ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.08.2024
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 9 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul Memorial Ambedkar

TIPĂREȘTE URM de aici

Din cele nouă zile petrecute în India, cinci am stat în Lucknow, pentru scopul principal al „expediției” noastre în această țară, iar restul de patru într-o excursie „Triunghiul de Aur” despre care am început deja să spun câte ceva. Nu auzisem până acum despre acest oraș - și asta spre rușinea mea, deoarece se pare că este considerat a fi capitala culturală a nordului Indiei. Este supranumit Orașul Nawabs (după titlul pe care îl purtau conducătorii Regatului Awadh în sec. XVIII-XIX, cei care i-au construit strălucirea), Orașul de Aur al Indiei sau Constantinopolul Estului. În prezent, este capitala celui mai bogat și mai populat stat indian, Uttar Pradesh (are aproape 250 de milioane de locuitori, doar patru țări din lume având mai mult de atât).  

Programul nostru fiind foarte plin, nu am avut vreme să explorăm orașul de capul nostru. Atât cât l-am văzut din autocar, mi s-a părut diferit de Agra, Jaipur sau Delhi și asemănător, într-o oarecare măsură, cu New Delhi. Bine sistematizat, având construcții monumentale, evident mai curat decât ce urma să vedem, cu întinse zone verzi, mai puțin aglomerat, mai  occidental. Cum acesta a fost primul nostru contact cu India, haosul și jegul din Agra sau Jaipur ni s-au părut, probabil, multiplicate :).

Organizatorii ne-au oferit două excursii de câte o jumătate de zi: una pentru shopping (LuLu Mall, cel mai modern mall pe care l-am întâlnit pe durata întregii șederi în India) și una „culturală” : am vizitat Bara Imambara, o creație Nawabs de pe la 1780 și Parcul Memorial Ambedkar, viziune a unui recent primar al orașului, a cărui construcție a început în 1995 și s-a terminat în 2012. Voi începe prin a prezenta acest al doilea obiectiv.

De ce: astă iarnă am văzut, în Egipt, Aleea sfincșilor, care unește templele Karnak și Luxor. Și în legătură cu care am rămas cu un regret: că nu am parcurs-o de la un capăt la altul, cale de doi kilometri (nu i-am nimerit intrarea la Karnak și nu am știut că nu mai poți intra ulterior pe ea până la Luxor). Ei bine, după o jumătate de an am găsit, acolo unde nu mă așteptam, o replică modernă: Aleea elefanților.

Parcul Memorial Ambedkar este situat la marginea estică a centrului (apropo, Lucknow este ceva imens, ca toate metropolele indiene; are diametrul de peste 30 de kilometri, de la hotelul nostru, situat către aeroport, și până în centru, erau 18 km ca pieton, dar traseul cu mașina avea mai bine de 25), pe malul râului Gomti, care străbate orașul de la vest către est, înconjurat de alte parcuri, în mijlocul celui mai select cartier rezidențial. Deși se cheamă parc, nu găsim aici prea multă vegetație, cam totul este betonat. De fapt, este un memorial dedicat lui Bhimrao Ramji Ambedkar (1891 – 1956), reformator social și lider politic indian, care a condus comisia de redactare a Constituției Indiei, a făcut parte din primul cabinet al lui Jawaharlal Nehru și a inspirat mișcarea budistă Dalit (după ce a renunțat la hinduism).

E plin de monumente cu adânci semnificații (le-am descoperit abia azi :), citind aici lucknowtourism.co.in/dr-a ... ar-park-lucknow și aici en.wikipedia.org/wiki/Amb ... r_Memorial_Park; nu voi copia in extenso, deci curioșii pot consulta link-urile). În P5 este vizibilă măreața statuie a lui  B. R. Ambedkar, înaltă de peste zece metri. Mai există câteva statui, ceva mai scunde, ale altor eroi ai eliberării Indiei de sub dominația engleză: Jyotiba Phule, Birsa Munda, Kanshi Ram și Sree Narayana Guru.

Memorialul a fost gândit de un renumit arhitect indian, Pradeep Khandelwal, și am aflat că acesta a încorporat diferite elemente ale arhitecturii și simbolismului budist în designul parcului. Nu știu să disting clădirile budiste de cele hinduse :(, dar sigur așa este.

