EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Crama de piatră [Vadu Săpat](încă) NECLASIFICATĂ / MENIU
Concediu extraordinar
Într-o zi însorită de vară, 30 iulie 2021, fiind ziua mea de naștere, am dorit să mi-o petrec într-o locație deosebită, unde nu am mai fost, așa că am ales Crama de piatră din jud. Prahova, o cramă situată la aproximativ 80 - 90 km. de București. Am făcut rezervarea telefonic și mi s-a spus că nu e nevoie să plătesc în avans nicio sumă; mai târziu aveam să aflu că cel cu care am vorbit era chiar fiul proprietarilor cramei și că era și el născut în aceeași zi cu mine.
Crama de piatră este situată în com. Vadu Săpat, jud. Prahova, iar drumul până la cramă este asfaltat. Aceasta este situată pe deal și înconjurată de vii. Priveliștea este superbă!
Despre cazarea la cramă, nu pot să vă spun decât că a fost extraordinară! E 350 lei/zi cu mic dejun inclus, însă merită toți banii.
Spre deosebire de crama propriu-zisă, la care clădirile sunt restaurate în general cu materialele istorice, aici locurile de cazare sunt realizate cu materiale și dotări moderne, lemnul fiind la mare cinste, și date în folosință de circa două luni, astfel că persistă plăcutul miros al lemnului proaspăt, atât de esență tare, cât și de esență moale.
Când am ajuns, ne-a întâmpinat chiar fiul proprietarilor, care ne-a prezentat camera și ne-a informat cu privire la orele între care se servește cina și micul dejun.
Crama are 12 camere, fiecare fiind numerotată cu cifre, dar și cu denumirea unui soi de vin (Fetească, Tămâioasă, etc.). Mie mi-a plăcut ideea!
Toate camerele au baie, iar unele dintre ele au și balcon închis, pentru fumători, unde se poate sta seara (atât vara cât și iarna) și admira în același timp priveliștea dinspre vii.
De cum intri în cameră, îți vine să te descalți imediat și să umbli desculț pe mochetă; când o să ajungeți aici, o să înțelegeți de ce! Mocheta este de culoare deschisă și este atât de groasă și de pufoasă, încât nu am purtat deloc papucii prin cameră, pentru că este efectiv o plăcere să calci pe ea și să o simți sub picioare. În cameră există ventilo convector, astfel că îți reglezi temperatura pe care o dorești. Baia este foarte modernă, cu cabină din sticlă cu rigolă, care funcționează foarte bine, apa fiind preluată imediat de scurgere. La baie o să găsiți: periuțe de dinți (de unică folosință) și pastă de dinți, săpunele, geluri de duș, șampoane, loțiuni de corp și prosoape de un alb imaculat (acestea fiind spălate la o firmă de curățătorie).
În fața cramei există amenajată un fel de terasă, însă să nu vă așteptați că e o terasă cum sunt cele la care se servesc băuturi ieftine. NU, este o terasă cu 7-8 mese, amenajată cu mult gust, cu scaune și bănci din lemn frumos lăcuit, cu perne mari și frumos colorate, puse atât pe scaune cât și pe spătar, așa încât să se poată sta foarte comod. Crama are și trei parcări destul de mari, toate pietruite.
Restaurantul ocupă tot parterul cramei, are atât încălzirea, cât și răcirea, prin pardoseală, iar, în zilele foarte călduroase sau foarte răcoroase, este pus în funcțiune ventilo convectorul. În restaurant sunt 7 mese a câte 8 locuri.
Muzica, atât în local, cât și pe terasă este ambientală, la o intensitate plăcută auzului și discuțiilor, în general mixaje de muzică a anilor 70 – 80, mai ales italiană. Evident, localul nu poate fi o atracție pentru iubitorii genurilor muzicale de tip hip hop și manele. De altfel, proprietarii preferă calitatea în locul cantității, inclusiv prin selectarea clientelei.
Micul dejun este numai din produse tradiționale, aprovizionat în principal de la Ferma Dacilor (salamul de căprioară, jumările și pieptul de porc fiind o bunătate!). De la bar puteți comanda un suc natural de cătină cu măr, acesta fiind produs în Constanța unde e o plantație de cătină, iar datorită mărului, gustul acestui suc, care e mai degrabă un nectar, e foarte bun!
