ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.11.2024
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 7 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Incredibila Indie, sau spectacolul străzii în alte cuvinte

TIPĂREȘTE URM de aici

Rugăciunea nu este o cerere. Ea este dorul unui suflet. Este recunoașterea zilnică a propriei slăbiciuni. Este mai bine să ai o inimă fără cuvinte decât cuvinte fără inimă.

Proverb indian scris de Mahatma Gandhi

Am avut o excursie deosebită în India, anul acesta. Șirul de articole scrise pe AFA se pot citi începând de aici amfostacolo.ro/hotel9.php ... i-india&id=3794

Am tot povestit despre cazări luxoase, condiții excelente în mijloace de transport, restaurante, obiective turistice incredibil de frumoase. În prezentul articol voi povesti câteva cuvinte despre o altă față a Indiei, care nu este prezentată de agenții turistice sau de ghid. Este modul de a trăi în India și cam așa trăiesc cam două treimi din popoarele lumii.

India nu este o țară care își ascunde problemele. Nu este precum Coreea de nord, unde se puteau efectua sejururi turistice înainte de covid prin niște touroperatori din Beijing, dar nu puteai părăsi hotelul și nici merge în altă parte decât traseul stabilit de ghid.

Cu ocazia vizitei în India poți observa totul nimeni nu te oprește. În India anului 2024 salariul mediu lunar pentru cel fericit care are un loc de muncă este de 148 dolari. Asta înseamnă probabil că foarte mulți au mai puțin de atât. Dar India nu este în top țări cu cele mai mici salarii de pe lume, totuși am observat multă sărăcie la ei de aici deduc o rată mare a șomajului.

India este țara contrastelor, am avut ocazia să vizitez atât capitala cu zone mai bogate și mai puțin bogate dar și mediul rural și pot afirma că este o diferență ca între cer și pământ. Ca peste tot în lume, populația încearcă să ajungă de la sat la oraș.

Din topul cazărilor pe care le-am avut în această viață, India ocupă primul loc, nicăieri nu am avut cazări mai luxoase decât acolo. Hotelurile, resorturile în general sînt înconjurate de ziduri, garduri cu sârmă ghimpată în unele cazuri, multă poliție, paznici la intrare și scanere precum la aeroport. După ce ieși din hotel te întâmpină o altă lume, realitatea. Realitatea orașelor mari este că în zone bune se observă traiul mai bun, și nivelul de studii mai ridicat al populației. Aici observăm mai mult modernism și mai puțin tradițional. Observăm mai puține femei îmbrăcate tradițional, ele sînt îmbrăcate mai mult corporate că așa se cere la servici, nu vedem vaci pe drumuri ca în zonele periferice sau în mediul rural. Circulația este așa cum e, sînt mulți e drept, dar cu cât este mai bine la noi când stai la ore de vârf în trafic în București sau alte mari orașe de pe la noi? Eu zic că atât șoferii indieni s-ar adapta repede la noi și noi la fel de repede în India :)

Dar prețul combustibilului în India este mare, acesta nu este subvenționat de stat cum ar fi de ex în Egipt. M-am mirat și eu la stațiile de carburanți, costă echivalentul între 5-6 lei/litru în funcție de zonă. Un bilet la un mijloc de transport în comun costă echivalent 1,5-2 lei, un abonament lunar în jur de 50 lei, km la taxi 1,5 lei. Pentru indieni aceste tarife sînt mari, astfel observi multe vehicule supraîncărcate la limită, 3-4 pasageri pe un scuter, 9 persoane într-un autoturism, sute de persoane într-un autobuz simplu între localități (dotat cu rafturi deasupra scaunelor pe care stau copii sau alte persoane. Cele mai interesante vehicule sînt cele cu benă sau platformă de marfă. Atunci când vehiculul nu este supraîncărcat cu marfă (în India este ceva obișnuit să vezi marfă de 2-3 ori volumul autovehiculului) atunci se încarcă cu indinei și cu mulți de tot, atât de mulți încât nu le-am putut număra câși erau în bena autobasculantei :)

Am avut ocazia să călătoresc pe durată scurtă într-un autobuz împreună cu indieni, aș fi putut să iau jegul cu un șpaclu și asta la propriu :)

