Marginea - Muzeul etnografic
La stanga atelierului de olarit din Marginea este o casa transformata in muzeu. Veche de peste 100 de ani casa a devenit loc de pelerinaj pentru turisti.
Proprietara casei, o batranica de poveste ne-a intampinat cu multa blandete si candoare. Ea a fost cea care ne-a povestit cate ceva despre istoria casei si a lucrurilor de acolo. Inca mai impleteste traistute si botosei sau semne de carte de diferite dimensiuni. Cu mare placere am aflat ca toate obiectele din casa sunt lucrate manual de femeile din sat si ca exista piese si costume nationale vechi de 100 de ani. Materialele sunt fenomenale; adica nu mi-am imaginat ca la timpul respectiv se puteau produce tesaturi atat de fine si atat de placute la atingere. Mai gasim bundite sau pieptar cu multe ornamente ce definesc croiala, viu colorate cu motive vegetale, stergare, tesaturi din lana si in ce se atarna pe perete sau cerga.
Casa are pridvor, doua camere, ferestre inguste, joase si acoperis din sindrila. Mobilierul (piesele ce au ramas) de culoare inchisa, mat, intregeste nota traditionala nelipsind lada de zestre, masa mare si patul. Peretii sunt inveliti in laicere frumos tesute, iar deasupra lor sunt ornamente de ceramica. Pana si perdeaua are un model traditional.
In curte putem admira fantana.
Trimis de Liaa* in 29.06.11 22:02:24
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Liaa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Complexul Ceramica Marginea / Ceramica Neagră [Marginea], SUCEVIȚA" (deja existentă pe sait)
- Jun.2021 Ceramica de Marginea – negrul din foc — scris în 19.11.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Ceramica neagra de Marginea — scris în 27.09.14 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Marginea şi ceramica neagră — scris în 18.09.14 de LidiaV din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Apr.2011 Ceramica de Marginea - mostenire dacica — scris în 28.06.11 de Liaa* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Secretul fabricarii ceramicii negre de la Marginea — scris în 01.12.10 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ
- Mar.2010 CERAMICA DE MARGINEA / Arta olaritului - o traditie dar si un business — scris în 15.04.10 de dannek din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Ceramica de Marginea — scris în 25.02.10 de Sanziana din BUCUREșTI - RECOMANDĂ