Principala construcție este Stupa: un fel de mausoleu de 34 de metri înălțime, făcut din gresie, împodobit cu statui și sculpturi care înfățișează viața și opera dr. Ambedkar. Nu am reușit să intrăm în interior, am stat în parc doar o oră - ar fi fost nevoie de vreo trei. Am citit, însă, că înăuntru există o statuie de bronz a lui Ambedkar, reprezentat în aceeași postură ca Abraham Lincoln la Lincoln Memorial din Washington. Pe soclul acesteia sunt inscripționate cuvintele celui omagiat, care s-ar traduce cam așa: Modul în care mi-am trăit viața este singurul mesaj pe care îl las posterității.  

Alte clădiri remarcabile sunt Muzeul și Biblioteca, care adăpostesc o colecție de artefacte și suveniruri, respectiv o colecție de cărți și documente legate de dr. Ambedkar. Un canal cu fântâni arteziene, câteva șiruri de coloane grecești, un templu (? cred) sunt alte construcții care întregesc un ansamblu, cu adevărat, impresionant.  

Și care ar fi costat 7 miliarde de rupii (peste 250 de milioane de dolari, la banii de azi). S-a lăsat cu anchete, scandaluri de corupție și deturnări de fonduri etc. Probabil nu se putea altfel - măcar a ieșit ceva unic. Mai ales Aleea elefanților :). (Am uitat să spun: există 124 de elefanți, 62 pe stânga, 62 pe dreapta, numerotați sub coadă, să îi poți folosi ca reper pentru loc de întâlnire.)

Parcul este deschis 11-21 și există o taxă de vizitare, 20 de rupii (1 leu și 10 bani), fără suprataxă pentru turiștii străini (ceea ce e rar în India).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adso in 09.08.24 17:34:13
Validat / Publicat: 09.08.24 18:09:59

VIZUALIZĂRI: 568 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Parcul Memorial Ambedkar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.08.24 18:09:43]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite prin India, #Excursii INDIA - INDIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

tata123 🔱
[09.08.24 20:18:18]
»

@adso: Interesant loc! Arată impresionant acea Aleea a Elefanților, mai ales la apus. Un obiectiv fastuos care probabil peste un secol va deveni monument istoric

Nu auzisem până acum despre acest oraș....

India e mare, nu avem cum să cunoaștem totul despre această țară.

În altă ordine de idei felicitări pentru rezultatele obținute - medalii și mențiuni.

nicole33
[09.08.24 22:06:01]
»

@adso:

Din cele nouă zile petrecute în India, cinci am stat în Lucknow, pentru scopul principal al „expediției” noastre în această țară,

Felicitări pentru articol, dar mai ales pentru participarea cu succes la această "expediţie" . Mi se pare o satisfacţie extraordinară să constaţi, la un asemenea nivel, că munca ta a dat roade.

Aleea elefanţilor mi se pare absolut fabuloasă, grandioasă.

Mai ales Aleea elefanților . (Am uitat să spun: există 124 de elefanți, 62 pe stânga, 62 pe dreapta, numerotați sub coadă, să îi poți folosi ca reper pentru loc de înțâlnire.)

Şi eu care credeam că i-ai numărat tu pe bune... Pfff... m-ai păcălit

doinafil
[09.08.24 22:40:23]
»

Interesant acest parc, căruia eu i-aș spune - mai degrabă - loc de promenadă, deoarece în viziunea noastră, a europenilor, noțiunea de „parc” are mai multă verdeață, alei, băncuțe de odihnă, etc., etc...

După cum scrii la începutul articolului, este mai mult beton decât verdeață! , dar dacă ei au ales să-i spună „parc” , probabil că n-au găsit un cuvânt mai potrivit!

În P6 este vizibilă măreața statuie a lui B. R. Ambedkar, înaltă de peste zece metri

Cred că ai vrut să scrii „P5” , deoarece acolo se vede o statuie, în planul secund:

Bine că - în parte - ai compensat (ne) străbaterea Aleii Sfincșilor din Egipt (pe care am văzut-o și eu), cu aleea asta luuuungă, a elefanților „indieni” !