Despre preparatele pregătite de chef bucătar Marius Greab, nu pot să am decât cuvinte de laudă, toate preparatele fiind pregătite pe loc și, chiar dacă sunt din ingrediente comune, sunt pregătite altfel, cu o prezentare deosebită, așa că atunci când ți se aduc la masă nu-ți vine să crezi, chiar și după ce guști, că sunt, de fapt, piure de țelină, gulaș etc. Cred că pune și un pic de magie, alături de alte ingrediente!
În prima seară noi am comandat gulaș unguresc (de vită) cu infuzii de chimen și cimbrișor, ușor picant, cu ierburi aromatice și ardei copt, bineînțeles cu mămăliguță, precum și coaste de porc cu dulceață de ardei iute și cu cartofi copți, iar în cea de-a doua seară am luat coaste de vită cu cartofi copți cu un mousse de brânză cu mărar și cu dulceață de vișine/mure, precum și butter fish (în română cred că se numește biban de unt) cu piure de conopidă, fenicul cu icre de somon, sos de limetă cu infuzii de portocale și mentă, iar ca desert am luat ganache de ciocolată belgiană cu mousse de brânză cu citrice și piper roșu, cu texturi de biscuit crocant și cu sirop de zmeură (vezi foto).
Despre vin, ce pot să vă scriu? Este producție proprie și se numește Boian. Vinul de la Casa Boian o să-l găsiți de vânzare numai la cramă sau pe internet. Nu se comercializează în magazine pentru că producția e limitată, fiind acordată toată atenția asupra calității și nu cantității. Sunt vinuri albe, roșii și rose seci în general, cu excepția unuia alb și a altuia rose care sunt demiseci. Vinul e foarte bun, fiind un produs natural. E un vin de la care nu te doare capul, chiar dacă depășești un pic măsura!
În prima seară, fiind și ziua mea, spre surprindere noastră, ne-a fost făcută o surpriză frumoasă, oferindu-ne din partea casei câte o felie de tort (vezi foto).
Tot în prima seară, proprietarul cramei ne-a prezentat atât locul în care se face vinul, cât și beciul în care e depozitat. În cramă a avut loc și o degustare de vin, din toate soiurile deținute.
Ușile halei de producție (vezi foto) sunt făcute din lemnul recuperat de la crama veche, iar mânerele sunt confecționate din fierul de la vechea împământare a instalației electrice.
Proprietarii sunt d-na Paula și d-l Cristi, iar, prezentările de vin le face fiul dânșilor tânărul David. Toți sunt niște oameni educați, inteligenți, cu multă bunăvoință, însă și fermi în același timp și care acordă atenție detaliilor.
A fost o experiență frumoasă, plăcută, liniștită, o ieșire cu adevărat relaxantă!
despre SERVICII
Personalul e format numai din tineri, care sunt receptivi și atenți.
despre CAMERE & COND. CAZARE
Camerele sunt mari, totul e nou!
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Restaurantul este mare, elegant, cu scaune tapițate în catifea. Iluminarea în restaurant este inedită, prin multitudinea de corpuri de iluminat, gen sticlă, cu bec în interior.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Se pot vizita: Mănăstirea Sf. Maria din Jercălăi, Mănăstirea Ciolanu, monumentul tezaurului de la Pietroasele, Biserica ditr-o piatră, bisericile de la Vărbila, muzeul Conacul Bellu, taberele de sculptură de la Năieni și Măgura, cramele din zonă, Ferma Dacilor, grotele preistorice, staținea Sărata Monteoru, vulcanii noroioși, etc.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Vizitarea cramei, plimbări prin vie și prin livada cu migdali.
Trimis de gigigigi in 01.08.21 17:52:24
- A fost prima sa vizită/vacanță în MIZIL [PH]
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gigigigi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.04292718 N, 26.38732870 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EXCELENTĂ recomandarea
Mutat în rubrica "Crama de piatră [Vadu Săpat], [ALTE ZONE din MUNTENIA]" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@gigigigi: Interesantă locație! Iar farfuriile cu mâncare arată delicios!
@webmasterX: Da, e ok!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)