ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Vara la Lobogo

TIPĂREȘTE

Dupa ce-ai parasit Odorheiul Secuiesc vei dori s-ajungi la Miercurea Ciuc sau la Tusnad, ca sa mai scapi de dogoarea verii. In drum vei intalni o multime de pensiuni care te vor imbia sa gusti din preparatele lor traditionale dar si din apa rece a izvoarelor ce se afla in vecinatatea lor. Pensiunea Lobogo din Homorod, nu face exceptie. Dar, de ce-i zice localitatii "Baile Homorod" si nu doar "Homorod: ? Unde sunt baile? Pe-aici, in vremuri mai bune, izvoarele minerale erau folosite si pentru imbaiere dar stabilimentele balneare din lemn, s-au degradat, apoi au ajuns lemne de foc. Tusnadul Bai a inghitit la fel precum un supermarket inghite micile magazine de cartier, toate "baile" din jur. Acesta a reusit prin hotelurile sale moderne sa "elimine de pe piata bailor carbogazoase" statiuni precum Harghita-Bai, Baile Homorod, Baile Remetea, Baile Madicea, Baile Racu, s. a. Lemnul baracilor bailor din jur a avut o viata mult mai scurta decat betonul armat al hotelurilor de cura de la Tusnad, chiar daca "milenarele ape minerale" din multe statiuni, printre care si cele din Homorod sunt atestate inca de pe vremea romanilor.

Localitatea "Homorod-Bai" se afla situata in valea "Homorodului Mare", la 18 km de Odorheiu Secuiesc si la 34 km de Miercurea-Ciuc, nu departe de Vlahita. Homorodul scruteaza marea de la inaltimea de 760-800 m si pluteste dintotdeauna precum Olandezul Zburator sau Ulisse in cautarea Penelopei, fara a ajunge niciodata la tarm. Pluteste intre o mare de ozon si o alta de parfum de esenta de brad. Climatul de aici, are un puternic efect anti-stress asupra celor care traiesc si muncesc in cutii de beton, termopane si otel. Adica la oras.

In zona exista si multe izvoare, precum Lobogo, Ilona, Csorgo, Homorodi, Fenyves, unele au debit mare, de peste 7000 l/zi si au o paleta larga de saruri minerale, sunt excelente ape de masa. Altele poarta nume proprii precum Klotild, Kalman, Todor, Maria sau Ilona, dupa numele celor care le-au descoperit.

După unele dovezi istorice, izvorul Lobogo era cunoscut inca de pe vremea legiunilor romane ce au invadat Dacia. Nu departe de pensiunea Lobogo, se afla o rezervatie arheologica. E vorba de ruinele si fortificatiile unui oras ciudat si a unui vechi drum roman, al carui mister nu a fost inca pe deplin elucidat, e posibil ca ansamblul arhitectonic ruinat sa reperzinte un castru roman de forma patrata cu latura de de 36 m, numit "Foldvar" (Orasul de pamant) ce dateaza din secolul II al dominatiei romane si drumul de acces inspre el. Si nici nu e de mirare, caci acest tinut era bogat in zacaminte de sare, ape minerale, granit si lemn, elemente pe care romanii le luau in consideratie, atunci cand isi intemeiau o asezare.

De ce-mi place mie "Lobogo", aceasta pensiune de 3 stele din Homorod? Iata cateva argumente. In primul rand pentru ca are un punct de informare turistica pentru cei ce vor sa exploreze intregul tinut al muntilor Harghitei. Pentru ca bucataria restaurantului e grozava, au si inghetate supraetajate frappe, mai mari decat Everestul, dar mult mai colorate si mai savuroase decat el. Pentru ca restaurantul are o terasa, care vara iti ofera "spectacolul soselei". E ca si cand ai sta intr-un fotoliu comod la cinematograf si prin fata ta s-ar derula imaginile unui film actual cu oameni si cu autocare mai ales din Ungaria, care tot trec, trec, si nu se mai opresc. Unii parcurg "drumul apelor minerale", drum ce face un popas si aici la Lobogo, vezi apoi grupuri de motocicilisti costumati in negru, unii cu Yamaha, altii chiar si cu cate un Harley Davidson, ce costa cat cat o masina second-hand, grupuri ce-si fac trecerea in coloane interminabile cu un zgomot infernal "sa se stie ca existam si noi pe lume!... si ca mergem la intalnirea noastra anuala de la Ciuc", vezi apoi autocare normale care duc pelerini la mega-sarbatoarea religioasa de la Sumuleu-Ciuc sau autocamioane ce coboara busteni sau cherestea gata fasonata de la munte din care nimeni nu stie cata e "cu acte in regula" si cata e "la negru" (cine-o sta acuma sa numere scandurile? ), sau vezi de pe terasa cate o caruta plina cu fan, ratacita si speriata, trasa de doi bidivii puternici si vezi stapanul fanului coctat sus, sus, scrutand orizontul, de parc-ar vrea sa-i vada pe toti politistii din lume, inainte ca acestia sa-l opreasca si sa-l amendeze.

