GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Jurnal de calatorie: America de Sud - Prolog
Initial, am vrut sa denumesc acest serial ceva de genul “Am vazut rasaritul la Atlantic si apusul la Pacific “, dar, cronologic faptele s-au petrecut exact invers, adica am vazut intai apusul la Pacific si apoi rasaritul la Atlantic si in al doilea rand titlul mi s-a parut prea lung.
Fac parte din generatia nascuta dupa celebrul decret din 1966, asa ca va puteti inchipui ca atunci cand am primit la 14 ani o carte gen enciclopediile Larousse din ziua de astazi a fost ceva extraordinar pentru mine. Cartea era despre minunile lumii, incepand cu cele antice si terminand cu cele mai recente. Cu mintea mea de adolescent de-atunci visam ca, cine stie, poate, poate voi reusi sa vad ceva din acele minuni.
A venit 1989, am putut sa iesim din Romania si incet-incet am inceput sa-mi amintesc de promisiunea pe care mi-am facut-o cu ceva ani in urma.
In 2011 am vazut Egiptul si am incercat sa va povestesc aici cate ceva din minunatiile pe care le-am vazut acolo.
Tot atunci mi-am propus ca din cinci in cinci ani sa incercam sa facem cate un circuit mai lung care sa cuprinda obiective din cartea mea de capatai :). Si am zis… in 2016 mergem in Peru sa vedem Machu Picchu. Dar nu totul se potriveste asa cum ne dorim si anul trecut n-am putut merge. Asa ca daca am avut un an in plus sa mai lucram la buget am hotarat sa lungim expeditia din America de Sud si cu Argentina si cu putina Brazilia.
Am pornit de la 20-22 de zile, am adaugat, iar am mai adaugat, am mai taiat, iar am mai adaugat si am ajuns in final la 35 de zile in care sa vedem ce ne-am propus.
Cei dintre voi care-si organizeaza singuri circuitele stiu cum este. Trebuie sa potrivesti avioanele cu cazarile, cu zilele in care sunt sau nu deschise obiectivele pe care ti-ai propus sa le vezi, cu alte mijloace de transport, si-asa mai departe.
Am pierdut ceva zile, nopti, week-end-uri pana le-am pus cap la cap. Am gasit cele mai bune bilete de avion peste Atlantic cu plecare si intoarcere la Roma, dar era plecarea foarte dimineata, asa ca a trebuit sa stam o zi la Roma. Numai bine sa revedem Cetatea Eterna si sa ne-amintim ce vazusem in 2008.
Fiind un prolog, o sa va descriu pe scurt programul intreg al acestui circuit, urmand apoi sa incerc, atat cat ma pricep eu sa va descriu pe etape si mai in amanunt etapele.
Pe 30 august am facut bagajele, iar pe 31 dimineta, la ora 6.30 am plecat cu un Blue Air la Roma. La ora 10 eram la un hotel langa Termini, am lasat bagajele si pana seara am revazut Basilica San Pietro, Piata Spania, Fontana di Trevi, Panteonul, Forumul Roman si Colosseumul. N-o sa insist, pentru ca s-a scris mult aici despre Roma.
Seara am picat franti de oboseala, am dormit cateva ore, iar pe 1 septembrie, la ora 6.40 am plecat catre Lima cu o escala de 2 ore la Paris.
Pe 2 si 3 septembrie am stat la Lima.
Pe 4 septembrie am plecat catre Paracas, 5 septembrie rezervand-o sa vedem Islas Ballestas si Rezervatia Naturala din Paracas. Dupa amiaza am plecat catre Nasca, unde am ajuns seara.
Pe 6 septembrie am zburat deasupra liniilor de la Nasca si am mai vazut una-alta prin impejurimi.
Noaptea am plecat catre Arequipa, unde am ajuns pe 7 septembrie dimineata. Ne-am petrecut prima zi vizitand orasul, iar pentru 8 si 9 septembrie am cumparat o excursie in Canionul Colca.
Am ramas si pe 10 septembrie in Arequipa, iar pe 11 am plecat la Puno, orasul de pe malul Lacului Titicaca.
12 septembrie a fost ziua in care am navigat pe Lacul Titicaca.
Pe 13 septembrie a venit momentul sa plecam spre Cusco, orasul magic de unde se pleca catre Machu Picchu si Valea Sacra a incasilor. Aici am stat 6 zile pentru ca am vrut sa vad ABSOLUT TOT.
Pe 14 septembrie am luat Cusco la picior, pe 15 am fost sa vedem cele patru cetati din apropierea orasului, Tambomach’ay, Puca Pucara, Q’enqo si Saqsaywoman.
