BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prima balaceala in apa sarata din anul acesta, am facut-o la Bazna, in frumosul complex Dobsi din Bazna.
Orasul meu e inconjurat de multe statiuni balneare cu profil hidrosalin, nici nu sti pe care s-o alegi. Pe o raza de o suta de Km, gasesti Baile Sangeorgiu de Mures, Sovata, Sic, Praid, Ideciu de Jos, Jabenita sau Bazna. Am pornit-o spre Bazna, unde dadusem cateva telefoane cu ceva vreme inainte sa rezerv o camera la Complexul ExproGaz, dar suna mereu ocupat, apoi am incercat la Complexul Dobsi, unde am reusit sa rezerv o camera pentru "weekend"- ul ce-a trecut.
Ajungem la Bazna
Ajungem repede, intr-o ora si-un pic, dupa 63 Km, dintre care jumatate sunt pe autostrada. Receptionerii hotelului, (o fata si doi baieti) foarte simpatici, holul, modern dar presarat peste tot cu obiecte antice. Alaturi, o sala de biliard. Ne cazam repede (cazarea se face la ora 14 si eliberarea camerei, la ora 11), dar, fata de la receptie ne-a zis ca putem intra in camera si ceva mai repede. La ora 13 eram in camera si la 13 si 10, in bazinul cu apa sarata si concentrata a complexului.
Facusem rezervare pentru 2 zile, o camera dubla+mic dejun si Spa dar poti sa rezervi doar camera cu mic dejun sau doar camera, (vezi tabelul anexat). Insa, mai toata lumea, in aceasta perioada "gri" a iernii, rezervase pachetul complet. De ce? Pentru ca daca nu te duci si la "Spa", (care functioneaza zilnic "de la 9 la 9" (seara), nu prea ai ce face intr-un weekend de februarie prin Bazna. Adica ai ce face, poti sa te plimbi pe strazile ei lungi in cautarea unui mini-market (am gasit doar unul deschis) sau o farmacie (inchisa, sambata si duminica) sau o terasa sau crama, amenajata prin curtea vreunui satean... da! am vazut una pe care scria "Inchis temporar". Poti admira insa casele sasesti, frumoase, trainice, insa, multe dintre ele, goale, caci, dupa revolutie, sasii din Bazna, s-au mutat "cu catel si purcel", in Germania.
La restaurantul Dobsi, lucrau mai ales "navetisti", ce veneau de la Medias (care e aproape) si cativa tineri din Nepal, ce invatasera romaneste.
Balaceala
In camera hotelului de 3 stele, care era impecabila, te asteptau 2 halate de baie si doua prosoape, ce te imbiau sa mergi la bazinul cu apa sarata. Sezlonguri, de pe marginea bazinului, erau multe, multe. Inainte si dupa baia sarata, era indicat sa faci dus. In bazin, e bine sa nu stai mai mult de 20 minute, apoi, o pauza. Apa avea intre 30 si 36 grade Celsius, era foarte concentrata, puteai sa plutesti deasupra ei, miscandu-ti doar mainile (sau urechile).
Programul turistilor cazati in hotel, era cam acelasi... dimineata te duceai la restaurantul hotelului, care era dincolo de parcare, (vezi foto) si serveai micul dejun de tip "suedez" (program 7-11), apoi incepea balaceala, somnul, plimbarea (aerul e curat, nepoluat, statiunea e inconjurata de paduri) si spre seara, din nou balaceala si masa la restaurant.
Cred ca nu mai are rost sa va zic, ca micul dejun era atat de bogat si nelimitat cantitativ, incat nu ti se mai facea foame decat spre seara.
Camera de hotel era curata, linistita, avea balcon, televizor cu multe, multe canale (toate traduse in romaneste), baie curata cu apa fierbinte non-stop, frigider, un mic bar iar prosoapele de baie pentru spa, se schimbau zilnic.
Agonie si extaz
Am mai fost la Bazna in urma cu 2 decenii. Atunci am admirat complexul balnear "ExproGaz". I-am facut o vizita si acum, receptionera m-a informat ca unicul numar de telefon existent pe internet, nu e bun si mi-a dat o carte de vizita a hotelului cu 3 numere de telefon, toate valabile. In preumblarile mele prin localitate, am mai intalnit si alte pensiuni, care practica preturi mai mici la cazare dar baia sarata se face tot intr-unul din cele doua complexe amintite, contra unei taxe de "Spa", unde mai gesesti si o sala de fitness si o sauna. Cu alte cuvinte, in aceasta perioada a anului, cam toata "viata" statiunii se concentreaza in jurul celor doua complexe balneare. In rest, poti sa te plimbi ore intregi prin localitate, fara sa intalnesti mai mult de 3-4 sateni.