Alaturi de tine e izvorul "Lobogo" cu o apa de masa excelenta. Si-aici e un alt spectacol de admirat, tot de pe terasa... vezi zecile de sateni care isi incarca sticlele de plastic cu apa minerala, vezi turistii care iau cate o gura de apa dar nu zabovesc prea mult ca sa nu-i incurce pe ceilalti care stau la coada sau vezi copii care iau si ei apa in sticle frumos colorate in rosu-galben-oranj de sarurile din apa minerala si-apoi se duc prin sate s-o vanda "pe-un leu" sau pe-o ciocolata, batranilor care nu se mai pot deplasa la izvor dar care stiu ca apa acestui izvor le da putere! Ei, astea toate le ai sub nas aici la Lobogo, in timp ce-ti treci cartofii prajiti prin maioneza, cartofi ce stau gata-gata sa fie expulzati afara din farfurie de cate un snitel gigant sau de o pereche de cotlete mari cat roata carului. Sau poate preferi s-admiri spectacolul doar o cafea dubla cu frisca multa, "ca deh! mai avem cale lunga pana la bai la Tusnad! "

Lobogo nu e o pensiune pasiva, precum gasesti mai peste tot in tara. E o pensiune ce-ti ofera plimbari cu caruta trasa de cai vara sau plimbari cu sania trasa de cai, iarna.

E o pensiune la care, pretul de 30 euro pe o camera de 2 paturi sau 21 euro la un pat, nu mi se pare mare.

E o pensiune de trei stele care ofera parcare pazita si discount la sejururi mai indelungate in extrasezon (1 Martie -15 Iunie si 15 Septembrie-26 Decembrie) -10% sau pentru grupuri de peste 40 persoane, tot 10%. Pretul unui mic dejun e de 4 euro iar pretul demipensiunii se ridica la 12 euro. Cazarea la o camera cu 2 paturi e de 30 euro pe noapte dar daca ramai 3 nopti, pretul va fii de 84 euro iar la 6 nopti pretul devine devine 144 euro. Daca esti "solo" platesti in orice varianta, doar 70% din pretul intreg al camerei.

Am trecut prin multe pensiuni, hoteluri sau moteluri la viata mea. Am stat si in statiuni balneare sau de odihna prin tara, dar putine iti "ocupau" sau iti propuneau vreo alternativa pentru timpul tau liber. Majoritatea iti ofereau cheia si telecomada. Atat. Rar mai vedeai afisat si cate un program de vizitarea a unor obiective turistice din jur. De obicei cand esti la bai, dupa ce-ai terminat tratamentul, incepi sa te plictisesti iar pana a doua zi cand iarasi intri in piscina, sub mana unui maseur sau sub parafina, n-ai ce face.

La Lobogo insa, "ti se face program", ca doar de aceea ai ales-o tocmai pe ea si nu pe alta. Iar turistul de azi, vai, e-atat de comod, el vrea sa i se spuna tot, sa fie dus peste tot, ca de-aia a platit o caruta de bani, nu sa fie uitat intr-o camera in fata televizorului pe care le are si acasa. Lobogo, cred ca merita sa se serveasca din aceasta caruta cu bani.