Prețurile la cazări sînt mici în India chiar și la gama de lux costă cu mult sub Europa. Dacă la o cazare simplă pensiune sau hotel modest de o stea/două plătim 50-80 lei/noapte/2 pers., la gama de lux adesea prețul nu depășește 3-400 lei/noapte/cameră. Probabil de asta am și avut sejurul atît de ieftin (cu excursii, demipesiune, cazări, asigurări, avion în jur de 1200 eur)

La restaurante locale recomandate pentru indieni plătești în jur de 10 lei pe o masă. La restaurante agreate de agenții turistice cu condiții sanitare superioare nu se plătesc pentru o masă copioasă mai mult de 70 lei, în multe cazuri doar 50 lei/persoană.

Prețurile la produse alimentare sînt mici, câteva exemple pâine 2-3 lei, sticlă de apă sub un leu, cola 2 lei, pachet țigări import 19-20 lei, kg la fructe /legume 2-3 lei, bere 0.5 l 5 lei, kg la carne/brânză 10-15 lei. Pentru noi este puțin pentru ei mult.

Prețurile la tarabele cu diferite chestii sînt negociabile și enorm de mici, dau aici un singur exemplu, magneți de frigider cu motive turistice în jur de 20-50 bani bucata. Și vânzătorii ambulanți sînt extraordinar de insistenți când observă un autocar cu turiști fug acolo de la sute de metri.

În mediul rural se observă sărăcia și mizeria la propriu, fiecare se descurcă cum poate. Aici toată lumea este îmbrăcată tradițional, pământurile se lucrează cu mâna sau animale, grâul se taie cu secera. Vacile sînt ca acasă aici, au prioritate de trecere pe orice drum, nu-i omoară nimeni, mor de brătrânețe, dar măcar laptele în cea mai mare parte a zonelor se colectează. Adesea am observat că mănâncă din gunoaie.

În zone cu mulți comercianți, populație numeroasă din orașe nu reușesc toți să-și facă nevoile într-o toaletă publică de care nici nu prea am văzut pe acolo. Astfel dacă la bărbați cu fața la vreun gard sau pom este un pic mai ușor și femeile au rezolvat problema nemaipurtând lenjerie intimă tocmai ca această problemă fiziologică să fie rezolvată rapid acolo pe trotuar sau alt loc mai ferit de trecători. Am reușit să surprind un exemplar care ridicând sari (acea rochie tradițională la indieni) a rezolvat urgent problema chiar când am trecut noi cu autocarul. Nu avea chiloți pe ea :) și evident n-o să pun acea poză aici pe AFA :)

Omul alb adică noi sîntem bine văzuți în India. Peste tot unde mergeam lumea fugea către noi spera la o mană cerească fie dacă cumpărăm ceva, fie lăsând bacșiș sau pur și simplu la cerșetori. În aeroporturi sîntem îndrumați la ghișee fără cozi, la atracțiile turistice la fel. Prețul însă diferă față de biletul de intrare al indienilor. La hoteluri și restaurante de obicei stă un angajat la toalete, ne dă drumul la apă, ne dă prosopul de hârtie în mână. La piscină nici nu te apuci să te pui în șezlong apare deja un chelner pentru a prelua dorințele turistului.

Cât despre oameni, am avut un interes enorm să cunosc oameni de acolo, modul lor de viață. Prima interacționare a fost clar cu ghidul o namilă cât casa dar foarte simpatic. În afară de cele turistice din punct de vedere privat ne-a povestit că s-a căsătorit de curând, are copil mic și a avut o nuntă tradțională indiană. Am putut admira ceremonia de nuntă al lui, poze cu familia lui, și altele. Ajutorul ghidului (cu anumite sarcini organizatorice privind cazările, obiectve turistice, restaurante, ne împărțea apă în autocar) trecut de vârsta studenției era totuși un student la medicină și lucra ca să poate plăti cursurile. Avea familie dar și o voință de fier. Observând o problemă de sănătate la mine m-a și abordat, iar eu i-am răspuns. Ei sînt deschiși la orice, eu la fel :)

În rest am interacționat cu absolut orice indian, se poate, trebuie doar să vrei. Este o experiență uimitoare.