Un alt punct de atractie turistica, in afara de complexele balneare, e cetatea fortificata, pe care am descris-o intr-al review.
"Back in the future" (inapoi, in viitor)
Nu departe de complexul Dobsi, asa, la vreo 50 de metri, se afla si "vechea statiune Bazna", pe vremuri, o perla balneara a Transilvaniei (datorita bogatiei in resurse minerale-apa sarata si namol). Dar, e mai bine sa nu treci pe-acolo, cu toate ca o parte a vechii statiuni, te intampina deja, chiar la marginea soselei. Totul, baia de namol, bazinele cu apa sarata, cladirile pentru tratament si cazare, sunt in ruina. O ruina ostentativa, ce te asteapta in liniste, chiar inainte de a ajunge la modernul complex Dobsi. Practic, privindu-le pe amandoua, faci o calatorie in timp, o teleportare din secolul trecut intr-al nostru.
Abandonarea vechii statiuni balneare (dupa 1989) se datoreaza, poate si faptului ca, in judetul Sibiu, alte doua statiuni balneare cu acelasi profil (peloido-hidro-salin, adica, cu "namol si apa sarata concentrata"), Miercurea Sibiului si Ocna Sibiului, s-au dezvoltat la standarde superioare si atrag mult mai multi turisti din toata tara si nu numai.
Alte intrebari
Personalul de la Dobsi, era bine informat, baietii si fetele de la receptie si restaurant, erau un fel de "ghizi ai statiunii". Cat am stat la "Dobsi", eu am tot intrebat multe si de toate, despre statiune. Intre hotelul Dobsi si restaurantul Dobsi, langa parcare, se afla o cladire mare si bine conservata, care mi s-a explicat ca a fost cantina celor care lucrau la fabrica de caramida din statiune, astazi, dezafectata. Totodata, mi s-a mai explicat si faptul ca numele de "Dobsi", provine de la initialele patronilor complexului. Curios, cand am ajuns acasa, m-am uitat prin analele familiei, ca sa vad daca "Do" de la Dobsi, nu provinde cumva de la "Dorgo". Dar, ... nimic! In acel moment, m-am intristat tare rau, pai, ce credeti voi? , daca gaseam cumva confirmarea prin anale, va dati doar seama, ce avantaje turistice am fi avut noi, cu totii, cei de pe AFA, la Bazna!
Trimis de dorgo in 09.02.24 11:34:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAZNA [SB]. A mai fost în/la: Am mai fost la Bazna, cazare la Complex Exprogaz
- Alte destinații turistice prin care a fost: prin cateva tari din Europa dar mai ales prin tara
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.18683340 N, 24.28120370 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@dorgo: socante pozele cu vechea perla a Transilvaniei. Câta nepasare!
din pacate aducerea nepalezelor sau ce or fi ele a fost neinspirata, serviciile au scazut in calitate fata de ce se facea cu personal romanesc, am fost in ultimii 6 ani in fiecare an... in 6 zile nu s au schimbat prosoapele de fata si corp ceea ce se facea anul trecut zilnic. intr o zi tipa s a intersectat cu noi si ne a intrebat„, patul? aratand spre el... adica daca sa l schimbe, ceea ce trebuia sa faca fara sa ne intrebe. daca domnul razvan nu se v a implica serios in gestionarea activitatii lor cred ca serviciile vor scadea in calitate raportandune la pretul pe camera...
-
BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 Vila 2 Bazna - destul de bine — scris în 21.10.19 de AnaMaria2509 din ALBA IULIA
- Sep.2019 Complex Balnear Dobsi — scris în 19.11.19 de bubica din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Impresii despre cazarea la Vila 2 din cadrul Complexului Dobsi Bazna — scris în 01.08.19 de Neky* din SIBIU - nu recomandă
- Feb.2019 Relaxare — scris în 09.02.19 de Eric s mom din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Minunat — scris în 07.11.16 de Bristen din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Complexul Dobsi, o promisiune pentru viitorul Baznei — scris în 24.10.16 de adialexe din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Excelent nota 10 — scris în 10.03.16 de Cynthia din FăGăRAş [BV] - RECOMANDĂ