ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 14 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Descoperind Caucazul – Georgia, Armenia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La sfârșit de martie anul acesta am primit o ofertă Tarom cu bagaj la cală spre Tbilisi, dus – întors, 238 euro pentru două persoane cu plecare în data de 4 septembrie, o zi de miercuri.

Demult timp aveam în plan să vizitez acele locuri și am hotărât să cuplez Georgia cu Armenia și să le acord mai mult timp de vizitare decât agențiile noastre turistice, revenirea alegând-o pe data de 18 septembrie.

Era prima mea ieșire în afară ca tânără pensionară de doar trei zile.

Traseul excursiei

După ce am rezervat biletele la avion, am început documentarea pentru o excursie pe cont propriu. Am folosit ca de obicei același Booking, am ales și cazările și le-am rezervat la sfârșit de iulie. În documentarea mea m-au ajutat mult programele agențiilor de turism din țările respective.

Excursia a durat 2 săptămâni, 13 nopți de cazare, 6 în Georgia și 7 în Armenia astfel: 6 nopți la Tbilisi, 4 nopți, Yerevan, 1 noapte, Goris, 1 noapte, Dilijan, 1 noapte, Yerevan.

În acest review, de început, aș vrea să pun accent pe problemele importante și necesare oricărei excursii (transport, bani, vreme, ...) și mai puțin pe informații despre obiective, care se pot găsi pe orice sursă, timp să fie...

Transport terestru

Georgia

Am folosit toate mijloacele de transport: pentru metrou și autobuz se cumpără de la orice stație de metrou cardul "Metromoney", cost 2 lari și se poate folosi pentru mai multe persoane, taxând de mai multe ori. Am păstrat chitanța de la cumpărarea cardului și la sfârșit l-am predat și mi s-a returnat costul cardului dar și ce mai aveam în plus pe el. Pentru autobuz se atinge cardul pe partea de sus a cititorului sau dacă nu ai card cum s-a întâmplat cu noi la aeroport, unde am luat autobuzul 37 până în centru, se introduce o monedă de 50 tetri (0,5 lari) în locașul special, se apasă pe buton și se obține un bilet. Același preț este și pentru metrou. Stațiile de metrou sunt la adâncime, nu sunt înfrumusețate, sunt însă curate, scările rulante sunt foarte înclinate, lungi și rapide.

Taxiul l-am folosit de nevoie cu preț stabilit de șofer, 10 lari pe circa 4 kilometri sau cu taxare, 3,20 lari pentru 1,5 kilometri. În găsirea autobuzelor și a traseurilor am folosit google maps dar și transferen.ttc.com.ge/?pa ... =live&setLng=en, site-ul pentru metrou fiind discovergeorgiablog.files ... -contest-01.png

Sunt foarte multe site-uri pentru documentare, bine concepute, prietenoase.

Armenia

Nu am folosit nici metroul, nici autobuzul. Am vizitat doar o stație de metrou, unde la intrare este o casă de bilete ce îți dă o fisă de culoare portocalie, cost 100 AMD, care se introduce într-un locaș la intrarea la metrou. Nu am găsit nimic pe google maps în ceea ce privește stațiile de autobuz, nimic informatizat.

Taxiul este ieftin, citisem asta, dar în Stația Centrală de Autobuze – Kilikia soțul s-a lăsat păcălit rău de tot. Pentru traseul de maxim 5 kilometri până la hotel a plătit 3.000 AMD în loc de 1.000 AMD, nu întrebase costul la urcare în mașină.

Transport Georgia – Armenia și retur

Între cele două țări am mers cu un van cu șapte locuri, cei circa 300 km dintre Tbilisi și Yerevan parcurgându-i în 6 ore. În Tbilisi l-am luat de la Stația de metrou Avlabari în jurul orei 10:30. Am mers acolo, am văzut vanurile și am fost direcționați de un tip ce se ocupa de transport, cost 40 lari (12,4 euro) de persoană. Vanul avea loc de bagaje în spate, era destul de comod și avea spațiu la picioare. Pe drum a oprit de două ori pentru alimentare cu GPL, la jumătate de preț față de benzină.

La vamă am coborât din mașină, la cea georgiană am mers doar cu pașaportul dar la cea armeană am stat la coadă cu bagajele care au fost scanate.

Am ajuns în Yerevan la Stația Centrală de Autobuze Kilikia unde nu existau case de schimb. Aici am luat un taxi, am povestit mai sus...