Felicitări pentru articol, poze și... bineînțeles, mulți

adsoAUTOR REVIEW
[09.08.24 23:53:08]
»

@tata123 🔱:

Un obiectiv fastuos care probabil peste un secol va deveni monument istoric

De fapt, cam așa stă treaba cu India: nu are monumente prea vechi! Ce am vizitat în Lucknow: 1780 & 2012. În New Delhi: 1930 & 2000 & 2020. Doar ce am văzut în Agra și Jaipur e ceva mai „antic” , de pe la 1600-1700.

India e mare, nu avem cum să cunoaștem totul despre această țară.

Are 30 de orașe peste 4 milioane de locuitori! Lucknow, cu 4,6 milioane, este abia al patrulea în statul al cărui capitală este.

În altă ordine de idei felicitări...

Mulțumesc!

adsoAUTOR REVIEW
[10.08.24 00:01:09]
»

@nicole33: Mulțumesc!

Aleea elefanţilor mi se pare absolut fabuloasă, grandioasă.

Da, este! Are aproape un kilometru lungime și 60-70 de metri lățime. Elefanții sunt uriași, în mărime naturală + înălțimea soclului. Te simți mic și copleșit.

Am nimerit, cred, și cel mai bun moment, cel al asfințitului. Nu știu cu ce e pavată aleea, dar e ceva lucios, în care elefanții se oglindesc. Efectul creat este grozav!

Şi eu care credeam că i-ai numărat tu pe bune... Pfff... m-ai păcălit 

M-am distrat cu numerotarea. Numărul este marcat fix sub coadă. Am o poză, dar apare cineva în ea, nu o pot încărca.

adsoAUTOR REVIEW
[10.08.24 00:09:11]
»

@doinafil:

Cred că ai vrut să scrii „P5” , deoarece acolo se vede o statuie, în planul secund

Da, așa este, aveți dreptate. Mulțumesc, voi edita. Statuia se vede și în P2-P3, dar în depărtare, pare micuță.

Bine că - în parte - ai compensat (ne) străbaterea Aleii Sfincșilor din Egipt (pe care am văzut-o și eu), cu aleea asta luuuungă, a elefanților „indieni” !

Din Aleea sfincșilor am parcurs doar două-trei sute de metri, plecând de la Templul Luxor, apoi ne-am întors. Mi-a plăcut, parcă, mai mult acolo, e senzația aia de început de lume. Aici, elefanții sunt uriași, neciobiți, lucioși, ca scoși din cutie.

Am citit că, la un moment dat, unul a fost vandalizat într-o seară. În zorii zilei următoare era deja înlocuit. cred că au de rezervă, prin vreun depozit. Doar cât ștanțează numarul .

k-latorPHONE
[10.08.24 12:07:43]
»

@adso: Felicitări pentru rezultatele obținute! Eforturile voastre și ale copiilor n-au fost în zadar.

Revenind la articol... l-am citit cu întreruperi 😇 căci da - curiozitatea a omorât pisica, dar a murit deșteaptă 😁 - n-am putut rezista tentației de a citi articolele despre parcuri, la care ne-ai trimis. Într-adevăr, copleșitor, impresionant, ceva care te face să te simți tare neînsemnat.

În ceea ce privește aleea cu elefanți vs aleea cu sfincși, pot doar să spun că elefanții dau mult mai spectaculos în poză, mai ales la apus...

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[10.08.24 13:10:07]
»

@k-lator: Multumesc mult de tot!

Revenind la articol... l-am citit cu întreruperi, căci da - curiozitatea a omorât pisica, dar a murit deșteaptă - n-am putut rezista tentației de a citi articolele despre parcuri, la care ne-ai trimis.

Ooo, nu stiu daca esti prima care deschide link-urile mele, dar esti prima care marturiseste asta, in orice caz. Multumesc si pentru asta!

În ceea ce privește aleea cu elefanți vs aleea cu sfincși, pot doar să spun că elefanții dau mult mai spectaculos în poză, mai ales la apus...

Deci ma crezi daca iti spun ca nu mai voiam sa plecam de acolo. Mie mi-a placut mai mult aici decat in locurile foarte cunoscute si foarte laudate ale Indiei.

In plus, am avut sentimentul unui explorator: oare au ajuns mai mult de zece romani aici, inaintea mea?

k-latorPHONE
[10.08.24 13:21:09]
»

@adso: 😀 Păi ce zici, dacă întrebăm 100 de români? ... vorba emisiunii.