Vara ai calarie sau plimbare cu trasura prin natura. Poti alege si unele trasee din natura de care sunt sigur ca n-ati auzit niciodata - Pestera Meresti, Valea Ilonei, Poiana Narciselor, Harghita Madaras, Baile Chirui, Baile Harghita, Baile Selters. Despre ultimele 3 am sa incerc sa fac un review.

Si, chiar daca iarna e inca departe (Hip-hip, ura! ), iata programul anotimpului fulgilor de nea afisat langa partia de ski, pe care-mi face placere sa-l anunt, caci afara sunt 30 de grade.

Partia functioneaza zilnic intre orele 10 -16, accesul pentru intreaga zi e de 30 de lei, daca ramai doar 3 ore, e de 20 de lei iar nocturna te costa 25 de lei.

Poti inchiria un echipament intreg cu 25 de lei sau patine, schiuri, saniute si snowboard-uri la preturi cuprinse intre 10 si 30 de lei.

Inchirierea unei pungi de plastic e gratuita. La bar au si Algocalmin si comprese daca ai trecut cumva in viteza cu punga peste vreo piatra aflata din greseala pe partie.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 02.08.10 20:02:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VLĂHIȚA-HOMOROD [HR]. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6418 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pensiunea Lobogo, un loc plin de liniste si culori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3200 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest review

7 ecouri scrise, până acum

Admin
[02.08.10 20:23:11]
»

de mutat, dupa validarea pozelor, in rubrica Pensiunii Lobogo Homorod: click aici

piti
[02.08.10 20:23:23]
»

Un amanunt sa mai adaug si eu. De unde plimbarile cu trasura sau calare? Patronul pensiunii, cu care am petrecut clipe minunate in copilarie, e un mare pasionat de sporturi ecvestre. Orice e legat de cai, de calarie, e viata lui. Participa la concursuri in tara (mai putine) si in strainatate.

Acum doua luni izvoul Lobogo ere in reparatii. Am inteles ca autoritatile locale au reusit atragerea unor fonduri pe care, iata, nota bene, le investesc in zona lor, in viitorul lor . Am vazut multi dezamagiti, ca mine, care la vederea accesului blocat spre coborarea spre izvor, plecau cu setea nepotolita mai departe. Poate data viitoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
romanitzaa
[02.08.10 20:28:58]
»

Foarte frumos scris! Un vot si de la mine.

dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.10 20:48:50]
»

@ piti

Exact, in spatele izvorului e un mic santier, dar la izvor se poate cobori, pozele sunt facute in urma cu doua zile. Langa Vlahita exista si o herghelie de cai de rasa iar aici la Lobogo, intr-adevar, patronul organizeaza si un concurs de atelaje.

Caut poza cu caii din Vlahita s-o adaug.

Numai bine!

Admin
[02.08.10 23:26:03]
»

mutat la rubrica Pensiunea Lobogo, deja existenta pe site; sters dublura introdusa de autor

ARA
[27.02.13 21:56:06]
»

Am admirat schiorii pe partia Lobogo cu un grad mediu de dificultate si o lungime de 400 m, dar pentru ca de 25 de ani nu am mai urcat pe schiuri m-am multumit cu privitul.

Baile Homorod, un loc pe care il recomand daca sunteti prin zona!

La baza partiei este pensiunea Lobogo si binenteles wellnessul.

Pensiunea are un restaurant bun, s-au miscat foarte repede, eram in criza de timp, am admirat casutele, plimbarea turistilor cu sania trasa de cai, am inteles ca ofereau si ore de calarie pentru cei interesati.

Mi s-a parut un loc placut cu destule facilitati, aproape de sosea, zapada era cam moale avand in vedere temperaturile ridicate de afara, aveau teleschi si tunuri de zapada.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.02.13 23:38:02]
»

@ARA:

Am admirat schiorii pe partia Lobogo cu un grad mediu de dificultate

După cum se vede și din poze, dar reiese și din harta postată de mine la articolul despre locurile de schiat din apropiere (relativă) de Odorheiul Secuiesc, pârtia Lobogó e de dificultate redusă, bună pentru începători.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ARA, dorgo, piti, romanitzaa
Alte impresii din această RUBRICĂComplex Lobogo [Băile Homorod]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057620048522949 sec
    ecranul dvs: 1 x 1