ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 5 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O excursie întinsă pe 5 zile sau un pelerinaj mai altfel

TIPĂREȘTE

Început de iulie, un autocar plin cu turisti condusi de parintele paroh au plecat prin tara si în Republica Moldova pentru a vizita manastiri, Delta Dunarii, Sighisoara…

Prima zi

S-a plecat din Pitesti de dimineata, fiind un drum lung pâna la Tulcea, lung pentru ca parintele ne mai facea câte o surpriza pe drum oprind în câte o locatie noua fata de programul deja stabilit… În fiecare zi când plecam la drum parintele spunea niste rugaciuni la microfonul autocarului si se încheia cu « Tatal nostru » spus de tot autocarul.

O prima surpriza a venit în Bucuresti, am oprit pentru a vizita Patriarhia din Dealul Mitropoliei si de a asculta un sfert de ora slujba din catedrala. Întreg ansamblu (turn clopotnita, resedinta si palatul) le-am vizionat pe exterior. La drum din nou, spre manastirile din Dobrogea, Saon, Celic-Dere si Cocosu. Trei manastiri deosebite pe care le-am revazut acum din nou într-o alta stare de spirit ca atunci când le-am vizitat prima oara alaturi de sotul meu.

Saon si Celic-Dere doua manastiri de maici, bine îngrijite, frumoase cu multe, multe flori. La Saon ne-au dat binete 3 struti mari, în rest nimic nou în viata tihnita de aici. La magazinul de souveniruri se vindea si brânza facuta de maici si vin bisericesc. La Celic-Dere am privit icoana care se curata singura a mântuitorului Iisus Hristos. Umbra se misca insesizabil pentru ochii nostri. Iata legenda ei: un ostas din armata autro-ungara care avea aceasta icoana a daruit-o unui preot spunând: » aceasta icoana o vedeti ca este neagra, dar pâna la urma se va lumina toata, se va curata, si ochii Mântuitorului care-i vedeti ca sunt închisi se vor deschide. ». În partea stânga se afla icoana Maicii Domnului Eleusa, si a fost adusa de la Sfântul Munte.

La rugamintea preotului nostru la fiecare manastire am avut parte de un ghid ce ne spunea istoricul locului. La Cocosu am avut parte de o surpriza mare. Daca la restul manastirilor sunt medalioane cu icoane pe peretii exteriori cu mozaic, aici la Cocosu toti peretii interiori – total suprafata 1800 m patrati sunt acoperiti cu icoane executate cu mozaic de Murano pictat chiar aici la manastire. Talent si daruire.

Aceasta executie este foarte trainica si se aplica de obicei pentru icoanele exterioare. Lucrarea a început în 2005 si a fost terminata de curând. Staretul actual al manastirii ne povestea, oarecum rusinat de opulenta lucrarii, ca lucrarea a fost începuta de predecesorul lui care si-a dorit o asa lucrare si el nu a avut de ales decât sa o continue. Peretii interiori stralucesc de la bucatelele de mozaic colorat. Într-un metru patrat intra 10 000 de bucatele de mozaic X 1800 mp, faceti socoteala ce munca titanica a fost pentru compunerea icoanelor. Bucatelele au fost pictate manual aici la manastire, se asambla icoana si dupa aceea se aplica pe perete. Migala de Sisif… O astfel de lucrare rezista în timp, poate o vesnicie…

Cazarea s-a facut la un internat de liceu în Tulcea. Camere curate, spatioase cu grup sanitar propriu dar pline de tântari mari si grasi ce ne-au torturat sufletele doua nopti. Tur de centru, si în parcul de lânga lac pentru o panorama de Tulcea by night.

A doua zi

Delta Dunarii e fabuloasa, atrage turistii ca un magnet cu plajele ei înca virgine de la Gura Portitei, Sfântul Gheorghe si Sulina. Biodiversitatea Deltei este mare, cu peste 5000 de specii de plante si animale. Din fericire aici se întâlneste cea mai mica densitate a populatiei din România, un locuitor la 30 de hectare. Eu zic ca aceasta statistica e usor schimbata, s-au construit destule pensiuni si case de vacanta …

Din curiozitatile Deltei:

•Doua plante carnivore! otratelul de balta si aldrovanda

•Cel mai mare fluture de noapte, ochi de paun cu o anvergura a aripilor de 18 cm

•Vipera de stepa

•Broasca testoasa cu durata de viata de 120 de ani, usor usor ajunge si omu’ la aceasta vârsta dar nu pe meleagurile noastre

•Paduri de nisip Letea si Caraorman, vultur codalb, pelican cret, mistreti…

Aceste lucruri le-am aflat vizitând Muzeul Deltei Dunarii din Tulcea. Merita vizitate dioramele Pelicanii, Delta fluviala, etc de la parter, etaj 1 si 2 iar la subsol acvariul. Merita acordat mai mult timp pentru a fi vizitat pe îndelete dar noi ne grabeam sa ajungem la debarcader pentru a face croaziera pe canalele Dunarii.