Pe 16 septembrie am luat o masina si am vizitat Pisac, Urubamba, Maras si Moray, adica jumatatea estica a Vaii Sacre.
Pe 17 SEPTEMBRIE (oooo, ce cadou frumos in ziua in care am implinit 50 de ani) am plecat spre Machu Picchu, insa am vazut intai Ollantaytambo si seara am ajuns in Aguas Calientes (Macchu Picchu Pueblo).
Urmatoarea propozitie, cu voia voastra, o s-o scriu cu CAPS. Este ziua in care mi-am implinit un vis vechi de 36 de ani.
PE 18 SEPTEMBRIE AM VAZUT MACHU PICCHU :).
Pe 19, initial ne propusesem sa vedem doua site-uri mai putin vizitate (Pikilacta si Tippon), insa n-a fost sa fie, asa ca ne-am plimbat prin Cusco.
Pe 20 am plecat catre Argentina, seara ajungand in Buenos Aires dupa 6 ore de zbor, cu o escala la Lima.
21, 22 si 23 septembrie am luat capitala Argentinei la picior, iar pe 24 dimineata am plecat la Puerto Iguazu, partea argentiniana a celebrelor cascade.
Stiam ca e greu de vazut tot intr-o singura zi, asa ca am stat 25 si 26 pe malul argentinian al raului Iguazu, iar pe 27 am trecut granita in Brazilia si am stat si aici o zi, vizitand cascadele si de pe celalalt mal.
Pe 28 am plecat catre Rio de Janeiro, unde am petrecut ultimele patru zile, adica 29, 30 septembrie, 1 si 2 octombrie.
Pe 3 am plecat catre casa unde am ajuns pe 4 octombrie dupa 38 de ore de drum si 4 avioane schimbate
 
Imi cer scuze pentru aceasta insiruire de date calendaristice, dar sincer, nu prea ma pricep la scris. Probabil ca atunci cand voi incepe sa scriu mai pe larg despre locatiile pe care le-am vazut va fi altceva.
M-am gandit sa impart acest Jurnal de calatorie in episoade in care sa descriu fiecare locatie vizitata, insa mi-e teama ca o sa va plictisiti :). Insa am aflat o multime de lucruri interesante si am vazut o alta multime de locuri fascinante, incat imi este greu sa le condensez. Imi asum riscul sa va plictisesc, asa ca voi urma planul pe care mi l-am facut.
Asa ca va voi povesti despre Lima, despre Paracas, despre Nasca, despre Arequipa, despre Canionul Colca, toate aproape de Pacific. Apoi voi trece la Puno, pe malul Lacului Titicaca, vreo 3-4 episoade la Cusco, Buenos Aires, Iguazu si la final Rio de Janeiro.
N-as vrea sa inchei acest prolog fara sa le multumesc Doamnelor Doina Grecu si Buterfly. M-au ajutat foarte mult descrierile lor si informatiile pe care le-au imparasit cu noi, aici. Sper sa reusesc sa completez cu cate ceva, sau ca sa folosesc limbajul de lemn atat de drag politicienilor nostri, sa aduc si eu ceva plus valoare :)
 
Ne-auzim (ne citim) in curand.
Trimis de Pușcașu Marin in 26.10.17 21:00:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Circuit Peru-Argentina-Brazilia, AMERICA de SUD" (nou-creată pe sait)
@ghisor: super interesant acest articol, abia aștept amănuntele!
@robert: Multumesc. Chiar acum lucrez la niscai amanunte. Am prins putin timp liber. Dar dupa cinci saptamani de concediu, timpul este cel mai mare inamic al meu. Insa dac-am inceput un lucru trebuie sa-l duc la bun sfarsit, nu?
@ghisor:
Superbă vacanța! Istoria Peru m-a fascinat mereu, din pacate doar pe hârtie și nu acolo la ea acasă. Aștept să citesc poveștile tale atunci când vei fi gata să le încarci aici. Și poze!
O seară frumoasă!
@elviramvio: Multumesc frumos. Asa cum i-am spus si lui Robert, incerc sa scriu cate ceva in putinul timp pe care il am seara. Probabil ca vor fi vreo 12-13 episoade, asa ca va dura ceva. Insa promit sa scriu macar cate putin despre fiecare loc in parte.
O seara frumoasa si tie.
@ghisor:
”M-am gandit sa impart acest Jurnal de calatorie in episoade in care sa descriu fiecare locatie vizitata, insa mi-e teama ca o sa va plictisiti.
Cum să ne plictisești nene?! Păi ăsta o să fie bestseller-ul anului așa că ''split-uieștele'' în câte vrei și treci la scris!
A... si poze, cât mai multe!