Întoacerea am făcut-o de la aceiași stație, am plecat în jurul orei 11, cost 7.000 AMD (13,5 euro) printr-o agenție care avea sediul acolo. Erau curse și la alte ore: 13, 15, 17. Și acum regret că nu am mai stat în Yerevan și să luăm cursa de ora 15. Am revenit iar la Tbilisi, tot la Stația Avlabari.

Transport Tbilisi – Aeroport și retur

Din Stația Avlabari am mers cu metroul o stație până la Liberty Square, de aici cu autobuzul 37, are stație numită Griboedov Theatre chiar aici pe sensul de mers spre aeroport, un autobuz de culoare albastră. Am mers cu el circa o oră, nu ne grăbeam pentru că aveam avionul spre dimineața următoare, pe traseu am văzut că se putea lua autobuzul și de la alte stații de metrou, Aragveli, Isani, foarte aproape de ieșiri. Costul a fost de 4 lari (2 lari biletele și 2 lari cardul) în loc de 30 – 40 lari taxiul.

La ducere spre cazarea noastră am luat autobuzul de la zona de plecări, se iese afară din aeroport și se merge circa 300 m spre dreapta. Am mers cu el până la stația de autobuz Puskin Square aproape de Liberty Square, am schimbat bani de metal în aeroport și i-am folosit la autobuz.

Bani

Georgia

Am schimbat 20 euro în aeroport la bancă, schimb bun. La oficial 1 euro era 3,27 lari (GEL) și am schimbat euro cu 3,24 lari. La casele de schimb din aeroport cursul era slab. Restul de euro i-am schimbat la o casă de schimb pe Bd. Shota Rustaveli aproape de stația de metrou cu același nume, erau multe case de schimb peste tot, bani să fie... În orașul vechi schimbul era mai slab.

Armenia

Am schimbat bani la o casă de schimb unde ne-a dus șoferul taxiului. La oficial 1 euro era 525 AMD (Armean Dram). Aici schimbul a fost unul bun, 1 euro era 522 AMD. Am mai schimbat și în Mall Dalma Garden dar cu 520 AMD.

Internet

Georgia

De la aeroport am cumpărat o cartelă SIM Beeline de 30 GB cost 25 lari, trebuia să cumpărăm pe cea de 8 GB care costa 16 lari (4,9 euro), suficient pentru GPS-ul folosit în cele trei zile cât am colindat prin Georgia.

Armenia

În centrul Yerevanului, lângă Piața Republicii pe strada Amiryan se află un magazin VivaCell unde am cumpărat o cartelă Sim de 5 GB cost 2800 AMD (5,4 euro). Am folosit-o fără probleme în cele cinci zile cât am vizitat Armenia.

Închiriere autoturism

Georgia

Am închiriat trei zile prin Avis care avea sediul foarte aproape de hotelul nostru, în Piața Libertății. Închirierea am făcut-o de acasă pentru că pe site-urile georgiene, mai ieftine, nu am găsit mașină cu cutie de viteze manuală, toate ofertele aveau doar cutie automată. Am ales un Renault Logan, mașină foarte cunoscută pentru șoferul meu. Am plătit cu cardul, 46 euro pe zi, garanția fiind de 150 euro returnabili peste o lună. Mașina a fost adusă la hotel. La returnare, deși avusesem un drum destul de dificil, am ajuns la ora predării, 21:30, dar cei de la agenție au venit abia a doua zi. Benzina este în jurul valorii de 2,75 – 2,78 lari (0,85 euro) cea de 98 super și 2,63 – 2,65 lari (0,81 euro) cea de 95. Erau mai multe firme cunoscute: Gulf, Socar, Lukoil, Rompetrol…. În Georgia am parcurs în jur de 1100 km, am descoperit-o încetul cu încetul….

Armenia

Am închiriat mașina cinci zile printr-o agenție turistică armeană cunoscută, Hyur, tot Renault Logan și tot cu cutie de viteze manuală. Costul a fost de 33 euro pe zi la care s-au adăugat 7 euro aducerea și preluarea de la hotel. Garanția a fost în jurul valorii de 278 euro returnabilă peste 15 zile lucrătoare. Benzina era standardizată, 440 AMD (0,84 euro) cea super de 95 și stațiile se numeau Petrol CSP. Am parcurs circa 950 km.

