GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daniil Sihastrul, exemplu de evlavie, credinta si izbavire
In minipelerinajul nostru de 4 zile pe la manastirile din nordul Moldovei,ne-am oprit,pentru cateva minute,la chilia lui Daniil Sihastru,pe urmele lui Stefan Cel Mare si Sfant si a cine stie cator personalitati istorice.Marturisesc ca nu ne-am simtit vrednici de acest avantaj,la gandul vietii tumultoase si,uneori pagane,pe care o traim in secolul XXI,dar am profitat de marea sansa sa ne imbogatim bagajul de amintiri si am pasit,cu discretie,pe acest templu de credinta si renuntare la toate bucuriile vietii.Contemporan cu Ştefan cel Mare (1457-1504), purtand numele de botez Dumitru, Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea oraşului Rădăuţi. La vârsta de 16 ani a luat drumul manastirii, călugărindu-se. S-a retras la Mănăstirea "Sfântul Laurenţiu" de lângă Vicovu de Sus. Simţind nevoia de mai multă linişte, s-a retras într-o zonă împădurită şi greu accesibilă de pe valea pârâului Viţău în apropierea actualei localităţi Putna, sub noua identitate si de Daniil. Acolo a găsit o stâncă în care a dăltuit un paraclis. Se mai văd şi azi pronaosul, naosul şi altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care îi slujea drept chilie. Aici a venit Ştefan cel Mare în anul 1451, pustnicul Daniil proorocind că în curând va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a şi întâmplat de altfel, în anul 1457. Sfatuit de Daniil Sihastrul, Ştefan cel Mare construieşte Mănăstirea Putna în anul 1466. După sfinţirea, în 1470, a acestui lăcaş, se retrage la Voroneţ, unde îşi continuă viaţa monahală.
La Voroneţ îl vizitează din nou Ştefan cel Mare, după înfrângerea de la Războieni din 1476, cu credinta in Dumnezeu si evlavie, pentru a se sfatui ce avea de facut. Daniil Sihastrul l-a sfătuit să continue luptele cu turcii, prevăzând că va birui, ceea ce s-a şi întâmplat. În amintirea acestei victorii, în anul 1488 domnitorul a construit Mănăstirea Voroneţ. După sfinţirea mănăstirii, Daniil se mută de la chilie în mănăstire. Aici îşi petrece ultima parte a vieţii, fiind ales ca egumen al mănăstirii. In anul 1496 isi incheie misiunea monahala, plecand, impacat, laDomnul. A fost înmormântat în biserica Mănăstirii Voroneţ. Pe piatra de mormânt care s-a făcut la dorinţa lui Ştefan cel Mare stă scris: "Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimonahul Daniil".
De asemenea, Daniil Sihastrul l-a încurajat pe Ştefan cel Mare să lupte pentru apărarea creştinătăţii şi să construiască lăcaşuri sfinte, lucruri de care marele nostru domnitor a tinut cont, ducand la indeplinirile toate aceste sfaturi divine, transmise prin intermediul pustnicului.
A fost considerat sfânt încă din timpul vieţii, vindecând pe cei bolnavi cu trupul sau cu sufletul, facand adevarate minuni, sedimentand astfel, credinta si-n general, ideea crestinismului, prin popor.
Trimis de ghemonica in 07.08.11 22:07:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PUTNA. A mai fost în/la: peste tot in afara de Maramures
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ghemonica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Chilia lui Daniil Sihastrul – concretul din legendă — scris în 18.12.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2009 La Chilia lui daniil Sihastru — scris în 02.09.10 de cristi82d din CAMPINA - RECOMANDĂ
- Jun.2009 Chilia lui Daniil — scris în 06.03.10 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2009 Pe urmele lui Daniil Sihastrul... — scris în 26.03.10 de corinka din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Oct.2008 Chilia lui Daniil Sihastrul — scris în 10.10.10 de lica baesu din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ
- Aug.2006 Daniil Sihastrul - intre sfintenie si istorie! — scris în 21.04.10 de mirelutza din PITEşTI - RECOMANDĂ