Frumoasă aventură! Acum aştept ca toţi ceilalţi desfăşurarea! Poate şi cu costuri şi desigur cu multe poze, pentru noi cei care nu am fost acolo.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@ghisor: Cu siguranță nu voi ajunge acolo în această viață
Dar, aștept cu mare curiozitate impresiile tale, sunt sigură că le voi devora.
Printre ceață, îngheț și fulgi de nea, la o cană cu vin fiert, sunt convinsă că ne vei încânta și te vom insoti virtual.
În afară de ceea ce ai promis că vei scrie, eu aștept și articole despre niște cazări, pentru mine acestea ar fi primele pe o listă de vacanță. Întâi te cazezi și apoi vizitezi, cam așa văd eu lucrurile.
Apoi, sunt extrem de curioasă ce ai mâncat, cum sunt prețurile.
Cu burta goală nu cred că poți vizita mare lucru, indiferent de destinație.
Pentru ca ai vorbit de plictiseală-și nu e cazul, ai putea să asezonezi in fiecare articol câteva întâmplări amuzante, astea sunt inevitabile intr-o vacanță, sunt un deliciu atunci când privești înapoi.
Îți doresc inspirație, zile bune, stări perfecte pentru a așterne cuvintele ce-ți zboară prin minte.
Succes și felicitări!
Aaa... și poți scrie “tehnic” doar puțin? Adică date istorice, chestii grele? Vreau sa văd și sa simt prin ochii tai (pozele) și prin literele tale (articolul) cum ai văzut și simțit tu acolo
@Nasshu: Multumesc pentru incurajari . Poze... vor fi, la greu zic eu. Cu best seller-ul, s-o lasam mai moale
@maryka: Ma gandeam sa scriu cateva randuri spre sfarsit despre costuri, preturi, etc. Cred ca iti poti face o idee mai buna atunci cand sunt centralizate.
@krisstinna: In primul rand multumesc pentru incurajari. Apoi, ... cu tine e mai greu . Cu cazarile e o problema. Am schimbat 14 hoteluri in aceasta vacanta si crede-ma ca n-am timp sa scriu despre fiecare in parte. In cazul in care te intereseaza, punctual o locatie anume, cu cea mai mare placere iti furnizez orice informatie.
Povestioare scurte cu tenta mai vesela eu zic ca vor fi.
Si la final... cea mai mare problema a mea . Eu snt un tip de formatie tehnica, asa ca treaba cu date tehnice, cifre, chestii de-astea imi vine ca o manusa. Stii... dintr-o mina de carbune nu poti scoate altceva decat carbune . Pe pagina pricipala a site-ului este articolul tau despre Malta pe care l-am citit cu mare placere. Sansa sa pot scrie fluent si "artistic " ca tine este mai mica decat sansa de a ajunge pe Marte . Tu pleci in vacanta fara sa stii ce vei face, eu am programat totul, aproape la minut. Suntem diferiti si asta zic eu ca e bine, altfel ne-am plictisi repede unii de altii. Indraznesc totusi sa sper ca, in afara de descrieri "tehnice" vei gasi printre randurile mele si cate ceva care sa-ti placa. Rugamintea mea este, ca daca mai citesti sa ma critici acolo unde e cazul. Desi e cam tarziu pentru mine, poate reusesc sa ma mai schimb pe ici, pe colo, prin punctele esentiale
@mariana07: Am promis ca voi scrie cate ceva despre fiecare loc vizitat, asa ca ma voi tine de promisiune. Multumesc pentru vizita.
@ghisor: Ești tare simpatic, m-ai amuzat
Cu mine e mai greu? Așa e cu literele, mereu a fost mai greu, nu și pentru mine. Cifrele ne omoară zilele, ele sunt grele, datele tehnice nu m-au fermecat niciodată cu toate câ suntem înconjurați de ele iar matematica există în fiecare lucru de pe pămànt, fără ea nu putem exista, evolua.
14 cazări? Oau, ai muncit nu te-ai încurcat! Cine face și desface bagajul? Doamna? Că doar nu tu
Ei lasă, tu scrie, eu voi citi și “tehnicul”, sunt convinsă că îmi va plăcea. Știi la ce mă refer când spun “date tehnice”? La datele istorice pe care le pot citi și pe net
Mă descurc eu și cu matematica și cu istoria, până la urmă cred că vei îmbina totul cu bine și o să fie ceva super interesant.
Succes! Și... mulțumesc pentru ecoul tău valoros, a fost o reală plăcere la ceas de seară.
@krisstinna: In concediu, ca si in viata de zi cu zi, impartim sarcinile ca orice familie moderna. Eu ma ocup de planificare, rezervari, facut, desfacut si carat bagaje. Sotia mea are grija de buget. E strict treaba ei ca la sfarsitul zilei sa nu mai ramana nimic, sau cel mult ceva maruntis, din bugetul acelei zile .
