ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.07.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 30.06.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Pe urmele sfintilor 2

TIPĂREȘTE

Dupa ce am descris impresiile noastre despre superbul sejur in Lefkada, Agios Nikitas (vezi impresii), m-am gandit sa scriu cateva randuri si despre prima parte a vacantei noastre, un minicircuit prin Grecia la sfintii atat de dragi noua: Sf Dimitrie in Salonic, Sf Ioan Rusul in Evia, Sf Efrem langa Atena, Sf Nectarie in Eghina, Sf Patapie in Loutraki, Sf Andrei in Patras.

Tin sa spun inca de la inceput ca desi am avut ceva ezitari in privinta drumului destul de lung si a emigrantilor despre care auzisem atatea, nu am avut nici un fel de problema si nici nu am vazut nici un emigrant nici macar in portul Pireu.

Ca sa incep cu inceputul, am plecat din Brasov la ora 1am, la 4.30 am trecut granita la bulgari, in Sofia am trecut pe noua autostrada de care au povestit si alti colegi, si la 11.30 eram in parcare la Sf Dimitrie, in Tesalonic, unde, spre bucuria noastra am gasit o parcare destul de mare in fata catedralei (noi nu ne aminteam sa fie parcare acolo, desi mai fusesem de cateva ori, iar strazile erau foarte aglomerate, ne gandeam cu groaza unde sa lasam masina). Pentru cei interesati, racla cu moastele Sfantului se afla in partea stanga, iar mirosul de mir este incredibil, aproape te ia ameteala. Acolo mai sunt moastele Sf Anisia, iar la subsol se coboara in catacombe, locul unde Sf Dimitrie a fost martirizat.

O informatie pe care am aflat-o si noi destul de tarziu, de regula la bisericile sfintilor se gasesc talismane (tamna am inteles ca ar fi in greaca) pentru diferitele probleme (nastere de prunci, boli de inima, ochi, ureche, etc) care se pot cumpara de la pangar si se atarna la icoana sfantului in biserica (sau se pun direct pe Sf moaste cum am vazut, de exemplu, la Sf Patapie). In plus ei au niste lumanari mari (cam 5 euro peste tot) care se pot aprinde acolo. Noi vazusem si datile trecute lumanarile, dar ne-am gandit ca sunt foarte scumpe (la noi e peste 50 ron o lumanare de genul), mai ales ca de multe ori in Grecia nu e trecut pretul lumanarilor, trebuie intrebat.

Mai departe noi am plecat in Nei pori, unde la ora 15.00 eram pe plaja si am ramas pana dimineata.

A doua zi am plecat la ora 5.00, intrucat doream sa prindem feribotul spre insula Evia de la 7.15, iar pana la portul Glifa de unde ne-am imbarcat am facut cam 2 ore pe drum. Drumul cu feribotul ne-a costat in jur de 20 euro 2 persoane si masina, o calatorie superba, care a durat in jur de 40 minute. In jur de 9-9.30 eram in Prokopi, la Sf Ioan Rusul, sfantul nostru drag care parca doarme. Nu pot descrie bucuria si emotia pe care le-am trait aici, sper se ne ramana in suflet cat de mult. De aici de la biserica se poate lua ulei sfintit de la candela sfantului si apa sfintita, iar putin mai jos in curte este un mic foisor unde se afla braul si caciulita sfantului pe care fiecare le poate atinge.

Mai departe am plecat spre Atena unde se ajunge trecand un pod care leaga insula de continent, si ne-am indreptat spre alt sfant drag noua, Sf Efrem, in Nea Makri, unde am ajuns la ora 12. Spre norocul nostru manastirea era deschisa, desi pe program scrie ca intre 12-17 biserica este inchisa. Ne-am rugat la racla sfantului, am vazut copacul unde a fost martirizat si locul unde au fost descoperite sfintele moaste, am luat apa si ulei sfintit, si am fost anuntati de maicute ca se inchide manastirea, era in jur de ora 13.

Am continuat spre Pireu, dar pe drum gps-ul nostru a luat-o razna, probabil si de la caldura, si ne-a dus in inima Atenei, cu o circulatie infernala, la care se adaugau scuteristii ce treceau la milimetru pe langa noi. In cele din urma am ajuns si la porul Pireu, dupa ce am ratat intrarea in port de cateva ori, la dana 8, de unde urma sa luam feribotul spre Eghina. Am prins chiar vasul Agios Nektarios la ora 15.30, care este si cel mai ieftin (36 euro masina si noi), fata de 47 euro cat am platit in ziua urmatoare la alta companie.

Calatoria cu feribotul a durat in jur de 90 minute minunate, ne-am bucurat de peisaj si de pescarusii ce ne dadeau roata. In Eghina am coborat in portul cu acelasi nume, si in maxim 15 minute eram la manastire, unde am si ramas peste noapte. Stiam de data trecuta ca se poate sta o noapte la manastire in doua camere mari cu multe paturi, una pentru femei si una pentru barbati. De data asta, Sfantul Nectarie ne-a rasplatit cu mult peste meritul nostru, am fost cazati doar noi intr-o camera cu 5 paturi, cu baie proprie si am mancat o delicioasa tocanita cu legume (chiar mi-am propus sa o incerc si eu acasa).

