Buffalo pentru o zi din Canada, la reduceri americane și apoi la focul care arde sub cascadă. Buffalo este un oraș din vestul statului New York, așezat pe malul estic al lacului Erie, foarte aproape de granița cu Canada și de Cascada Niagara. Are aproximativ 275.000 de locuitori în orașul propriu-zis, iar zona metropolitană depășește 1 milion de locuitori.
M-am informat înainte să plec de acasă și am aflat că acest orășel de graniță stă destul de sus într-un top nedorit, cel al criminalității. Buffalo are reputația unui oraș cu criminalitate peste media națională, dar imaginea este mai nuanțată decât simplul „este periculos” . Datele locale arată că violența armată și omuciderile au scăzut clar în 2025 au fost raportate 28 de omucideri, față de 38 în 2024, iar autoritățile din Buffalo spuneau în august 2026 că împușcăturile și omuciderile din acel an erau mult sub mediile ultimilor ani.
Pentru noi turiștii, centrul, waterfront-ul, zonele comerciale și traseele turistice obișnuite nu sunt în general locuri de evitat ziua. Riscul diferă însă mult de la cartier la cartier, iar noaptea e bine să eviți străzile pustii și zonele necunoscute, chiar orașul publică date de criminalitate la nivel de cartier tocmai pentru că diferențele locale sunt mari.
Una peste alta Buffalo nu este tocmai printre cele mai liniștite orașe americane, având istoric o criminalitate peste medie, dar ca turist, în zonele comerciale și turistice, nu am avut senzația unui oraș periculos.
Bancul zilei-
— De ce americanii merg la outlet cu mașina mare?
— Ca să aibă unde să pună toate lucrurile pe care „nu aveau de gând să le cumpere” . 😄
După ce văzusem Niagara din partea canadiană, spectaculoasă, elegantă și foarte bine pusă în scenă, am decis că merităm și o porție de America adevărată. Așa că pe la prânz am lăsat în urmă hotelurile înalte și vuietul cascadei și am pornit spre Buffalo, trecând granița în Statele Unite.
Nu erau foarte multe autoturisme la coada din vamă și se mișcau destul de rapid. Fiind cu doi cetățeni canadieni în mașină i-am lăsat pe ei să vorbeasc. După ce am prezentat actele, noi în patru exemplare, pașapoartele valabile plus cele expirate cu viza, am fost ăntrebați de scopul și durata vizitei. Clasic. Rapid ne-a fost permis accesul cu mențiunea că trebuie să intrăm în clădirea vamei pentru a mai discuta cu un ofițer vamal.
Zis și făcut. Era o clădire elegantă pentru o vamă și am fost poftiți la etaj într-o sală de așteptare unde mai erau ceva persone. Rapid am fost chemați de alt ofițer vamal care ne-a informat că pentru a intra în state trebuie să mai achităm o taxă de 30 usd de persoană. Eu nu știam de așa ceva credeam că acum a apărut. Ni s-a precizat că așa este reglementat doar pentru accesul terestru. Cum noi intram prima oară în State așa, nu am știut acest lucru. Mai mult această taxă este valabilă pentru intrări multiple în Statele Unite pe o perioadă de șase luni. Parcă, nu mai sunt foarte sigur 3 sau 6 luni. După ce ne-am golit un pic buzunarele am intrat în State pentru a patra oară.
Buffalo se află pe malul estic al lacului Erie și este la doar câteva zeci de kilometri de Niagara Falls, iar atmosfera se schimbă imediat. Din stațiunea turistică plină de vizitatori din toate colțurile lumii intri într-un oraș american cu bulevarde largi, clădiri solide, parcări mari și inevitabila senzație că aici totul este proiectat pentru mașină. Din partea americană a cascadei până la Buffalo sunt aproximativ 34 de kilometri, dar venind din Canada trebuie adăugat și timpul de trecere a frontierei.
Atmosfera în State era complet diferită de cea din Canada. Din stațiunea turistică plină de vizitatori din toate colțurile lumii intri într-un oraș american cu bulevarde largi, clădiri solide, parcări mari. Casele parcă nu mai sunt așa frumoase, dar și oamenii nu mai par așa de înstăriți. Cu toate astea parcă te simți cumva mai liber, parcă parfumul libertății miroase altfel.
Noi n-am intrat în America cu ambiția de a bifa muzee, arhitectură Frank Lloyd Wright și toate obiectivele culturale într-o singură zi. Aveam un plan mult mai pragmatic și anume să facem ceva shopping la magazinele de reducere tip Outlet, Ross și Marshall, să vedem un orășel mic din statul New York și la final să ajungem la cea mai importantă atracție din zonă numită Eternal Flame.
Când spunem shopping în Statele Unite, noi românii intrăm automat într-un soi de stare de alertă financiară: „Hai doar să ne uităm!” este propoziția care precedă, de obicei, trei sacoșe și o explicație complicată despre cât de mult am economisit cheltuind bani.
Am ajuns la magazinele americane de reduceri, genul acela de locuri în care găsești haine, pantofi, accesorii și tot felul de lucruri de firmă la prețuri care te fac să verifici eticheta de două ori. America are un adevărat cult pentru „discount” , „clearance” și „outlet” , iar în zona Buffalo–Niagara există centre comerciale mari dedicate exact acestui sport național. Fashion Outlets of Niagara Falls, de exemplu, reunește peste o sută de magazine outlet și promovează reduceri care pot ajunge până la 75%.