Dar mă opresc aici lăsând ca pozele să vorbească.

Tema principală al acestui articol sînt fotografiile atașate. Vizionându-le o să vă faceți o mică idee cum este realitatea anului 2024 în India. Enjoy, și călătorii plăcute

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 17.11.24 21:25:27
Validat / Publicat: 18.11.24 06:31:44
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 622 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cotidian în Delhi,porumbeii sînt hrăniți
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

FlaviuPHONE
[18.11.24 18:31:32]
»

India, o altă lume, o experiență uimitoare dar cred că, în momentul de față, cea mai mare provocare ar fi un circuit prin Kosovo. 😀

robert
[19.11.24 10:26:18]
»

@Flaviu: Touche!

robert
[19.11.24 10:32:32]
»

interesant articol! Eu am văzut India un pic diferit! Prin ochii mei s-a văzut mult mai bine decât mă așteptam! O să detailez mai bine când voi ajunge să scriu despre ea! Dar asta mai durează ceva! Mă mișc mult prea greu anul ăsta! La scris mă refer, firește.

Asta denotă un singur lucru, suntem diferiți și este foarte bine așa! Dacă am fi toți la fel ar fi o mare plictiseală pe pământ!

Felicitări pentru articol, dar și pentru sejurul indian!

AZEAUTOR REVIEW
[19.11.24 11:39:23]
»

@robert: Din fericire sîntem diferiți, așa cum scrii aici în ecou. Doar așa poate exista diversitate pe acest pământ, altfel am fi roboți.

Așteptăm relatările tale despre India, și despre altele, ai umblat mult prin lume în acest an vezi la mine e invers, mă mișc bine cu scrisul și mai greu cu călătoriile

Mulțumesc pentru răbdarea acordată articolului, ecou și vot, o zi faină îți doresc.

doinafil
[19.11.24 12:37:14]
»

Interesant articol și mă bucur că ai luat „pulsul” periferiilor!

Nu cred că mi-ar plăcea să trăiesc acolo, e prea multă aglomerație și murdărie pe stradă! Nici locurile unde se prepară mâncarea nu-mi plac! Igiena acolo lasă mult de dorit! Probabil că se îmbolnăvesc des de prea multă necurățenie!

Am avut ocazia să călătoresc pe durată scurtă într-un autobuz împreună cu indieni, aș fi putut să iau jegul cu un șpaclu și asta la propriu

Brrrr! Cum mirosea în acel autobuz?! Cred că este singura țară unde, în autobuze, copiii stau sus, pe niște „rafturi” special amenajate.

Vacile alea, săracele, sunt atât de costelive! Nu are nimeni grijă de ele? Cine le mulge, cine le dă de mâncare Și în Egipt am văzut vaci la fel de slabe și neîngrijite

Nu știam că, atât bărbații cât și femeile, se ușurează pe stradă! Mihai mi-a spus că și în Nigeria, în 1977, femeile se ușurau la fel, pe stradă. Nu știu cum o fi acum

E bine că ne-ai povestit și nouă cum e viața în cartierele de la periferii!

Felicitări pentru articol, poze și...

adsoPHONE
[19.11.24 12:50:25]
»

@doinafil:

E bine că ne-ai povestit și nouă cum e viața în cartierele de la periferii!

Culmea e ca nu neaparat viata la periferii este cea de evitat!

De exemplu, in capitala Delhi, centrul istoric este ca in pozele lui @AZE (mai ales pe sub 'podul', lung de zeci de kilometri, de sub metroul suspendat). In timp ce periferia sudica, New Delhi, este o metropola cu aspect occidental, moderna si relativ curata.

doinafil
[19.11.24 13:44:30]
»

@adso:

De exemplu, in capitala Delhi, centrul istoric este ca in pozele lui @AZE (mai ales pe sub 'podul', lung de zeci de kilometri, de sub metroul suspendat). In timp ce periferia sudica, New Delhi, este o metropola cu aspect occidental, moderna si relativ curata

Contrastele sunt chiar și în capitală, deci, pe o suprafață relativ mică, raportată la suprafața Indiei! Nu știam asta!

Cât de multe lucruri nu știu, chiar la vârsta mea! ... și câte vieți ne-ar trebui nouă, oamenilor, să aflăm ce-i prin lumea asta mare!