Drumuri

Georgia

Georgia are drumuri bune, am mers pe autostradă în cele trei zile, mai mult sau mai puțin, în funcție de traseu. Autostrada luminată pe centru cu lămpi mari, urcă și coboară domol.

Spre Borjomi și mai apoi spre Vardzia drumurile devin mai înguste, dar sunt bine marcate, spre Munții Caucazul de Nord pe așa zisa autostradă militară ce merge spre Rusia drumul este în serpentine, urcă și coboară, se văd vârfurile munților, se văd satele risipite pe înălțimi…

Armenia

Armenia este o țară montană, deluroasă, are Araratul în vest și Munții Caucazul Mic la sud vest. Drumurile în apropierea Yerevanului sunt bune, dar spre sud, spre Goris trebuie permanent atenție, sunt denivelări, găuri mai mari sau mai mici, nu sunt delimitate peste tot. Compensează peisajul care este deosebit: munți înalți, arizi, sate înverzite risipite la marginea văilor, adevărate oaze de verdeață, pasul Selim de pe drumul mătăsii, loc de popas și de belvedere, lacul Sevan și pădurile verzi de lângă Dilijan schimbă peisajul Armeniei…

Cei 950 kilometri din Armenia i-am parcurs într-un timp destul de lung, poate cu o medie de 60 km pe oră deoarece, cum spuneam, drumurile sunt înguste și șerpuitoare, se urcă și se coboară, sunt multe serpentine....Se realizează timpii din googlemaps. Parcările în ambele țări au costuri modice sau sunt gratuite.

Vremea

Georgia

În septembrie vremea a fost bună în jur de 24 -26 grade și dimineața era destul de bine. La Gudauri și Stepantsminda în zona Munților Caucaz am prins și ploaie, temperatura era de 4 grade, la Borjomi circa 16 grade, tot zonă de munte.

Armenia

A fost mai cald aici circa 26 – 28 de grade și în zonele din apropierea Yerevanului. La Goris era mai frig, circa 16 grade seara și 18 – 20 de grade ziua. Cel mai rece a fost la Dilijan în jur de 15 grade seara. Nu am prins ploaie decât foarte puțin, la Dilijan noaptea.

Cumpărături

În ambele țări cumpărăturile sunt acceptabile. Georgia este cunoscută prin cloisonne, bijuterii dar și suveniruri, prin vinurile renumite, în jur de 20 – 30 lari cele obișnuite, prin chacha, tărie din struguri în jur de 40 grade.

Armenia este cunoscută prin vinuri, coniacul Ararat, textile. În Yerevan zona de cumpărături se numește Vernissage și este destul de aproape de Piața Republicii. Rodia este fructul lor național și bineînțeles au și vin din acest fel, încercați-l.

Excursii

În ambele țări sunt oferte foarte multe pentru excursii turistice. În Georgia prețurile sunt puțin mai mari decât în Armenia, dar destul de mici. Erau grupuri peste tot, autocare și vanuri pline de turiști vorbitori de germană, engleză, franceză, mai puțin spaniolă, italiană, poloneză. Am mers în avion la ducere cu un grup de 24 persoane din România, la plecare am prins alt grup. La Cetatea Narikala în Tbilisi și nu numai erau șoferi cu excursii particulare ce te rugau să mergi cu ei, la fel și în Yerevan în zona Pieții Republicii... Singurul inconvenient la excursii organizate este că nu se făceau decât în anumite zile și trebuia să stai mai mult pentru a le putea prinde pe toate. Am înțeles de ce aceste două țări trăiesc foarte mult din turism, țin prețurile jos și excursiile devin atractive.

Costul cu închiriere mașină a fost mai mare decât dacă mergeam cu excursii, amortizarea și chiar cu câștig ar fi fost dacă eram patru persoane.

Concluzii

A fost o excursie frumoasă, foarte diversificată, am cunoscut o altă parte a lumii. Am vrut să văd Caucazul, am vrut să văd locul de creștinătate cel mai vechi, am vrut să cunosc alte popoare, alte obiceiuri.

Georgia este mult mai verde decât Armenia, are zone unice: orașe peșteri Uplistsikhe și Vardzia, ultimul renumit prin marea lor regină Tamar, biserici creștine de secole, Sfântul Gheorghe patronul țării are peste 300 de biserici închinate lui, Sfânta Nino cea cu crucea din viță de vie cu brațele înclinate puțin în jos este și ea prezentă peste tot, este cea care a adus religia creștină în Georgia...