Pușcașu Marin
[12.08.24 08:41:09]
»

@adso: N-am făcut eu prea multă școală la viața mea, da' mulțimile mi-au plăcut. Mi-a plăcut mult mulțimea din 21 decembrie care scanda una-alta pe la CC al PCR pe-acolo. Mi-a plăcut și mulțimea care scanda într-o vreme Puie Monta prin niște locuri din capitală. Mda... strâmb oleacă din nas vis-a-vis de mulțimea care face ce face și se transformă în 40-45% pentru un anume partid.

Acum, trecând la mulțimi mai serioase...

{ sfincși Egipt } u { elefanți India } u { rezultate profesionale India } = respect maxim

P. S. Nu mai dau o ceapă degerată pe ce-mi aduc eu aminte din clasa a doua (la seral). Poate fi adevărată chestia de mai jos?

{ Camera Deputaților } u { Senat } u { Guvern } = mulțimea (cea mai) vidă

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[12.08.24 08:54:01]
»

@Pușcașu Marin: La intrebarea din final, trebuie adaugata Presedintia in membrul stang.

Pentru prima relatie, iti multumesc din suflet! Totul e bine cand se termina cu bine.

Imi era dor de ecourile tale, nu neaparat la ce scriu eu. Te rog sa 'intervii' mai des pe aici! Acum, ca a intrat in carapace din nou si Yersi, viata devine cam trista .

Pușcașu Marin
[12.08.24 09:50:05]
»

@adso: Viața e greu, ca să citez din clasici în viață. Mi-aș dori să interacționez mai des. Din păcate, vocația mea de Don Quijote, ideile puține și fixe pe care le am, nu mă lasă. Cum mori de vânt mai găsim doar prin (era să scriu Olanda, da' mi-o iau)... ăăăă... Țările de Jos sau prin Ciclade, mi-am găsit propriile mele mori de vânt din categoria monocotiledinatelor sau a dicotiledinatelor (ce-am frate azi?)... buruienilor vroiam să zic.” E” multe și rele, perfide și tenace. Chiar mă băteau gânduri de” mărire” intelectuală. Eu nu-s Mircea Cărtărescu ca să mă-ntreb” De ce iubim femeile” , dar aș putea să mă-ntreb de ce urâm buruienile? Doi cititori aș avea sigur. Mama și soția. Nu pot să spun Sancho Panza și Rosinanta, că sar feministele-n capul meu . Adică de ce n-ar fi ele Don Quijote și eu și pe post de cal și pe post de scutier? Și n-aș avea răspuns.

Dar cum eu sunt un optimist din fire, tot sper să le înving. Mai am o lună- două de luptat cu ele, că după aia vine toamna și se usucă singure. Așa că din noiembrie încolo mă voi înscrie din nou în rândurile celor care se vor așeza cuminți în ultima bancă și din când în când (mai des) vor ridica două degețele întrebând una-alta și sperând să se mai lumineze la cap.

Să mă ierți pentru acest” delirio vorbes” de mai sus. Nu știu ce-am avut azi. Poate faptul că celebra gaură neagră TON 618 e azi în cuadratură cu Caleea Lactee? Sau o fi de la cele două găleți de vin de le-am băut sâmbătă cu nașu'? Habar n-am.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[12.08.24 09:56:21]
»

@Pușcașu Marin: 🤣🤣🤣🤩

k-latorPHONE
[12.08.24 10:09:59]
»

@Pușcașu Marin: 😂😂😂 Poate chiar combinația... găleata de vin din Gaura Neagră!

Pușcașu Marin
[12.08.24 12:18:04]
»

@k-lator: Neah! Treaba cu gaura neagră a fot doar așa... ca să-mi găsesc o scuză. Dimineață am suflat în etilotestul din dotare și a dat eroare. În instrucțiunile de folosire zice că nu știe să măsoare dincolo de 4,0. Așa că n-am avut curaj să merg la serviciu. Mi-am luat o zi din concediu. Sper ca de mâine, cantitatea de sânge din venele mele să fie măcar egală cu cea de alcool.

webmasterX
[16.08.24 18:49:55]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Lucknow» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[16.08.24 18:50:21]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[16.08.24 21:50:39]
»

@webmaster: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, k-lator, Pușcașu Marin, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lucknow:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060532093048096 sec
    ecranul dvs: 1 x 1