Glumesc desigur, dar bagajele chiar sunt in sarcina mea.
Pe de alta parte imi place la nebunie sa planific o vacanta in cele mai mici detalii. Iar faptul ca ea merge alaturi de mine chiar daca o iau pe o poteca spre centrul pamantului nu face decat sa ma bucure.
@ghisor: Cum să mă plictisesc, din contră o să urmăresc cu mare atenție tot ce vei scrie despre aceste 35 de zile!
Sigur vor fi impresii de foarte mare actualitate și de mare interes, mai ales că ai fost pe cont propriu!...
@ghisor: Felicitări pentru realizarea unui vis la jumătatea vieții.
Îți dai seama că nu plictisești pe nimeni cu relatări dintr-o vacanță de 35 de zile din locuri unde puțini avem șansa de a ajunge.
Cred că nu este ușor să pui la punct o asemenea vacanță.
Avioane, cazari, obiective de vizitat, făcut și desfăcut bagaje și la final să te bucuri de cele văzute și trăite.
Felicitări și spor la scris.
Noi așteptăm cu plăcere și interes.
@mprofeanu: Multumesc pentru ecou.
Deja despre Lima am scris cate ceva, lucrez asa... printre picaturi la urmatorul episod
@ANILU: Multumesc.
Intr-adevar nu e usor sa le potrivesti pe toate, dar cand o faci cu placere parca nici greu nu este.
@ghisor:
”Imi cer scuze pentru aceasta insiruire de date calendaristice, dar sincer, nu prea ma pricep la scris. Probabil ca atunci cand voi incepe sa scriu mai pe larg despre locatiile pe care le-am vazut va fi altceva.
pai chiar ma gandeam ca ai vazut niste locuri pe unde multi dintre noi nu vor ajunge, asa ca totul trebuie povestit mai pe larg. Dar promisiunea ta de a ne povesti mai multe nu face altceva decat sa ne incite imaginatia si sa asteptam cu mare drag continuarile.
La fel cu mare drag vine si votul meu.
@mishu: Multumesc. Deja primele doua episoade s-au copt. Pe-al treilea incerc sa-l scot de la cuptor in seara asta
@ghisor: La fel ca și în cazul tău, și eu duc un război permanent, de guerilla, cu Măria Sa, Timpul. Așa că abia acum a venit rândul (la citit) articolului tău. Ce să zic?! Extraordinar, felicitări (mai ales pt perseverența cu care îți urmezi visele)!
Facem parte din aceeași generație, ne despart doar vreo 3-4 luni, ba am crescut mari nu numai în același bulversant context istoric, ci și în același spațiu geografic (sunt născută în Ploiești și "aruncată" de ale vieții valuri la un mal frumos de Dunăre). Cunosc cartea de care povestești, am avut-o și eu. Recunosc, asupra mea n-a avut o așa de mare influență, pe vremea aceea citeam mai mult poezii ("Cu ochii și cu gândul pe harta Europei" , spre exemplu). Sau poate pur și simplu, n-am îndrăznit să visez așa de departe ca tine! Adevărul e că după primul zbor cu avionul, de mult ce mi-a plăcut, îl visam aproape în fiecare noapte, crezând sincer că asemenea noroc n-o să mai pice pe capul meu!
Of, dar m-a luat valul, în fond aici nu e vorba despre mine, ci despre tine! Bravo încă o dată, hai că mă duc să citesc și continuarea!
@crismis: Multumesc.
Mai am cateva pagini din cartea aia, cu locuri despre care am citit si unde sper sa ajung, dar... om vedea.
Daca voi reusi, veti fi printre primii care vor afla
Mama mia! Abia acum am dat de acest review. Nu-mi vine să cred că există în viața reală circuite transcontinentale, făcute pe cont propriu. Uau!
Nici măcar din ce țară e fiecare localitate nu-mi dau seama, atât de departe de imaginația mea sunt! Iaca ce se întâmplă dacă nu am primit cărți de-alea cadou. Pentru mine e un vis cascada Niagara și Marele Canion, din cealaltă americă, dar probabil le voi vedea când voi avea aceeași vârstă ca dumneavoastră...
@fra: Multmesc pentru vizita si pentru ecou.
Eu iti doresc sa vezi ce-ti doresti cat mai repede. Nu astepta 50 de ani. Incepe gafaiala, mai o durere de genunchi... mai cu spatele . La tinerete mai departe si lasa pentru batranete ce-i mai aproape.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2019 Descoperind America de Sud – Brazilia, Argentina — scris în 27.01.19 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Jurnal de calatorie – America de Sud – In loc de epilog — scris în 14.02.18 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