Nu trebuie ratat drumul pe așa zisa autostradă militară ce trece printre vârfurile Caucazului de Nord, m-a impresionat imensitatea munților, peste 4000 de metri, nu am mai văzut așa ceva până acum...

M-a impresionat poziția bisericilor Jvari și Gergeti, locuri deosebite, cât mai aproape de cer, cât de frumos se văd acolo sus, în depărtare...

Tbilisi este minunat, așezat pe dealuri, are orașul vechi deosebit, casele cu etaj și cu balcoanele din lemn frumos ornate și diferit colorate, străzile înguste cu scări din loc în loc, băile de sulf ce îmi amintesc de Iran...

Armenia este și ea frumoasă, are un relief deluros și muntos, se urcă și se coboară, are Biserica Apostolică Armeană pentru toți armenii risipiți în toate colțurile lumii. Este prima biserică în care creștinismul a fost acceptat ca religie de stat, înaintea Constantinopolului.

M-a impresionat suferința acestui popor ce a trecut prin ororile genocidului la început de secol 20, lupta lui pentru aș păstra identitatea într-o zonă plină de conflicte.

Bisericile ei sunt de vis așezate în locuri parcă special alese, sus pe stânci, pe dealuri, Tatev, Noravank, Khor Virap cu Araratul ce o veghează, Araratul, al Armeniei cândva în Turcia acum...

M-au impresionat oamenii acestor locuri, amabili, gata să te ajute dacă ai nevoie, m-am simțit parcă acasă. Mi-a plăcut mâncarea lor cu influențe orientale, ieftină și bună, fructele lor, dulceața lor, totul...

De câte ori vin dintr-o zonă nouă mi se pare că este cea mai frumoasă, că este unică.

Mi-au plăcut aceste două țări scăpate de jugul străin, de o vechime parcă armonizată cu însăși natura, mi-a plăcut această oază de creștinătate așezată la intersecția a două mari continente, Europa și Asia...

Mergeți în Georgia și Armenia și nu veți regreta!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 22.09.19 13:10:01
Validat / Publicat: 22.09.19 15:15:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.

VIZUALIZĂRI: 1688 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

41 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Georgia, Tbilisi, Orașul Vechi, Catedrala Armenească Sfântul Gheorghe cea cu cupola albastră, Fortăreața Narikala în plan îndepărtat, priviți balcoanele...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 80000 PMA (din 60 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

41 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 41
webmasterX
[22.09.19 15:14:51]
»

Excelentă recomandarea

Mutat în rubrica "Circuite prin Caucaz - Georgia, Armenia, Azerbadjan, ASIA" (nou-creată pe sait)

monaca
[22.09.19 17:16:21]
»

Din nou va spun ca sunt intr_o mare admiratie pentru curajul si entuziasmul cu care va alegeti destinatiile de vacanta, cat de organizati sunteti! Foarte frumos, astept cu nerabdare si restul. Va doresc sa va bucurati de pensie si de cat mai multe vacante in destinatii inedite!

Rodel
[22.09.19 17:59:06]
»

Un itinerar deosebit, impresii utile, poze frumoase! Mi-aș dori să ajung și eu acolo!

Felicitări!

webmasterX
[22.09.19 18:25:43]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată (prin PM/sesizare) a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen Ion
[22.09.19 18:41:50]
»

@mprofeanu: Superbă excursie, bravo! Mi-ai dat de gândit...

adrianbogdan
[22.09.19 18:44:06]
»

Buna seara, pentru tanara pensionara!

Astept ca tanara pensionara sa scrie despre bascaliosul Yerevan. Hihihi

mprofeanuAUTOR REVIEW
[22.09.19 18:45:08]
»

@monaca: Mulțumesc frumos pentru ecou, pentru urări și pentru că m-ai citit!

Ghid și mai nou copilot sunt eu, soțul știe cât de cât engleza și se descurcă acolo mai ușor. Dacă ai programul pe zile făcut din țară nu ai cum să nu reușești, timp să fie!...

Cu drag,

mprofeanuAUTOR REVIEW
[22.09.19 18:48:11]
»

@Rodel: Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu ușurință acum se ajunge acolo pentru că din acest an Tarom a deschis curse spre Tbilisi dar și spre Yerevan. Și la ducere și la venire avionul a fost plin.

Cu drag,

mprofeanuAUTOR REVIEW
[22.09.19 18:52:10]
»

@webmasterX: Mulțumesc frumos!