Plimbarea pe canale a fost superba, am fost îmbarcati pe 3 barci si o salupa. ‘Mon capitain’ s-a jucat cu salupa, ne-a ascuns în vegetatie ca apoi sa tâsneasca pe lânga celalalte barci cu viteza în chiotele noastre si asta de câteva ori. Am admirat natura în toata splendoarea ei pe:Canal principal, Canal 36, canal Sireasa sud, Maladoi, Sireasa nord, Tofilca, apoi iar Canal 36, Canal principal port Tulcea. La un moment dat ne-am oprit din goana pe canale si la locul « La scaunele » am luat dejunul, prânz pescaresc = 40 lei: ciorba de peste, peste prajit cu mujdei special ca o crema de smântâna, cozonac. Buun, tare bun pestele si mai ales ciorba de peste! Facuta cu apa adusa de la Tulcea si nu cu apa din Dunare asa cum e legenda... poate acum o suta de ani se mai putea face ciorba cu apa din Dunare, dar în ziua de azi poluarea îsi spune cuvântul.

Si hop apare si Adrian Enache însotit de impresar, toate femeile au lasat mâncarea la o parte pentru a face un selfie sau o poza cu simpaticul cântaret ce preaslaveste farmacia inimii. Culmea este ca noi, acest grup cu acelasi preot, l-am mai întâlnit o data pe Adrian Enache la un restaurant pescaresc din Galati în anul 2009. Se pare ca ne place pestele la toti.

La întoarcere am avut norocul sa vedem o colonie de pelicani, noroc ca am avut la mine un binoclu si am putut admira aceste pasari imperiale! Seara, plimbare pe malul lacului din Tulcea. A fost o zi plina, cu întâmplari frumoase, jocuri haioase (mon capitain era sa ma lase pe o limba de pamânt în Delta…. deveneam un fel de Robinson Crusoe feminin), frumusetea naturii îti taie respiratia si te întrebi cum de este atâta frumusete pe pamânt, si parca necazurile si durerea din suflet palesc si lasa ochii sa se bucure de viata. În ziua urmatoare vom trece granita în Republica Moldova, experienta va fi prezentata în alt review.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yolanda in 22.09.17 19:51:40
Validat / Publicat: 23.09.17 08:47:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.

VIZUALIZĂRI: 1093 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Ciorba de peste, zeama am adaugat-o putin mai târziu, nu mai avea loc în farfurie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[23.09.17 20:33:32]
»

@Yolanda: M-am gandit si eu la astfel de pelerinaje, unde afli multe doar daca cel care insoteste grupul stie si are drag de a povesti.

Se pare ca ai avut noroc si totul a fost foarte placut.

Astept cu mare nerabdare si urmatoarele povesti si daca ce ai povestit aici a fost povestea de o zi, e clar ca ati avut programul incarcat.

Felicitrai, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
YolandaAUTOR REVIEW
[25.09.17 07:56:29]
»

@mishu: A fost povestea pe doua zile, a doua zi a fost in Tulcea -muzeul plus croaziera prin Delta all day! Oricând si întotdeauna ador sa fac o croaziera prin Delta noastra. E mirifica.

Parintele paroh pastreaza legaturi cu multe parohii, multi i-au fost colegi de seminar si stie sa se faca placut, la fiecare manastire vizitata am avut parte de ghid din partea manastirii, câteodata chiar staretul locului daca era liber. Sa asculti vorbe pline de întelepciune si istoria locului spusa cu drag, cu mândria celui ce a contribuit la ridicarea sau la bunastarea locului e o mare bucurie. Si întotdeauna primeam mici suveniruri: o carticica de rugaciuni, o icoana... Multumesc de vizita si apreciere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[25.09.17 10:39:31]
»

@Yolanda: Mulțumim pentru relatare, două zile plăcute pe pământ dobrogean printre obiective interesante. Mă surprinde și mă face să apreciez acest pelerinaj prin modul în care a fot organizat - adică nu s-a axat numai pe obiective religioase (biserici și mănăstiri). Programul este astfel întocmit încât să îmbine în mod plăcut religia cu istoria și natura. Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster87
[30.09.17 15:06:45]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite Moldova - Ucraina, EUROPA" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂCircuit Moldova-Ucraina:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049073934555054 sec
    ecranul dvs: 1 x 1