Noi am intrat pentru „câteva lucruri” . Evident. După ceva timp, „câteva lucruri” se transformaseră în sacoșe, iar discuția nu mai era dacă am cumpărat prea mult, ci cât de mult economisisem. Este unul dintre marile paradoxuri ale cumpărăturilor americane ieși cu cardul mai ușor, dar cu sentimentul profund că ai făcut o afacere extraordinară.
Următoarea oprire a fost mall-ul. Aici am intrat complet în America cinematografică, magazine pe două niveluri, parcări cât un cartier și, bineînțeles, zona de food court. În Buffalo, Walden Galleria este unul dintre marile centre comerciale ale regiunii. Am mâncat acolo, la mall, fără mari ambiții gastronomice. După o sesiune serioasă de cumpărături, criteriul principal nu mai era „bucătărie autentică” , ci ceva rapid, consistent și suficient de caloric încât să ne dea energia necesară pentru partea a doua a zilei. Pentru că după consumerism urma natura. Și nu orice natură.
Am plecat spre Chestnut Ridge Park, în apropiere de Orchard Park, la circa jumătate de oră de centrul orașului Buffalo. Parcul are aproximativ 1.151 de acri, adcă aproape 50 kmp și este cunoscut mai ales pentru una dintre cele mai curioase atracții naturale din vestul statului New York și anume Eternal Flame Falls.
Drumul până la cascadă nu este doar o plimbare pe asfalt. Poteca are aproximativ 2 kilometri dus-întors prin pădure, cu diferență de nivel, pământ, rădăcini, noroi și chiar porțiuni prin albia pârâului. Autoritățile locale recomandă încălțăminte serioasă și avertizează că traseul poate fi abrupt în unele locuri. Nu este un traseu dificil este doar o mișcare ușoară prin natură.
Noi am coborât prin pădure, printre copaci, pietre și umezeală, fără să vedem de la început nimic spectaculos. Aici nu există indicatoare luminoase, restaurante panoramice sau lifturi ca la Niagara. Eternal Flame trebuie puțin căutată. Și poate tocmai asta o face atât de interesantă. Pe traseu ne-am întânit cu o mulțime de alți turiști semn că este o atracție majoră.
La capătul potecii apare undeva mica cascadă, cu apa curgând peste straturile întunecate de șist. Iar undeva în spatele perdelei de apă vezi ceva ce creierul refuză pentru câteva secunde să considere normal o flacără. Apă care curge și foc care arde în același loc.
Eternal Flame Falls are aproximativ 9 metri înălțime, iar într-o mică grotă din spatele cascadei se acumulează gaze naturale care ies prin fisurile rocii și întrețin flacăra. Este unul dintre acele locuri unde geologia reușește să producă un efect aproape magic. Flacăra nu este uriașă. Tocmai asta mi-a plăcut. După măreția Niagarei, unde milioane de litri de apă se prăbușesc într-un spectacol aproape neverosimil, aici aveam în față ceva mic, ascuns și delicat.
Niagara parcă strigă:— Uită-te la mine!
Eternal Flame parcă îți șoptește:— Dacă ai ajuns până aici, atunci uită-te mai atent.
Stăteam în fața ei și încercam să împac imaginea cu logica, apă deasupra, foc dedesubt. Natura își făcuse propriul aragaz.
Și mi-am dat seama că ziua noastră în Buffalo avusese o combinație perfect americană: dimineața cumpărături la reduceri, la prânz mâncare într-un mall gigantic, iar după-amiaza mers prin pădure ca să vedem o flacără naturală ascunsă în spatele unei cascade. Am pornit apoi înapoi spre Canada cu portbagajul ceva mai plin decât dimineața și cu încă o poveste de călătorie.
La Niagara văzusem ce poate face natura atunci când vrea să impresioneze milioane de oameni. La Eternal Flame văzusem ce poate face atunci când vrea să impresioneze doar pe cei suficient de curioși încât să coboare până la ea.
Drumul înapoi în Canada a decurs fără incidente, iar intrarea în Canada s-a făcut firesc fără alte întrebări suplimentare. Ne întorceam la Cascada Niagara pentru sesiunea de seară, ca să o vedem luminată, dar despre asta am povestit deja în articolul anterior.
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de robert in 23.09.26 13:39:58
- Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite, mini-circuite prin statele federației, #DESCOPERIND AMERICA - SUA" (deja existentă pe sait)
@robert: ˝Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia. ˝
Întreb si eu ca răposata:˝mai e state Nicule? ˝
- Aug.2026 O zi prin trei state ale Americii — scris în 09.09.26 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Oct.2023 The Road To Boston: The Good, The Bad & The Ugly (Mostly The Bad) — scris în 14.11.23 de AlexB27 din ELLIJAY - RECOMANDĂ
- Jul.2022 West Coast USA. De pe țărmul Pacificului până in praful deșertului Nevada — scris în 01.07.23 de Dănuț.Albu din GALAţI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Organizarea excursiei și drumul — scris în 12.03.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Camping in sua — scris în 12.03.20 de kaka747 din POTTERS BAR UK - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Plimbare prin secolul 17 — scris în 29.08.19 de DanCld din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Cape Cod, pete de culoare — scris în 29.08.19 de DanCld din DUBLIN - RECOMANDĂ

Rog așteptați...