Am dorit să pun această melodie închinată victimelor genocidului armean pentru că m-a impresionat mult epopeea acestui popor, peste 7 milioane sunt în afara granițelor țării, în toate țările lumii... Poate trebuia ceva mai vesel dar nu m-am putut abține...

crismis
[22.09.19 18:54:16]
»

@mprofeanu: Excepțional! (Ca de obicei.)

Pozele îți taie răsuflarea, încerc să-mi imaginez ce simți în realitate...

Pensie lungă, plină de aventuri frumoase și cu sănătate!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[22.09.19 18:55:00]
»

@Carmen Ion: Ce bine îmi pare dacă ți-am dat de gândit!

Cu drag,

mprofeanuAUTOR REVIEW
[22.09.19 18:58:11]
»

@adrianbogdan: Mulțumesc pentru urări! Mi-ai adus aminte de Radio Yerevan! , câte bancuri mai știam odată!...

Cu drag,

Rodel
[22.09.19 19:01:27]
»

@mprofeanu:, care au fost orele de zbor?

mprofeanuAUTOR REVIEW
[22.09.19 19:05:55]
»

@crismis: Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru urări! Sunt locuri deosebite dar trebuie să te mai cațări sau să mai urci pentru a prinde anumite poze și a pune și mai mult în valoare obiectivele văzute...

Cu drag,

mprofeanuAUTOR REVIEW
[22.09.19 19:15:07]
»

@Rodel: Orele de zbor au fost destul de neprietenoase: la plecare 24:30 și am ajuns la ora 4:00 dar Tbilisi este cu o oră înainte, pe drum se fac 2 ore și 30 de minute. La întoarcere am plecat la ora 5:00 și am ajuns la ora 6:30, tot la fel ca la ducere...

Fiind în vacanță permanentă nu prea ne-am făcut probleme de orarul zborului.

Spre Yerevan se pleca parcă în jurul orei 1:00, am văzut în aeroport mersul...

mecut
[22.09.19 20:53:22]
»

@ mprofeanu

Foarte frumos povestit si foarte multa munca de documentare (banuiesc) in spate randurilor. Pentru asta, si nu numai, multumesc ca impartasiti cu noi aceste destinatii mai putin accesate.

Va doresc sanatate, putere de munca si la cat mai multe vacante de succes!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[22.09.19 21:04:31]
»

@mecut: Mulțumesc frumos pentru excursie, urări și pentru că m-ai citit!

Rodel
[22.09.19 22:14:38]
»

@mprofeanu: chiar foarte neprietenoase orele, așa că eu... pas!

krisstinna
[22.09.19 22:24:04]
»

@mprofeanu: Clar nu voi ajunge acolo dar te urmăresc cu mare drag

Sa știi ca se conduce mai ușor o mașina cu cutie automată, eu l-am obligat pe soțul meu sa conducă una, prima data in viata lui, in Cipru, unde totul era “pe invers”. Și ce crezi? Când am venit din Cipru și-a cumpărat o mașina cu cutie automata, nici nu mai concepe sa aibă una “normală”

Aștept continuările, când mă întorc din vacanța o sa văd și pozele

Felicitări!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[22.09.19 22:31:48]
»

Multumesc frumos pentru ecou si vacanta plăcută în continuare!

Yolanda
[23.09.19 08:37:21]
»

@mprofeanu: Felicitari pentru noul statut, aceea de tânara pensionara!

De admirat curajul de a merge în destinatii de vacanta inedite si mai ales pe cont propriu.

Interesanta viziunea arhitectului de a construi o sala de concerte în forma tubulara, cred ca si sunetul se propaga altfel. Iar P17 ma lasa fara grai, casa muzeu Stalin protejata cu o alta constructie deasupra (ori e un elogiu fiind de-al lor ori e o relicva de aducere aminte ca nu trebuie lasat sa se mai întâmple asa ceva...

Astept cu o reala încântare review-urile urmatoare.

Mika
[23.09.19 09:30:49]
»

Felicitări pentru review si mai ales pentru destinație și fotografiile superbe!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[23.09.19 09:34:42]
»

@Yolanda: Mulțumesc frumos pentru ecou și urări!

Muzeul Stalin cum bine ai spus este o relicvă de aducere aminte, a fost dat în folosință prin anii 60, la câțiva ani după moartea lui când comunismul era înfloritor și așa a rămas de atunci, este un exemplu de AȘA NU!

