ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Trascăului și satul Rimetea

TIPĂREȘTE

Pe Valea Aiudului, în Munţii Trascău, într-un peisaj de vis, în apropierea satului Colţeşti se află ruinele unei cetăţi cu o istorie îndelungată de peste 700 de ani - Cetatea Colţești cunoscută și sub denumirea de Cetatea Trascăului, la cca 5 km de comuna Rimetea, județul Alba.

Accesul la Cetatea Colţești se face pe drumul judeţean DJ 107M care traversează zona Văii Aiudului, de la Aiud până la Buru, ce leagă DN1 cu DN 75. În satul Colţeşti se face stânga pe lângă biserică pe drumul comunal. După câteva minute, runiele Cetăţii apar pe colina din partea dreaptă. Traseul până la cetate este uşor, este marcat cu triunghi albastru cu margine albă şi poate fi parcurs în maxim 30 de minute. Se poate merge cu mașina până foarte aproape de intrarea în cetate, pe un drum de pamânt. Noi am lăsat maşina pe marginea drumului imediat după ce se termină casele şi am urmat o potecă care urcă lin panta, până la cetate. Erau mai mulţi turişti care s-au aventurat să urce peretele abrupt de stâncă, însă nu recomand, este destul de periculos.

Date istorice: Cetatea a fost construită în mai multe etape începând cu secolul XIII de către familia nobililor de Trascău, Thoroczkay, ca cetate locuibilă și loc de refugiu. A fost ridicată pe o înălţimea stâncoasă (circa 500 m), cu două pante abrupte, fiind uşor de apărat, în urma invaziei tătare (mongole) din anul 1241, când au fost produse pagube însemnate localităților Trascău și Sângiorgiu.

În anul 1470 cetatea a fost confiscată de regele Matia Corvin și dată voievodului Transilvaniei. Câțiva ani mai târziu, în 1510, a revenit nobililor de Trascău (Thoroczkay), iar în 1514 a fost devastată de ţăranii conduşi de Gheorghe Doja.

Cetatea a fost arsă de trupele imperiale austriece în anul 1703, după ce familia nobililor de Trascău (Thoroczkay) s-a opus anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) în cadrul revoltei Curuţilor. Astăzi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei și cele două turnuri laterale.

Am urcat câte un pic și ne-am oprit mereu cuceriți de spectacolul naturii pentru a privi la vale și a surprinde acele momente în fotografii. Ajunşi la cetate, la o altitudine de 705 m, priveliştea este una de zile mari. Pe lângă farmecul cetăţii, ne-am bucurăm și de o imagine frumoasă asupra întregii zone. De aici poate fi văzut masivul calcaros Piatra Secuiului (1128 metri), care păzește unul dintre cele mai frumoase sate românești, Rimetea.

Cetatea Colţești este complet neamenajată, lăsată în paragină chiar dacă se păstrează porţiuni mari din ea în condiţii bune. Cetate în sine nu este spectaculoasă, dar peisajul merită vazut.

Fortificaţia are un plan alungit, orientat nord-sud, cele mai vechi elemente ale construcţiei fiind un turn donjon, în sud, păstrat doar parţial, şi turnul de nord, care păstrează azi doar trei din cele cinci etaje iniţiale. În acest al doilea turn treptele interioare sunt încă vizibile însă planşeele dintre etaje au fost distruse.

Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 metri, se păstrează o inscripţie care menţionează ca familia Thoroczkay a construit castelul în secolul al XIII-lea.

Fortificațiile cetății Trascăului nu sunt singurele de acest fel, din zonă. La câțiva kilometri mai departe, pe un deal (Râmeți), a mai existat o cetate de același fel, menită, de asemenea, să ofere ocrotire locuitorilor, contra populațiilor migratoare.

În localitățile din vecinătate, circulă legenda că sistemul de fortificații de pe dealul Râmeți și cetatea Trascău au fost unite, cu secole în urmă, de către un tunel sub pamânt care ar fi avut o a treia intrare, în catedrala romano-catolică din Rimetea.

Dacă ajungeţi în zonă vă recomand o plimbare până la Cetatea Colţești, peisajele sunt uimitoare.

Am lăsat Cetatea şi satul Colţeşti şi ne-am continuat drumul spre satul Rimetea. Prima impresie când ajungi în satul Rimetea este că păşeşti într-o altă lume, demult uitată, când vezi chiar de la intrarea în sat, casele albe cu ferestre şi obloane verzi din lemn, neschimbate de cateva secole. Aici locuitorii au păstrat tradiţia arhitecturii vechi şi unice din secolul XIX, care atrage foarte mulţi turişti din străinătate. Până în anul 1960 denumirea satului a fost Trascău. Localnicii au trăit din minierit, metalurgie şi prelucrarea lemnului. Acum activitatea principală a locuitorilor este turismul.

În centrul satului se găsesc biserica ortodoxă şi biserica unitariană, muzeul etnografic, primăria, câteva magazine cu suveniruri şi un izvor numit „Voiorul mare” , cu apa captată în câteva trepte de cădere, în mini-bazine. În Rimetea este cea mai veche moară de apă din Munţii Apuseni construită în 1752, care funcţionează şi astăzi.

