ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La plimbare prin Cheile Jiețului

TIPĂREȘTE

În această vară am ajuns din nou pe Transalpina. Spectaculoasa șosea care face legătura între localitățile Sebeș din județul Alba și Novaci din județul Gorj ne-a răsfățat iarăși cu peisaje de vis, mai ales că vremea s-a dovedit a fi excelentă în acea perioadă. Pentru că nu depindeam de vreo rezervare făcută dinainte, ne-am hotărât să vizităm o zonă despre care am mai citit, dar unde nu fusesem anterior - este vorba despre Cheile Jiețului din județul Hunedoara.

Cheile Jiețului reprezintă o arie protejată de interes național, zonă aflată pe teritoriul orașului Petrila (la câțiva kilometri de orașul Petroșani). Pentru a ajunge acolo, noi am străbătut Transalpina înapoi de la Novaci până la Obârșia Lotrului și am mers pe DN 7A (din zona Obârșia Lotrului până la Petroșani).

Starea drumului - Acest tronson de drum are cam 30 kilometri și nu își merită titulatura de drum național pentru că o mare parte a șoselei este practic distrusă... nu este nici drum forestier, pentru că multe asemenea drumuri sunt bătătorite și poți merge fără probleme cu 30-40 de kilometri pe oră. Există gropi din loc în loc, praf cât cuprinde (dacă ar fi plouat, probabil că ar fi fost multe bălți), drumul este pe alocuri îngustat, așa că o porțiune importantă am parcurs-o cu circa 20 de kilometri pe oră. Pornind de la Obârșia Lotrului, drumul este asfaltat pe primii 3-4 kilometri, iar peisajele sunt grozave. Brazii înalți te îndeamnă la visare, dar te trezești imediat când asfaltul nou se termină brusc și începe calvarul. Știam cum arată drumul din impresiile postate pe diferite forumuri, dar ne-am asumat asta pentru că voiam să admirăm priveliștile deosebite de pe această vale. Oricum, DN 7A între Obârșie și Petroșani trebuie abordat doar cu o mașină având garda la sol ceva mai înaltă.

Am mers încet, am oprit în câteva locuri, am trecut pe lângă vreo două locații de cazare (îmi vin în minte cabanele Groapa Seacă sau Mija), ajungând totodată în zona Cheilor Jiețului. Versanții care mărginesc valea se apropie tot mai mult, sunt locuri în care drumul pare că se va opri brusc într-un perete de stâncă. Probabil că în câteva locuri se poate practica escalada.

Din loc în loc se poate coborî în albia râului, iar acele zone erau populate cu oameni ieșiți la grătar. Am poposit și noi într-un astfel de loc, pentru un scurt picnic lângă râu și ne-am bucurat pentru că zona părea curățică, adică cei care ies pe acolo la iarbă verde par a respecta cât de cât natura înconjurătoare. Ce bine ar fi să fie valabil peste tot!

După alți doi-trei kilometri parcurși, am ajuns în vecinătatea unei cascade. Dincolo de șosea era o cădere frumoasă de apă, așa că am oprit pentru a o admira de aproape. Apa se prelingea de la 7-8 metri înălțime peste stâncile colțuroase și arăta ca un duș răcoritor într-o zi toridă de vară. În lateral, pe peretele de stâncă, este fixată o plăcuță care informează drumeții că au ajuns la Cascada ”Dușul pădurarului”; cred că în perioadele mai ploioase apa are un debit mai consistent, dar cascada a fost frumoasă și atunci. În această zonă a cheilor ne-am plimbat preț de câteva minute bune pe jos pe marginea drumului, bucurându-ne de peisaje, admirând alte firicele de apă care se prelingeau pe stânci și răsfățându-ne plămânii cu aerul tare al muntelui. Câțiva bicicliști au trecut pe lângă noi, semn că locul este îndrăgit de iubitorii de plimbări pe două roți.

Următoarea noastră oprire a fost în dreptul unui foișor de lemn construit pe o platformă chiar deasupra râului - acel foișor poartă denumirea de ”Popasul pescarului”. Urcând niște trepte de beton, am putut admira apa Jiețului care se ascundea sub bucata mare de stâncă, pentru a reapărea la fel de zglobie câțiva metri mai încolo. Foișorul este prevăzut cu două bănci de lemn, așa că te poți relaxa pentru câteva minute între pereții de stâncă, în timp ce asculți murmurul Jiețului care trece practic pe sub picioarele tale.

Din acest loc asfaltul devine tot mai bun, valea începe să se lărgească și apoi mai durează puțin până ajungi la Petroșani. Luând în considerare doar varianta fericită (a fost și cazul nostru), ești încântat că mașina a rămas întreagă și că ai putut admira peisajele grozave de pe valea pe care tocmai ai străbătut-o. Noi am petrecut cam două ore în zona Cheilor Jiețului.

De la Petroșani am coborât pe Valea Jiului către Târgu Jiu, iar șoseaua foarte bună ne-a făcut să ne dorim să revenim acolo în următorii ani, poate chiar pentru un sejur de două-trei zile (ar fi un loc bun de popas pentru a explora zona de creastă a Masivului Parâng). Concluzionând, recomand vizitarea Cheilor Jiețului (care nu sunt oricum prea lungi) și sper că sectorul de drum între Obârșia Lotrului și Petroșani va intra cât mai curând în reparații capitale, pentru că de asta are nevoie!

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 04.10.19 20:05:42
Validat / Publicat: 04.10.19 20:56:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PARÂNG.

VIZUALIZĂRI: 2971 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Cascada ”Dușul pădurarului” din Cheile Jiețului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55800 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.10.19 21:16:12]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mogly
[06.10.19 13:01:12]
»

De cand ma stiu eu drumul ala e tot asa! Reparatii la acel drum inseamna peticiri, care se fac destul de des, insa rezultatul e exact identic.

Ultima data am fost si noi pe acel drum la inceputul lunii iulie 2019 cand am vrut sa revedem Transalpina si desi am urcat cu un 4*4 am preferat sa ne intoarcem pe Novaci si apoi pe Defileul Vaii Jiului inapoi in Petrosani.

Doar dorinta de a revenea locuri minutate din munti ne face totusi ca in fiecare vara sa ne luam inima in dinti si sa parcurgem din nou acelasi drum ingrozitor, care nu ne lasa sa uitam ca iti trebuia mult curaj si rabdare sa razbesti in Romania.

Calatorii de vis pe drumuri mai bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mogly
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Jiețului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070499181747437 sec
    ecranul dvs: 1 x 1