Georgienii nu distrug totul ci fructifică anumite lucruri, acum fac turism la greu, ..., erau foarte multe grupuri de turiști curioși ca și mine, ...

Cu mult drag,

webmaster
[23.09.19 09:50:38]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[23.09.19 10:46:18]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[23.09.19 11:16:13]
»

@Mika: Mulțumesc frumos pentru aprecieri.

Excursii multe și frumoase!

mariana.olaru
[23.09.19 17:50:07]
»

@mprofeanu:

Într-adevăr. incitantă și minunată călătorie ne-ai propus nouă, cititorilor, pentru care îți mulțumim. Abia aștept să ne plimbi pe îndelete prin fiecare loc pe unde ați poposit și să aflăm mai multe despre frumusețea și ineditul acestor meleaguri, despre care cunoaștem atât de puține lucruri (vorbesc în nume propriu, dar cred că nu sunt mulți cei care au călătorit în Georgia și Armenia, sau în orice caz, mult mai puțini decât cei călători prin Grecia și Turcia). Iar pe mine, personal, m-au incitat cu deosebire fotografiile, încât le-am votat aproape pe toate! Îmi închipui că realitatea este mult mai spectaculoasă!

Și fiindcă în ultima vreme m-a cam acaparat turismul ecumenic, cele două țări au devenit brusc atractive și din acest punct de vedere, căci am văzut cât de multe și cât de vechi situri creștine se găsesc acolo, iar de relicve istorice nici nu mai vorbesc - nu știu însă cât de veridice și originale sunt (lancea cu care a fost străpuns Isus pe cruce, cea mai veche traducere din limba greacă a Bibliei, Camasa lui Hristos trasă la sorți de ostașii romani, Cojocul Sf. Prooroc Ilie, dar si Veșmântul Maicii Domnului, Crucea Reginei Tamara, Crucea Sfintei Nina).

Aștept cu nerăbdare povestea în detaliu!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[23.09.19 20:40:24]
»

@mariana. olaru: Mulțumesc frumos pentru ecou, aprecieri și completări!

Bisericile și mănăstirile caucaziene sunt foarte spectaculoase așezate în locuri deosebite, m-au impresionat foarte mult. Sunt austere în interior, câteva icoane, fiind foarte vechi s-au păstrat foarte puține picturi...

Mi-am propus să scriu despre tot ce am văzut acolo, sper să și reușesc, mai am multe restanțe, dar poate acum mă ajută timpul.

Despre relicve nu știu ce să spun, cert este Sfânta Nino cum îi zic georgieni și Sfânta Gayane și Sfânta Hripsime la armeni au propovăduit creștinismul în cele două țări. Am văzut mormintele ultimelor două, nu am fost la Mănăstirea Bodbe unde este înmormântată Sfânta Nino.

Crucea reginei Tamar și locașul acesteia le-am văzut la Muzeul de Arte Fine din Tbilisi.

Cu drag,

robert
[24.09.19 10:43:04]
»

@mprofeanu: ca de obicei alegeți să explorați locuri superbe si destinații mai greu accesibile.

Sincere felicitări!

Aurici
[24.09.19 13:04:47]
»

@mprofeanu: Am și eu o alertă pentru Tbilisi de anul trecut. Am pornit tot de la o ofertă Tarom. Când m-am dus să văd ce-i cu Georgia am rămas foarte plăcut surprinsă și din articol în articol ne-am ambalat destul de mult. Mai ales după ce am văzut cât este de frumos și am citit că este destul de ieftină viața pe acolo.

Mi-am făcut temele destul de temeinic și sunt în așteptarea unei oferte care să coincidă și cu perioada în care putem noi. Chiar săptămâna trecută a fost din nou ofertă Tarom pentru destinația asta dar perioadele iarăși nu s-au potrivit. Aștept pensia și eu ca să nu mai am condiții, dar mai e ceva până atunci.

Oricum, eu îți mulțumesc foarte mult pentru suplimentul de informații pe care mi le-ai oferit, foarte bine sintetizate, ca de obicei și te felicit și eu pentru frumoasa vacanță.

Pensie frumoasă și mii de km în continuare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
15 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Alex_Macedo, Aurici, crismis, Dorina9, elviramvio, mariana.olaru, mecut, Michi, Mika, monaca, mprofeanu, robert, Rodel, Yolanda

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08306884765625 sec
    ecranul dvs: 1 x 1