot timpul, fără alge, meduze sau pietre. Intrarea în mare este lină și în unele zile am putut merge cu apa până la brâu mai mult de 50 m în larg. Doar în două-trei zile din cele șase ne-am bucurat și de valuri mai consistente, în rest marea fiind destul de calmă. De reținut că plaja are nisip foarte fin de culoare aurie, similar celui din Mamaia. După retragerea mareei puteți să vă completați și colecția de scoici. Vremea bună ne-a permis un program de plajă între orele 9:30-12:30 și 15:30-18:00.
Restaurantul
Cred că restaurantul reprezintă piesa forte a acestui hotel. Și de această dată am ales tot varianta cu demi-pensiune, mic dejun și cină. Am mers pe această variantă deoarece restaurantul hotelului servește (în special la cină) mai mult mâncare din categoria haut cuisine și ar fi o impietate ca să mergi în Italia și să nu calci pragul unei trattoria cu mâncare tradițională.
Micul dejun este organizat în stil bufet și în funcție de vreme se servește fie pe terasă, fie în restaurant. Pe durata acestui sejur am servit micul dejun în restaurant. Chiar la intrare, pe partea stângă se află vitrinele cu salamuri, brânzeturi, cașcaval, pateuri, miere, gemuri, unt, legume iar pe partea dreaptă pâine, chifle, patiserie, omlete, ouă fierte (moi și tari), cârnăciori și fructe. În față este o masă cu prăjituri. După această zonă, pe partea stângă se află diferite sortimente de iaurturi, lapte, cereale, mâncare dietetică, ceaiuri, automate pentru cafea și sucuri, precum și un storcător pentru fresh-uri de portocale.
Cina este o adevărată încântare pentru gurmanzi. În primul rând, cred că este ceva în aer care impune decență și eleganță. Nu am văzut nici afișe care să impună asta, dar nici turiști care să vină la cină în șort, tricou și șlapi. De data aceasta la intrare pe partea stângă sunt vitrine cu legume și toate cele necesare preparării salatelor iar pe partea dreaptă se află mai multe sortimente de aperitive: brânzeturi, salată caprese, salate de crudități, gujoane de pui sau pește, calamari pane, somon și altele. În față se află o masă cu diferite sortimente de prosciutto. Mâncarea se comandă a-la-carte de pe o zi pe alta din meniul pus la dispoziție în limbile italiană, germană sau engleză. Pentru copii există un meniu separat, la fel și pentru vegetarieni. Sunt cam 6-8 variante pentru fiecare din cele două feluri și 8-10 variante pentru desert. Dacă nu vă descurcați, Google translate poate face minuni sau o rugați pe Alessandra să vă ajute. De fapt o cheamă Alexandra și este din Roman, dar așa scrie pe ecuson. Ca să o recunoașteți mai ușor, în poza cu ospătarii de pe booking.com, Alexandra este prima din dreapta pe rândul din față. Băuturile nu sunt incluse în preț și se comandă: berea 5 euro, sucurile 3 euro iar vinurile sau șampania între 13 și 280 euro o sticlă. Vinul nu se servește la pahar, însă dacă nu consumați o sticlă la o masă, aceasta va fi etichetată cu numărul camerei și o veți găsi pe masă la cina următoare. Pentru familia mea aceste cine reprezintă un rai culinar. Subliniez acest lucru și din prisma faptului că în urmă cu câțiva ani am venit aici împreună cu o familie de prieteni care au fost extrem de dezamăgiți de mâncare. Fetița lor nu a mâncat nici aici, nici la alt restaurant din stațiune, altceva decât cartofi prăjiți sau spaghete a l’olio. În sfârșit, se spune că gusturile nu se discută, așa că aviz amatorilor.
Anul acesta am servit masa de prânz numai la Restaurantul La Vela, aflat chiar peste drum de hotel. Ca de fiecare dată, personal extrem de amabil și mâncare tradițională absolut delicioasă. Chiar dacă prețurile sunt mai mari cu 1-2 euro decât în alte părți, merită cu prisosință fiecare ban. În medie ne-a costat cam 15 euro de persoană, cu tot cu băuturi și desert.
Sfaturi practice
Încercați să ajungeți aici înainte de ora 20:00 (ora locală), deoarece după această oră este interzis accesul auto pe Via Altinate.
Aveți în vedere că în principiu între orele 13:00 și 17:00 toate restaurantele, benzinăriile și magazinele (mai puțin mini-marketul) sunt închise. Am spus în principiu, deoarece am observat că ocazional, unele mai închid și pe la 14:30, în timp ce altele deschid și pe la 16:00. Dacă estimați sosirea în acest interval orar ar fi de preferat să vă opriți undeva pe drum pentru a servi masa de prânz.
Ar fi de evitat utilizarea bancomatelor pentru a scoate bani. Acestea sunt limitate la maxim 200 euro per tranzacție și dacă scoateți sume mai mari, comisioanele vor depăși câteva zeci de euro. Cel mai apropiat bancomat se află în Piața Altinate la aproximativ 300 m de hotel.
Dacă optați să mergeți la Veneția cu vaporul ar fi bine să aveți la voi, în special pentru copii, o bluză de vânt. Pe mare este mai rece decât pe uscat, este vânt și s-ar putea să nu prindeți locuri în cabină.
În încheiere vă recomand cu toată căldura acest hotel, în special familiilor cu copii.
@webmaster:
Coordonatele GPS obținute în fața recepției sunt următoarele: 45.516417,12.680788.
Te rog și următoarea ilustrație muzicală http://www.youtube.com/watch?v=_EotrNLB1zI (de fapt clipul este superb)
Trimis de mauricius* in 06.09.14 23:16:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mauricius*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.51669200 N, 12.68039000 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mauricius: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
-
Te-am ruga să (re) verifici coordonatele GPS, mai precis localizarea acestei unități pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)
Mulțumesc.
@webmaster24: Sunt bune și coordonatele astea, pin-ul fiind poziționat în parcarea hotelului
@mauricius: Mulțam fain. Am modificat "cursorul", rezultând noua poziționare de aici.
În plus, am adnotat coordonatele drept confirmate
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2017 O vacanţă de vis — scris în 15.07.17 de Amy01 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Un sejur relaxant — scris în 17.08.15 de ema62 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Croce di Malta 2012 — scris în 23.08.12 de gabibert din DEVA - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Croce di Malta — scris în 10.08.11 de lidia cris din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2007 Clientul nostru, il nostro amico — scris în 07.06.11 de mauricius* din TIMISOARA - RECOMANDĂ