GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu puteam pleca din Putna fara sa vad si chilia lui Daniil, sfetnicul de o viata a Domitorului Stefan cel Mare. Nu este departe de manastire, dar noi am mers cu masina, caci oricum vroiam sa plecam mai departe. Dar am intalnit turisti care faceau drumul pe jos.
Stanca in care a fost facuta chia este intr-un frumos lumis in padure. Linistea domneste peste tot, iar civilizatia nici peste cinci sute de ani nu a ajuns chiar pana acolo incat sa tulbure locul.
Chilia este defapt o mare stanca in care calugarul a sapat o incapere pentru rugaciune si una pentru odihna. Am ramas uimita de darzenia cu care a sapat in piatra, care ani buni i-a fost loc de pocainta. La Putna, calugarul care mi-a fost ghid, mi-a povestit cate ceva si din viata acestui pustnic, care a jucat un rol atat de important in viata lui Stefan si pe care l-a indrumat atat in luarea unor decizii legate atat de conducera Moldovei, cat si in viata personala. Daniil pe numele sau Dumitru, de mic a imbracat straiele bisericesti si inainte de a se retrage in aceasta padure a slujit la manastiri. Se zice ca intai si-a facut o casuta mica din lemn, in care a stat pana a sapat piatra pe care a transformat-o in chilie si altar. Desi si-a dorit sa fie departe de oameni, totusi era cautat pentru sfaturile sale intelepte si pentru puterea de a vindeca bolnavii.
Una din multele legende ce circula la Putna spune ca Stefan temandu-se de cel care l-a ucis pe tatalui sau Bogdan, s-a ascuns prin paduri. Asa a ajuns la Daniil, care i-a spus ca va ajunge sa conduca Moldova, dar ca pentru a multumi Lui Dumnezeu pentru ajutor, trebuie sa ridice o manastire.
Oamenii locului mai spun ca Stefan l-a rugat sa fie cel dantai calugar la Putna, dar Daniil a refuzat.
Ce mi s-a intamplat acolo, nu cred ca este doar o coincidenta. Imi amintesc ca dimineata ma trezisem cu o durere de spate care dadea semne ca imi va strica ziua. Ajunsa la chilie, am stat cateva minute pe piatra sa admir locul si sa imi linistesc gandurile. Apoi in gand, l-am rugat pe cel de sus sa ma scape de durere sacaitoare. Asta a fost tot. Cand am plecat de acolo, mi-am dat seama ca ma simteam bine iar durerea parca nici nu am avut-o. Sa fi avut parte de o minune... sa fie doar puterea gandului... ?
Putna este in nordul tarii cam la 30 km. de Radauti sau cam tot atatia de Suceava.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Diaura,
Da, eu cred cu tarie ca minunile exista!
Mai ales in locurile binecuvantate de Dumnezeu!
Am fost si eu in acest loc, in urma cu niste ani si pot spune ca m-a impresionat, poate, mai mult decat manastirile Moldovei!
In primul rand- cadrul natural in care este asezata!
Apoi... forma pe care o are chilia si nu in ultimul rand curajul si rabdarea de care a dat dovada acest crestin!
Este unul dintre locurile din Romania cu care ma mandresc ca exista!
De cate ori nu si-a dorit fiecare dintre noi sa fugim de lume, sa fim doar noi, natura, Dumnezeu si gandurile noastre? /?
ecou mutat
Deoarece despre obiectivele care se pot vizita la putna s-a scri si se va mai scrie, iar cei interesati pot obtine informatii din carti si mai ales de pe internet, prefer sa ma refer la locurile de cazare din Putna. Sau... mai ales la lipsa lor. Pentru ca luna August este foarte aglomerata in zona, si pentru ca locurile de cazare sunt putine (eu am descoperit aproximativ 4 pensiuni, dintre care una singura care inspira incredere - Pensiunea Madalina), recomand turistilor sa-si programeze timpul in asa fel incat ori ajung devreme in Putna, cauta cazare, apoi viziteaza, ori se bazeaza pecazare in alt loc. Eu am ajuns seara, in jurul orei 19, si a trebuit sa ma multumesc cu o "pensiune" cu peretii din lemn, unde s-au auzit soarecii toata noaptea (regret, nu mai retin numele).
in putna in ultimul timp s-au construit foarte multe pensiuni inspre directia schitului. Nu cred ca este vorba doar de Putna, oriunde ai merge fara rezervare in prealabil este putin probabil sa gasesti cazare pe alese, mai ales ca zona a fost puternic mediatizata in ultimul timp si turisti sunt foarte multi. Imi pare rau ca nu ai fost multumit, si eu am patit la fel saptamana trecuta in alta zona a tarii, nerezervand cazare dinainte era sa facem cale-ntoarsa. totusi in Putna sunt pensiuni, cand mai vii da un mesaj inainte si te ajut sa rezervi din timp
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Chilia lui Daniil Sihastrul – concretul din legendă — scris în 18.12.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Daniil Sihastrul, exemplu de evlavie, credinta si izbavire — scris în 07.08.11 de ghemonica din OVIDIU - RECOMANDĂ
- Sep.2009 La Chilia lui daniil Sihastru — scris în 02.09.10 de cristi82d din CAMPINA - RECOMANDĂ
- Mar.2009 Pe urmele lui Daniil Sihastrul... — scris în 26.03.10 de corinka din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Oct.2008 Chilia lui Daniil Sihastrul — scris în 10.10.10 de lica baesu din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ
- Aug.2006 Daniil Sihastrul - intre sfintenie si istorie! — scris în 21.04.10 de mirelutza din PITEşTI - RECOMANDĂ