Rimetea este un loc magic, la capăt de lume, unde s-a dezvoltat un adevărat cult pentru păstrarea lucrurilor vechi şi trainice, în detrimentul modernismelor. Aici puteţi face rafting pe râul Arieş, escaladă, zbor cu parapanta, drumeţii sau plimbări.

Dacă paşii vă poartă în zonă, vizitaţi Rimetea, este ceva diferit de tot ce am întâlnit până acum. Nu degeaba i se spune ca este unul dintre cele mai frumoase sate românești.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de zlatna in 30.04.20 17:10:03
Validat / Publicat: 30.04.20 18:51:30
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în RIMETEA [AB]

VIZUALIZĂRI: 1498 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Piatra Secuiului văzută de pe drumul spre cetate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mishu
[30.04.20 19:12:53]
»

@zlatna

Am urcat câte un pic și ne-am oprit mereu cuceriți de spectacolul naturii pentru a privi la vale și a surprinde acele momente în fotografii.

E o tactica buna si ca sa te mai odihnesti, spui ca mai vrei sa mai faci o poza, iti mai tragi sufletul si pornesti mai departe .

Hai ca glumesc, pe un astfel de traseu, aproape in fiecare loc peisajul se schimba si in final ai niste imagini de poveste asa cum ne-ai prezentat tu.

Frumoasa recomandare​​, felicitari, votat cu mare drag.

Dan&EmaPHONE
[30.04.20 19:17:51]
»

Cand am citit Rimetea m-am gandit la Cheile Rametului si chiar daca ambele obiective sunt in stanga europeanului Alba Iulia - Cluj-Napoca, sunt doua destinatii care nu au nicio legatura una cu alta chiar daca denumirile lor seamana. ​​

​​In maiestuoasele Chei ale Rametului se face stanga din Teius, iar pentru Cetatea Trascaului si Rimetea se face tot stanga dar ceva mai "sus"in Aiud. ​​

​​Superbe peisajele prezentate, o cetate cum imi place mie si vis-a-vis Piatra Seciului - de nota 10.

Felicitari! Numai bine! ????

Carmen Ion
[30.04.20 19:53:21]
»

@zlatna: Am vizitat satul Rimetea în vara lui 2017. Iată ce scriam la finalul reviewului de pe AFA: 

​Cu mare bucurie am descoperit acest colț de Românie, care mi-a oferit trei zile de relaxare într-o atmosferă nemaipomenit de plăcută. Istoria zbuciumată a locurilor, peisajele colinare splendide și grija cu care au fost restaurate și conservate casele, ca și amabilitatea localnicilor și - nu în ultimul rând - nenumăratele atracții turistice din împrejurimi justifică din plin un sejur în Rimetea, satul care, în urmă cu câteva decenii, era amenințat cu pieirea și este acum un candidat serios la includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Felicitări pentru review și pentru fotografiile foarte frumoase. ​

tata123 🔱
[30.04.20 23:34:51]
»

@zlatna: Obiectivele prezentate în articol fac parte din categoria peisajelor excepționale existente în România. Le-am descoperit și eu anul trecut în minivacanța de 1 mai și am promis că voi reveni neapărat în această zonă - mai sunt multe de descoperit.

​Natura transilvăneană, și nu numai, ne oferă exemple inepuizabile de „frumos” și „incredibil”. Le vom descoperi vreodată pe toate?

Pentru cei care nu ați ajuns încă aici: treceți pe listă destinația și încercați să ajungeți neapărat. Veți fi uimiți de frumusețea zonei.

Numai bine! ​​

zlatnaAUTOR REVIEW
[01.05.20 12:41:39]
»

@mishu:  Traseul până la cetate este uşor de parcurs, opririle au fost doar pentru fotografii, priveliștile din jur fiind foarte plăcute.     

Aici am găsit un loc liniștit, ideal pentru iubitorii de natură, cu peisaje foarte frumoase ce te atrag să le vizitezi.

Îți mulțumesc pentru ecou și vot.

Să ne revedem sănătoși!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[01.05.20 12:58:30]
»

@Dan&Ema:  Mulțumesc pentru ecou și vot.  Dane, lansez o provocare pentru tine, un weekend la Rimetea cu o drumeție pe Piatra Secuiului. Să vedem cum arată satul Rimetea de sus!    

Toate cele bune!

zlatnaAUTOR REVIEW
[01.05.20 13:17:31]
»

@Carmen Ion:  Într-adevăr, Rimetea este una dintre cele mai frumoase așezari, este ceva diferit de tot ce am întâlnit până acum.

Se spune că Rimetea este satul unde soarele răsare de două ori; asta pentru că dimineața soarele răsare după o creastă a masivului Piatra Secuiului și dispare în spatele altei creste (care blochează lumina primului răsărit), urmând, apoi, să  „răsară” pentru a doua oară la interval de câteva minute.

 Mulțumesc pentru ecou și vot.

Dan&EmaPHONE
[01.05.20 13:17:59]
»

@zlatna:  ​​

​​Ridica ordonantele si anunta data! Prezent!

zlatnaAUTOR REVIEW
[01.05.20 13:32:17]
»

@tata123:  Mulțumesc pentru ecou și vot. Zona este ideală pentru cei ce doresc să scape de aglomerația destinațiilor turistice comerciale și să se bucure în tihnă de natură, relaxare, drumeție și mult aer curat.

Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Trascăului [Colțești, AB]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.0111629962921 sec
    ecranul dvs: 1 x 1