Cum am povestit in alt review, manastirea are in partea de jos o catedrala mare, unde se afla particele din moastele sfantului, iar sus se urca pe niste scari superbe pline de flori la bisericuta unde a slujit Sfantul Nectarie si unde se tin si acum slujbele (e o bisericuta impartita in doua, cu altar comun, in una stau femeile, iar in alta stau barbatii-aici se afla si capul sfantului.) Tot aici sus se afla chilia in care a locuit sfantul, mormantul sau -unde daca pui urechea si ai credinta poti auzi batai de inima sau urme de pasi, copacii plantati de Sf Nectarie, pangarul de unde se poate lua ulei si apa sfintita.

Tot aici pe insula, se afla manastirea Sf Mina, unde o maicuta tare draguta ne-a servit cu rahat si apa rece, si de unde se pot cumpara produse naturale facute chiar de maici- sapunuri, miere, dulceturi. Mai e manastirea Sf Ecaterina, chiar langa Sf Nectarie, unde se afla mana Sf Ecaterina.

Dimineata am stat la sfanta liturghie care incepe la ora 6, apoi am plecat cu feribotul de ora 9 inapoi pe continent spre Patras si Lefkada, unde urma sa inceapa sejurul nostru.

Traseul nostru a inclus Loutraki, unde pe varful unui munte la care am ajuns dupa multe serpentine foarte stranse si un drum ingust, de ma intrebam ce facem daca vine o masina din sens opus-se afla manastirea Sfantului Patapie, mare sfant vindecator de cancer dupa cum aveam sa aflam. Manastirea se afla deasupra marii, privelistea este pur si simplu spectaculoasa, as fi stat sa admir ore intregi. In stanga este pestera in care se afla moastele intregi ale Sfantului Patapie, iar in mica bisericuta se gaseste capul Sfintei Ipomoni, despre care am aflat ca se traduce rabdare. Si aici maicutele foarte ospitaliere, ne-au servit cu paine prajita, cafea, apa, rahat, si chiar ne-au invitat la masa, dar intrucat aveam drum lung nu am ramas sa mancam.

Imediat dupa Loutraki am trecut pe langa Canalul Corint pe care era cat pe ce sa-l ratam, foarte impresionant, si am ajuns si la Patras, pe o caldura groaznica -termometrul masinii arata 41 de grade, iar cauciucurile ardeau de nu puteam tine mana pe ele.

Am gasit usor catedrala si loc de parcare. In partea dreapta se afla capul Sfantului Andrei, iar in partea stanga, bucati din crucea in X pe care a fost martirizat. Am inteles ca tamaia de la Patras e renumita a fi de buna calitate, am luat si noi sa o incercam.

In continuare am trecut renumitul pod Rio-Antirio, ce leaga Peloponezul de continent si ne-am continuat drumul spre frumoasa Lefkada, ce avea sa ne fie casa pentru 7 zile, ajungand la cazare in jur de ora 21.

Pentru noi a fost cea mai frumoasa vacanta in care ne-am incarcat sufleteste, am vazut locuri minunate, ne-am odihnit, am avut un sejur de 7 nopti intr-un loc de poveste, si nu putem fi decat recunoscatori pentru toate cate am primit.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de micky81bv in 01.07.16 13:05:45
Validat / Publicat: 01.07.16 13:37:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3458 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micky81bv); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 pescarusii ce ne acompaniau
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster95
[01.07.16 13:26:19]
»

@micky81bv - Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuit Grecia, diverse zone #" (deja existentă pe sait)

---

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 27&ridAnt=69711

AZE
[02.07.16 15:31:34]
»

@micky81bv: Ma bucur ca ati avut o vacanta asa frumoasa in Grecia, adevărat Grecia este pentru vizitat, si o masina este foarte utila pentru asa ceva, felicitari votat cu interes

micky81bvAUTOR REVIEW
[02.07.16 22:11:11]
»

Mulțumesc pt vot și interes.

Vacante frumoase va doresc!

tata123 🔱
[03.07.16 10:11:58]
»

@micky81bv - Ați avut o vacanță interesantă cu un plan bine stabilit. Autoturismul va oferit o libertate de mișcare binevenită. Grecia este „leagăn religios” pe unde au trecut mulți sfinți ai ortodoxiei. Pelerinajele la Salonic, Meteora, Tempi, Athos, Eghina sunt căutate de credincioșii români - liniștea și pacea sufletească ne înconjoară în bisericile și mănăstirile grecești. Frumusețea locurilor ne rămân întipărite în mintea noastră pentru ani de zile. Felicitări pentru excursie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
micky81bvAUTOR REVIEW
[03.07.16 19:01:08]
»

Multumim tare mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, micky81bv, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCircuit Grecia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070124864578247 sec
    ecranul dvs: 1 x 1