Marginea şi ceramica neagră
Mester ceramist Marginea-Suceava from Lia on Vimeo.
Iniţial am vrut să scriu un ecou la ce s-a mai scris despre Marginea şi ceramica neagră, dar apoi m-am gândit că acest loc merită să spunem mai multe despre el.
Aşadar:
Am ajuns şi eu la Marginea, în perindările mele prin Bucovina, într-una din zilele în care am stat în Câmpulung Moldovenesc.
Cred că a fost în ziua în care am vizitat Muzeul Ouălor din Vama şi am mers în Moldoviţa ca să mă dau cu mocăniţa (hai c-am făcut şi-o rimă), dar n-au vrut să ne plimbe decât cu locomotiva electrică, deşi ne strânsesem un grup destul de mărişor. Au numa’ anumite zile când scot locomotiva cu abur.
Aşa c-am luat-o în sus spre Marginea.
Am găsit în atelierul de lucru un singur meşter şi l-am filmat făcând o oală de sarme. Şi... l-am tras olecuţă de limbă;)... că aşa-s io, mai curioasă din fire.
Şi cu multă bunăvoinţă, mi-a zis că face meşteşugul ăsta de la vârsta de 7 ani, că l-a învăţat de la părinţi şi că toţi meşterii de-acolo aşa au preluat meseria, din tată în fiu.
Mi-a explicat că după ce gată oala, o pune să şadă frumuşel la uscat vreo 7-10 zile. Dacă e mai rece afară, stă mai multişor, iar dacă-i mai cald, 7 zile. Şi-n astea zile se răsuce pe toate părţile, ca să se usuce bine, bine de tot. Apoi se ţine la umbră “în voia ei”. Nu e voie să se sară nicio etapă.
Şi după ce-şi face voia, se bagă la cuptor cu foc cu lemne, unde se arde, dar trebuie să fie bine uscată. “Să n-aibă-n ele umiditate de loc, că e păcat de lut, că se crapă. Le dăm şi la soare. Vă daţi seama ce se coc şi la soare. ” zicea meşteru’.
L-am întrebat cum înngreşte oala. Mi-a spus: “Prin ardere. Aici e secretu’, că la ardere se închid ermetic toate gurile”. Probabil că cele de la cuptor.
Am cumpărat câteva lucruri tare frumoase de-acolo, care sunt, cum spunea şi Dannek, la preţ de producător, fără adaos comercial.
Am băut o cafea de la automat, că au nişte mese drăguţe din lemn lângă căsuţa cu cojoace, am mai făcut câteva poze, iar apoi am traversat peste drum, la un restaurant cu grădină frumoasă, unde am mâncat o ciorbă rădăuţeană şi am băut o limonadă. Ambele tare gustoase!
Coordonatele atelierului de ceramică neagră sunt:
Lat 47.801024
Long 25.94417
Nu ocoliţi acest loc, dacă aveţi drum prin Suceava. Chiar şi o vază micuţă dacă luaţi, vă asigur că o veţi aşeza la loc de cinste în casă şi o veţi privi cu drag şi peste ani, pt că este o SPLENDOARE!
Oala de sarme încă n-am folosit-o, şi nici scrumiera. Nu mă prea lasă inima s-o fac. Iar elefantul negruţ, cu trompa-n vând, stă la loc de cinste în vitrină, alături de un coşuleţ şi o ulcică.
No dară, să ne-auzim cu bine!
Trimis de LidiaV in 18.09.14 03:55:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEVIȚA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (LidiaV); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Bucovina" (deja existentă pe sait)
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
@webmasterX: mulţumesc pt ajutor! Printre atâtea articole nu e prea uşor să le pui pe toate la locul lor. De ex, am căutat ceva legat de Tg Neamţ şi n-am găsit decât Piatra Neamţ. Am căutat pe Google despre Bojdeuca lui Creangă şi abia atunci a apărut că aveţi şi Tg Neamţ.
Poate că ar fi bine să daţi şi o posibilitate de search?
@LidiaV:
”Poate că ar fi bine să daţi şi o posibilitate de search?
Poate ar fi bine s-o folosești - aceasta e de foaaarte mult timp chiar pe prima pagină a saitului (în zona din stânga sus, unde e și lista de țări). Sau pe ultima linie (jos de tot) din toate paginile cu articole...
@LidiaV: avem "search" (în prima pagină a saitului, dar nu-i totuna dacă vei căuta (la noi) - după "Tg. Neamţ" sau "Targu Neamt" de exemplu = căutare nu-i la fel de "INTUITIV-inteligentă" ca la google. O căutare după "Neamt" = cu sau fără diacritice = te-ar fi condus, totuşi, la rezultate "corecte")
Dar... cel mai bine foloseşte linkul SCRIE REVIEW din prima pagină (e afişat cu roşu, mare, sub "Lista destinaţii") -- te "conduce" mai prietenos, spre locul cel mai potrivit unde poţi scrie un set de impresii nou (oferindu-ţi, în cel mai rău caz, şi posibilitatea de... a ne lăsa nouă, ULTERIOR, realocarea - prin linkul "scrie în BUFFER" - când nu găseşti ce cauţi, ori nu eşti sigură...)
Îl reproduc şi mai jos, pentru orice eventualitate:
@webmasterX: ok dragilor, mea culpa. De-acolo de sus plec întotdeauna, ştiam că există, dar azi noapte nu am văzut... pur şi simplu nu-am-văzut Tg Neamţ. Acum este. Creierul meu a fost în "error", se pare.
Sorry că v-am dat de lucru.
Mersi pt ajutor!
In marginea ne-am oprit si noi in periplul nostru bucovinean dar am pomenit despre asta in reviewul cu solca resp arbore resp putna.
cu 2 ani in urma cand am fost deasemenea in zona fiul nostru a putut intra in atelier sa lucreze la roata olarului iar noi am admirat cum lucrau mainele dibace ale meseriasilor care scoteau vase ceramice la norma
si eu am fost, o sa scriu o impresie pe tema asta, cred.
Mutat în rubrica " [Complexul Ceramica Marginea / Ceramica Neagră [Marginea] / SUCEVIȚA]" (nou-creată pe sait)
- Jun.2021 Ceramica de Marginea – negrul din foc — scris în 19.11.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Ceramica neagra de Marginea — scris în 27.09.14 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2011 Marginea - Muzeul etnografic — scris în 29.06.11 de Liaa* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2011 Ceramica de Marginea - mostenire dacica — scris în 28.06.11 de Liaa* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Secretul fabricarii ceramicii negre de la Marginea — scris în 01.12.10 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ
- Mar.2010 CERAMICA DE MARGINEA / Arta olaritului - o traditie dar si un business — scris în 15.04.10 de dannek din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Ceramica de Marginea — scris în 25.02.10 de Sanziana din BUCUREșTI - RECOMANDĂ