Îți mulțumesc pentru informație și...

Rodel
[20.11.24 12:30:44]
»

Aceasta este India reală: o țară a contrastelor. Așa cum ai scris în titlu, India este incredibilă! Felicitări că ai descris și partea săracă, departe de civilizație, nu doar obiectivele turistice!

AZEAUTOR REVIEW
[20.11.24 19:16:05]
»

@doinafil: Am încercat să arăt un pic și partea asta a Indiei, cel puțin ceea ce am observat eu. Sînt sigur că sînt mult mai multe de arătat, observațiile mele sînt clar limitate, dar totuși... o mică idee putem culege de acolo

Păi nici mie nu mi-ar place să locuiesc așa acolo dar ce să fac n-am nici o vină că m-am născut într-o țară frumoasă cu aer curat, munți și ape curate. Cred că la indieni le place mai mult pe noi (că văd destui și în orașul meu, și cred că am observat unul și în bucătărie la Alpina Casi din Păltiniș cu ocazia întîlnirii AFA din acest an. Ms pt ecou și vot, o seară bună.

AZEAUTOR REVIEW
[20.11.24 19:21:10]
»

@adso: Ms pt ecou și vot + precizări utile deoarece știu că ai fost acolo și poți completa, sau scrie articole întregi despre locurile vizitate. Mai ales că din ceea ce am înțeles ai fost mai mult pe cont propriu clar ai văzut/observat mai multe ca mine. O seară faină

AZEAUTOR REVIEW
[20.11.24 19:28:00]
»

@Rodel: Mulțumesc pentru răbdarea acordată articolului meu. Am încercat oarecum să arăt prin observațiile, fotografiile personale, o parte din realitatea din India. Sînt niște poze/filmulețe exact cum le-am surprins în momentul respectiv și vizionând acestea putem face o mică idee despre traiul de acolo. Ms pentru ecou și vot, o seară bună

Yolanda
[23.11.24 12:53:20]
»

@AZE: având si eu ceva probleme medicale am ramas în urma cu cititul/scrisul pe AFA. Recuperez acum.

Indienii au ei un miros speciffic pe lânga jeg, manânca prea multe condimente, miros care se împregneaza pe ce ating...

Am primit în atelier un Duster cu directie pe dreapta facut în uzina din India, o luna de zile a stat masina cu usile deschise dar mirosul nu a disparut, nu puteai sa stai în interior, se voia ca masina cu DaD sa fie vânduta pe pietele cu directie dreapta în Anglia, Cipru, Malta etc

Nici o sansa! Pentru Europa s-a mutat productia la noi...

Securitatea copiilor în masina? ce gluma buna. Am primit o cerere de a introduce în notita de utilizare Duster info cu instalarea unei banchete cu doua locuri pentru copii în portbagajul Duster!!! Refuzul meu a fost comunicat pâna sus în ierarhia indiana. Nu am patit eu nimic pentru ca aveam dreptate, s-a luat hotarârea sa se separe documentatia pentru Europa de cea indiana.

Concluzia: indienii nu dau doi bani pentru securitatea nimanui, ce copii, totul claie gramada, cine scapa e fericit!

AZEAUTOR REVIEW
[23.11.24 22:28:26]
»

@Yolanda: Am citit cu interes ecoul tău. Având în vedere ce condimentată este mâncarea de acolo și pentru faptul că mie mi-a plăcut să știi că chiar și după 2-3 zile după venirea acasă miroseam și eu a condimente mai ales în WC

Cât despre sigurnața pasagerilor indiferent de vehiculele cu care umblă indienii așa este cum zici tu nu dau doi bani pe asta. Revăzând un pic pozele proprii atașate articolului am observat într-una din ele pasageri pe plafonul unui autoturism

Faptul că au dorit 2 locuri în plus în portbagajul Dusterului pentru copii a fost din necesitate, doar că așa cum zici tu trebuie separată India de Europa din punct de vedere securitate la mașini. În altă ordine de idei am văzut destule Dustere în India.

Mulțumesc pentru ecou și vot

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Flaviu, robert, Rodel, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin India:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081671953201294 sec
    ecranul dvs: 1 x 1